Connect with us

ACTUALITATE

În 5 decembrie vine Moș Nicolae! Povestea unuia dintre cei mai populari sfinţi din calendar

Publicat

În data de 6 decembrie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. În Transilvania, Sfântul Nicolae este unul din cei mai cunoscuţi sfinţi, fiind numit şi Sân-Nicoară.

Bucuria este şi mai mare în acea zi, pentru că în noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine pe la toate casele şi pune în ghetuţele frumos lustruite dulciuri şi cadouri celor care au fost cuminţi.

Potrivit obiceiului, cei care de-a lungul anului au fost răi găsesc dimineaţa, în ghetuţe, nuiele.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI, SMS și felicitări frumoase pe care le poți trimite celor dragi de Moș Nicolae

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie.

Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ghetuţele lustruite şi frumos aranjate sunt cadorisite cu dulciuri şi alte surprize. Copiii se pregătesc din timp pentru venirea lui Moş Nicolae, iar cu câteva zile înainte de sosirea lui aceştia îşi pun pe hârtie cadourile dorite.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. Idei de URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Sfântul Nicolae s-a născut pe la anul 270, în oraşul Patara, din vestita provincie a Asiei Mici, Licia. Părinţii săi, Teofan şi Nona, se bucurau de o aleasă faimă înaintea întregului ţinut, prin bogăţia lor, dar mai ales prin credinţa lor creştină şi râvna de a ajuta pe săraci.

Pe aceşti buni creştini, Dumnezeu îi răsplăti cu binecuvantarea Sa, împlinindu-le dorinţa de a avea şi ei un copil, căruia prin botez i-au dat numele de Nicolae, care tălmăcit pe româneşte înseamnă biruitor de popoare.

A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Mai întâi a strălucit prin vieţuire călugărească, iar pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost făcut arhiereu. Dar pentru că sfântul propovăduia cu îndrăzneală credinţa în Hristos a fost prins de mai-marii cetăţii, a fost bătut şi chinuit, apoi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini.

Cand marele şi binecredinciosul împărat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, împărat al romanilor, au fost eliberaţi din legături toţi cei închişi şi, odatş cu aceştia, şi Sfântul Nicolae care s-a dus în Mira.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni aşa cum arată istoria vieţii sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept.

Pe când aceştia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile ce le făcuse cu alţii, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbaţi din Lichia. Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului.

Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi aşa i-a izbavit Sfântul Nicolae de la moarte.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi, că un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-şi mărita fiicele, dorea să le ofere spre desfrânare.

Povestea spune că la cele trei fete sărace Sfântul Nicolae le-a adus în dar zestre, câte un săculeţ cu bani pe care l-a aruncat noaptea, pe fereastră, fără a fi văzut. Iar de atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae sau cum este cunoscut în popor Moş Nicolae.

Diferențele dintre legendarii Moș Nicolae și Moș Crăciun

Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului

Moș Nicolae vine călare pe un cal alb în timp ce Moș Craciun vine pe o sanie trasă de reni

Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun

Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune

Moș Nicolae e singur, în schimb, Moș Crăciun are o soție pe nume Crăciunița

Sursa: Alba24.ro

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani

Publicat

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de

Publicitate

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani.

Tragediile s-au produs în localitățile Băbiceni, Rădeni, Stânca, Mitoc și Albești. Cauzele probabile care au generat aceste evenimente au fost: fumatul, jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire și scurtcircuitul.

Alte zeci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

botoșani: un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în

Publicitate

În urmă cu 175 de ani, prin Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, semnată de domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei, a luat ființă Jandarmeria Română ca instituție modernă, capabilă să facă față cu succes tuturor provocărilor.

Manifestarea festivă dedicată acestui moment istoric s-a desfășurat în această dimineață la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Cu această ocazie, pe lângă ofițerii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Încep înscrierile pentru festivalul – concurs al cântecului popular românesc

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Publicat

birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul

Publicitate

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat, scrie alba24.ro.

”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe