Connect with us

EVENIMENT

IGPR: Cooperare cu Europol şi FBI pentru destructurarea unei grupări de hackeri. Prejudiciu de peste 100.000.000 de euro

Publicat

mascati politisti perchezitii
Arhivă foto

Poliția Română, alături de D.I.I.C.O.T., Europol, autoritățile germane, olandeze și cele ale Statelor Unite, a contribuit la destructurarea grupării ransomware HIVE.  Au fost identificate cheile de decriptare și au fost puse la dispoziția mai multor victime, fapt ce le-a permis acestora să redobândească accesul la datele lor, fără a-i plăti pe atacatori.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, în ultimul an, HIVE ransomware a fost identificat ca fiind o amenințare majoră, deoarece a fost folosită pentru a compromite și cripta date și sisteme de calculatoare ale unor companii IT mari și multinaționale petroliere, în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Din luna iunie a anului 2021 și până în prezent, atacurile grupării de tip ransomware HIVE au vizat peste 1.500 de companii din peste 80 de țări.

În cadrul mecanismului infracțional, persoanele afiliate executau atacurile cibernetice, iar software-ul HIVE ransomware a fost creat, menținut și actualizat de dezvoltatori.

Afiliații foloseau modelul de șantajare „Ransomware as a service”. Aceștia ar fi copiat datele și le-ar fi criptat, iar apoi ar fi cerut o răscumpărare pentru a decripta fișierele și pentru a nu publica datele furate pe un site pentru scurgeri de informații.

După ce persoanele vătămate plateau, răscumpărarea ar fi fost împărțită între afiliați, care păstrau 80%, și dezvoltatori, care primeau restul de 20%.

În ultimii ani, au existat și alte grupări care foloseau metoda „Ransomware as a service”, pentru a desfășura atacuri cibernetice la nivel înalt. Astfel, au existat cereri de răscumpărare de milioane de euro pentru a decripta sistemele afectate, de multe ori în companii care asigurau infrastructuri critice.

IGPR: Cooperare cu Europol şi FBI pentru destructurarea unei grupări de hackeri. Persoanele bănuite au folosit software-ul de răscumpărare HIVE

În perioada iunie 2021 – noiembrie 2022, persoanele bănuite au folosit software-ul de răscumpărare HIVE pentru a ținti o gamă largă de întreprinderi și sectoare infrastructurale, precum instituții ale statului, companii de telecomunicații, de producție, de tehnologie a informației, de servicii de îngrijire medical și instituții de sănătate publică.

În urma unui atac grav, membrii afiliați HIVE au vizat un spital, fapt care a avut consecințe severe în privința modului în care spitalul a putut să gestioneze pandemia de COVID – 19. Din cauza atacului, spitalul a trebuit să recurgă la metode clasice de a trata pacienții existenți și nu a putut primi pacienți noi

Persoanele bănuite ar fi atacat companiile în moduri diferite.

Unii membri ar fi intrat în posesia datelor persoanelor vătămate prin distribuirea de e-mailuri de tip ,,phishing”, exploatând vulnerabilitățile sistemelor de operare ale dispozitivelor atacate.

IGPR: Cooperare cu Europol şi FBI pentru destructurarea unei grupări de hackeri. Autoritățile judiciare au pus la dispoziția companiilor cheile de decriptare

Europol a eficientizat eforturile de atenuare a victimizării, împreună cu alte state ale Uniunii Europene, reușind, astfel, să oprească mai multe companii din a deveni victime ale software-ului HIVE.

Autoritățile judiciare au pus la dispoziția companiilor cheile de decriptare, pentru ca acestea să nu mai plătească răscumpărarea.

Astfel, au fost prevenite plăți de răscumpărare în valoare de peste 120.000.000 de euro.

Europol a facilitat schimbul de informații, a sprijinit coordonarea operațiunii și a finanțat ședințele operaționale în Portugalia și Olanda.

„De asemenea, Europol a oferit asistență analitică, adunând date referitoare la mai multe cauze penale, atât din Uniunea Europeană, cât și dinafara Uniunii, și a sprijinit investigația prin analiza cryptomonedelor, programelor de tip malware și analiză criminalistică.

IGPR: Cooperare cu Europol şi FBI pentru destructurarea unei grupări de hackeri. Din ce este alcătuită echipa operativă

De asemenea, operațiunea a beneficiat de sprijinul Grupului de lucru împotriva infracțiunilor cibernetice al Europol.

Această echipă operativă e alcătuită din ofițeri de legătură, din mai multe țări, care lucrează la cazuri referitoare la infracțiuni informatice de mare amploare.

Pe teritoriul României, grupul de ransomware HIVE a infectat infrastructura I.T. a mai multor companii (medii și mari) din diferite domenii de activitate, chiar și din categoria serviciilor esențiale, perturbând funcționarea sistemelor informatice și desfășurarea activității acestora.

În urma investigației desfașurate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice și  Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu  D.I.I.C.O.T., cu sprijinul F.B.I. și Europol, un afiliat al grupului ransomware HIVE a fost reținut și trimis în judecată, în perioada 2021 – 2022.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Totodată, acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, se mai arată în comunicat.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

OMS ar putea adăuga medicamentele împotriva obezităţii pe lista tratamentelor esenţiale

Publicat

Organizația Mondială a Sănătății ar putea adăuga medicamentelor împotriva obezității pe lista medicamentelor esențiale. Lista este folosită pentru a ghida deciziile de achiziție ale guvernelor din țările cu venituri mici și medii, au declarat reprezentanții agenției ONU pentru Reuters.

Medicamentele care combat obezitatea ar putea fi incluse în premieră pe lista OMS. Specialiştii agenţiei vor analiza propunerea luna viitoare, iar lista actualizată a medicamentelor esenţiale va fi publicată în septembrie.

Solicitarea de a lua în considerare medicamentele pentru obezitate a fost înaintată de trei medici şi un cercetător din SUA. Totuşi, unii experţi în sănătate publică avertizează faţă de introducerea unor medicamente ca soluţie la o afecţiune complexă care nu este încă pe deplin înţeleasă.

„Obezitatea este o problemă de sănătate din ce în ce mai importantă în multe ţări. Medicamentele pentru tratamentul obezităţii reprezintă doar un aspect al gestionării, desigur, iar prevenirea este, de asemenea, crucială”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

Peste 650 de milioane de adulţi din întreaga lume sunt obezi, mai mult decât triplu faţă de rata din 1975, iar aproximativ alte 1,3 miliarde sunt supraponderali, potrivit OMS. Majoritatea, 70%, trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiuni pe drumurile din județul Iași: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 150.000 de lei și au reținut 30 de permise

Publicat

coliziune între două autoturisme pe dn 73, în județul brașov.
Arhivă foto

Polițiștii din Iași au aplicat marți amenzi de peste 150.000 de lei și au reținut 30 de permise de conducere.

Potrivit IPJ Iași, la data de 28 martie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 85 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.

Marți poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 2 acţiuni şi s-a intervenit la 89 de evenimente, dintre care 72 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 25 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 431 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 155.200 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 30 de permise de conducere și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu produs la acoperișul unei locuințe, într-o localitate din Argeș

Publicat

incendiu produs la o locuință, într o localitate din mureș
Arhivă foto

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seară la acoperișul unei locuințe, în Mărăcineni, Argeș.

Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință din comuna Mărăcineni, satul Argeșelu.

Arde generalizat acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării acționează pe mai multe sectoare pentru a împiedica propagarea flăcărilor la vecinătăți.

Intervin pompierii de la Detașamentul Pitești și Mioveni cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, alături de un echipaj SMURD de prim ajutor calificat.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, ȘOFERI! Trafic rutier cu restricții din cauza unor transporturi agabaritice

Publicat

studenta din sibiu dispărută pe 15 februarie este în continuare
Arhivă foto

Traficul rutier se va desfășura cu restricții miercuri seară, pe mai mai multe artere rutiere din cauza a două transporturi agabaritice.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, miercuri, 29 martie, începând cu ora 20.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: Agigea Port Constanța – DN 39A – DN 39 – A4 –  Ovidiu – DN 2A – Hârșova  – Slobozia – Urziceni – DN2 – DNCB – A1.

Transportul este format dintr-un camion cu masa de 114 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.

De asemenea, astăzi, începând cu ora 23.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: PTF Nădlac II – Arad – DN7 – Ilia – A1 – Sibiu – A1 – Boița – Dn7 – Râmnicu Vâlcea – DN 67 – DN 64 – Găneasa – DN 65/DX12 (Ocolire Slatina) – DN 65 – Pitești – DN 65B – A1 – București – DNCB – DN2 – Urziceni – DN 2A – Slobozia – DN 2A – Giurgeni – Vadu Oii – DN 2A – Ovidiu – A4 – Port Constanța.

Transportul este format dintr-un camion cu masa de 129 de tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere

Citește mai departe