EVENIMENT
Iarna nu se dă plecată: Două anotimpuri într-o singură săptămână. Prognoza meteo pentru 27 februarie – 5 martie 2023

Iarna nu se dă plecată, cel puțin nu în următoarea săptămână. Începutul, dar și sfârșitul săptămânii va aduce o vreme capricioasă, în care nu vor lipsi ninsorile din peisaj în mai multe zone din țară. De asemenea, nu vor lipsi nici ploile. Regimul termic va fi unul care va varia de la o regiune la alta, mai primăvăratic mai ales prin sudul și sud-estul țării și ceva mai temperat prin restul zonelor.
Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 27 februarie – 5 martie 2023, publicată de prognozemeteo
Temperaturi minime:
LUNI, minimele pornesc de la valori de –6, –8 grade pe crestele din nordul Orientalilor, respectiv –2, –4 grade prin restul zonelor montane și ajung la 0 – 2 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei vor fi 4 – 6 grade, iar în sudul Dobrogei ne putem aștepta la minime de 12 – 14 grade.
MARȚI, prin Crișana, Apuseni, nordul Orientalilor sunt posibile minime aproape de pragul gerului, –6 spre –8 grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat vorbim de valori de la –2, –3 grade spre –0, 1 grad. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi minime pozitive, 2 – 4, 5 grade,
MIERCURI nu avem parte de schimbări importante nici în distribuția și nici în valorile de temperatură, singura noutate fiind valorile ușor pozitive din Banat, 2 – 3 grade, valori care se pot atinge și prin sudul Transilvaniei.
Aceleași valori și aceeași distribuție a lor vom avea și pe parcursul zilei de JOI, urmând ca VINERI să vorbim de minime negative prin mare parte din Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei (-1 spre –3, –4 grade), în timp ce prin Banat, Oltenia, vestul Munteniei și nordul Dobrogei se vor atinge 2 – 4 grade.
Și WEEKENDUL va aduce tot valori scăzute de temperatură dimineața (-4 spre –0 grade prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, Muntenia, iar în restul țării vor fi 2 – 3 grade sâmbătă, iar duminică, prin Banat, sudul Olteniei, al Munteniei, Dobrogea, putem urca spre 4- 6 grade,
Temperaturi maxime:
Începem săptămâna cu țara împărțită în două: Oltenia, Muntenia, Dobrogea au parte de temperaturi primăvăratice, 12 – 14, 15 grade (prin sudul Dobrogei sunt posibile și 17 – 18 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova nu vor fi mai mult de 2 – 4 grade, cu –2, –4 grade la munte (pe crestele Orientalilor sunt posibile –7, –8 grade).
MARȚI vor fi, în cea mai mare parte a țării, 6 – 8 grade, iar prin nordul Moldovei, Maramureș, depresiunile Transilvaniei, Crișana, Banat ne oprim la valori de 3 – 5 grade, cu –0, –2 grade la munte (-3, –4 grade pe creste).
MIERCURI, de notat este încălzirea din Banat, se vor atinge 11 – 12 grade, în restul țării temperaturile se vor păstra la aceleași valori ca pe parcursul zilei de marți.
Ziua de JOI aduce maxime de 4 – 6 grade prin bună parte din țară, cu excepția estului Munteniei, sudului Moldovei, nordul Dobrogei, Transilvaniei, Banatului și sudul Crișanei, unde se pot atinge 9 – 11 grade.
Maximele de VINERI vor fi destul de uniforme la nivelul întregii țări, 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade în zonele deluroase din nordul Moldovei, zonele montane, respective –0, –1 grad pe creste.
WEEKENDUL vine cu încălzire la nivelul întregii țări, maximele ajung, sâmbătă, în sudul țării, la 11 – 12 grade, iar duminică, prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, la 13 – 14 grade, iar în restul țării vorbim de maxime de la 6 spre 8 – 9 grade.
Precipitații:
Începem săptămâna cu precipitații pe arii extinse. Vorbim de ploi, lapoviță și ninsori prin Banat, sudul Crișanei, ninsori prin restul Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei (aici, mai ales prin zona Botoșaniului, la începutul intervalului, vor fi și lapovițe iar pe parcursul zilei, prin Oltenia, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogei vor fi ploi.
Odată cu orele serii un nou front de precipitații pătrunde prin sudul țării, aducând ploi prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei.
Vor fi cantități care, prin zonele montane, Oltenia, vestul Munteniei, estul Banatului, Crișana, Maramureș, mare parte din Transilvania, nordul Moldovei, vor ajunge la 15 20 de l/mp.
Precipitațiile vor continua și pe parcursul nopții de LUNI spre MARȚI, prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, zonele montane (aici vor fi sub toate formele: ploi, lapoviță, ninsori) și se vor opri până la orele prânzului.
Seara, un nou val de ploi intră dinspre Bulgaria pe sudul extrem al țării și vor continua tot până spre orele prânzului zilei de MIERCURI, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.
JOI vor fi ploi slabe prin Oltenia, sudul Banatului.
VINERI ploile preferă din nou Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, din nou, nu se vor acumula mai mult de 5 – 7 l/mp, izolat spre 10 l/mp prin zona județului Teleorman. Ploile vor continua și SÂMBĂTĂ, în prima parte a zilei, prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, izolat și prin Banat, iar prin zonele montane vor predomina ninsorile. Ploi slabe sunt posibile, după –amiaza și seara, și prin Transilvania. Prin Muntenia se pot acumula 7 – 10 l/mp.
Încheiem săptămâna tot cum am început-o, cu ninsori prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul și centrul Moldovei în timp ce prin restul zonelor țării sunt posibile ploi slabe și, izolat, chiar lapovițe și ninsori spre lăsarea serii.
Va fi o săptămână bogată în precipitații mai ales pentru Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei, regiuni unde se pot acumula și 25 – 30, 35 de l/mp. În restul țării nu vom avea mai mult de 5 – 7, izolat 10 l/mp, iar prin zona de Curbură și nordul Dobrogei precipitațiile nu vor lăsa nici măcar 1 – 2 l/mp.
Strat de zăpadă:
Ziua de LUNI va aduce un strat de zăpadă de 1 – 2 cm prin Banat, Transilvania, nordul Moldovei, 2 –4 cm prin Crișana,Maramureș, în timp ce prin zonele montane se pot depune și 15 – 20, 25 de cm. Și la finalul săptămânii, tot prin NV, N și centrul țării va beneficia din nou de 1 – 2 cm de nea proaspătă.
Context sinoptic:
Săptămâna care urmează va respecta, în mare parte tiparul sinoptic al ultimelor 2 săptămâni, astfel că o începem și o sfârșim cu prezența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor nuclee depresionare care vor avansa dinspre Mediterana. Totuși, cea mai mare parte a săptămânii va fi dominată de dorsala anticiclonului Azoric, un Azoric împins foarte mult spre continentul European de niște nuclee puternice de presiune scăzută aflate în Atlantic.
Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, începem săptămâna cu prezența unui front cald poziționat în interiorul arcului carpatic și un front rece în estul și sud-estul țării. Pe parcursul zilei de miercuri un nou front cald ne va traversa prin sudul țării.
În ceea ce privește masele de aer, va predomina o circulație din sector E, NE, care va antrena spre țara noastră mase de aer polar marin (PPm), cu abateri negative și cu 4 – 5 grade sub normalul perioadei.
Spre weekend, cei de la ECMWF estimează o coborâre de aer arctic (PAm), dinspre N, NV, care își va face și mai puternic simțită prezența începând cu data de 06 martie.
Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat din Aiud, trimis în judecată pentru ca și-ar fi abuzat fiica timp de patru ani. Ororile descrise de magistrați

Un bărbat din Aiud care și-ar fi agresat sexual timp de patru ani fiica a fost trimis în judecată de magistrații din oraș. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de camera preliminară. Mai exact un judecător a admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz.
Este vorba despre Bogdan O., din Aiud care potrivit magistraților ar fi comis fapte greu de descris în cuvinte. Acesta ar fi profitat de relația pe care o avea cu fiica sa și mai mult de atât că mama biologică i-a…
Citește mai mult pe Alba24.ro