Connect with us

EVENIMENT

IDEI pentru MASA de REVELION 2022. Rețete rapide pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Publicat

sursa foto: pixabay

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre.

Totuși, în cazul în care ultima zi din an te-a prins ”descoperit”, iată mai joc câteva rețete de mâncăruri pe care să le prepari rapid, în maxim o oră.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2022 * Felicitari de Anul Nou 2022 * Mesaje de Revelion 2022 * Mesaje haioase de Anul Nou 2022 * URĂRI de La Mulți Ani 2022

Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.

Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat. Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Idei pentru masa de Revelion 2022: Tartine cu pastă de ton

pasta de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

12 ouă
2 linguri de brânză Cheddar rasă
1/2 ceașcă de maioneză
1 lingură de muștar
4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

Cârnăciori înveliți în bacon, la cuptor

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata.

Pateuri cu carne

Ingrediente:

  • 2 foi de plăcintă
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 3/4 căni de lapte integral
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 piept de pui rotisat
  • 1/4 cană de parmezan ras
  • 1 cană de buchețele de broccoli tăiate mărunt
  • 1 ou

Mod de preparare:

Topește untul într-o cratiță la temperatura medie, adaugă făina și amestecă mixul timp de 1-2 minute. Adaugă treptat laptele și continuă să amesteci și să fierbi compoziția timp de 6 minute. Îndepărtează cratița de pe foc și incorporează sarea, piperul, parmezanul, pieptul de pui tăiat mărunt și bucățelele de broccoli, pe care le-ai pregătit dinainte într-un vas cu aburi.

Citește și IDEI pentru MASA de REVELION 2021. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Decupează foile de plăcintă astfel încât să le poți așeza în forme de brioșe și să ai și „căpăce” pentru fiecare. Unge o tavă compartimentată special pentru brioșe și tapeteaz-o cu făină. Așază foile de plăcintă în fiecare compartiment, umple-le cu amestecul de pui și broccoli și acoperă-le cu alte foi de plăcintă.

Bate oul cu o lingură de apă într-un bol mic, cu ajutorul unei furculițe și unge mini-pateurile cu amestecul obținut. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, până când se rumenesc.

Ciuperci umplute cu parmezan

Ingrediente:

  • aproximativ 20 ciuperci champignon, mari (proaspete)
  • 2 cepe albe, tocate mărunt
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel
  • 100 g parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Se curață ciupercile, se spală bine și se desfac piciorușele. Pălăriile se lasă într-un castron cu apă până la utilizare, iar picioarele acestora se toacă mărunt. Într-o tigaie se adaugă uleiul, ceapa, usturoiul și picioarele ciupercilor și se călesc împreună, până când se înmoaie și zeama lăsată de acesea se evaporă. Când sunt gata se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă la răcit aproximativ 15 minute.

Între timp se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul. Se adaugă peste compoziția preparată anterior și se amestecă bine. Se unge o tavă încăpătoare cu ulei. Se scurg pălăriile de apă și se asează în tavă. Se presară deasupra sare și piper, apoi se umple fiecare ciupercă cu compoziția de mai sus.

Se adaugă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30 minunte. Când sunt aproape gata se scoate tava și se presară parmezanul peste ciuperci. Se adaugă iar la cuptor până când parmezanul se topește și începe să se rumenească.

Sfat: Pentru a verifica dacă ciupercile s-au copt, se înțeapă marginea acestora cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în ele înseamnă că sunt gata.

Se servesc ca atare, cu pâine proaspăt preparată în casa, sau pot fi servite ca garnitură pentru fripturi.

Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

Frigărui cu piept de pui

Ingrediente:

  • 4 buc. piept de pui fără os și piele, tăiat cubulețe
  • 450 g bacon feliat
  • cca 100 g sos de barbecue

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 130 de grade Celsius. Învelește fiecare cub de carne în câte o felie de bacon, prinde-l cu o scobitoare sau bețișor de frigărui și cufundă în sosul de barbecue. Bagă frigăruile în cuptor. După 20 de minute scoate tava, toarnă sos barbecue peste frigărui și bagă-le înapoi în cuptor, tot pentru 20 de minute.

Vezi mai mult pe Alba24.ro

Citește Romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Frig în clase în mai multe şcoli din Timişoara. Se aşteaptă decizii de trecere la cursuri online

Publicat

frig ger 13643800.jpg

Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Cosmin Hogea a anunţat, marţi după amiaza, că au venit semnale de la mai multe şcoli din Timişoara că este prea frig în clase şi că se aşteaptă luarea la nivelul consiliilor de administraţie din aceste unităţi şcolare a deciziilor de trecere la sistemul de predare online.

„Avem semnale de la mai multe şcoli. Şase unităţi vor constitui consilii de administraţie pentru a prezenta situaţia temperaturii scăzute în sălile de clasă. Liceul Grigore Moisil, în urma hotărârii luate de consiliul de administraţie, va fi suspendată activitatea faţă în faţă şi trecerea în online a claselor de gimnaziu şi liceu, pe acest considerent. Celelalte unităţi vor transmite pe parcursul zilei hotărâri în acest sens, dacă se vor aproba în consiliile de administraţie”, a transmis Cosmin Hogea.

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a cerut, luni, să se constituie aceste consilii de administraţie, întrucât temperaturile din clase sunt foarte scăzute şi le-a cerut decidenţilor din Primăria Municipiului Timişoara să răspundă public despre modul în care au pregătit sezonul rece, întrucât „suntem în faţa unui eşec de proporţii a administraţiei oraşului”.

„La 16 grade Celsius în locuinţe, în spitale sau şcoli e clar că suntem în faţa unui eşec de proporţii a administraţiei oraşului. Se impune ca în fiecare unitate de învăţământ să aibă loc o şedinţă de urgenţă a consiliului de administraţie pentru a analiza oportunitatea trecerii cursurilor în online. Atrag atenţia că temperatura scăzută trebuie raportată la regula aerisirii claselor în fiecare pauză. Voi cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să transmită în această dimineaţă (marţi, n.r.) acest lucru. Decidenţii din Primăria Municipiului Timişoara vor trebui să răspundă public de modul cum au pregătit sezonul rece, de neglijarea asigurării unui serviciu public de primă necesitate, de starea deplorabilă în care se află cetăţenii şi instituţiile abonate la Colterm”, a arătat Ovidiu Drăgănescu, într-o postare pe facebook.

În altă ordine de idei, administratorul special al Colterm-în insolvenţă, Cristian-Alexandru Amza, a anunţat, marţi după amiază, că nu se mai pot găsi furnizori de gaze dispuşi să asigure cantităţile necesare societăţii de termie, în condiţiile în care nu e clar când îşi vor recupera banii pentru gazele naturale furnizate. El a arătat, într-un comunicat remis AGERPRES, că a propus factorilor de decizie de la nivel local şi central două soluţii – livrarea de gaze naturale de către companiile de stat producătoare sau furnizoare, respectiv asigurarea de către Ministerul Energiei a compensării, în termen de maxim 15 zile lucrătoare, cu fonduri de la bugetul de stat, a diferenţei de preţ pentru gazele naturale furnizate. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Minunea din ATI: O femeie care a stat intubată 2 luni cu COVID-19 a născut o fetiță sănătoasă

Publicat

untitled

O femeie în vârstă de 40 de ani, însărcinată, a stat timp de două luni internată la Terapie Intensivă în Timișoara, din cauza COVID-19, și a născut o fetiță perfect sănătoasă. Din respect pentru medicul care a îngrijit-o pe mamă, fetița poartă numele medicului, Adelina.

RoVaccinare publică o poveste impresionantă din Terapie Intensivă, de la Spitalul Județean Timișoara. „Astăzi vă prezentăm un caz special, o minune care s-a întâmplat la secția de ATI din cadrul Spitalului Județean din Timișoara. O mamă care deși a petrecut 2 luni și jumătate în ATI, a reușit să nască o fetită sănătoasă și din fericire, s-a întors acasă împreună cu ea. Fetița portă numele medicului care a avut grijă de mama bolnavă de COVID”, spun cei de la RoVaccinare.

Filmarea începe cu cadre ce par a fi „ultima stație, ultima speranță”: bolnavi în stare gravă, cu COVID-19, intubați.

Apoi, apare un medic, care verifică ecograful în urmă cu 3 luni. Este Adelina Băloi, medic specialist ATI.

„Avem o pacientă tânără, de 40 de ani, însărcinată, care este și intubată. Verificăm zilnic bebele. Azi dimineață au fost colegii de la Ginecologie. Este o fetiță. Are o fetiță doamna, 22 de săptămâni. A venit la spital, la clinica de Obstetrică-Ginecologie. Starea ei s-a deteriorat. A venit cu afectare pulmonară inițial de 20 – 25. Ulterior s-a deteriorat și a necesitat să fie intubată. Acum este cu afectare pulmonară peste 75%. Nu este vaccinată. Soțul este vaccinat. Au și un copil care și el are COVID, este la spital. Sperăm să fie bine”, este declarația medicului care verifică starea fătului.

Același cadru medical apare, apoi, pe imagini, când femeia însărcinată era sănătoasă, ieșise de la ATI și născuse o fetiță perfect sănătoată.

„Era o pacientă gravidă în 22 de săptămâni, care, ulterior, a ajuns cu sarcina la 30 de săptămâni. A născut, fiind intubată și ventilată mecanic. Din fericire, atât ea, cât și fetița sunt bine. Mămica a plecat acasă marți. Fetița este încă în spital pentru că mai trebuie să câștige un pic în greutate, dar este bine. Câștigă în greutate, dar este bine”, spune același medic.

Proaspăta mămică s-a trezit după 2 luni jumate de stat în ATI, dar din punctul ei de vedere a fost internată doar 2 săptămâni.

„Când a plecat nu și-a adus aminte nimic. A fost fericită că fetița este bine. Asta a interesat-o. Într-adevăr, impactul emoțional și psihologic este mare și a fost nevoie de susținere. Poate de multe ori uităm că nu doar medicamentele și ce există fizic avem nevoie, ci și de susținerea psihică. Și e un impact puternic atât pentru ea, dar mai ales pentru familie, pentru că ea nu își aduce aminte ce s-a întâmplat, dar familia a fost alături de ea în anumite momente, că i-am și lăsat să o viziteze. Au văzut-o în stare foarte gravă și cumva și ei au nevoie de suport emoțional”a mai spus medicul Adelina Băloi.

Familia a decis să îi pună numele fetiței după medicul care a îngrijit-o pe mamă, Adelina.

„A fost cea mai grea perioadă din cariera noastră. Cea mai grea încercare. Am văzut cum s-a creat un spirit de solidaritate extraordinară. Astea nu sunt cuvinte mari. Asta e o realitate, care va rămâne, pentru că adevărul rămâne indiferent dacă e văzut sau nu, indiferent dacă în jur sunt orbi. El există. Corpul medical a dovedit un spirit de solidaritate extraordinară”, a spus prof. dr. Dorel Săndesc, șeful Secției ATI, Spitalul Județean Timișoara. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Cascadorie pe o șosea din Bistrița-Năsăud. A izbit un camion și a plonjat într-o poartă

Publicat

accident general noaptea

Polițiștii din Năsăud au intervenit marți seară la un accident produs pe Drumul Județean 172, în localitatea Florești.

Primele verificări arată că un bărbat de 41 de ani, din Cociu, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Nimigea– Beclean, a intrat în coliziune cu o autoutilitară parcată în afara părții carosabile și care a fost proiectată în poarta de acces a unui imobil.

Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului, care a fost transportat la spital. Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de către Compartimentul Rutier Năsăud, urmând a fi stabilite cauza și împrejurările exacte în care a avut loc accidentul.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e autorul jafului dintr-o cafenea din județul Suceava

Publicat

Presupusul autor al jafului comis luni seara într-o cafenea din județul Suceava a fost prins.

O angajată a unei cafenele din localitatea suceveană Iaslovăț a sesizat, luni seară, că o persoană necunoscută a intrat în local, a amenințat-o cu un obiect ce avea forma unui pistol și a furat încasările din casa de marcat, respectiv 2.000 lei.

La mai puțin de 12 ore de la comiterea faptei a fost identificat principalul suspect, un tânăr de 21 de ani din orașul Cajvana, conform Poliției Suceava.

Când i-au percheziționat locuința, tânărul a încercat să fugă cu o mașină, însă a fost blocat, imobilizat și preluat în custodie.

La percheziție au fost ridicate hainele purtate de suspect, alte bunuri cu valoare probatorie în cauză dar și o parte din suma de bani sustrasă.

De asemenea, ulterior a fost recuperată și arma neletală utilizată la comiterea tâlhăriei.

Tânărul a fost condus la audieri, urmând să fie prezentat apoi procurorului de caz. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe