EVENIMENT
„Împănatul boului”, de Rusalii, la Batin. Ritual al fertilității care trăiește încă în inima Transilvaniei
În localitatea clujeană Batin, duminică, 8 iunie 2025, de Rusalii, va avea loc tradiționalul obicei „Împănatul boului”. Întâlnit doar în Transilvania, obiceiul face parte din tradițiile agrare și de fertilitate ale regiunii.
„Împănatul boului” are loc în ziua de Rusalii și constă într-o procesiune pe ulițele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi împodobiti cu frunze, flori și panglici colorate.
Duminică, Primăria și Consiliul Local Unguraș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează tradiționala manifestare, care coincide cu Întâlnirea fiilor satului.
„Împănatul boului”, la Batin
De la ora 14:00, se va desfășura obiceiul propriu-zis, în cadrul căruia un bou va fi împodobit cu flori și spice de grau. Alaiul format din fete și feciori va purta „boul înstruțat” pe ulitele satului, într-un ceremonial destinat să aducă noroc, belșug și sănătate oamenilor și pământului. După sfințirea acestuia de către preotul satului, boul este eliberat, iar o fată trebuie să-l prindă, ținându-l de coarne.
Potrivit tradiției, fata care-l prinde se va mărita în curând. Apoi se înconjoară o masă pe care se afla aghiasmă, busuioc, dar și mâncare. Acum, fata care a prins boul, împreună cu un fecior, iau cununa din capul boului și o joacă. După ei, se prind în joc și alâi săteni.
Spectacol folcloric
Manifestarea, prezentată de Sergiu Vitalian Vaida, va continua de la ora 16:00 cu un spectacol folcloric, sustinut de interpreții: Alexandru Pop, Ioan Dordoi, Elena Rusu, Viorica Dolha, Andreea Carmen Dobos și Dumitru Sarmas. De asemenea, vor evolua: Grupul coral „Heruvim”, frații Ioan si Grigore Trif, Ansamblul folcloric „Miorița”, Ansamblul de dansuri populare din Unguraș – „Arvalanyhaj” și Ansamblul folcloric „Moștenirea”.
Sărbătoarea se va încheia cu un joc tradițional la căminul cultural din localitate, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional, primas Vio Pop de la Fizeș.
Ritualul boului „înstruțat” sau „împănat”, o reminiscență a unor credințe vechi
De Rusalii, în satele din Transilvania are loc și astăzi străvechiul ritual numit „boul înstruțat” sau „boul împănat”. Este o reminiscență a unor credințe străvechi, care puneau în centrul universului lor diferite spirite sau creaturi mitice, care aveau o influență asupra naturii și asupra vieții de zi cu zi.
Ritualurile erau strâns legate de natură, care este dătătoare de viață și care are puterea de a da roade bogate și de a asigura belșugul unei comunități, sau, dimpotrivă, care are puterea de a aduce foametea din cauza recoltelor slabe. Astfel, pentru a influența natura, comunitățile tradiționale puneau în practică anumite ritualuri care aveau tocmai acest rol.
Ritualul „boul înstruțat” era, printre altele, o sărbătoare închinată celui mai harnic gospodar din sat. Se știe că în vechime, prezența boilor într-o gospodărie asigura bunăstare, deoarece aceste animale erau folosite la toate muncile câmpului și de aceea boul era „fala țăranilor”. Așa că cine avea boi se considera om de frunte în sat și, ca atare, se aștepta să fie respectat de ceilalți.
Obiceiul se mai întalnește și astăzi
Se îndatina ca în ajunul sărbătorii de Rusalii, feciorii să aleagă un bou pe care-l lăsau liber să pască pe câmp până dimineața. Apoi, în zori, îl purificau cu „apa neîncepută”, îi puneau la gât cununa de flori de câmp și spice, împletită de fete, clopoței în coarne, după care fetele îl „îmbrăcau” cu ștergare, fețe de masă și brâie.
Îndrumat de un conducător al cetei feciorilor, alaiul ducea „boul înstruțat” din gospodărie în gospodărie, „ca un colindat al împlinirii roadelor și al cununiei soarelui, aflat acum la apogeu”, după cum explica etnologul Ion Ghinoiu. Întregul alai era stropit cu „apa neîncepută” și cu boabe de grâu, ca o invocare a ploilor, a roadelor și a prosperității. Feciorii primeau diverse daruri – ouă, colaci, alte bunatăți, iar mai nou și țuică – urmând ca, pe înserat, după ce se termina umblatul prin sat, să cheme cetarași și să organizeze o petrecere a tinerilor.
Acest obicei se mai întalnește și astăzi în satele de pe Valea Someșului Mic din județul Cluj, precum: Batin, Mintiu Gherlii și Mănăstirea, dar și în sate din județul Bistrița-Năsăud.
În localitatea clujeană Batin, duminică, 8 iunie 2025, de Rusalii, va avea loc tradiționalul obicei „Împănatul boului”. Întâlnit doar în Transilvania, obiceiul face parte din tradițiile agrare și de fertilitate ale regiunii.
„Împănatul boului” are loc în ziua de Rusalii și constă într-o procesiune pe ulițele satului, având în centru un bou sau o pereche de boi împodobiti cu frunze, flori și panglici colorate.
Duminică, Primăria și Consiliul Local…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Peste 400 de copii au primit recomandări de la polițiștii din Alba, în tabere de vară sau case de tip familial

Peste 400 de copii au primit recomandări de la polițiștii din Alba, în tabere de vară sau case de tip familial. Oamenii legii au continuat activitățile informativ-preventive în cadrul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
În perioada 21 – 25 iulie 2025, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat activități informativ-preventive la care au luat parte peste 400 de copii, care se bucură de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Facturi clare, mai puține țepe și protecție pentru consumatori: Guvernul impune noi reguli pentru furnizorii de energie electrică

Guvernul vrea să introducă reguli noi pentru contractele de energie electrică. Clienții casnici ar putea beneficia de prețuri fixe, protecție împotriva debranșării și acces la energie regenerabilă partajată. Legea care schimbă regulile pe piața furnizorilor de energie este în dezbatere publică până pe 1 august.
Un proiect de Ordonanță de Urgență pus recent în dezbatere publică propune schimbări majore în legislația energiei electrice, cu efecte directe asupra…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O farmacie care unește studenți, profesori și pacienți. La Târgu Mureș funcționează deja. De ce nu și la Cluj?

Un proiect unic în România a fost inaugurat la Târgu Mureș: prima farmacie universitară, rezultatul unei colaborări între mediul academic și o companie farmaceutică privată.
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a deschis prima farmacie universitară din România, un proiect inovator care aduce împreună educația, practica farmaceutică și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un bărbat din Teiuș a fost reținut de Poliție. Acesta a furat bani dintr-un magazin din oraș.
Potrivit IPJ Alba, vineri, 25 iulie, polițiștii din Teiuș au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către o femeie cu privire la faptul că un bărbat i-ar fi sustras suma de 200 de lei de pe o vitrină frigorifică și ar fi părăsit magazinul în care aceasta lucrează.
Din cercetări a reieșit că un bărbat de 50 de ani, din Teiuș, ar fi profitat de neatenția femeii de 46 de ani și ar fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro