Connect with us

EVENIMENT

Iarna nu se dă plecată: Două anotimpuri într-o singură săptămână. Prognoza meteo pentru 27 februarie – 5 martie 2023

Publicat

ghiocei primavara pixabay.jpg

Iarna nu se dă plecată, cel puțin nu în următoarea săptămână. Începutul, dar și sfârșitul săptămânii va aduce o vreme capricioasă, în care nu vor lipsi ninsorile din peisaj în mai multe zone din țară. De asemenea, nu vor lipsi nici ploile. Regimul termic va fi unul care va varia de la o regiune la alta, mai primăvăratic mai ales prin sudul și sud-estul țării și ceva mai temperat prin restul zonelor.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 27 februarie – 5 martie 2023, publicată de prognozemeteo

Temperaturi minime:

LUNI, minimele pornesc de la valori de –6, –8 grade pe crestele din nordul Orientalilor, respectiv –2, –4 grade prin restul zonelor montane și ajung la 0 – 2 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei vor fi 4 – 6 grade, iar în sudul Dobrogei ne putem aștepta la minime de 12 – 14 grade.

MARȚI, prin Crișana, Apuseni, nordul Orientalilor sunt posibile minime aproape de pragul gerului, –6 spre –8 grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat vorbim de valori de la –2, –3 grade spre –0, 1 grad. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi minime pozitive, 2 – 4, 5 grade,

MIERCURI nu avem parte de schimbări importante nici în distribuția și nici în valorile de temperatură, singura noutate fiind valorile ușor pozitive din Banat, 2 – 3 grade, valori care se pot atinge și prin sudul Transilvaniei.

Aceleași valori și aceeași distribuție a lor vom avea și pe parcursul zilei de JOI, urmând ca VINERI să vorbim de minime negative prin mare parte din Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei (-1 spre –3, –4 grade), în timp ce prin Banat, Oltenia, vestul Munteniei și nordul Dobrogei se vor atinge 2 – 4 grade.

Și WEEKENDUL va aduce tot valori scăzute de temperatură dimineața (-4 spre –0 grade prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, Muntenia, iar în restul țării vor fi 2 – 3 grade sâmbătă, iar duminică, prin Banat, sudul Olteniei, al Munteniei, Dobrogea, putem urca spre 4- 6 grade,

Temperaturi maxime:

Începem săptămâna cu țara împărțită în două: Oltenia, Muntenia, Dobrogea au parte de temperaturi primăvăratice, 12 – 14, 15 grade (prin sudul Dobrogei sunt posibile și 17 – 18 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova nu vor fi mai mult de 2 – 4 grade, cu –2, –4 grade la munte (pe crestele Orientalilor sunt posibile –7, –8 grade).

MARȚI vor fi, în cea mai mare parte a țării, 6 – 8 grade, iar prin nordul Moldovei, Maramureș, depresiunile Transilvaniei, Crișana, Banat ne oprim la valori de 3 – 5 grade, cu –0, –2 grade la munte (-3, –4 grade pe creste).

MIERCURI, de notat este încălzirea din Banat, se vor atinge 11 – 12 grade, în restul țării temperaturile se vor păstra la aceleași valori ca pe parcursul zilei de marți.

Ziua de JOI aduce maxime de 4 – 6 grade prin bună parte din țară, cu excepția estului Munteniei, sudului Moldovei, nordul Dobrogei, Transilvaniei, Banatului și sudul Crișanei, unde se pot atinge 9 – 11 grade.

Maximele de VINERI vor fi destul de uniforme la nivelul întregii țări, 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade în zonele deluroase din nordul Moldovei, zonele montane, respective –0, –1 grad pe creste.

WEEKENDUL vine cu încălzire la nivelul întregii țări, maximele ajung, sâmbătă, în sudul țării, la 11 – 12 grade, iar duminică, prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, la 13 – 14 grade, iar în restul țării vorbim de maxime de la 6 spre 8 – 9 grade.

Precipitații:

Începem săptămâna cu precipitații pe arii extinse. Vorbim de ploi, lapoviță și ninsori prin Banat, sudul Crișanei, ninsori prin restul Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei (aici, mai ales prin zona Botoșaniului, la începutul intervalului, vor fi și lapovițe iar pe parcursul zilei, prin Oltenia, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogei vor fi ploi.

Odată cu orele serii un nou front de precipitații pătrunde prin sudul țării, aducând ploi prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei.

Vor fi cantități care, prin zonele montane, Oltenia, vestul Munteniei, estul Banatului, Crișana, Maramureș, mare parte din Transilvania, nordul Moldovei, vor ajunge la 15  20 de l/mp.

Precipitațiile vor continua și pe parcursul nopții de LUNI spre MARȚI, prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, zonele montane (aici vor fi sub toate formele: ploi, lapoviță, ninsori) și se vor opri până la orele prânzului.

Seara, un nou val de ploi intră dinspre Bulgaria pe sudul extrem al țării și vor continua tot până spre orele prânzului zilei de MIERCURI, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.

JOI vor fi ploi slabe prin Oltenia, sudul Banatului.

VINERI ploile preferă din nou Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, din nou, nu se vor acumula mai mult de 5 – 7 l/mp, izolat spre 10 l/mp prin zona județului Teleorman. Ploile vor continua și SÂMBĂTĂ, în prima parte a zilei, prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, izolat și prin Banat, iar prin zonele montane vor predomina ninsorile. Ploi slabe sunt posibile, după –amiaza și seara, și prin Transilvania. Prin Muntenia se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Încheiem săptămâna tot cum am început-o, cu ninsori prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul și centrul Moldovei în timp ce prin restul zonelor țării sunt posibile ploi slabe și, izolat, chiar lapovițe și ninsori spre lăsarea serii.

Va fi o săptămână bogată în precipitații mai ales pentru Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei, regiuni unde se pot acumula și 25 – 30, 35 de l/mp. În restul țării nu vom avea mai mult de 5 – 7, izolat 10 l/mp, iar prin zona de Curbură și nordul Dobrogei precipitațiile nu vor lăsa nici măcar 1 – 2 l/mp.

Strat de zăpadă:

Ziua de LUNI va aduce un strat de zăpadă de 1 – 2 cm prin Banat, Transilvania, nordul Moldovei, 2 –4 cm prin Crișana,Maramureș, în timp ce prin zonele montane se pot depune și 15 – 20, 25 de cm. Și la finalul săptămânii, tot prin NV, N și centrul țării va beneficia din nou de 1 – 2 cm de nea proaspătă.

Context sinoptic:

Săptămâna care urmează va respecta, în mare parte tiparul sinoptic al ultimelor 2 săptămâni, astfel că o începem și o sfârșim cu prezența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor nuclee depresionare care vor avansa dinspre Mediterana. Totuși, cea mai mare parte a săptămânii va fi dominată de dorsala anticiclonului Azoric, un Azoric împins foarte mult spre continentul European de niște nuclee puternice de presiune scăzută aflate în Atlantic.

Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, începem săptămâna cu prezența unui front cald poziționat în interiorul arcului carpatic și un front rece în estul și sud-estul țării. Pe parcursul zilei de miercuri un nou front cald ne va traversa prin sudul țării.

În ceea ce privește masele de aer, va predomina o circulație din sector E, NE, care va antrena spre țara noastră mase de aer polar marin (PPm), cu abateri negative și cu 4 – 5 grade sub normalul perioadei.

Spre weekend, cei de la ECMWF estimează o coborâre de aer arctic (PAm), dinspre N, NV, care își va face și mai puternic simțită prezența începând cu data de 06 martie.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Directivă europeană cu obligații pentru producători

Publicat

produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori a fost adoptat de Parlamentul European. Legislația prevede obligații pentru producători, în relația cu clienții.

Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile. Acestea încurajează consumatorii să prelungească ciclul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente și terenuri. A lansat o platformă imobiliară

Publicat

poșta română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, spații pentru birouri, apartamente și terenuri. Acestea nu au mai fost utilizate de mai mulți ani. Compania a lansat miercuri un portal imobiliar prin intermediul căruia va închiria aceste proprietăți.

„Poşta are cam 2.000 de proprietăţi. Din cele 2.000, 1.000 sunt în circuit poştal, deci nu ne atingem de ele. Restul de 1.000 sunt valorificate spre închiriere.

Din cele 1.000 care sunt deschise spre închiriere,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident grav în comuna Sânpaul. Trei bărbați răniți, duși la spital de echipajele SMURD și SAJ

Publicat

accident 1 1 e1714007298381.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și a Gărzii Aghireșu au intervenit miercuri seară la un grav accident rutier petrecut pe E 81, pe raza localității Șardu, comuna Sânpaul.

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj SAJ, unde au găsit un autoturism și două autoutilitare avariate.

Într-unul dintre vehicule se afla încarcerat un bărbat, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ce prezenta…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

florentin burz subprefect clu psd 4.jpg

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe