EVENIMENT
Hacker din Craiova, acuzat că a spart reţelele unor mari companii

Un hacker din Craiova a fost trimis în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, el fiind acuzat de procurorii DIICOT că a spart reţelele informatice ale unor mari companii, după care le-a şantajat cerând recompense în criptomonedă.
Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis marţi AGERPRES, hackerul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, alterare a integrităţii datelor informatice, interceptare ilegală a unor transmisiuni informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.
Din cercetări a reieşit că bărbatul a obţinut accesul la reţelele informatice ale unor companii medii şi mari din România, dar şi din alte state, de unde ar fi extras volume mari de date.
Ulterior, el a utilizat respectivele date pentru a şantaja companiile, prin ameninţarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani în criptomonedă.
În cursul cercetărilor, au fost identificate alte trei persoane vătămate, dintre care o persoană juridică şi două persoane fizice, acestora din urmă interceptându-le traficul de date de la punctele de acces wifi pe care le deţineau.
În ceea ce priveşte persoana juridică, s-a reţinut faptul că, în luna decembrie 2021, hackerul a pătruns fără drept în sistemele informatice ale companiei prin exploatarea unor vulnerabilităţi ale sistemelor informatice şi ar fi instalat o aplicaţie maliţioasă tip ransomware, prin intermediul căreia ar fi criptat datele informatice stocate. Ulterior, a fost rulat un mesaj specific atacurilor de acest tip cu privire la plata a 300.000 USD în schimbul decriptării datelor.
În cauză, s-au instituit măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 360.000 de lei.
Documentarea activităţii infracţionale a fost făcută cu sprijinul Europol şi FBI, iar la activităţi au participat specialişti din cadrul Europol – EC3, pentru sprijin tehnic şi analitic. AGERPRES
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Deputat PSD Cluj, Remus Lăpușan: România europeană nu este un slogan, ci o responsabilitate asumată față de fiecare generație

Deputatul PSD Cluj, Remus Lăpușan, a vorbit, miercuri, în declarația politică susținută în plenul Camerei Deputaților, despre importanța continuării parcursului european al României și despre mesajul clar transmis de cetățeni prin votul exprimat recent: dorința unei societăți echilibrate, decente și orientate către dezvoltare.
”Am subliniat că această victorie nu este a unui partid, ci a tuturor celor care cred în reguli, în respect, în munca temeinică și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
STS respinge toate acuzațiile aduse de George Simion: Cum se introduc procesele verbale, în sistemul informatic. EXPLICAȚII

Serviciul de Telecomunicații Speciale, STS, a reacționat la acuzațiile directe aduse de George Simion, care spune că STS ar fi participat la o acțiune de fraudare a alegerilor electorale de duminică 18 mai.
Într-un amplu comunicat de presă, STS explică pas cu pas cum se defășoară înregistrarea de date, verificarea buletinelor și mai ales afișarea datelor în timpul alegerilor.
Mai mult de atât, aceștia resping orice acuzații aduse de către fostul candidat extremist, George…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Șofer urmărit în trafic pe DN75. Cum a fost prins de polițiștii din Câmpeni și de ce nu oprise la semnalul acestora

Un șofer a fost urmărit în trafic de polițiștii din Câmpeni, în noaptea de marți spre miercuri, pe DN75, după ce nu a oprit la semnalul acestora. Oamenii legii au reușit să-l prindă pe un drum comunal.
Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 20/21 mai 2025, în jurul orei 2.10, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Câmpeni, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat, pe DN 75, un autoturism care se deplasa haotic.
Polițiștii au…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Noua carte a filosofului clujean Aurel Codoban, la răscrucea dintre zgomotul și tăcerea inteligenței artificiale

Lansarea volumului „Papagalul digital: De ce să comunicăm și de ce să tăcem în lumea IA?”, semnat de eseistul și profesorul Aurel Codoban, a avut loc, marți seara, la sediul Filialei Cluj a Academiei Române. Evenimentul a avut loc sub forma unei dezbateri, în prezența unui public format din intelectuali, universitari și pasionați de reflecție critică. Cartea propune o analiză profundă a comunicării în era inteligenței artificiale și a conceptului de aură, introdus…
Citește mai mult pe Cluj24.ro