Connect with us

ACTUALITATE

Guvernul va aproba ordonanța de urgență privind coplata la furnizorii privaţi de servicii medicale care au contracte cu CNAS

Publicat

guvern

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului 230 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, furnizorii privaţi de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic pot încasa direct de la asigurat o contribuţie personală pentru serviciile contractate.

Potrivit proiectului de OUG postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, Legea 95/2006 se modifică astfel: „furnizorii privaţi de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuţie personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris al asiguratului în acest sens”.

Totodată, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului cotizaţiilor şi taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate în anul 2019.

În şedinţa de guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare „Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I”.

Conform proiectului de act normativ postat pe site-ul SGG, „pentru laureaţii la olimpiade internaţionale se acordă suma de 4.000 euro pe an pentru medalia de aur/premiul I, 3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, 3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, 2.500 euro pentru menţiune”, iar „pentru laureaţii la olimpiade naţionale se acordă suma de 3.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I, 2.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, 2.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, 1.500 euro pentru menţiune”.

” Majorarea cuantumurilor valorii granturilor a avut în vedere crearea unui echilibru între salarizarea personalului care desfăşoară activitate de cercetare-dezvoltare (conform HG nr. 327/2003 privind plafoanele pe baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri bugetare, cu modificările şi completările ulterioare) şi modalitatea de recunoaştere şi apreciere a performanţelor olimpicilor români, în contextul în care universităţile din străinătate sunt direct interesate în absorbţia tinerilor prin asigurarea unor condiţii speciale (burse de studii/ merit/excelenţă, reduceri ale taxelor de şcolarizare, etc.), ceea ce a condus în ultimii ani la extinderea fenomenului ‘brain drain’. Adoptarea şi punerea în aplicare a prevederilor prezentului act normativ vor conduce la creşterea încrederii olimpicilor români în realismul politicilor guvernamentale din domeniul CDI „, se mai arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Pe agenda şedinţei figurează şi aprobarea, printr-un memorandum, a unui raport privind activitatea Consiliului de Programare Economică în semestrul II al anului 2018.

De asemenea, în cadrul reuniunii Executivului va fi prezentată şi o informare privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor europarlamentare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe