Connect with us

ACTUALITATE

HALLOWEEN: Fascinanta poveste a celei mai înspăimântătoare sărbători, din ultima noapte a lunii octombrie

Publicat

halloween foto

Deși este o sărbătoare importată de la americani, Halloween-ul a fost îmbrățișat repede și de români. În fiecare an, pe data de 31 octombrie, oamenii se costumează în diferite creaturi mai mult sau mai puţin de poveste, însă nu toţi cunosc originea și fascinanta istorie a acestei sărbători. Noaptea de la sfârşitul lunii octombrie este considerată a reprezenta momentul în care spiritele morţilor vin spre lumea celor vii.

halloween

Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri – purtau măşti, făceau zgomot, aprindeau focuri -, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuţi la cele veşnice. Și în ziua de astăzi, aceste obiceiuri s-au păstrat în diferite forme. Unii se costumează în cele mai înspăimântătoare creaturi, alții creează din dovleci diferite fețe pe care le luminează, au loc petreceri cu tematică sau diferite ritualuri.

Citește și FOTO VIDEO: Cum să îi faci copilului un dovleac de Halloween, pas cu pas. Ghid pentru artiști începători

Scurt Istoric

Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloween-ului, a observat că, în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhaia, scris inițial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.

Festivalul Samhaia sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este uneori considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhaia, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele, deghizându-se ei înșiși în spirit rău, pentru a le evita. În Scoția, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite. Samhaia era o vreme când se făceau provizii de iarnă și se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă. Focurile de tabără jucau și ele un rol în festivități. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor tăiate erau și ele aruncate în foc. Uneori se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele, ca ritual de purificare.

Următoarea influență a apărut odată cu răspândirea noii religii creștine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, pe care o celebrează toți sfinții. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Hallowmas sau All Hallows.

halloween

Rădăcinile Halloween-ului

Nu mulți sunt cei care știu că Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică. Aceasta s-a răspândit în secolul XIX, prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii și a fost preluată astăzi de multe popoare.

Deși majoritatea țărilor sărbătoresc reînvierea spiritelor, în data de 31 octombrie, există anumite țări, cum ar fi Suedia, în care acestă sărbătoare este celebrată în prima săptămână a lunii noiembrie.

Pentru americani, Halloween-ul este probabil ce mai importantă sărbătoare din an. Copiii se îmbracă în costume și merg “la colindat”, din casă în casă. Importanța pe care americanii o acordă sărbătorii se reflectă în suma de 2,5 miliarde de dolari pe care aceștia o cheltuiesc anual pentru a sărbători Halloween-ul.

Proveniența numelui

Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză fiind atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”.

Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. În anumite țări Halloween-ul este asociat cu ziua de 1 noiembrie, când se sărbătorește Luminația sau Ziua morților, cum este cunoscută în popor.

Simboluri

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naționale, operele literare de ficțiune gotică și horror (cum ar fi romanele Frankenstein și Dracula) și din filmele horror clasice (ca Frankenstein și Mumia). Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente, iar casele sunt și ele decorate cu aceste simboluri.

 

Printre alte imagini de Halloween se numără temele morții, răului și ocultului sau monștrii legendari. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.

Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloween-ului s-a dezvoltat în timp. Deşi cei mai mulţi dintre noi cunoaştem majoritatea simbolurilor ce însoţesc Halloween-ul, puţini dintre noi conştientizăm semnificaţiile lor ascunse şi originea lor păgână.

De exemplu, cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători, dovleacul, era transformat în lanternă pentru a lumina sufletele din purgatoriu. La început erau folosiți napii, dar pentru că erau mai greu de modelat, au fost preferaţi dovlecii.

Un alt simbol important este costumul. Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 19 ani din municipiul Botoșani, care s-a urcat la volan deși avea permisul suspendat

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier  au identificat în trafic,  pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, un autoturism care prezenta avarii ca urmare a impactului cu alte două autoturisme, ce erau parcate pe marginea părții carosabile. 

 

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea conducătorului auto în persoana unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Botoșani, care avea dreptul de a conduce suspendat.

 

Față de tânăr a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 870 de lei și a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Producţia industrială a Germaniei scade, un nou indiciu al stagnării economiei

Publicat

germania scaled e1628443058688.jpg

În octombrie, producția industrială a Germaniei a înregistrat o scădere mai semnificativă decât se anticipa, marcată de a cincea lună consecutivă de declin.

Această evoluție adâncește preocupările legate de performanța economiei celei mai mari din Europa în acest an, conform informațiilor furnizate de Reuters și DPA.

Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în octombrie cu 0,4% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 1,3%), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%.

Producţia în domeniul ingineriei mecanice a scăzut cu 6,3%, dar s-au înregistrat scăderi şi în multe alte sectoare, inclusiv în construcţii, conform Destatis. În schimb producţia de vehicule a crescut cu 0,7%.

„Dificultăţile cu care se confruntă industria din Germania continuă.

Comenzile industriale reduse din ultimii doi ani au acum un impact semnificativ asupra producţiei”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank Group.

Şi comenzile industriale au scăzut neaşteptat în octombrie, cu 3,7% faţă de luna precedentă. Este primul declin din ultimele trei luni.

În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5% în octombrie, după un declin de 2,6% luna precedentă.

Industria germană continuă să fie afectată de o combinaţie între preţurile ridicate la energie, cererea externă slabă şi condiţiile de finanţare mai puţin favorabile, a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.

În perioada august – octombrie 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, după un avans de 0,1% în precedentele trei luni. Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,3% anul acesta, urmat de o creştere de 0,8% în 2024 şi de 1,2% în 2025. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania va prelungi controalele la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia cel puţin două luni

Publicat

steag germania

Nancy Faeser, ministrul de interne al Germaniei, a declarat că va extinde controalele la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția cu cel puțin două luni după data de 15 decembrie, conform informațiilor furnizate de dpa.

„Măsurile noastre funcţionează.

Lupta noastră împotriva afacerii fără scrupule a contrabandiştilor de persoane, care pun în pericol cu brutalitate vieţile omeneşti, este încununată de succes”, a declarat Nancy Faeser pentru cotidianul german Rheinische Post, într-un comentariu publicat vineri.

Controalele mobile şi fixe au avut un efect clar de la introducerea lor în octombrie, limitând migraţia ilegală în Germania şi reducând povara asupra autorităţilor locale.

Faeser a prelungit luni controalele la frontieră până la 15 decembrie.

Potrivit Ministerului de Interne, circa 3.300 de intrări neautorizate au fost depistate şi 1.100 de intrări neautorizate au fost împiedicate de la introducerea controalelor, pe 16 octombrie.

„Asta înseamnă că aceste măsuri funcţionează şi vom continua să procedăm în acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt.

Declarațiile lui Andreas Roßkopf

Andreas Roßkopf, responsabil pentru poliţia federală la sindicatul poliţiştilor, a declarat pentru Rheinische Post că numărul solicitanţilor de azil nu a putut fi redus prin mijloace poliţieneşti şi că depunerea cererilor de azil nu a putut fi împiedicată.

Trebuie clarificat „dacă mii de poliţişti ar trebui de fapt să rămână la frontiere sau dacă nu ar fi desfăşuraţi mai bine pentru securitate în oraşe şi problema azilului rezolvată în cadrul legislativ al UE”.

Situaţia de securitate în Germania este foarte sensibilă în acest moment, fiind investigate mai multe comploturi de a ataca târguri de Crăciun, notează dpa. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Filmul săptămânii la Cinema Unirea din Botoșani

Publicat

cinema unirea 1000x600.jpg

Cinema UNirea Botoșani recomandă cinefililor botoșăneni UMBRA LUI CARAVAGGIO, mult-așteptatul film al regizorului Michele Placido, cu Riccardo Scarmacio și Isabelle Huppert în rolurile principale, o incursiune în viața tumultoasă a celui mai celebru pictor italian, a cărui artă și viziune avangardistă a fost considerată incomodă și contrară moralei vremurilor secolului al XVII-lea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe