Connect with us

ACTUALITATE

IMM-urile pot obţine până la un milion de euro prin POR, însă depunerea proiectelor ar trebui prelungită

Publicat


bani

Firmele mici şi mijlocii din România, care vor fi puternic afectate de criza COVID-19, au acces la finanţări nerambursabile cuprinse între 200.000 şi un milion de euro, în funcţie de dimensiunea afacerii şi tipul investiţiei, prin Programului Operaţional Regional POR 2.2, însă termenul de depunere a dosarelor ar trebui prelungit, arată consultanţii în fonduri europene.

“Considerăm că, în contextul epidemic actual este indicată prelungirea perioadei de depunere a proiectelor, ţinând cont că se solicită depunerea unor documente ce implică contactul cu autorităţile şi că nu toate autorităţile dispun de mijloace electronice de emitere a actelor oficiale. Recent, Comisia Europenă a decis şi relaxarea regulilor de ajutor de stat pentru a susţine companiile din statele membre afectate de criza COVID-19, dar şi economia în general. Astfel, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să acorde cinci tipuri de ajutoare de stat: granturi directe, avantaje fiscale selective şi plăţi în avans, garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de companii de la bănci, împrumuturi publice subvenţionate pentru firme atât pentru capitalul de lucru, cât şi pentru investiţii, garanţii pentru băncile care direcţionează ajutorul de stat către economia reală, asigurarea creditelor la export pe termen scurt”, susţine Johannes Becker, partener al TPA România.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanţă şi audit, IMM-urile din România, care vor fi puternic afectate de criza coronavirus, au acces la finanţări nerambursabile între 200.000 euro şi un milion de euro, în funcţie de dimensiunea business-ului şi tipul investiţiei, dar trebuie să îşi pregătească atent dosarul, care să includă atât cererea de finanţare, planul de afaceri prin care estimează veniturile obţinute de pe urma investiţiei, cât şi o serie de declaraţii şi documente emise de autorităţi, nu toate uşor de obţinut prin mijloace electronice.

Primul apel pe axa POR 2.2 – IMM a fost deschis în 24 decembrie 2019 doar pentru IMM-urile din regiunile Nord-Est şi Vest şi se închide marţi, 24 martie 2020.

Al doilea apel a fost anunţat în data de 2 martie 2020 şi este disponibil pentru IMM-urile din regiunile Sud-Est, Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, iar antreprenorii pot cere în acest caz finanţare pentru proiectele lor de investiţii în perioada 4 mai – 4 iunie 2020.

În ceea ce priveşte alocările financiare pentru fiecare regiune, acestea sunt împărţite astfel: pentru Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea) – suma de 27,9 milioane de euro, pentru Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi) – o valoare de 38,7 milioane de euro, respectiv pentru Sud-Vest Oltenia (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – un cuantum de 18 milioane de euro.

Toate proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul aplicaţiei MySMIS.

Conform regulilor de acordare a finanţărilor, în cadrul liniei de finanţare POR 2.2 – IMM, companiile mici şi mijlocii din foarte multe domenii de activitate pot obţine fonduri nerambursabile pentru a-şi construi sau extinde spaţiile de producţie sau servicii, precum şi pentru dotarea cu active corporale (echipamente şi utilaje), necorporale (patente, dar şi licenţe software sau alte asemenea active), inclusiv instrumente de comercializare online.

De asemenea, antreprenorii pot finanţa inclusiv cheltuielile de certificare sau recertificare a produselor, serviciilor, sistemelor de management al calităţii sau alte astfel de certificări, precum şi participările la târgurile internaţionale în calitate de expozanţi.

TPA este una dintre cele mai importante companii de consultanţă fiscală şi servicii de audit din Europa Centrală şi de Sud-Est.

TPA Group activează în 12 ţări (Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia) şi are peste 1,500 de angajaţi în 30 de birouri. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Debitul Dunării scade în următoarele zile până la 3.650 metri cubi/secundă, sub media lunii aprilie

Publicat

dunare

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile, până la valoarea de 3.650 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii aprilie, de 7.900 metri cubi/secundă, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 4 – 11 aprilie 2020.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în scădere.

Pentru luna aprilie, debitul maxim al Dunării a fost estimat în prognoza trimestrială la 5.500 mc/s, iar cel minim la 3.200 mc/s.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 5 – 11 aprilie 2020 arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare.”Sunt posibile uşoare creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor lichide, slab cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării”, avertizează hidrologii.

Potrivit INHGA, în luna aprilie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare. “Valori mai mici, între 30-50% din normalele lunare, se vor înregistra pe râurile din bazinele hidografice: Olt inferior, Vedea, Putna şi Trotuş şi sub 30% din aceste valori pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe afluenţii săi”, arată prognoza trimestrială emisă de hidrologi. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul firmelor radiate, în scădere cu aproape 26% în primele două luni din 2020

Publicat

Numărul firmelor radiate a scăzut în primele două luni din 2020 cu 25,82%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 10.052, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti – 1.397 firme (cu 36,53% mai puţine faţă de ianuarie-februarie 2019) şi în judeţele Constanţa – 440 (minus 1,35%), Cluj – 435 (minus 42,38%) şi Ilfov – 403 (minus 16,91%).

La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa, respectiv 71 (în scădere cu 50,35% faţă de anul aceeaşi perioadă din 2019), Covasna – 77 (minus 45,39%), Călăraşi – 93 (minus 24,39%) şi Giurgiu – 93 (minus 3,13).

În primele două luni din 2020 în niciun judeţ nu s-au înregistrat creşteri ale numărului de radieri.

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 2.775 (minus 25,48% raportat la ianuarie-februarie 2019), construcţii – 915 (minus 22,19%) şi agricultură, silvicultură şi pescuit – 856 (minus 34,95%). AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Madonna donează un milion de dolari pentru descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus

Publicat

Madonna a anunţat că a donat un milion de dolari fundaţiei create de Bill şi Melinda Gates pentru a lupta împotriva COVID-19, în vederea creării unui vaccin împotriva noului coronavirus, informează Metro.co.uk.

Iniţiativa, denumită The Gates Philanthropy Partners’ COVID-19 Therapeutics Accelerator, îşi propune să găsească o soluţie la criza provocată de noul coronavirus.

Într-o amplă declaraţie postată pe site-ul său, Madonna, în vârstă de 61 de ani, s-a declarat incredibil de “impresionată” de activitatea acesteia şi şi-a exprimat dorinţa de a contribui financiar pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19.

Joi, Bill Gates şi-a anunţat planurile de finanţare a şapte laboratoare de cercetare pentru a găsi un remediu pentru noul coronavirus.

Miliardarul a precizat că realizarea unui vaccin împotriva COVID-19 poate dura până la 18 luni.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Programe de educaţie pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii – derulate în şcoli

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Actul normativ modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul stabilirii în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a oricăror instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, a obligaţiei de a derula în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate.

“Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”, se arată în lege.

Aceasta mai prevede şi facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate pentru toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar. AGERPRES

Citește mai departe