Connect with us

EVENIMENT

„Împănatul boului”, de Rusalii, la Batin. Ritual al fertilității care trăiește încă în inima Transilvaniei

Publicat

În localitatea clujeană Batin, duminică, 8 iunie 2025, de Rusalii, va avea loc tradiționalul obicei „Împănatul boului”. Întâlnit doar în Transilvania, obiceiul face parte din tradițiile agrare și de fertilitate ale regiunii.

„Împănatul boului” are loc în ziua de Rusalii și constă într-o procesiune pe ulițele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi împodobiti cu frunze, flori și panglici colorate.

Duminică, Primăria și Consiliul Local Unguraș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează tradiționala manifestare, care coincide cu Întâlnirea fiilor satului.

„Împănatul boului”, la Batin

De la ora 14:00, se va desfășura obiceiul propriu-zis, în cadrul căruia un bou va fi împodobit cu flori și spice de grau. Alaiul format din fete și feciori va purta „boul înstruțat” pe ulitele satului, într-un ceremonial destinat să aducă noroc, belșug și sănătate oamenilor și pământului. După sfințirea acestuia de către preotul satului, boul este eliberat, iar o fată trebuie să-l prindă, ținându-l de coarne.

Potrivit tradiției, fata care-l prinde se va mărita în curând. Apoi se înconjoară o masă pe care se afla aghiasmă, busuioc, dar și mâncare. Acum, fata care a prins boul, împreună cu un fecior, iau cununa din capul boului și o joacă. După ei, se prind în joc și alâi săteni.

Spectacol folcloric

Manifestarea, prezentată de Sergiu Vitalian Vaida, va continua de la ora 16:00 cu un spectacol folcloric, sustinut de interpreții: Alexandru Pop, Ioan Dordoi, Elena Rusu, Viorica Dolha, Andreea Carmen Dobos și Dumitru Sarmas. De asemenea, vor evolua: Grupul coral „Heruvim”, frații Ioan si Grigore Trif, Ansamblul folcloric „Miorița”, Ansamblul de dansuri populare din Unguraș – „Arvalanyhaj” și Ansamblul folcloric „Moștenirea”.

Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradițional la căminul cultural din localitate, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional, primas Vio Pop de la Fizeș.

Ritualul boului „înstruțat” sau „împănat”, o reminiscență a unor credințe vechi

De Rusalii, în satele din Transilvania are loc și astăzi străvechiul ritual numit „boul înstruțat” sau „boul împănat”. Este o reminiscență a unor credințe străvechi, care puneau în centrul universului lor diferite spirite sau creaturi mitice, care aveau o influență asupra naturii și asupra vieții de zi cu zi.

Ritualurile erau strâns legate de natură, care este dătătoare de viață și care are puterea de a da roade bogate și de a asigura belșugul unei comunități, sau, dimpotrivă, care are puterea de a aduce foametea din cauza recoltelor slabe. Astfel, pentru a influența natura, comunitățile tradiționale puneau în practică anumite ritualuri care aveau tocmai acest rol.

Ritualul „boul înstruțat” era, printre altele, o sărbătoare închinată celui mai harnic gospodar din sat. Se știe că în vechime, prezența boilor într-o gospodărie asigura bunăstare, deoarece aceste animale erau folosite la toate muncile câmpului și de aceea boul era „fala țăranilor”. Așa că cine avea boi se considera om de frunte în sat și, ca atare, se aștepta să fie respectat de ceilalți.

Obiceiul se mai întalnește și astăzi

Se îndatina ca în ajunul sărbătorii de Rusalii, feciorii să aleagă un bou pe care-l lăsau liber să pască pe câmp până dimineața. Apoi, în zori, îl purificau cu „apa neîncepută”, îi puneau la gât cununa de flori de câmp și spice, împletită de fete, clopoței în coarne, după care fetele îl „îmbrăcau” cu ștergare, fețe de masă și brâie.

Îndrumat de un conducător al cetei feciorilor, alaiul ducea „boul înstruțat” din gospodărie în gospodărie, „ca un colindat al împlinirii roadelor și al cununiei soarelui, aflat acum la apogeu”, după cum explica etnologul Ion Ghinoiu. Întregul alai era stropit cu „apa neîncepută” și cu boabe de grâu, ca o invocare a ploilor, a roadelor și a prosperității. Feciorii primeau diverse daruri – ouă, colaci, alte bunatăți, iar mai nou și țuică – urmând ca, pe înserat, după ce se termina umblatul prin sat, să cheme cetarași și să organizeze o petrecere a tinerilor.

Acest obicei se mai întalnește și astăzi în satele de pe Valea Someșului Mic din județul Cluj, precum: Batin, Mintiu Gherlii și Mănăstirea, dar și în sate din județul Bistrița-Năsăud.


În localitatea clujeană Batin, duminică, 8 iunie 2025, de Rusalii, va avea loc tradiționalul obicei „Împănatul boului”. Întâlnit doar în Transilvania, obiceiul face parte din tradițiile agrare și de fertilitate ale regiunii.

„Împănatul boului” are loc în ziua de Rusalii și constă într-o procesiune pe ulițele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi împodobiti cu frunze, flori și panglici colorate.

Duminică, Primăria și Consiliul Local…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Incendiul de la Psihiatrie, provocat de un pacient care a fugit. A fost prins de polițiștii clujeni

Publicat

psihiatrie iii f.jpg

Incendiul de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost provocat intenționat de un pacient care a dat foc unor saltele din salonul în care era internat.

Din primele informații, bărbatul a fugit apoi, dar a fost identificat de polițiști care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și dacă poate răspunde pentru fapta sa.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AUR: Congresul USR, un spectacol al ipocriziei. Fritz cere control pe servicii, dar nu răspunde în fața românilor

Publicat

aur.jpg

Discursul susținut de Dominic Fritz la congresul USR a fost o dovadă clară că acest partid a abandonat orice urmă de principiu și echilibru democratic. Afirmația noului lider USR despre un control total al serviciilor secrete nu are nimic în comun cu interesul național, ci trădează ambiția periculoasă a unei figuri politice care nu dă socoteală românilor, ci unor agende străine.

Fritz vorbește despre „ce s-a construit în 35 de ani” și identifică AUR drept…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gala Premiilor TIFF: „Pământ străin” – câștigătorul Trofeului Transilvania, „Anul nou care n-a fost” – cel mai bun film românesc

Publicat

gala tiff 15.jpeg

Sub semnul eleganței și al celebrării excelenței cinematografice, gala de închidere a celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a reunit, sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, artiști consacrați, tinere talente, cinefili pasionați și personalități marcante ale industriei filmului. 

Trei figuri esențiale ale filmului internațional și românesc – Béla Tarr, Emilia Dobrin și Valerian Sava – au fost celebrate cu distincții pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj: Patru pacienți de la Psihiatrie, internați la Spitalul Județean după incendiu. Au primit îngrijiri medicale

Publicat

psih.jpg

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că a fost sesizată, sâmbătă, cu privire la degajări de fum observate în zona unui pavilion al Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe strada Victor Babeș din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele verificări, s-a stabilit că incidentul ar fi fost provocat de un pacient internat.

”În timpul intervenției pentru evacuare și stingerea focului, pacientul ar fi profitat de contextul creat și ar fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe