EVENIMENT
Hotărâre de Guvern: Serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor COVID-19 se acordă tuturor persoanelor în România

O hotărâre de guvern aprobată luni prevede că serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID-19 şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă.
„Executivul a aprobat astăzi hotărârea de guvern care cuprinde o serie măsuri în domeniul sănătăţii pe perioada instituirii stării de urgenţă. Proiectul de act normativ a fost publicat în transparenţă decizională în data de 23 martie 2020, iar propunerile specialiştilor din domeniul medical şi ale pacienţilor au fost analizate şi implementate în hotărârea de guvern aprobată azi, în scopul asigurării accesului la servicii medicale în condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi, prin limitarea deplasărilor şi interacţiunii cu alte persoane”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit sursei citate, pe perioada stării de urgenţă, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultaţii/oră.
De asemenea, în vederea asigurării managementului pacienţilor simptomatici de către medicii de familie şi medicii de specialitate din specialităţile clinice din ambulatoriul clinic, pe perioada stării de urgenţă, pacienţii beneficiază de consultaţii, inclusiv la distanţă, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecţia cu coronavirus, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României, chiar dacă nu sunt asigurate.
„Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultaţiile medicale la distanţă în fişa pacientului şi în registrul de consultaţii, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescripţiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – şi pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti”, prevede hotărârea de guvern.
De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripţie medicală fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.
„Pentru emiterea prescripţiei medicale se pot acorda consultaţii la distanţă în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din spital, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile. Detalierea modalităţii de prescriere va fi stabilită prin norme. Se prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţi clinice şi a biletelor de trimitere pentru specialităţi paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale şi a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT”, afirmă aceeaşi sursă.
Totodată, pe perioada stării de urgenţă se suspendă obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate şi a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
„A fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, pe toată perioada stării de urgenţă. Actul normativ cuprinde şi o serie de reglementări referitoare la modul de finanţare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgenţă. Astfel, pentru unităţile de specialitate care acordă servicii medicale, investigaţii paraclinice, medicamente în cadrul programelor naţionale de sănătate publică, cât şi pentru unităţile sanitare care vor derula programe naţionale în perioada stării de urgenţă, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020”, precizează CNAS. AGERPRES
EVENIMENT
Reguli noi pentru șoferi: Ce trebuie să faci pentru a reduce perioada de suspendare a permisului

Șoferii care speră la o reducere a perioadei de suspendare a permisului trebuie, de acum, să îndeplinească o condiție suplimentară.
Legea care introduce noua regulă a fost promulgată și aduce modificări semnificative în ceea ce privește aplicarea articolului 104, alineatul (1), din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Reguli noi pentru șoferi: Ce trebuie să faci pentru a reduce perioada de suspendare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
23-25 mai: Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș. Ediție de colecție, la 130 de ani de la nașterea poetului. PROGRAM

Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga și 45 de ani de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
U-BT Cluj, în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin. A învins CS Vâlcea și în al treilea meci, cu scorul de 81-77

U-BT Cluj s-a calificat, joi, în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin, după ce a învins echipa CS Vâlcea.
Baschetbaliștii clujeni s-au calificat în finală cu scorul 3-0 la general, numărul minim de jocuri.
U-BT Cluj a învins CS Vâlcea și în al treilea meci, cu scorul de 81-77
U-BT a câștigat cel de al treilea joc cu vâlcenii, în deplasare, cu scorul de 81-77 (40-42).
Cei mai buni marcatori au fost Zavier Simpson – 20 de puncte, 7 recuperări și 6…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Motivul pentru care un tânăr din Blaj a fost trimis în judecată pentru viol, deși victima din dosar nu a fost constrânsă

Un tânăr din Blaj a fost trimis în judecată pentru viol. Magistrații au notat că motivul pentru care fapta tânărului a fost încadrată la viol este vârsta fetei.
Mai exact, acesta a întreținut relații sexuale când minora avea 13 ani. De asemenea judecătorii au notat că minora nu a fost constrânsă să întrețină relații sexuale cu tânărul, însă magistrații au notat că la vârsta de 13 ani fata era lipsită de discernământ.
Dosarul a trecut de stadiul de măsuri…
Citește mai mult pe Alba24.ro