Connect with us

CULTURA

HARGHITA: Sute de elevi marchează prin lectură Ziua Internaţională a Cititului Împreună

Publicat

Sute de elevi din Harghita marchează prin lectură “Ziua Internaţională a Cititului Împreună”, în cadrul unor activităţi desfăşurate atât în bibliotecile publice, cât şi în unităţile şcolare.

Potrivit informaţiilor furnizate de Melinda Bedő, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” din Miercurea Ciuc, în data de 1 februarie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cititului Împreună, în mai multe judeţe din ţară se desfăşoară proiectul “Ora să ŞTIM” (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică pentru copii).

În judeţul Harghita, proiectul se derulează în unsprezece biblioteci publice, respectiv Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” şi bibliotecile localităţilor Lunca de Sus, Lunca de Jos, Sânsimion, Mugeni, Sândominic, Lăzarea, Lueta, Băile Tuşnad, Gălăuţaş, Sărmaş.

Melinda Bedő a explicat că în perioada februarie-iunie 2019, copii cu vârsta între 3 şi 10 ani vor asculta poveşti şi vor avea ocazia să facă mici experimente alături de bibliotecari.

“Bibliotecarii le vor citi copiilor tare, rar şi cu pauze. Participanţii vor avea parte de o experienţă inedită de lectură, un mix de prelegere, povestire şi întrebări, orientată spre joacă şi practică. (…)Activităţile vor genera un interes deosebit faţă de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice şi să descrie fenomenele cercetate şi să-şi exprime gândurile, ideile şi să pună întrebări’, a precizat Melinda Bedő.

Proiectul este finanţat la nivel naţional de Deutsche Telekom Stiftung şi coordonat de Fundaţia Progress.

În judeţul Harghita, pe lângă bibliotecile acceptate în proiect, se vor organiza activităţi şi în bibliotecile oraşelor Topliţa, Gheorgheni, Vlăhiţa, care vor primi sprijin de la Consiliul Judeţean Harghita, prin intermediul Bibliotecii Judeţene “Kájoni János”, în cadrul programului “Servicii de bibliotecă pentru comunităţi”.

Acţiuni de marcare a Zilei Cititului Împreună au loc şi în şcolile din Harghita.

Pentru al doilea an consecutiv, Liceul Teoretic “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni se implică în activitatea internaţională desfăşurată sub egida LitWorld şi Citim Împreună România, de susţinere şi promovare a lecturii în rândul copiilor mici şi mari.

Potrivit profesoarei de limba şi literaura română Cosmina Maria Nan, în acest an activitatea “ZICI ca să ŞTIM” se desfăşoară într-o formulă inedită, actul de lectură găsindu-şi continuitatea în aplicaţii de natură ştiinţifică.

“Vă dau un exemplu: la clasa a VIIA se va lectura cartea “Inima mamei mele” de Anne Renaud şi Richard Rudniki, timp de aproximativ 15 minute. Este o lectură simplă, însă de mare impact emoţional. Vom discuta despre puterea sentimentelor pozitive în viaţa noastră şi despre resortul care le declanşează. Este inima, ca organ al corpului uman, ‘locul’ unde se nasc sentimentele? La activitate participă profesorul de biologie- cu explicaţii legate de funcţionarea inimii, diverse conexiuni- profesorul de chimie- cu experimente explicând analogia dintre sentimente şi reacţiile chimice şi cele emoţionale şi profesorul de fizică- acesta vorbeşte despre legile atracţiei, însoţind prezentarea de experiment argumentativ”, a declarat pentru AGERPRES Cosmina Maria Nan.

La evenimentul de la “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni participă aproximativ 240 de elevi, 11 cadre didactice şi bibliotecarul şcolii, fiecare activitate va dura 50 minute, desfăşurarea ei ţine cont de tematica evenimentului, însă abordarea post lectură diferă în funcţie de vârstă.

Potrivit sursei citate, se vor distribui semne de carte realizate de organizatorii ZICI, clasele implicate vor primi diplome, fără ierarhizări, întrucât se doreşte transmiterea ideii că atât timp cât un elev citeşte este deja special.

“O lume în care copiii citesc are toate şansele să fie mai bună, mai justificată prin existenţa ei. Nu împărtăşesc ideea celor care susţin că tinerii noştri nu citesc. Citesc! Citesc mult! Citesc cu plăcere ceea ce le place! Discernământul literar se naşte din exerciţiul lecturii. Însă unul liber, ghidat cu delicateţe şi generozitate!”, a conchis profesoara de limba şi literatura română Cosmina Maria Nan. (AGERPRES)

ACTUALITATE

Două tablouri ale pictorului Van Gogh, furate acum 16 ani, vor fi din nou expuse la muzeul din Amsterdam

Publicat

Două capodopere ale pictorului olandez Vincent van Gogh, furate în urmă cu peste 16 ani din muzeul Van Gogh din Amsterdam, vor fi din nou expuse săptămâna aceasta, după ce au fost complet restaurate, relatează EFE.

Tabloul ”View of the Sea at Scheveningen” (1882) şi ”Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen„ (1882-84) vor putea fi din nou admirate la muzeul Van Gogh începând de miercuri, potrivit directorului său, Axel Rueger.

Cele două tablouri, a căror valoare se ridică la mai multe milioane de euro, au fost furate în anul 2002 de hoţi care s-au folosit de o simplă scară pentru a ajunge pe acoperişul muzeului din Amsterdam. Ei s-au folosit apoi de o frânghie și au reușit să intre în clădirea securizată, iar apoi au plecat cu tablourile.

Anchetatori italieni au dat de urma tablourilor în septembrie, în cadrul unei percheziţii realizate într-o casă care i-a aparţinut unui responsabil al mafiei, Raffaele Imperiale, din Castellammare di Stabia la sud de Napoli.

”View of the Sea at Scheveningen” a suferit stricăciuni în timpul furtului, “un fragment din pictură lipsind în colţul de jos din stânga”, potrivit reprezentanților muzeului Van Gogh. În schimb, ”Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen” era aproape intact.

Restauratorii au înlăturat totuşi un strat de vopsea gălbuie, aplicat probabil de însuşi Van Gogh.

Cele două picturi au primit, de asemenea rame noi, având în vedere că cele vechi s-au pierdut în timpul furtului.

Înfiinţat în 1973, Muzeul Van Gogh din Amsterdam găzduieşte cea mai mare colecţie de opere ale maestrului post-impresionist. AGERPRES

Sursa foto: wikipedia

Citește mai departe

ACTUALITATE

Oradea marchează cu fast 100 de ani de administrație românească. Programul manifestărilor

Publicat

foto: Primăria Oradea

În acest sfârșit de săptămână, Oradea marchează cu fast cei 100 de ani de administrație românească, printr-un program variat, cu avioane Lancer, elicoptere Puma și concert Andra.

”Seria evenimentelor începe chiar azi, când în Piața Unirii are loc vernisajul expoziției stradale «General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea». Evenimentul este un preambul la inaugurarea oficială, din 18 aprilie, ora 16.00, a expoziției permanente închinate primului război mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. Manifestările pregătite pentru data de 19 aprilie vor avea loc în județ, respectiv în localitățile Borod, Aleșd și Tileagd. Urmează ca sâmbătă, 20 aprilie, să aibă loc în Piața Unirii dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, dar și o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly”, a declarat, potrivit unui comunicat al municipalității, viceprimarul Florin Birta.

Totodată, viceprimarul Florin Birta a precizat că apar unele modificări în programul zilei de 20 aprilie, datorită suprapunerii evenimentelor dedicate acestei zile cu slujba de înviere care se oficiază la Biserica Romano-Catolică din fața Primăriei Oradea. Modificările aduse în program au ca scop încheierea întregii manifestări până ora la 21:30, oră la care va începe slujba de înviere în biserică.

Prin urmare programul va fi decalat astfel: concertul Andra – tradițional va avea loc de la ora 19.30, nu de la ora 20:00 cum s-a anunțat inițial, iar focul cu artificii va avea loc la ora 21:00, nu la 21:30.

Dacă vremea continuă să fie una favorabilă, odată cu defilarea militară programată în intervalul 15:00 – 16:30 va avea loc și o survolare aeriană cu 2 avioane Lancer și 4-5 elicoptere tip Puma.

”În ceea ce privește scena care va fi amplasată în Piața Unirii pentru Concertul Andra Tradițional și pentru concertul de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, aceasta va fi cea mai mare scenă amplasată până acum în Piața Unirii, având o lățime de 35 m și 14 m adâncime. De menționat că ecranele care vor fi amplasate pe scenă vor fi folosite pe tot parcursul zilei pentru a transmite în direct ceea ce se întâmplă în celelelate locații ale evenimentului. De asemenea, vom monta două ecrane uriașe, unul pe partea stângă a Pieței Unirii, cu spatele spre Primărie și altul pe partea dreaptă, la intersecția str. Vasile Alecsandri cu Piața Unirii, cu fața spre terasa restaurantului Ristretto, tocmai pentru ca evenimentul să poată fi urmărit de toți cei prezenți”, a spus, la rândul său, directorul APTOR, Mihai Jurca.

De altfel, traficul prin centrul Oradiei va fi deviat, încă începând de joi, când vor începe repetițiile.

Șefu Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, Mircea Oaie  a prezentat detaliile paradei militare: ”La defilarea militară pregătită cu ocazia acestei zile vor fi prezente 256 de persoane din cadrul armatei, însoțind o tehnică militară constând în cca 30 de mijloace aparținând structurilor MAI și MAPN. E important să menționăm că în 20 aprilie, de la ora 11:45, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, vom organiza cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Toți cei prezenți vor primi un steag tricolor și un ziar de epocă”.

Mai jos găsiți programul detaliat al evenimentelor:

PROGRAMUL ZILELOR  16 – 17 – 18 aprilie 2019

 

Ora Locaţia Evenimente speciale în 16 aprilie 2019
1200 Piața Unirii

Statuia lui Mihai Viteazul

Deschiderea oficială a expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea” (deschisă publicului până în data de 26 mai 2019)

Lansare broșură „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”

Ora Locaţia Evenimente speciale în 17 aprilie 2019
1200 Muzeul Țării Crișurilor Deschiderea oficială a expoziției ”Arta tranșeelor în România” – Colecționar inginer Dumitru Cristian (deschisă publicului până în data de 30 iunie 2019)
Ora Locaţia Evenimente speciale în 18 aprilie 2019
1200 Biserica Sfântul Nicolae

Strada Iuliu Maniu

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv
Intonarea Imnului Naţional al României
Dezvelirea Statuii lui Iuliu Maniu, de către Episcopul Virgil Bercea
Sfințirea Statuii lui Iuliu Maniu, de către Episcopul Virgil Bercea
Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea

– persoană oficială

– istoric militar

Depunere de coroane, jerbe și buchete de flori
Realizarea dispozitivului de defilare
Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
1400 Muzeul Țării Crișurilor Deschiderea oficială a expoziției ”Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare în două provincii de la granița României Mari”
1600 Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural

(Cetatea Oradea)

Inaugurarea expoziției permanente dedicate Generalului Traian Moșoiu și Primului război mondial

Lansarea revistei ”Identitatea națională”, Gl. bg. (rz) Grigore Bartoș

 

PROGRAMUL ZILEI – 19 aprilie 2019

 

 

Ora Locaţia Programul zilei de 19 aprilie 2019
1130 Platou Piatra Craiului Întâmpinarea oficialităţilor și organizarea detașamentelor militare
Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Borod
1200 Localitatea Borod

Troița Eroilor

(curtea Școlii din Borod)

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
Intonarea Imnului Naţional al României
TE DEUM oficiat de un sobor de preoți
Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– primarul localității Borod

– persoană oficială

– istoric militar

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
Scurt program artistic
Realizarea dispozitivului de defilare
Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Aleșd
1400 Localitatea Aleșd

(monumentul din centrul orașului Aleșd)

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
Intonarea Imnului Naţional al României
TE DEUM oficiat de un sobor de preoți
Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– primarul localității Aleșd

– persoană oficială

– istoric militar

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
Scurt program artistic
Realizarea dispozitivului de defilare
Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Tileagd
1700 Localitatea Tileagd

Monumentul Eroilor

(lângă clădirea Primăriei)

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
Intonarea Imnului Naţional al României
TE DEUM oficiat de un sobor de preoți
Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– primarul localității Tileagd

– persoană oficială

– istoric militar

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
Realizarea dispozitivului de defilare
Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
Încheierea activităților dedicate zilei de 19 aprilie 2019 – 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea – deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Oradea

 

PROGRAMUL ZILEI – 20 aprilie 2019

 

 

Ora Locaţia Programul zilei 20 aprilie 2019
1100 Strada Independenței Organizarea și constituirea detașamentului pentru reconstituire istorică
1115 – 1145 Biserica cu Lună Slujbă de pomenire pentru toți înaintașii acestei țări și o rugăciune pentru întreg neamul românesc
Biserica Sfântul Nicolae
1130 – 1145 Piața Unirii

Platoul din fața Bisericii cu Lună

Deplasarea detașamentului și a muzicii militare pe traseul strada Independenței – Piața Unirii
1145 – 1200 Moment alegoric, reconstituire istorică, întâmpinarea Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly
1200 – 1203 Tragerea clopotelor la toate bisericile din Oradea și Bihor
1203 – 1210 Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre Statuia Generalului Traian Moșoiu
1210 – 1215 Statuia Generalului Traian Moșoiu Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
1215 – 1218 Intonarea Imnului Naţional al României
1218 – 1225 Scurtă rugăciune rostită de preotul militar al Garnizoanei Oradea
1225 – 1235 Scurtă alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către un invitat al instituției
1235 – 1245 Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
1245 – 1250 Realizarea dispozitivului de defilare
1250 – 1300 Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
1300 – 1310 Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre Piața Unirii
1310 – 1315 Piața Unirii Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv
1315 – 1318 Intonarea Imnului Naţional al României
1318 – 1330 Dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec respectiv de către Episcopul Virgil Bercea
1330 – 1340 Sfințirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Episcopul Sofronie Drincec respectiv de către Episcopul Virgil Bercea
1340 – 1410 Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

– Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea

– istoric militar

1410 – 1420 Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)
1420 – 1425 Realizarea dispozitivului de defilare
1425 – 1430 Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
1430 – 1500 Organizarea și constituirea detașamentelor și tehnicii militare pentru defilarea militară
1500 – 1630 Strada Independenței – Piața Unirii – Strada Avram Iancu Defilarea militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale
1630 – 1800 Piața Unirii Expoziție de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională și demonstrații de reconstituire istorico-militară
1630 – 1800 Concert de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana
1930 – 2000 Retragerea cu torțe

Traseul Parcul Traian (Prefectură) – Podul Dacia – Turbogirație – strada Independenței – Piața Unirii (statuie Mihai Viteazul, unde se va intona Imnul de Stat al României) – strada Avram Iancu

1930 – 2100 Piața Unirii Concert Andra – tradițional
2100 Focuri de artificii
Încheierea activităților dedicate zilei de 20 aprilie 2019 – 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea

 

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concert caritabil pentru copii vulnerabili duminică, la Ateneul Român

Publicat

concert
foto: Mihnea Ciulei

Un concert în beneficiul copiilor vulnerabili – din orfelinate, aflaţi în risc de separare de familie din cauza sărăciei, dar şi cei care părăsesc sistemul de protecţie a copilului – va avea loc, duminică, la Ateneul Român.

Aflat la cea de-a VII-a ediţie, Hope Concert este organizat de fundaţia Hope and Homes for Children România.

Ediţia a VII-a aduce pe scena Ateneului Român, începând cu ora 19,00, artişti importanţi, reprezentanţi ai unor stiluri muzicale diferite, dar complementare: Alexandru Tomescu, Feli, Adrian Despot, Cezar Popescu de la Viţa de Vie alături de Bluenoise, Irina Iordăchescu, Zoli Toth, Alexnadra Uşurelu, FiRMA, acompaniaţi de Ansamblul Violoncellissimo şi maestrul Marin Cazacu.

Organizat în beneficiul copiilor şi familiilor vulnerabile din programele fundaţiei, Hope Concert propune îmbinarea artelor într-un spectacol unitar, cu un mesaj special: arta, în toate formele ei, vine în sprijinul nemijlocit al copiilor dezavantajaţi.

Gazdele serii vor fi jurnalista Amalia Enache, ambasador Hope and Homes for Children, şi Dragoş Bucurenci, director de dezvoltare al Hope and Homes for Children România.

Toate fondurile rezultate în urma concertului vor fi utilizate pentru derularea programelor fundaţiei. Programele Hopes and Homes for Children România au patru direcţii: închiderea orfelinatelor şi mutarea copiilor într-un mediu mai apropiat de cel familial; prevenirea separării copilului de familie; integrarea socio-profesională a celor care părăsesc orfelinatele; reforma sistemului de asistenţă socială pentru copii, sunt organizate cursuri de formare profesională a personalului din instituţiile de protecţie a copilului, menţionează organizatorii concertului.

Hopes and Homes for Children a fost fondată în 1994, în Marea Britanie, de soţii Mark şi Caroline Cook. Fundaţia Hopes and Homes for Children România şi-a început proiectele în 1998, când în orfelinatele din România erau 100.000 de copii, în prezent în acest tip de instituţii fiind mai puţin de 6.000 de copii, relevă sursa citată. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Filmul HELLBOY îşi face intrarea în forţă în cinematografele nord-americane

Publicat

helboy

Noul lungmetraj Hellboy (2019) domină în acest sfârşit de săptămână afişele cinematografelor nord-americane, pe care mai sunt de asemenea prezente filmele ‘Missing Link’, ‘Little’ ‘High Life’, ‘Teen Spirit’ şi ‘After’, informează site-ul de specialitate Imdb.

În ‘Hellboy’, noua versiune propusă de regizorul Neil Marshall, eroul încearcă să se împotrivească unor vrăjitoare medievale dispuse să folosească farmece vechi de mii de ani pentru a-şi atinge scopul final de a distruge întreaga omenire.

Hellboy ajunge în Marea Britanie, unde trebuie să le înfrunte pe consoarta lui Merlin şi pe Regina Nimue. Însă confruntarea dintre bine şi rău se transformă într-o luptă mult prea periculoasă şi sângeroasă, care nu numai că riscă să genereze o mulţime de victime colaterale, ci poate chiar să provoace sfârşitul lumii – un deznodământ pe care Hellboy încearcă să îl evite cu orice preţ.

Distribuţia filmului este formată din actorii Milla Jovovich, David Harbour, Ian McShane şi Daniel Dae Kim.

‘Missing Link’ este un film de animaţie realizat de Chris Butler, cu personaje care împrumută vocile reputaţilor actori Hugh Jackman, Zoe Saldana, Emma Thompson, Timothy Olyphant şi Zach Galifianakis.

Filmul prezintă povestea domnului Link, un personaj blănos şi vesel ajutat în aventurile sale de Sir Lionel, un aventurier curajos şi cuceritor care se consideră cel mai important cercetător al miturilor şi monştrilor. Pentru a demonstra tuturor abilităţile sale, el planifică o expediţie enigmatică pentru a descoperi veriga lipsă din evoluţia omului.

Cei doi, împreună cu îndrăzneaţa Adelina pornesc într-o călătorie în jurul lumii pentru a găsi rudele îndepărtate ale lui Link din fabuloasa vale Shangri-La.

‘Little’ este o comedie spumoasă realizată de cineasta Tina Gordon Chism, avându-le ca protagoniste pe Regina Hall cunoscută din ‘Girls Trip’ şi Marsai Martin din serialul ‘Black-ish’, prima în rolul unei preşedinte de companie de IT de succes, iar a doua în versiunea adolescentină a şefei care se trezeşte într-o dimineaţă că are 13 ani, exact înaintea unei prezentări de care depinde viitorul firmei sale.

Singura care cunoaşte secretul este asistenta sa personală, interpretată de Issa Rae (Insecure), care ştie că şefa ei nemiloasă este acum captivă în trupul unei fetiţe. ‘Little’ este o comedie ireverenţioasă despre preţul succesului, puterea solidarităţii feminine şi despre o a doua şansă de a te maturiza aşa cum trebuie.

În ‘High Life’, un grup de infractori este trimis într-o misiune specială în spaţiu pentru a găsi o sursă alternativă de energie. O altă parte dintre ei acceptă să devină subiecţii unui experiment de reproducere umană. Printre cei aflaţi la bord se află şi Monte, un tânăr care a devenit tatăl lui Willow. Deşi inseminarea artificială s-a petrecut fără acordul lui, pe măsură ce se apropie sfârşitul călătoriei, Monte începe să o îndrăgească. Imprevizibilul se produce, iar cei aflaţi la bord ajung într-o situaţie limită în urma unei furtuni radioactive care loveşte nava.

Filmul de science-fiction este regizat de Claire Denis şi îi are în distribuţie pe Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin şi Mia Goth.

‘Teen Spirit’, un film tragicomic despre adolescenţi, prezintă povestea lui Amber, o fată populară şi foarte răutăcioasă, care este electrocutată înaintea balului. Deşi moare, nu îi este permis să ajungă în rai decât după ce promite să o ajute pe fata cel mai puţin populară din liceu să ajungă regina balului, totul în doar o săptămână. Amber face tot ce îi stă în putinţă, însă lucrurile nu merg chiar cum trebuie. Regizat de Gil Junger, filmul îi are în distribuţie pe Chris Zylka, Lindsey Shaw şi Cassie Scerbo.

O altă premieră este filmul de dragoste ‘After’ în regia lui Jenny Gage, cu Hero Fiennes Tiffin şi Josephine Langford în rolurile principale. Adaptare a romanului scris de Anna Todd, ‘After’ spune povestea unei tinere care se îndrăgosteşte de un băiat cu un secret întunecat, ceea ce nu-i împiedică pe cei doi să intre într-o relaţie furtunoasă.

AGERPRES

Citește mai departe