EVENIMENT
IGPR: Acţiunea naţională „PIROTEHNIC”, în desfăşurare în perioada sărbătorilor de iarnă

Poliţiştii au intensificat controalele privind respectarea regimului legal al articolelor pirotehnice, în cadrul acţiunii naţionale „PIROTEHNIC”, a informat joi IGPR.
Astfel, în perioada 25 septembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiunea naţională „PIROTEHNIC”, pentru prevenirea, constatarea şi combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă.
Acțiunea „PIROTEHNIC” cuprinde două faze
Acţiunea este structurată pe două faze.
Prima fază a început la data de 25 septembrie 2023, fiind finalizată, la data de 13 noiembrie 2023, iar a doua fază se derulează, în perioada, 14 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.
În cadrul primei faze a acţiunii, au fost verificate toate societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, în special cele care efectuează importuri/transferuri, în vederea recomercializării către terţe persoane juridice, sub aspectul respectării regimului legal al acestor produse.
Totodată, au fost identificate persoanele fizice şi juridice neautorizate, care au comercializat articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale.
Astfel, poliţiştii au efectuat 581 de controale la persoanele fizice şi juridice autorizate/neautorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.
Au fost constatate 62 de infracţiuni ce au ca obiect nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 60 de persoane.
Poliţiştii au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 105.100 de lei, fiind date şi 4 avertismente.
Recomandările Poliției
În urma controalelor, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 4.442 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol P1, P2, T1, T2, F1, F2, F3 şi F4.
De asemenea, au fost efectuate 155 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.
Totodată, în faza a doua a acţiunii naţionale „PIROTEHNIC”, în perioada 14 – 24 noiembrie 2023, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 1.318 kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei.
Au fost constituite 24 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat 31 de infracţiuni şi au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 83.500 de lei.
Poliţia Română recomandă cetăţenilor să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate, la achiziţionarea de articole pirotehnice să verifice eticheta – acestea să fie inscripţionate în limba română, şi să sesizeze poliţia când constată că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.
De asemenea, IGPR readuce în atenţie câteva aspecte legate de obiectele cu conţinut pirotehnic: articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, în timp ce articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Când este interzisă folosirea articolelor pirotehnice
Folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii: între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 şi nu numai, se vor aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată. Agerpres
EVENIMENT
Ultimele zile în care asociațiile de proprietari se pot înscrie în concursul Curățenie Generală. Premii de mii de lei

Primăria Cluj-Napoca organizează o nouă ediție a concursului „Curățenie Generală”, unde asociațiile de proprietari și locatari sunt provocate să-și îngrijească spațiile comune și să concureze pentru premii de mii de lei.
Înscrierea la concurs a asociaţiilor de proprietari sau locatari se va încheia în 23 mai, astfel că Primăria Cluj-Napoca îi încurajează pe cei interesați să trimită, prin completarea formularului online sau fizic, prin completarea și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Scrisoare deschisă către Hidroelectrica: Cum reușiți să produceți energie de 2-3 ori mai scumpă decât omologii voștri canadieni?

Scrisoare deschisă către Hidroelectrica: “Cum reușiți, în mod atât de simplu, să produceți energie hidroelectrică de cel puțin 2-3 ori mai scumpă decât omologii dumneavoastră canadieni de la BC Hydro?”
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) a cerut companiei Hidroelectrica, printr-o scrisoare deschisă, explicații pentru prețul la care produce energia și cu privire la motivul pentru care acesta este mai mare decât cel la care produce compania…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Investiții pentru protecția împotriva inundațiilor, pe râul Arieș. Demersuri pentru continuarea lucrărilor de îndiguire, la Bistra

Ca urmare a prezentării programului de investiții propus pentru anul 2025 de către Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, prefectul județului Alba, Nicolae Albu, însoțit de directorul SGA, Valentin Dican, a efectuat o vizită pe teren în satul Lunca Merilor, la solicitarea primarului localității și a locuitorilor din zonă.
Administrația Bazinală de Apă Mureș, prin intermediul SGA Alba, derulează un proiect amplu de amenajare a râului Arieș și a afluenților săi, având…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Parlamentul a adoptat legea privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tinerii între 11 și 26 de ani. Proiectul PNL vizează atât fetele, cât și băieții. România este printre țările fruntașe în UE când vine vorba de rata mortalității din cauza cancerului de col uterin.
Vaccinarea gratuită împotriva virusului HPV urmează să fie extinsă până la vârsta de 26 de ani. Proiectul de lege a fost inițiat de doi parlamentari PNL și a fost aprobat miercuri, 21 mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro