Connect with us

ACTUALITATE

Hologramele lui Iuliu Haţieganu şi Ioan Aurel Pop au dialogat despre universitatea clujeană

Publicat

Sursa foto: FC Universitatea Cluj / Facebook

Academicianul Iuliu Haţieganu, întemeietorul clubului ”U” Cluj, şi preşedintele actual al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au dialogat, prin intermediul hologramelor lor, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv clujean.

Dialogul hologramelor celor doi s-a axat pe evoluţia învăţământului clujean românesc în cei 100 de ani ai săi.

„Posteritatea v-a păstrat în amintire ca pe un apostol al neamului, dovadă că universitatea (pe atunci facultatea) pe care aţi fondat-o şi cel mai mare parc sportiv din ţară (unul dintre primele din Europa), făcut de dumneavoastră pentru studenţi vă poartă numele. Cum era lumea şi cum erau românii acum un secol?”, a întrebat holograma lui Ioan Aurel Pop.

„Am fost un simplu medic, câteodată şi de suflete, dar în esenţă medic, un medic-profesor, binecuvântat cu studenţi foarte buni, cu mulţi colegi de excepţie. Lumea anilor 1918-1919 era chinuită ca după război, împuţinată şi îndoliată, dar era aureolată de o asemenea speranţă în bine, în victoria raţiunii şi a sentimentelor generoase, încât nu ne păsa de rele, pentru că bunele copleşeau relele. Românii trăiau atunci ‘Poemele luminii’ – cum ne-a învăţat Lucian Blaga – şi din această lumină a întregirii statale s-au născut minuni. Între aceste minuni, s-a aflat şi universitatea noastră românească, numită de Vasile Pârvan Universitatea Naţională a Daciei Superioare, dar şi Teatrul Naţional, Opera, liceele româneşti, institutele de cercetare. A fost o coagulare de energie intelectuală românească aşa cum nu se mai văzuse niciodată”, a răspuns holograma lui Iuliu Haţieganu.

Dialogul imaginar a avut loc vineri seară, în cadrul evenimentului Centenar în Alb şi NegrU, care este o continuare a evenimentelor desfăşurate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de sport universitar în Cluj-Napoca.

La eveniment au participat peste 3.000 de persoane.

„10 entităţi şi peste 200 de persoane implicate în organizare, 700 de locuri pe scaune, 919 cadouri pentru public, 60.000 de euro buget. Centenar în Alb şi NegrU în cifre, un eveniment cu acces gratuit! (…) Un secol de istorie sportivă, plină de personalităţi şi de performanţe, de emoţie şi ataşament. Evenimentul Centenar în Alb şi NegrU: un dialog imaginar între generaţii, între două mari legende ale Universităţii: academicienii Iuliu Haţieganu, întemeietorul clubului ‘U’, sub formă de hologramă, şi Ioan Aurel Pop, actualul rector al Universităţii Babeş-Bolyai; o piesă de teatru cu titlul ‘Acasă… la Cluj’ – are în centru un moment de cotitură şi adâncă emoţie în istoria Universităţii: întoarcerea, în 1945, din bejenia de la Sibiu, strâns legată de sfârşitul celui de-al doilea război mondial”, arată organizatorii evenimentului. AGERPRES

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios ioan, ucenicul sfântului grigorie decapolitul

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Despre Sfântul Ioan se cunosc relativ puține lucruri. Detaliile pe care le avem despre viața sa provin din Viața Sf. Grigorie Decapolitul și din cea a Sfântului Iosif Imnograful.

Sfântul Ioan s-a născut la sfârșitul celui de-al optsprezecelea secol. Fiind aplecat spre viața de liniștire și de rugăciune încă din copilărie, alege să devină monah. Părintele duhovnicesc în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Publicat

anpc: cozonaci cu până la 21 de e uri în marile

Publicitate

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.

‘Cel mai relevant indicator privind siguranța produselor îl reprezintă analiza informațiilor puse la dispoziția…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu la Vârfu Câmpului. Două tone de furaje s-au făcut scrum după ce proprietarul a aruncat țigara la întâmplare

Publicat

botoșani: trei incendii de vegetație uscată, stuf și furaje, în

Publicitate

Un incendiu s-a produs, ieri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Vârfu Câmpului. Depozitul de furaje a fost cuprins de flăcări, cel mai probabil, din cauza unei țigări aprinse, aruncată la întâmplare.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vârfu Câmpului. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Denia Prohodului Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului

Publicat

denia prohodului domnului. slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare

Publicitate

În Sfânta Vineri din Săptămâna Mare are loc în Biserica Ortodoxă denia ce cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, cântări de o frumusețe și profunzime deosebite, care evocă deopotrivă durerea nespusă la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât și nădejdea în biruința Învierii ce se întrezărește.

Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. În cadrul procesiunii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe