Connect with us

EVENIMENT

În 5 decembrie pregătiți-va ghetuţele. Vine Moș Nicolae! Povestea unuia dintre cei mai populari sfinţi din calendar

Publicat

În data de 6 decembrie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. În Transilvania, Sfântul Nicolae este unul din cei mai cunoscuţi sfinţi, fiind numit şi Sân-Nicoară.

Bucuria este şi mai mare în acea zi, pentru că în noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine pe la toate casele şi pune în ghetuţele frumos lustruite dulciuri şi cadouri celor care au fost cuminţi.

Potrivit obiceiului, cei care de-a lungul anului au fost răi găsesc dimineaţa, în ghetuţe, nuiele.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI, SMS și felicitări frumoase pe care le poți trimite celor dragi de Moș Nicolae

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie.

Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ghetuţele lustruite şi frumos aranjate sunt cadorisite cu dulciuri şi alte surprize. Copiii se pregătesc din timp pentru venirea lui Moş Nicolae, iar cu câteva zile înainte de sosirea lui aceştia îşi pun pe hârtie cadourile dorite.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. Idei de URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

 

Sfântul Nicolae s-a născut pe la anul 270, în oraşul Patara, din vestita provincie a Asiei Mici, Licia. Părinţii săi, Teofan şi Nona, se bucurau de o aleasă faimă înaintea întregului ţinut, prin bogăţia lor, dar mai ales prin credinţa lor creştină şi râvna de a ajuta pe săraci.

Pe aceşti buni creştini, Dumnezeu îi răsplăti cu binecuvantarea Sa, împlinindu-le dorinţa de a avea şi ei un copil, căruia prin botez i-au dat numele de Nicolae, care tălmăcit pe româneşte înseamnă biruitor de popoare.

A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Mai întâi a strălucit prin vieţuire călugărească, iar pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost făcut arhiereu. Dar pentru că sfântul propovăduia cu îndrăzneală credinţa în Hristos a fost prins de mai-marii cetăţii, a fost bătut şi chinuit, apoi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini.

Cand marele şi binecredinciosul împărat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, împărat al romanilor, au fost eliberaţi din legături toţi cei închişi şi, odatş cu aceştia, şi Sfântul Nicolae care s-a dus în Mira.

Sfântul Nicolae a făcut multe minuni aşa cum arată istoria vieţii sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept.

Pe când aceştia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile ce le făcuse cu alţii, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbaţi din Lichia. Iar Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului.

Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi aşa i-a izbavit Sfântul Nicolae de la moarte.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi, că un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-şi mărita fiicele, dorea să le ofere spre desfrânare.

Povestea spune că la cele trei fete sărace Sfântul Nicolae le-a adus în dar zestre, câte un săculeţ cu bani pe care l-a aruncat noaptea, pe fereastră, fără a fi văzut. Iar de atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae sau cum este cunoscut în popor Moş Nicolae.

Diferențele dintre legendarii Moș Nicolae și Moș Crăciun

Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului

Moș Nicolae vine călare pe un cal alb în timp ce Moș Craciun vine pe o sanie trasă de reni

Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun

Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune

Moș Nicolae e singur, în schimb, Moș Crăciun are o soție pe nume Crăciunița

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

Publicat

masina.jpg

Ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului. Sunt câteva lucrui pe care le puteți face pentru a scăpa de astfel de neplăcere.

În situația în care ați primit un proces-verbal pentru lipsa rovinietei sau peajului după înstrăinarea vehiculului, acest lucru se datorează faptului că nou proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului în termenul prevăzut de lege.

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi de peste 40.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au fost verificați

Publicat

amenzi de peste 15.000 de lei și permise reținute în

Polițiștii și jandarmii din Alba au aplicat, în ultimele 24 de ore, amenzi de peste 40.000 de lei. Au fost testați, pentru alcool sau droguri la volan, 60 de șoferi.

În cadrul activităților desfășurate în 22 aprilie, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 352 de persoane și au fost verificate 194 de autovehicule.

Au fost constatate 112 abateri de natură contravențională. Majoritatea au fost la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

În total,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hoți surprinși de proprietarul unei gospodării din Crăciunelu de Jos, în timp ce îi furau bunuri din curte. Ce au făcut polițiștii

Publicat

bărbat din ocna mureș, cercetat penal după ce a condus

Un bărbat și o femeie din Crăciunelu de Jos au fost surprinși de proprietarul unei gospodării din Crăciunelu de Jos, în timp ce-i furau bunuri din curte. Cei doi au fost reținuți de polițiști.

Potrivit IPJ Alba, în 22 aprilie, polițiștii de Secției 5 Poliție Rurală Blaj au identificat și reținut un bărbat de 28 de ani și o femeie de 32 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos. Aceștia sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Duminică seara (21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Publicat

strada kogalniceanu primaria cluj.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că odată cu instalarea primăverii, clujenii, dar mai ales cei care au criticat proiectele municipalității, pot să vadă dimensiunea „verde” a acestora.

„Cei care aveau marota cu betoanele au șansa acum să vadă verde cât nu au văzut în viața lor”, a spus Emil Boc.

Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Emil Boc a precizat că recepția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe