Connect with us

ACTUALITATE

Guvernul sesizează CCR în privința moțiunii de cenzură

PublicatPremierul Florin Cîțu anunță, miercuri, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședința internă a PNL, că Guvernul va sesiza CCR pentru a se asigura că sunt respectate procedurile.

„Noi ce am văzut și ce am primit, semnături în fotocopie, este inadmisibil. Curtea Constituțională e singura care poate spune dacă s-a respectat legea”, a declarat Florin Cîțu.

„Pot retrage moțiunea și să discutăm cu toții”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia, dacă CCR va spune că moțiunea a fost depusă legal, „procedurile curg” în continuare.

Moțiunea de cenzură semnată de parlamentari ai AUR și USR PLUS a fost transmisă, marți, Guvernului, chiar de către Ludovic Orban, care este și președintele PNL.

Joi, urma să fie citită în plenul reunit al Parlamentului.

El a citat, marți, după ședința BPR care nu a avut cvorum, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.

Hotărârea CCR precizează că moțiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile, iar aceasta a fost depusă vineri. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 20 de intervenţii pentru alungarea unor urşi, în ultima săptămână, în județul Harghita. Trei în cursul zilei de luni

Publicat

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit în ultima săptămână de 22 ori pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în mai multe localităţi ale judeţului, trei dintre apeluri fiind făcute în cursul zilei de luni.

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita a precizat că luni dimineaţa, la ora 04:37, un bărbat din satul Armăşeni, comuna Ciucsângiorgiu, a anunţat că ursul i-a luat o oaie din curte. La sosirea echipajului de jandarmerie, animalul părăsise singur zona.

Tot din Ciucsângiorgiu, câteva ore mai târziu, a fost primit cel de-al doilea apel al zilei, jandarmii îndepărtând în afara localităţii un urs care se afla pe o stradă din comună.

Prezenţa unui urs pe raza municipiului Miercurea Ciuc

De asemenea, tot luni dimineaţă, a fost semnalată prezenţa unui urs pe raza municipiului Miercurea Ciuc, însă animalul a părăsit singur zona Şumuleu, acolo unde fusese văzut.

Şi în cursul zilei de duminică au avut loc patru intervenţii pentru alungarea unor urşi din localităţile Borsec, Tărceşti, Cotormani, Tulgheş.

Sursa citată a mai arătat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita un număr de 422 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă

Publicat

Bilanţul deceselor de COVID-19 din Statele Unite va depăşi în următoarele două zile numărul persoanelor care au murit în această ţară în timpul pandemiei de gripă spaniolă, potrivit unei numărători paralele, deşi o comparaţie directă între aceste cifre brute nu oferă o perspectivă completă asupra actualei situaţii epidemiologice, au declarat mai mulţi experţi medicali şi statisticieni, informează DPA.

Ceea ce este clar este însă faptul că numărul ridicat de decese asociate COVID-19, înregistrate într-o epocă în care există diverse instrumente moderne pentru combaterea unor astfel de boli, reprezintă o povară foarte grea. Duminică seară, bilanţul COVID-19 din Statele Unite a ajuns la 673.763 de victime, potrivit datelor transmise de Johns Hopkins University.

Acest număr este cu aproximativ 1.200 mai mic decât bilanţul pandemiei de gripă spaniolă, care a provocat aproximativ 675.000 de decese în Statele Unite. Înainte de COVID-19, gripa spaniolă a fost cea mai letală pandemie înregistrată pe teritoriul american de la formarea Statelor Unite. Cu o medie de 1.800 de decese pe zi, bilanţul americanilor decedaţi de COVID-19 ar putea să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă până luni seară.

Există însă şi anumite diferenţe între cele două situaţii epidemiologice. În 1918, populaţia Statelor Unite depăşea cu puţin pragul de 100 de milioane de locuitori, în timp ce populaţia actuală a ţării este de 330 de milioane de locuitori, potrivit cotidianului The Washington Post. Astfel, rata deceselor de COVID-19 este de 1 la 500 de rezidenţi americani, în timp ce rata deceselor de gripă spaniolă a fost de 1 la 150 de rezidenţi.

Pe plan global, bilanţul victimelor de COVID-19 este de 4,7 milioane în prezent, mult mai scăzut decât numărul de 50 de milioane de oameni care au murit de gripă spaniolă în 1918 şi 1919 la nivel mondial, precizează Fortune. Dar, spre deosebire de perioada de doi ani în care gripa spaniolă a devastat omenirea, pandemia de COVID-19 nu dă semne că ar putea să dispară prea curând.

„Faptul că decesele au crescut brusc la sfârşitul lui 2020, la nouă luni după ce pandemia a ajuns în Statele Unite, cu cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat la începutul lunii ianuarie 2021, reprezintă probabil cea mai descurajantă comparaţie din istoria înregistrărilor medicale”, a declarat E. Thomas Ewing, un istoric de la Virginia Tech, pentru The Washington Post. „Am ignorat lecţiile din 1918 şi nu am ţinut cont de avertismentele emise în primele luni ale acestei pandemii. Nu vom şti niciodată cât de multe vieţi am fi salvat dacă am fi tratat această ameninţare cu mai multă seriozitate”, a adăugat el. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă a revenit la puterea normală, după finalizarea reparațiilor

Publicat

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă a revenit în noaptea de duminică spre luni la puterea normală, după finalizarea lucrărilor de reparații.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a revenit la putere nominală în noaptea de 19 spre 20 septembrie 2021, a anunțat luni dimineața Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN).

Aceasta a funcționat la putere redusă de sâmbătă, de la ora 1.00. Decizia a fost luată în vederea efectuării unor lucrări de reparații la un echipament.

„Reducerea de putere controlată și realizarea lucrărilor au fost realizate în deplină siguranță conform procedurilor aplicabile”, au transmis reprezentanții SNN. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Australia trece la strategia ”convieţuirii cu virusul”, după ce numărul îmbolnăvirilor continuă să crească, în ciuda restricțiilor

Publicat

Australia a raportat duminică 1.607 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, pe măsură ce statele şi teritoriile australiene aplică gradual o schimbare de paradigmă, trecând de la strategia eşuată a eliminării complete a focarelor la cea a convieţuirii cu virusul, transmite Reuters.

Statul Victoria, în care trăieşte aproximativ un sfert din cei 25 de milioane de australieni, a înregistrat 507 noi cazuri iar premierul său a anunţat că regimul dur de lockdown ce durează de mai multe săptămâni se va încheia odată ce 70% dintre persoanele în vârstă de peste 16 ani vor fi vaccinate, indiferent dacă după atingerea acestui prag al vaccinării vor continua sau nu să se înregistreze noi cazuri de infectare.

În statul Victoria se estimează că la sfârșitul lunii octombrie, 70% din populație va fi vaccinată

Premierul Daniel Andrews a susţinut că acest prag de vaccinare ar putea fi atins în jurul datei de 26 octombrie. Aproximativ 43% din populaţia statului Victoria este vaccinată complet.

La nivelul Australiei, procentul celor vaccinaţi complet este de 46%.

„Vom proceda cu prudenţă, dar nu este nicio îndoială, ne vom deschide. Nu există alternativă”, a declarat Daniel Andrews. „Nu putem suprima virusul în mod peren sau permanent. Lockdown-urile au reprezentat o strategie pentru a câştiga timp pentru a ajunge la 70% – 80% vaccinare”, a adăugat el.

Ne vom redeschide. Nu există alternativă

Numeroase restricţii vor rămâne în aplicare, dar oamenii vor fi liberi să-şi părăsească locuinţele când vor dori.

Daniel Andrews susţine că autorităţile au ca obiectiv atingerea unui procent vaccinal de 80% din totalul populaţiei până la data 2 noiembrie, când se organizează Melbourne Cup, deschizând oportunitatea ca publicul larg să participe la iubitele şi celebrele curse de cai australiene.

Planul privind COVID-19 urmează o schemă federală de acţiune ce prevede sfârşitul regimului de lockdown odată ce va fi atinsă o rată de vaccinare de 70% şi respectiv redeschiderea treptată a graniţelor internaţionale după atingerea unui procent de 80%.

Statul New South Wales a adoptat un plan similar. Cel mai populat stat australian a anunţat duminică 1.083 de noi cazuri, în contextul în care a apelat la aceeaşi strategie de lockdown şi vaccinare pentru a lupta împotriva focarelor cu varianta Delta ce au început să apară de la jumătatea lunii iunie.

Autorităţile de la Sydney au ridicat duminică unele restricţii cu privire la adunările publice. Procentul celor vaccinaţi din New South Wales este de aproximativ 52%.

După ce a luptat anul trecut împotriva focarelor de COVID-19 prin lockdown, închideri ale graniţelor şi măsuri stricte de sănătate publică, Australia a recunoscut în ultimele luni că ar putea să nu reuşească să elimine focarele cu varianta Delta.

Conform datelor oficiale, Australia a înregistrat peste 84.000 de cazuri de infectare, dar două treimi dintre acestea s-au produs în cursul acestui an, majoritatea în intervalul din luna iunie şi până în prezent. În total, au fost înregistrate 1.162 de decese. Agerpres

Citește mai departe