Connect with us

CULTURA

HARGHITA: Sute de elevi marchează prin lectură Ziua Internaţională a Cititului Împreună

Publicat


Sute de elevi din Harghita marchează prin lectură “Ziua Internaţională a Cititului Împreună”, în cadrul unor activităţi desfăşurate atât în bibliotecile publice, cât şi în unităţile şcolare.

Potrivit informaţiilor furnizate de Melinda Bedő, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” din Miercurea Ciuc, în data de 1 februarie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cititului Împreună, în mai multe judeţe din ţară se desfăşoară proiectul “Ora să ŞTIM” (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică pentru copii).

În judeţul Harghita, proiectul se derulează în unsprezece biblioteci publice, respectiv Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” şi bibliotecile localităţilor Lunca de Sus, Lunca de Jos, Sânsimion, Mugeni, Sândominic, Lăzarea, Lueta, Băile Tuşnad, Gălăuţaş, Sărmaş.

Melinda Bedő a explicat că în perioada februarie-iunie 2019, copii cu vârsta între 3 şi 10 ani vor asculta poveşti şi vor avea ocazia să facă mici experimente alături de bibliotecari.

“Bibliotecarii le vor citi copiilor tare, rar şi cu pauze. Participanţii vor avea parte de o experienţă inedită de lectură, un mix de prelegere, povestire şi întrebări, orientată spre joacă şi practică. (…)Activităţile vor genera un interes deosebit faţă de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice şi să descrie fenomenele cercetate şi să-şi exprime gândurile, ideile şi să pună întrebări’, a precizat Melinda Bedő.

Proiectul este finanţat la nivel naţional de Deutsche Telekom Stiftung şi coordonat de Fundaţia Progress.

În judeţul Harghita, pe lângă bibliotecile acceptate în proiect, se vor organiza activităţi şi în bibliotecile oraşelor Topliţa, Gheorgheni, Vlăhiţa, care vor primi sprijin de la Consiliul Judeţean Harghita, prin intermediul Bibliotecii Judeţene “Kájoni János”, în cadrul programului “Servicii de bibliotecă pentru comunităţi”.

Acţiuni de marcare a Zilei Cititului Împreună au loc şi în şcolile din Harghita.

Pentru al doilea an consecutiv, Liceul Teoretic “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni se implică în activitatea internaţională desfăşurată sub egida LitWorld şi Citim Împreună România, de susţinere şi promovare a lecturii în rândul copiilor mici şi mari.

Potrivit profesoarei de limba şi literaura română Cosmina Maria Nan, în acest an activitatea “ZICI ca să ŞTIM” se desfăşoară într-o formulă inedită, actul de lectură găsindu-şi continuitatea în aplicaţii de natură ştiinţifică.

“Vă dau un exemplu: la clasa a VIIA se va lectura cartea “Inima mamei mele” de Anne Renaud şi Richard Rudniki, timp de aproximativ 15 minute. Este o lectură simplă, însă de mare impact emoţional. Vom discuta despre puterea sentimentelor pozitive în viaţa noastră şi despre resortul care le declanşează. Este inima, ca organ al corpului uman, ‘locul’ unde se nasc sentimentele? La activitate participă profesorul de biologie- cu explicaţii legate de funcţionarea inimii, diverse conexiuni- profesorul de chimie- cu experimente explicând analogia dintre sentimente şi reacţiile chimice şi cele emoţionale şi profesorul de fizică- acesta vorbeşte despre legile atracţiei, însoţind prezentarea de experiment argumentativ”, a declarat pentru AGERPRES Cosmina Maria Nan.

La evenimentul de la “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni participă aproximativ 240 de elevi, 11 cadre didactice şi bibliotecarul şcolii, fiecare activitate va dura 50 minute, desfăşurarea ei ţine cont de tematica evenimentului, însă abordarea post lectură diferă în funcţie de vârstă.

Potrivit sursei citate, se vor distribui semne de carte realizate de organizatorii ZICI, clasele implicate vor primi diplome, fără ierarhizări, întrucât se doreşte transmiterea ideii că atât timp cât un elev citeşte este deja special.

“O lume în care copiii citesc are toate şansele să fie mai bună, mai justificată prin existenţa ei. Nu împărtăşesc ideea celor care susţin că tinerii noştri nu citesc. Citesc! Citesc mult! Citesc cu plăcere ceea ce le place! Discernământul literar se naşte din exerciţiul lecturii. Însă unul liber, ghidat cu delicateţe şi generozitate!”, a conchis profesoara de limba şi literatura română Cosmina Maria Nan. (AGERPRES)

ACTUALITATE

IRINA RIMES va susține un recital ”ca de ziua ei” pe scena festivalului Cerbul de Aur de la Brașov

Publicat

rimes

Irina Rimes aniversează 28 de ani în 22 august cu doar o zi înainte de recitalul pe care îl va susține pe scena festivalului Cerbul de Aur din Braşov. Artista din Republica Moldova a fost remarcată în 2012 la concursul “Fabrica de staruri”, în 2012, când Irina ajuns până în finală.

Vedetă de top a tinerei generaţii, Irina Rimes va susţine un recital pe scena festivalului pe 23 august, la numai o zi după aniversarea sa. Irina Rimes a vorbit despre cum se pregăteşte pentru marele show din Piaţa Sfatului, dar şi despre planurile sale de viitor.

1. Cum ai primit propunerea de a susţine un recital pe scena din Piaţa Sfatului, la singurul Festival Internaţional de interpretare din România?

Când eram micuţă, după ce ne făcea băiţă, mama ne înfăşura în prosoape albe şi ne aşeza în faţa televizorului. Şi, într-un astfel de moment, când mă uitam la Cerbul de Aur, am spus: Mama, mama, iaca, eu când am să cresc mare, am să cânt pe scena aia! Lucrul acesta mi-a rămas în minte, devenind un fel de vis nespus… Aşa că, atunci când am fost sunată şi întrebată: ai vrea să vii la Cerbul de Aur, am răspuns imediat: DAAA! Visam să fiu acolo, indiferent că voi fi concurent sau invitat!

2. Ce show pregăteşti pentru 23 august?

Voi cânta piesele cunoscute de toată lumea, dar voi aduce şi unele de pe noul meu album, “Cosmos”, care încă nu a fost lansat pe YouTube, ci doar pe platformele de muzică. Sunt piese în care am încredere, le iubesc foarte mult şi de aceea le voi lansa pe 23 august, ţinând cont că pe 22 este ziua mea. Va fi o toamnă foarte plină pentru mine şi echipa mea, dar toată lumea aşteaptă Cerbul de Aur.

Pentru acest moment am pregătit un proiect de la A la Z, aşa cum se întâmplă de fiecare dată cu prezenţa noastră pe o mare scenă.

3. Ce aşteptări ai de la acest festival?

Nu ştiu dacă am anumite aşteptări. Am urmărit şi am văzut cum se întâmplă lucrurile la Cerbul de Aur, am fost acolo anul trecut când a cântat Damian Drăghici, care a adus un show senzaţional, special pregătit pentru Braşov. Aveam liber în acea zi şi doream foarte mult să îl ascult live. Aşa că, am fost în Piaţă şi am alergat peste
tot ca o zvârlugă, să văd cum se aude în toate colţurile, dacă sunetul e ok. Mi-a plăcut mult – nu neapărat vibe-ul, ci faptul că lumea vine şi ascultă. Mi-a plăcut că nu eşti obligat să cânţi pentru ca lumea să danseze, să se distreze, ci pentru ca lumea să asculte. Aşa că, am creat un show pentru cei care vin să asculte.

4. Îţi mai aduci aminte de “Fabrica de staruri?

Sigur ca îmi aduc aminte de “Fabrica”, a fost proiectul de deschidere cumva, numai că după aceea, nu am făcut mare lucru… Trebuia să vin aici să semnez ceva, pe urmă nu am mai semnat nimic, apoi m-am căsătorit, după care m-am des-căsătorit… Am început să fac muzică, după ce fostul meu producător a lăsat totul şi a plecat, iar eu am rămas singură.

5. Cât de greu a fost drumul tău spre succes?

Dacă spun că nu a fost greu, lumea o să spună: “pai da, pentru că a avut pile”, iar dacă zic că a fost greu or să zică: “înseamnă că se plânge”. Aşa că, eu ştiu doar că atunci când cineva mă întreabă ce e de făcut, răspunsul este că trebuie muncit. Niciodată nu am renunţat şi orice aş fi făcut – contabilitate, dans sau orice altceva – ştiu că aş fi făcut bine, că aşa sunt eu, îmi place să fiu bună în domeniul în care activez. Doar că, făcând muzică mă simt bine. Şi, fiind o fire nu neapărat emoţională pentru că sunt o femeie puternică, ci o fire căreia îi place să trăiască fiecare sentiment în parte, să îl coasă, să îl descoasă, să îi înţeleagă toate culorile, îmi place să scriu despre asta. Dar cum nu pot să scriu poezii sau proză, pentru că nu mă pricep, scriu muzică. Şi dacă asta îmi place să fac asta cel mai mult, de ce aş dori să fac altceva?

“Cerbul de Aur 2019

Festivalul Cerbul de Aur 2019 va fi o ediţie completă, pentru toate gusturile, cu ritm dar şi romantică! Pe scena din Piaţa Sfatului vor urca Ronan Keating, Emeli Sande, Ştefan Bănică, Irina Rimes, Corina Chiriac.

Cei 12 artişti din concurs vor performa în prima şi a doua zi a Festivalului, joi şi vineri, 22 şi 23 august, pentru ca sâmbătă să aflăm câştigătorii premiilor în valoare totală de 55 de mii de euro.

Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric care va reuni muzica populară tradiţională românească şi prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română, în perioada 22 – 25 august.

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 18 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2018, la aniversarea celor 50 de ani
de la debut. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzica organizat în România şi, în mod tradiţional, la Braşov.

De-a lungul anilor a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amalia Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert
Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger şi mulţi alţii. (Agerpres)

 

Citește mai departe

CULTURA

Moartea lui Elvis Presley reflectată în presa comunistă din România. Studiul făcut de un istoric din Alba Iulia, la 42 de ani de la dispariția regelui muzicii rock-and-roll

Publicat

elvis

Un istoric din Alba Iulia, pasionat de viața celebrului star american Elvis Presley, a cercetat modul în care moartea acestuia a fost reflectată de presa comunistă. De la moartea Regelui Rock-and-Roll-ului se împlinesc astăzi 16 august 2019, 42 de ani.

Rezultatele cercetării istoricului Tudor Roșu de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia sunt extrem de interesante, în condițiile în care chiar și moartea unuia dintre cele mai mari staruri ale muzicii mondiale, era trecută prin filtrul ideologiei și al manipulării.

Tudor este un fan peste timp al lui Elvis Presley și chiar are acasă o colecție impresionantă de viniluri cu melodiile acestuia.

Istoricul este din Alba Iulia și a pus la dispoziția ziarului Alba24 câteva informații care au fost grupate în articolul Cercetare interesantă a unui istoric din Alba Iulia: Cum a fost reflectată moartea lui Elvis Presley în presa comunistă

 

Citește mai departe

CULTURA

Ateliere de creaţie pentru copii, proiecţii de filme şi o expoziţie foto – la Festivalul Cinemascop de la Eforie

Publicat

Sursa foto: Ionut Idu / Cinemascop / Facebook.com

Ateliere de creaţie pentru copii, proiecţii de filme, picturi murale live şi o expoziţie foto se regăsesc în programul celei de a doua ediţii a Festivalului Cinemascop, care va avea loc în perioada 1 – 7 august, la Grădina de vară de la Eforie, informează un comunicat al Centrului Ceh din Bucureşti, transmis miercuri AGERPRES.

“Festivalul s-a dovedit a fi o necesitate. Pe de o parte, a oferit o alternativă de petrecere a timpului liber pe litoral. Pe de altă parte, unul dintre obiectivele festivalului a fost atragerea atenţiei asupra spaţiilor de acest gen – grădini de vară şi cinematografe – care, din nefericire, sunt clădiri pe cale de dispariţie şi, iată, unele dintre acestea pot fi reîmprospătate pentru a-şi regăsi scopul pentru care au fost construite – proiecţiile de filme. Iar anul acesta, Cinemascop continuă”, se arată în comunicatul citat.

În fiecare seară, începând cu ora 21,00, vor fi proiectate filme europene, precedate de un scurtmetraj din campania EUandME şi o animaţie cehă scurtă.

Seria filmelor va fi deschisă joi cu pelicula “Femeile din viaţa mea”, din partea Institutului Italian de Cultură. În Grădina de vară din Eforie vor mai putea fi urmărite “Mama ştie cel mai bine” – un film portughez oferit de Institutul Camoes Bucureşti, filmul de aventură maghiar “Kincsem – Pariul secolului”, venit de la Institutul Balassi, animaţia cehă pentru copii şi adulţi de toate vârstele “Aventuri fără pereche”, filmul cehoslovac în regia lui Milos Forman – “Balul pompierilor”, “Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor” de la Ambasada Suediei şi documentarul românesc “Fotbal infinit”, regizat de Corneliu Porumboiu, de la 42 KM FILM.

Potrivit organizatorilor, primii 200 de spectatori ce vin la film primesc o bere cehă cadou. În restul zilei sunt puse la bătaie 400 de pungi de bomboane pentru toţi doritorii de o “mică pauză de dulce”.

Zilnic, între orele 16,00 – 19,00, vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii. Cei mici vor putea să se distreze, să înveţe lucruri noi prin jocuri, pictură, desen, modelaj, colaje şi alte activităţi surpriză.

“‘Cinemascop’ este cel mai ambiţios proiect al Centrului Ceh Bucureşti, care ne-a scos din zona de confort şi ne-a pus faţă în faţă cu provocarea redeschiderii unui cinematograf ce era considerat pierdut, mai ales de localnici. Prima ediţie ne-a adus o satisfacţie enormă, primind încurajări şi mulţumiri de la cei ce aveau amintiri cu această grădină, dar şi de la persoanele care au venit din curiozitate, unii pentru prima dată, într-un astfel de spaţiu. Odată cu a doua ediţie, consolidăm munca începută anul trecut şi, sperăm noi, întărim încrederea celor din jur că se poate face o schimbare. Suntem recunoscători colegilor noştri de la EUNIC România, partenerilor şi voluntarilor care ni s-au alăturat pentru a contura a doua ediţie a festivalului Cinemascop”, a declarat Sorina Neaga, directoarea Centrului Ceh Bucureşti, organizatorul festivalului, citată în comunicat.

Intrarea este liberă la toate activităţile.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Workshopuri şi seminarii gratuite, la Festivalul Internaţional de Arte Vizuale – VSLO. Evenimentul – între 23 august şi 1 septembrie, la Vama Veche

Publicat

vslo

Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale – VSLO, care se va desfăşura în perioada 23 august – 1 septembrie, la Vama Veche.

Cea de-a zecea ediţie a evenimentului va avea un program variat, cu numeroase workshopuri şi seminarii gratuite de fotografie, film, pictură şi sculptură, care se vor desfăşura în locaţiile partenere – La Frontiera, Papa la Şoni şi Acolo – Vama Veche.

Potrivit organizatorilor, oferta de cursuri practice este generoasă, cuprinzând workshopuri de fotografie de acţiune, de produs, de street photography, fotojurnalism sau fotografie de scenă şi teatru.

Fotograful american Chris Suspect, care revine pentru al treilea an consecutiv în festival, va susţine un workshop intitulat “Making Sens out of Chaos”, precum şi un seminar “Project-minded”.

Vlad Eftenie va vorbi la VSLO despre “Obţinerea imaginilor cu impact vizual, memorabile – despre modul în care imaginile spun poveşti vizuale”. Cornel Lazia va împărtăşi cursanţilor “Poveştile Orizontului”, în timp ce Vali Bărbulescu va ataca o temă pe cât de controversată la prima vedere, pe atât de interesantă în profunzimea ei: “Cum să NU devii fotograf”.

Adrenalină, maşini, mişcare şi fotografii în rafale – toate se reunesc în workshopul lui Andrei Ciobică, în care fotografia de acţiune va scoate la lumină cele mai bune imagini de gen, iar Cătălin Săvulescu le propune participanţilor la VSLO un curs despre “Accentul în fotografia culinară/produs”.

Marek Czarnecki, fotograf polonez distins cu şapte premii British OSKAR ale MPA, va avea două momente în cadrul VSLO: un curs despre fotografia macro şi un seminar despre panoramele verticale realizate cu ajutorul dronelor.

Un gen aparte al fotografiei, cel dedicat scenei şi în special teatrului, va fi abordat de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. Introducerea în lumea fotografiei de teatru va fi făcută şi cu ajutorul unui curs practic, realizat în cadrul unui spectacol care va avea loc cu acest prilej la VSLO.

Olav Urdahl revine în Vama Veche cu un curs de fotojurnalism, iar de la Spyros Papaspyropoulos, participanţii la VSLO vor putea afla cum se fotografiază pe stradă, folosind în toate felurile posibile un flash extern. Marian Sterea va introduce fotografii în lumea fastuoasă a nunţilor, folosind, de asemenea, lumina şi sufletul.

Fotografa suedeză Jeanette Hagglund va împărtăşi pasiunea sa pentru fotografia de arhitectură în cadrul unui seminar realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti. Tot în cadrul unui seminar, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol vor discuta despre fotografia analogică, din ce în ce mai rar întâlnită într-o eră aproape exclusiv digitală.

Un curs deosebit de apreciat va fi cel de pictură susţinut de Daniel Prapone. Cursul său se adresează oricărui iubitor de artă, cu sau fără experienţă în pictură. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul cursului de sculptură. Aici, cursanţii vor învăţa de la artistul Mircea Tocaci să sculpteze în pietre de mare, creaţiile anilor precedenţi făcând obiectul unei expoziţii.

Şi la ediţia aniversară, la VSLO va avea loc deja obişnuitul Târg de echipamente, în care participanţii vor putea testa gratuit cele mai noi produse oferite de partenerii festivalului: Canon, Sony, Citizen, 4K, Kino Flo, Dedolight.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES

Citește mai departe