Connect with us

EVENIMENT

IGPR: Acţiunea naţională „PIROTEHNIC”, în desfăşurare în perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

articole pirotehnice artificii interzise
Arhivă foto

Poliţiştii au intensificat controalele privind respectarea regimului legal al articolelor pirotehnice, în cadrul acţiunii naţionale „PIROTEHNIC”, a informat joi IGPR.

Astfel, în perioada 25 septembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiunea naţională „PIROTEHNIC”, pentru prevenirea, constatarea şi combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă.

Acțiunea „PIROTEHNIC” cuprinde două faze

Acţiunea este structurată pe două faze.

Prima fază a început la data de 25 septembrie 2023, fiind finalizată, la data de 13 noiembrie 2023, iar a doua fază se derulează, în perioada, 14 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.

În cadrul primei faze a acţiunii, au fost verificate toate societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, în special cele care efectuează importuri/transferuri, în vederea recomercializării către terţe persoane juridice, sub aspectul respectării regimului legal al acestor produse.

Totodată, au fost identificate persoanele fizice şi juridice neautorizate, care au comercializat articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale.

Astfel, poliţiştii au efectuat 581 de controale la persoanele fizice şi juridice autorizate/neautorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Au fost constatate 62 de infracţiuni ce au ca obiect nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 60 de persoane.

Poliţiştii au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 105.100 de lei, fiind date şi 4 avertismente.

Recomandările Poliției

În urma controalelor, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 4.442 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol P1, P2, T1, T2, F1, F2, F3 şi F4.

De asemenea, au fost efectuate 155 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

Totodată, în faza a doua a acţiunii naţionale „PIROTEHNIC”, în perioada 14 – 24 noiembrie 2023, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 1.318 kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei.

Au fost constituite 24 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat 31 de infracţiuni şi au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 83.500 de lei.

Poliţia Română recomandă cetăţenilor să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate, la achiziţionarea de articole pirotehnice să verifice eticheta – acestea să fie inscripţionate în limba română, şi să sesizeze poliţia când constată că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.

De asemenea, IGPR readuce în atenţie câteva aspecte legate de obiectele cu conţinut pirotehnic: articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, în timp ce articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Când este interzisă folosirea articolelor pirotehnice

Folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii: între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 şi nu numai, se vor aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young Scientists din Izmir

Publicat

elevi clujeni concurs main.jpg

Elevii clujeni care au participat la concursul interdisciplinar ,,Conference of Young Scientists”, care a avut loc la Izmir, în Turcia, s-au întors acasă cu premii și medalii.

România a participat la această competiție de excelență, care promovează formarea abilităților de cercetare științifică și dezvoltarea creativității, cu un lot de elevi de la mai multe licee din Cluj-Napoca.

Rezultate de excepție pentru ELEVII clujeni la concursul Conference of Young…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 200 de polițiști din Alba, la datorie de Florii. Recomandări pentru cetățeni

Publicat

peste 200 de polițiști din alba, la datorie de florii.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a luat măsurile necesare pentru prevenirea evenimentelor negative și desfășurarea în liniște a manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Floriilor Ortodoxe. Vor fi suplimentate efectivele de siguranță publică și va fi asigurată prezența echipajelor de poliție rutieră pe principalele drumuri pe care se preconizează creșteri ale valorilor de trafic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta asta, la Alba Mall, e Parada Iepurașilor (P)

Publicat

sâmbăta asta, la alba mall, e parada iepurașilor (p)

Iepurași mici, iepuri uriași, iepurași vii drăgălași … iepurași de toate felurile și mărimile fac paradă în Alba Mall. Sâmbăta asta, de la 5 după-amiaza.

Dacă n-ai costum te vopsim noi, pentru cei mici avem pictură pe față, pe loc, și premii dulci, înghețată, la fel – vouchere de cumpărături și reduceri la cele mai sănătoase deserturi Salad Box.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. La picnic, la teatru sau concert, oricum e o ALEGERE bună

Publicat

movie nights iulius parc.jpg

Urmează un weekend ce anunță o minivacanță de 1 Mai și Paște. Probabil mulți clujeni îl vor integra în vacanță, dar cu siguranță vor fi și din aceia care vor prefera să profite de evenimentele pe care i le oferă urbea în acest sfârșit de săptămână.

Vineri, 26 aprilie, de la ora 13.00 începe Street Food Picnic, în Iulius Parc. Un fel de preambul și antrenament stomacal pentru mielul și ouăle de Paște.

picnicpicnic

FOTO. Evenimente de WEEKEND la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe