Connect with us

ACTUALITATE

Icoane din colecţia familiei primului decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi – vândute la peste 30.000 de euro

Publicat

Mai multe icoane din colecţia familiei ieşene Sculy Logotheti, al cărei exponent principal a fost chirurgul Leon Sculy, primul decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, au fost vândute la suma totală de 30.300 de euro la licitaţia unei colecţii de icoane organizată, marţi seara, de Artmark online.

Toate cele 18 icoane din colecţia familiei ieşene scoase la vânzare au fost cumpărate, iar cel mai bine vândut lot din această colecţie a fost icoana pe glajă „Iisus Hristos Împărat şi Mare Arhiereu” de atelier transilvănean (Şcheii Braşovului), din anul 1802, la 5.000 de euro.

De asemenea, au fost adjudecate şi celelalte loturi din această colecţie – icoanele pe sticlă „Judecata de Apoi”, la 4.500 de euro, „Învierea Domnului şi 12 scene” cu ramă pictată, la 2.500 de euro, „Buna Vestire”, la 900 de euro, icoanele pe glajă „Sfântul Haralambie pe tron legând ciuma”, la 2.000 de euro, „Învierea Domnului” cu ramă pictată, la 1.800 de euro, „Maica Domnului cu Pruncul – Împărăteasă”, „Încoronarea Maicii Domnului”, „Iisus cu viţă de vie” şi „Înălţarea la cer a Sfântului Prooroc Ilie şi scene din viaţa lui” cu rama pictată, fiecare la 1.600 de euro, „Iisus Hristos Împărat şi Mare Arhiereu” şi „Plângerea lui Iisus”, fiecare la 1.400 de euro, „Înălţarea la cer a Sfântului Prooroc Ilie”, la 1.200 de euro, „Încoronarea Maicii Domnului” şi „Sfântul Nicolae” cu rama pictată, fiecare la 900 de euro, „Sfântul Ioan Botezătorul cu capul său” şi „Maica Domnului cu Pruncul”, fiecare la 800 de euro, „Sfinţii Constantin şi Elena” cu ramă pictată, la 600 de euro. Toate aceste icoane sunt de secol al XIX-lea.

Cel mai bine vândut lot al licitaţiei a fost icoana pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul (Hodighitria)”, din Ţara Românească, de şcoala grecească, din perioada Mihai Viteazul (sfârşitul secolului al XVI-lea – începutul secolului al XVII-lea), la 10.000 de euro.

De asemenea, la sume ridicate au fost cumpărate icoanele pe lemn „Maica Domnului – Îmblânzirea inimilor împietrite” de şcoală rusească, (circa anul 1800), la 6.500 de euro şi „Învierea lui Lazăr” cu ramă sculptată, de şcoală grecească (sfârşitul secolului al XVII-lea), la 5.000 de euro. AGERPRES

Sursa foto: artmark.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

Publicat

k12 1000x600.jpg

Ziua Unității Reformate este sărbătorită sâmbătă la Alba Iulia, prin evenimente organizate în centrul istoric al orașului, cu participarea președintelui Ungariei, Katalin Novak, a altor oficialități centrale și locale, dar și a mii de etnici maghiari.

Sunt prezenți și preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

În Cetatea Alba Carolina este dezvelită statuia pricipelui Bethlen Gabor, iar în apropiere vor fi susținute discursuri de către cei prezenți. De la ora 12.00, se desfășoară o slujbă de comemorare.

În zonă sunt asigurate măsuri de securitate. Este prima…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

Publicat

portret avram iancu 1000x600.jpeg

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a fost protagonistul unui moment petrecut în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, la Alba Iulia, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare.

Acesta a oferit un buchet de flori președintelui Ungariei, Katalin Novak, după care a scos un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

În momentul în care senatorul Călin Matieș s-a apropiat de președintele Ungariei, forțele de ordine i-au atras atenția acestuia.

Când i-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Case cu arhitectură de calitate în Aiton. Ce spune arhitectul șef al Clujului

Publicat

aiton ca 1.jpg

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a lăudat casele nou construite în comuna Aiton și am spus că acestea sunt un exemplu că unde este dorință, ”se poate!”.

”Cred că exemplul caselor din Aiton reprezintă un excelent model de dezvoltare armonioasă/sustenabilă a satelor.

Nu face altceva decât să demonstreze că e posibilă îmbinarea armonioasă a urbanizării în rural – cu parcele generoase specifice gospodăriilor, cu zone verzi și zone pentru comunitate, cu infrastructura edilitara aferentă – cu o arhitectură de calitate care să facă cinste satului și o atenție spre natură. Felicitări tuturor celor implicați!”, a spus Salanță.

Acesta a spus că grație arh. Horațiu Răcășan și echipei sale, localitatea Aiton devine un exemplu de bună practică în arhitectură și urbanismul rural – pas cu pas!

aiton ca 3

aiton ca 2

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare la Alba Iulia. Mii de oameni în Cetatea Alba Carolina, înaintea evenimentului

Publicat

w1 1000x576.jpg

Mii de turiști au venit sâmbătă în Cetatea Alba Carolina, pentru a participa la Ziua Unității Reformate maghiare. La eveniment este anunțată prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak, a altor oficialități centrale și locale.

În zonă sunt măsuri de securitate, fiind organizate filtre la intrările în centrul istoric.

Participanții încă sosesc în grupuri, cu autocare sau mașini.

De la ora 11.00 va fi ceremonialul de dezvelire a statuii pricipelui Bethlen Gabor, în Piața Cetății, iar în apropiere vor fi susținute discursuri de către cei prezenți, pe o scenă amenajată. De la ora 12.00, se desfășoară o slujbă de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe