Connect with us

ACTUALITATE

În a doua zi de Crăciun se sărbătorește și Soborul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

Publicat

crăciun soborul maicii domnului obiceiuri
sursa foto: doxologia.ro

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, creștinii sărbătoresc și Soborul Maicii Domnului, zi încărcată de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii ar trebui să le respecte, mai ales dacă vor să aibă noroc în anul care vine. Astăzi, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc.

Ce nu trebuie să faci de Soborul Maicii Domnului

Conform datinilor creștine, de Soborul Maicii Domnului, atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță se adună împreună și petrec momente frumoase și liniștite. În această zi sunt interzise cu desăvârșire înjurăturile, bârfele, uneltirile și alte astfel de lucruri pe care avem uneori tendința să le facem, cu sau fără voia noastră.

Conform tradiției, oamenii care muncesc în a doua zi de Cărciun nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului, iar gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, întrucât datina străveche spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. În plus, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase, pentru ca acestea să nu rămână singure tot restul vieții.

Fetele și flăcăii de la sate dansează, pentru a avea parte de sănătate în anul care vine

În zonele rurale, fetele și flăcăii au obiceiul să danseze pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc. Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul viitor.

În unele zone ale țării se merge „cu colacul” la naşi. Conform tradiției, acesta constă în şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepelițe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.

De îndată ce ajunge la casa naşului, finul sărută mâna naşei, se îmbrăţişează de trei ori cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!„.

Pe vremuri, în această zi se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime

Obiceiul se mai păstrează și acum, pentru că prin unele locuri se mai adoptă copii sărmani. Cel mai adesea, însă, animăluțele rămase fără stăpân au parte de un loc unde să fie iubite și îngrijite, cu smerenie și bucurie, cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură.

„Cine a cunoscut, cine a auzit că Dumnezeu S-a sălășluit necircumscris în pântece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pântecele nu L-a îngrădit, ci din Fecioara S-a născut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om.

Cel ce astăzi S-a născut, poarta care odinioară era a păcatului a arătat o ușă a mântuirii. Căci acolo unde șarpele a vărsat veninul prin neascultare, acolo Cuvântul, prin ascultare, intrând în altar, S-a întrupat.

Acolo unde s-a ivit cel dintâi ucenic al păcatului, Cain, acolo izbăvitorul neamului omenesc, Hristos, fără de sămânță a odrăslit, fără a se rușina iubitorul de oameni de durerile nașterii din femeie”, spunea Sfântul Ierarh Proclu, într-una din predicile sale.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

image 2021 11 28 25210329 41 casa marcat.jpg

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 17 noiembrie 2024

Publicat

1731870059 loto 3.jpg

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 17 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 40, 15, 37, 22, 16, 7

Publicitate

Loto 5/40: 23, 15, 18, 4, 17, 31

Joker: 1, 38, 24, 15, 42 + 10

Noroc: 1 9 1 7 6 0 9

Publicitate

Noroc Plus: 4 6 7 0 1 9

Super Noroc: 1 5 5 3 4 7

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din municipiul Botoșani, bănuit că ar fi furat din mai multe magazine. Polițiștii l-au reținut

Publicat

adfd6d1e 88cb 4786 b413 5dddf649ba82 1000x600.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt.

Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în perioada 30 octombrie -1 noiembrie 2024, ar fi sustras din interiorul a trei magazine mai multe bunuri.

La data de 16 noiembrie a.c. a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuinta persoanei bănuită de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate o parte dintre bunurile sustrase.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou, în Centrul Vechi din Botoșani: S-a prefăcut că îl îmbrățișează și i-a furat telefonul

Publicat

furt.telefon.jpg

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.

Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.

Practic, numitul T.P., în vârstă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe