EVENIMENT
Impactul pandemiei asupra turismului: În Corfu, numărul de turişti români a scăzut cu 90% în 2020

În 2020, primul an marcat de pandemia de Covid-19, doar 573 de români au ajuns în insula elenă Corfu pe cale aeriană, cu circa 90% mai puţini decât în anul anterior, scrie Ziarul Financiar.
Declinul este printre cele mai puternice în contextul în care în total au existat 335.000 de oameni care au ajuns aici, faţă de 1,3 milioane în 2019.
Declinul a fost astfel de 75% la nivel total.
Cele mai importante pieţe pentru Corfu
Cele mai importante pieţe pentru Corfu sunt Marea Britanie (-70%), Germania (-66,5%) şi Polonia (-77%). Britanicii reprezintă însă aproape jumătate din totalul vizitatorilor străini în 2020 şi circa 40% înainte de pandemie, datorită operelor scriitorului Geral Durell şi a serialului bazat pe cartea sa „Familia mea şi alte animale”.
A contat şi faptul că Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a născut pe această insulă.
În 2021 însă, situaţia pare să se schimbe în contextul în care Marea Britanie are încă în vigoare restricţii importante de călătorie, iar alte state, precum România, nu.
Importanţa pieţei locale crește
Astfel, oficialii din Corfu speră ca importanţa pieţei locale să crească în 2021.
„Românii au reprezentat până acum un procent mic din totalul vizitatorilor străini. E important însă, că ei pot ajunge repede, atât cu avionul, cât şi cu maşina. Totuşi, zboruri sunt încă puţine”, spune Panagiotis Varouchas, vice-primarul Corfu şi responsabilul pentru turism.
Conform datelor lui, anul trecut doar opt avioane au venit din România în Corfu. În acest an însă cifrele vor creşte. Pe de-o parte pentru că există mai multe curse charter operate de agenţiile locale de turism, iar pe de alta pentru ca şi companiile aeriene au lansat curse de linie.
România nu a avut până în 2021 zboruri directe de linie.
„Corfu este una dintre insulele greceşti spre care se organizează anual zboruri directe, de peste 20 de ani”, spune Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.
Zborul charter Bucureşti-Corfu al agenției (împreună cu alte agenţii) a început în iunie şi este planificat până la finalul lunii septembrie, cu o frecvenţă săptămânală. Pe 20 septembrie este ultima cursă. Asta înseamnă că numărul de avioane care vor ajunge anul acesta pe insulă va fi mai mare ca cel din 2020, conform datelor actuale.
Mulţi turişti români aleg să vină cu maşina
În cazul Greciei, indiferent de destinaţie, sunt însă şi mulţi turişti români care aleg să vină cu maşina. Aceştia nu apar în statisticile oferite de oficialii din Corfu.
„Piaţa din România este una care trebuie dezvoltată. Pentru noi este o piaţa emergentă”.
Această insulă din Grecia, din Marea Ionică, cu o populaţie de doar 100.000 de oameni, primea anual înainte de pandemie 1,3 milioane de turişti străini. Spre comparaţie, România primea doar de două ori mai mulţi.
Pandemia a lovit din plin industria turismului. Țările care erau dependente de această industrie – cum e cazul Greciei – au fost cele mai afectate. Totuşi, mulţi jucători din domeniu, din Europa, speră la un 2021 mai bun în contextul unor decizii comune la nivel european. MEDIAFAX
EVENIMENT
PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.
Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.
75% dintre note sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.
Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.
Ce sunt temperaturile ridicate extreme?
În sensul prevederilor OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…
Citește mai mult pe Cluj24.ro