Connect with us

ACTUALITATE

IMM-urile pot obţine până la un milion de euro prin POR, însă depunerea proiectelor ar trebui prelungită

Publicatbani

Firmele mici şi mijlocii din România, care vor fi puternic afectate de criza COVID-19, au acces la finanţări nerambursabile cuprinse între 200.000 şi un milion de euro, în funcţie de dimensiunea afacerii şi tipul investiţiei, prin Programului Operaţional Regional POR 2.2, însă termenul de depunere a dosarelor ar trebui prelungit, arată consultanţii în fonduri europene.

“Considerăm că, în contextul epidemic actual este indicată prelungirea perioadei de depunere a proiectelor, ţinând cont că se solicită depunerea unor documente ce implică contactul cu autorităţile şi că nu toate autorităţile dispun de mijloace electronice de emitere a actelor oficiale. Recent, Comisia Europenă a decis şi relaxarea regulilor de ajutor de stat pentru a susţine companiile din statele membre afectate de criza COVID-19, dar şi economia în general. Astfel, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să acorde cinci tipuri de ajutoare de stat: granturi directe, avantaje fiscale selective şi plăţi în avans, garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de companii de la bănci, împrumuturi publice subvenţionate pentru firme atât pentru capitalul de lucru, cât şi pentru investiţii, garanţii pentru băncile care direcţionează ajutorul de stat către economia reală, asigurarea creditelor la export pe termen scurt”, susţine Johannes Becker, partener al TPA România.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanţă şi audit, IMM-urile din România, care vor fi puternic afectate de criza coronavirus, au acces la finanţări nerambursabile între 200.000 euro şi un milion de euro, în funcţie de dimensiunea business-ului şi tipul investiţiei, dar trebuie să îşi pregătească atent dosarul, care să includă atât cererea de finanţare, planul de afaceri prin care estimează veniturile obţinute de pe urma investiţiei, cât şi o serie de declaraţii şi documente emise de autorităţi, nu toate uşor de obţinut prin mijloace electronice.

Primul apel pe axa POR 2.2 – IMM a fost deschis în 24 decembrie 2019 doar pentru IMM-urile din regiunile Nord-Est şi Vest şi se închide marţi, 24 martie 2020.

Al doilea apel a fost anunţat în data de 2 martie 2020 şi este disponibil pentru IMM-urile din regiunile Sud-Est, Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, iar antreprenorii pot cere în acest caz finanţare pentru proiectele lor de investiţii în perioada 4 mai – 4 iunie 2020.

În ceea ce priveşte alocările financiare pentru fiecare regiune, acestea sunt împărţite astfel: pentru Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea) – suma de 27,9 milioane de euro, pentru Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi) – o valoare de 38,7 milioane de euro, respectiv pentru Sud-Vest Oltenia (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – un cuantum de 18 milioane de euro.

Toate proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul aplicaţiei MySMIS.

Conform regulilor de acordare a finanţărilor, în cadrul liniei de finanţare POR 2.2 – IMM, companiile mici şi mijlocii din foarte multe domenii de activitate pot obţine fonduri nerambursabile pentru a-şi construi sau extinde spaţiile de producţie sau servicii, precum şi pentru dotarea cu active corporale (echipamente şi utilaje), necorporale (patente, dar şi licenţe software sau alte asemenea active), inclusiv instrumente de comercializare online.

De asemenea, antreprenorii pot finanţa inclusiv cheltuielile de certificare sau recertificare a produselor, serviciilor, sistemelor de management al calităţii sau alte astfel de certificări, precum şi participările la târgurile internaţionale în calitate de expozanţi.

TPA este una dintre cele mai importante companii de consultanţă fiscală şi servicii de audit din Europa Centrală şi de Sud-Est.

TPA Group activează în 12 ţări (Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia) şi are peste 1,500 de angajaţi în 30 de birouri. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Comisia Europeană cere ridicarea TUTUROR restricţiilor la frontierele interne ale UE, până la sfârşitul lunii iunie

Publicat

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lansat un apel la ridicarea până la sfârşitul lui iunie a tuturor restricţiilor şi controalelor la frontierele interne ale UE introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, potrivit unui interviu difuzat joi de Euronews, scrie AFP.

“Ne aflăm foarte aproape de o situaţie în care va trebui să ridicăm toate restricţiile şi controalele la frontierele interne”, a declarat Ylva Johansson cu o zi înainte de o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor europeni de interne.

“Mâine le voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil şi cred că o dată bună pentru asta ar trebui să fie sfârşitul lui iunie”, a spus comisarul european.

Ea s-a declarat “foarte mulţumită” să vadă statele membre “deschizând din nou UE şi spaţiul Schengen”. “Cetăţenii doresc într-adevăr să îşi recapete libertatea de mişcare”, a adăugat ea, exprimându-şi satisfacţia că situaţia epidemiologică se ameliorează rapid în numeroase state membre.

Apariţia pandemiei a determinat ţările europene să ia în martie diverse măsuri pentru a-şi închide frontierele.

Odată cu apropierea sezonului turistic estival, numeroase ţări, ca Belgia şi Franţa, au anunţat redeschiderea frontierelor cu celelalte state europene de la 15 iunie. Germania va ridica de la aceeaşi dată avertismentele de călătorie în Europa. Italia s-a redeschis turiştilor europeni de miercuri.

În pofida unor eforturi de coordonare, ridicarea restricţiilor nu se face fără nemulţumiri. În special decizia Spaniei de a redeschide abia la 1 iulie frontierele sale terestre cu Franţa şi Portugalia a iritat Lisabona.

Pe de altă parte, în următoarele zile este aşteptată o decizie cu privire la frontierele externe ale UE şi spaţiului Schengen, care în prezent sunt închise până la 15 iunie. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

192 de cetăţeni români, repatriați din Germania şi Austria cu două curse aeriene speciale

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, miercuri, 192 de cetăţeni români au fost aduşi în ţară din Germania şi Austria, parte a demersurilor de repatriere în contextul pandemiei COVID-19.

Dintre aceştia, 176 se aflau pe teritoriul Republicii Federale Germania şi 16 în Austria.

Grupul de cetăţeni români repatriaţi din Germania a inclus şi persoane aflate în tranzit pe teritoriul acestei ţări, revenite din Statele Unite ale Americii, Canada şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi un caz medical, precizează MAE.

Repatrierea a fost asigurată cu două curse aeriene speciale operate de compania TAROM, pe rutele Bucureşti – Munchen – Frankfurt – Bucureşti şi Bucureşti – Viena – Bucureşti.

De asemenea, demersurile autorităţilor române au permis revenirea în ţară şi a nouă cetăţeni străini rezidenţi în România.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa verificării cu atenţie, anterior oricăror deplasări, a informaţiilor postate pe site-ul său privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

În primele patru luni ale anului, radierile de firme în scădere cu aproape 73%

Publicat

Numărul firmelor radiate a scăzut în primele patru luni din 2020 cu 72,87%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi s-a cifrat la 15.179, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti – 2.089 firme (cu 62,85% mai puţine faţă de ianuarie-aprilie 2019) şi în judeţele Constanţa – 714 (minus 45,33%), Cluj – 680 (minus 63,24%) şi Timiş – 625 (minus 59,60%).

La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa, respectiv 117 (în scădere cu 70,08% faţă de anul aceeaşi perioadă din 2019), Covasna – 117 (minus 72,85%) şi Călăraşi – 134 (minus 79,06%).

În primele patru luni din 2020, în niciun judeţ nu s-au înregistrat creşteri ale numărului de radieri, în timp ce scăderile cele mai semnificative au fost consemnate în judeţele Maramureş (85,68%), Gorj (84,43%) şi Teleorman (84,33%).

În luna aprilie 2020 au fost înregistrate 1.388 de radieri, cele mai mult în Bucureşti (218) şi judeţele Cluj (109), Constanţa (99) şi Timiş (78)

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 4.068 (minus 76,55% raportat la ianuarie-aprilie 2019), construcţii – 1.393 (minus 74,5%) şi agricultură, silvicultură şi pescuit – 1.251 (minus 88,46%). AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sectorul construcţiilor are nevoie de românii care s-au întors în ţară

Publicat

constructii

Sectorul construcţiilor are nevoie de românii care s-au întors în ţară, în contextul pandemiei de COVID-19, în condiţiile în care deficitul de forţă de muncă în acest domeniu ajunge la 500.000 de persoane, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).

Organizaţia consideră că întoarcerea românilor în contextul pandemiei de COVID-19 reprezintă o şansă unică pentru a menţine şi valorifica în ţară această categorie de forţă de muncă. În acest sens, membrii ARCA propun tuturor patronatelor din domeniul construcţiilor şi autorităţilor responsabile din acest sector, spre dezbatere, un plan pentru angajarea românilor care lucrează, în mod normal, în afara graniţelor şi care au revenit în ţară de la începutul anului.

În prezent, deficitul de forţă de muncă în sectorul construcţiilor (construcţii/reabilitări autostrăzi, construcţii/reabilitări drumuri sau reţele edilitare în mediul rural şi în mediul urban, construcţii civile) din România ajunge la aproximativ 500.000 de persoane.

Mulţi dintre românii care au revenit în ţară sunt specializaţi în domeniul construcţiilor şi pot fi integraţi cu uşurinţă în activitatea şantierelor deschise la nivel naţional.

Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) are mai multe propuneri pentru a facilita accesul românilor care s-au întors în ţară la oferta locurilor de muncă din domeniul construcţiilor, după cum urmează: crearea unei platforme on-line de către autorităţi, cu ajutorul căreia, românii care au revenit în ţară, în contextul pandemiei de COVID-19, să se poată înscrie în domeniul în care pot activa; realizarea unei burse on-line a locurilor de muncă în domeniul construcţiilor, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alături de autorităţile responsabile; realizarea unui parteneriat solid stat – companii private din domeniul construcţiilor pentru instruirea forţei de muncă şi atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzătoare nivelului de pregătire; crearea, cu sprijinul autorităţilor din domeniile Educaţiei şi Muncii şi Protecţiei Sociale, a unui mecanism simplu şi rapid prin care să fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obţinute de români în străinătate.

ARCA menţionează că soluţiile propuse ar determina o dezvoltare rapidă a sectorului construcţiilor, ar reduce atât şomajul în rândul celor care s-au întors în ţară, cât şi munca “la negru” din acest domeniu şi, cel mai important, le-ar permite acestor persoane să rămână acasă, alături de familiile lor, şi să aibă un nivel de trai decent. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate