Connect with us

EDUCATIE

Guvernul va rezolva situația școlilor cu toalete în curte. Va amplasa containere. Tot în curte

Publicat

Cele circa 1.400 de şcoli care au în prezent toaletele în curte vor primi circa 10.000 de euro pentru achiziţionarea, până la finalul anului, de containere moderne, cu baie, ce vor fi montate lângă şcoală şi va fi construit un pasaj pentru a putea trece copiii, a declarat vineri, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (cu WC în curte). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie… Cel puţin… Cam asta este suma estimată. Primăria care are grijă de şcoală va avea această sumă. Vom impune acel format tip să nu ne trezim cu fel de fel de astfel de achiziţii. Lipit de şcoală, facem racordul necesar fie la reţea de apă, canalizare, dacă are, dacă nu fosă, şi, desigur un pasaj prin care copiii trebuie să treacă. Dacă este o şcoală veche undeva într-o comună, nu poţi să spargi zidul. Faci un pasaj de trecere pentru ca acel copil care iese să nu fie plouat, să stea în frig. Până la final de an aceste 1.400 de şcoli în acest fel pot toate să fie într-o situaţie corectă”, a explicat Teodorovici.

Acesta a reiterat că Educaţia va avea în acest an o creştere a bugetului cu 47% faţă de 2018, deoarece trebuie atins procentul de 6% din PIB pentru Educaţie. „Ne-am angajat prin acel protocol cu sindicatele să alocăm în acest an cu 15% în plus faţă de anul trecut. Iată că alocăm 47% creştere faţă de 2018, pentru că trebuie să atingem acel 6% pentru Educaţie din PIB. Banii au fost alocaţi acolo unde Ministerul Educaţiei a solicitat. Adică la acele programe pe care doamna ministru Andronescu le anunţă, cu table inteligente pentru fiecare clasă de şcoală, rechizite pentru copii, complet, ghiozdanele cu cărţi, caietele. Aici se discută pentru a vedea care sunt nevoile…”, a spus ministrul Finanţelor. (AGERPRES)

ACTUALITATE

Propunere controversată a ministrului Educației: clase separate în școli, pentru copiii cu cerinţe speciale

Publicat

Ministrul Educaţiei ia în calcul înfiinţarea unor clase separate pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Propunerea nu este sprijinită însă de specialişti şi nici de unii părinţi.

UPDATE: Ministrul Educaţiei a făcut precizări privind situaţia copiilor cu cerinţe speciale de educaţie: “Am spus că dacă în clasele de masă sunt doi-trei copii cu dificultăți de învățare poate reușim să le dăm și un profesor de sprijin”.

„Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimite în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă să le putem asigura profesori de sprijin”, a spus ministrul.

 

Citeste: Clase separate pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Planuri la Ministerul Educaţiei pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Olt: Unităţi de învăţământ de la sate se vor desfiinţa din cauza numărului redus de copii

Publicat

Mai multe grădiniţe şi şcoli gimnaziale de la sate se vor desfiinţa din cauza numărului tot mai redus de copii, potrivit inspectorului şcolar general al judeţului, Adrian Bărbulete, care a precizat că majoritatea respectivelor structuri de învăţământ nu au funcţionat în acest an şcolar.

“Este vorba de opt unităţi care se vor desfiinţa în următorul an şcolar, şase grădiniţe care nu au deloc activitate anul acesta, o şcoală din satul Cepari, comuna Cârlogani, unde, la fel, nu au fost elevi, precum şi o şcoală din satul Cruşovu comuna Brastavăţu, unde iniţial a funcţionat numai cu 10 copii în clasa a doua, apoi copii au mers la şcoala de centru”, explicat Bărbulete.

El a adăugat că, în toate cele opt cazuri, clădirile vor fi ţinute în conservare şi, dacă va creşte în timp numărul de copii, ele se pot fi reînfiinţa.

Adrian Bărbulete a precizat că anual numărul elevilor şi preşcolarilor din judeţul Olt scade cu circa 2.000 de copii. (AGERPRES)

Citește mai departe

EDUCATIE

ALBA: Profesoară acuzată ca a întreținut relații sexuale cu un elev

Publicat

O profesoară la o școală din comuna Săliștea, Județul Alba, a fost reținută de polițiștii din Alba și apoi plasată sub control judiciar cu interdicția de a mai participa la cursuri, după ce a fost acuzată că ar fi întreținut relații sexuale cu un elev în vârstă de 14 ani, elev al școlii.

 

Citește: Profesoară de la o școală din județul Alba, acuzată că a întreținut relații sexuale cu un elev minor pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concurs de filme pentru liceeni, organizat de Ambasada SUA la București. Care sunt premiile și ce trebuie să faci

Publicat

Ca parte a campaniei de creștere a responsabilității civice în relație cu Alegerile Prezidențiale din România din 2019, Ambasada S.U.A. lansează o competiție de videoclipuri pe tema „De ce fiecare vot contează”. Competiția a început în data de 13 februarie 2019, iar câștigătorii vor primi camere GoPro, camere digitale și eBook reader.

Citeste:  Concurs de filme pentru liceeni, organizat de Ambasada SUA la București. Care sunt premiile și ce trebuie să faci pe Alba24.ro

Citește mai departe