Connect with us

EVENIMENT

În ce condiții poate fi impusă carantinarea unei zone sau a unor persoane. Criteriile stabilite de ministrul Sănătății

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a stabilit, printr-un ordin, modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a infecției cu noul coronavirus,, în conformitate cu legea carantinei şi izolării.

Potrivit MS, ordinul, care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial, stabileşte criteriile pentru carantinarea sau izolarea persoanelor, după caz, precum şi pentru carantinarea zonală.

*În document se arată că se va impune carantina pentru: persoanele care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR, persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP, în condiţiile legii.

Carantina se va realiza, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţii special desemnate de către autorităţile competente.

Medicul curant sau organele de control recomandă carantina. Medicul curant are obligaţia de a informa în termen de maxim 2 ore Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care confirmă sau infirmă măsura carantinării persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, prevede ordinul.

Reprezentantul DSP emite o decizie administrativă privind carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medicul curant. În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se confirmă sau se infirmă măsura carantinei recomandată în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauza nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, se mai arată în document.

Ordinul ministrului stabileşte şi condiţiile în care se va realiza carantinarea zonală.

Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu noul coronavirus în vederea instituirii carantinei zonale sunt:

Criterii pentru declanşarea analizei amănunţite în vederea propunerii deciziei de carantină zonală:

* trend crescător pentru ultimele 14 zile;

* rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1.000 de locuitori);

* ponderea majoritară a cazurilor de infecţie în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi medicale);

* ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;

* personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu cazurile confirmate;

* personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;

* gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID cât şi pe ATI (mai mare de 90%) cu pacienţi din zona respectivă;

* populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu;

Criterii adiţionale pentru luarea deciziei de carantinare

* existenţa unui/unor medici de familie pe raza localităţii care să fie responsabilizat/responsabilizaţi cu contactarea şi monitorizarea din punct de vedere medical a contacţilor izolaţi la domiciliu şi acordarea asistenţei medicale populaţiei din zona respectivă;

* existenţa unei unităţi comerciale pentru asigurarea nevoilor esenţiale;

* existenţa unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului uzual al populaţiei;

* dacă localitatea este străbătută de un drum judeţean/naţional;

* dacă la nivelul localităţii sunt destule resurse umane din cadrul poliţiei locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu;

* în cazul localităţilor mai mari, evaluarea spitalului care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu noul coronavirus, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situaţiei stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical.

În ordinul publicat în Monitorul Oficial, se arată că INSP evaluează analiza de situaţie locală propusă de către DSP şi, în cazul avizării favorabile, o va transmite Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Propunerea de ridicare a măsurii se face pe baza analizei situaţiei epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către INSP şi, în cazul avizării favorabile, va fi transmisă către CJSU. Decizia de ridicare a carantinei se face prin ordin al şefului DSU, în baza hotărârii CJSU.

Referitor la izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne şi simptome sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2, conform definiţiei de caz stabilite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, aceasta se realizează după cum urmează: în unităţile sanitare desemnate de Ministerul Sănătăţii care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19 sau în zone tampon ale altor spitale din reţeaua sanitară publică sau privată, până la confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin test RT-PCR, locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, la domiciliu sau la o locaţie declarată pentru pacienţii asimptomatici, după evaluarea clinică şi paraclinică, pentru o perioadă de 14 zile de la data diagnosticului.

Izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore, stipulează actul normativ.

Pentru persoanele care au fost externate sau au refuzat internarea în luna iulie, unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă judeţene, respectiv Serviciul de ambulanţă Bucureşti şi Ilfov, sub coordonarea DSP judeţene/a municipiului Bucureşti realizează, în regim de urgenţă, identificarea acestora, pe baza foilor de observaţie, a fişelor de solicitare a ambulanţelor, buletinelor de analiză RT-PCR eliberate de laboratoarele autorizate, precum şi oricăror alte informaţii medicale care confirmă infectarea cu virusul SARS-CoV-2, precum şi evaluarea clinică şi paraclinică a acestora, în vederea instituirii măsurilor care se impun pentru limitarea răspândirii în comunitate a bolii, prevede ordinul ministrului Sănătăţii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Iarna și-a intrat serios în drepturi și a dat peste cap traficul. Mai multe sectoare de drum, blocate. Drumarii trag un semnal de alarmă pentru toți șoferii

Publicat

iarna și a intrat serios în drepturi și a dat peste

Iarna a început să-și arate colții în România. De ieri ninge fără oprire în mai multe județe din țară, astfel că mai multe drumuri au fost acoperite de nămeți, iar traficul a fost dat peste cap. În aceste condițiții, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a tras un semnal de alarmă pentru toți șoferii. Iată despre ce este vorba!

Iarna își arată adevărata față. Drumuri și zone complet blocate de nămeți

Fulgii de nea care au căzut în noaptea de joi spre vineri, dar și viscolul au făcut ca în anumite județe ale României unele drumuri să fie deja blocate.

Din păcate, utilajele de dezăpezire nu au apucat să intervină din cauza autoturismelor blocate pe carosabil, astfel că CNAIR a făcut un apel către cetățeni.

„Facem apel la toţi conducătorii auto să nu mai…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mândria României, cea mai ospitalieră destinație turistică. A întrecut locații de top ale lumii

Publicat

mândria româniei, cea mai ospitalieră destinație turistică. a întrecut locații

Peisajele din țara noastră sunt întotdeauna lăudate de călătorii din întreaga lume. De cele mai multe ori, acestea sunt apreciate pentru frumusețea lor naturală, nu, însă, și pentru calitatea experienței. Totuşi, de data aceasta, un județ din România a fost recunoscut ca fiind unul dintre cele mai ospitaliere destinații turistice din lume.

Un județ din România, în topul celor mai ospitaliere destinații turistice din lume

Un județ din țara noastră se află în topul celor mai primitoare zone turistice de pe întregul mapamond. Conform unui raport realizat de Booking’s Traveler Review Awards 2023.

Mai mult de 240 de milioane de persoane care accesează platforma au scris recenzii, iar pe baza acestora judeţul Mureş s-a clasat pe locul cinnci în lume la capitolul ospitalitate, notează cei de la Booking.com….

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Carina Veghiu, prestație de Golden Buzz la Românii au talent. Copila de 11 ani care l-a cucerit iremediabil pe Andi Moisescu. „Din clipa în care a început să cânte”

Publicat

carina veghiu, prestație de golden buzz la românii au talent.

Al treilea Golden Buzz de la Românii au talent 2023 a fost obținut vineri, pe data de 27 ianuarie, de Carina Veghiu. Fetița în vârstă de doar 11 ani a reușit să impresioneze juriul și publicul cu vocea sa puternică și plină de dramatism. Andi Moisescu a trimis-o pe copilă direct în semifinală. Jurnalistul s-a arătat uimit de felul în care a putut să cânte concurenta!

Cine este Carina Veghiu, al treilea Golden Buzz de la Românii au Talent

Carina Veghiu, o copilă în vârstă de doar 11 ani, a obținut Golden Buzz-ul de la Andi Moisescu, care a fost extrem de impresionat de vocea incredibilă a tinerei.

Încă de când a pășit pe scenă, concurenta din Tătărani, Ploiești, a transmis o emoție incredibilă atât juriului, dar și publicului prin interpretarea melodiei lui Jennifer Hudson, „Impossible…
Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop sâmbătă, 28 ianuarie 2023. Balanțele se ceartă din cauza banilor, cum va arăta ziua pentru restul zodiilor

Publicat

horoscop sâmbătă, 28 ianuarie 2023. balanțele se ceartă din cauza

Horoscopul zilei de sâmbătă, 28 ianuarie 2023, vine cu multe surprize pentru aproape toți cei 12 nativi ai zodiacului european. Luna intră în zodia Taurului, așa că este momentul să ne mai relaxăm și să ne preocupăm de situația financiară. Cum va decurge munca ta? Vor fi surprize la serviciu? Este acum un moment bun pentru a risca? Găsește mai jos răspunsurile la întrebările tale.

Horoscop sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Horoscop Berbec/ Ascendent Berbec

Vei petrece mai mult timp cu familia ta. În timp ce relația cu persoana iubită devine din ce în ce mai puternică, o prietenie va fi serios pusă la încercare. Veștile referitoare la o problemă personală vor fi amânate. Gândește-te mai bine la ceea ce ai de făcut. Pentru tine, ziua de sâmbătă, va fi foarte concentrată pe chestiuni materiale și pe…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe