EVENIMENT
În Germania, salariul minim va creşte la 10,45 euro/oră până în 2022
Salariul minim în Germania va fi majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe oră până la mijlocul anului 2022, se arată în raportul publicat marţi de comisia însărcinată să evalueze această problemă, transmite DPA.
Votul în comisie privind necesitatea majorării salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanţi ai sindicatelor, industriei şi academicieni. Guvernul de la Berlin urmează să includă în legislaţie recomandările comisiei.
Coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel a votat în 2014 o lege, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe oră şi de care urmau să beneficieze 15% din angajaţii din Germania, care până atunci primeau un salariu mai mic.
În 2017, salariul minim pe economie în Germania a fost majorat până la 8,84 euro pe oră, iar în luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe oră. În prezent, salariul minim în cea mai mare economie europeană se situează la 9,35 euro pe oră.
Conform recomandărilor comisiei, salariul minim ar urma să crească în patru etape: la 9,50 euro pe oră de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe oră de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe oră de la 1 ianuarie 2022; şi în final la 10,45 euro pe oră de la 1 iulie 2022.
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim în Germania a condus la creşterea productivităţii muncii în această ţară, stimulându-i pe salariaţi să schimbe compania.
După introducerea unui salariu minim, anumiţi angajaţi cu salarii scăzute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de muncă în regim full time şi mai bine calificate, precum şi o recompensă salarială mai mare pentru aceeaşi muncă, au observat cercetătorii de la University College London (UCL) şi Institutul german pentru piaţa muncii (IAB).
În regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situaţia, s-a constatat o scădere a numărului de mici companii cu cel puţin trei angajaţi în beneficiul marilor companii, ceea ce a îmbunătăţit mixul companiilor în aceste regiuni, arată autorii studiului.
Datele publicate luna aceasta de Oficiului Federal de Statistică (Destatis) arată că salariile reale în Germania au urcat cu 0,4% în primul trimestru din 2020, cel mai slab ritm de creştere din ultimii aproape şase ani, pe fondul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra celei mai mari economii europene.
Salariile nominale au crescut în ritm anual cu aproximativ 2,1% în primele trei luni din acest an, în timp ce preţurile de consum au urcat cu aproximativ 1,6%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani pentru consumatori.
Dar creşterea salariilor reale în Germania este cea mai lentă din trimestrul patru din 2013.
Majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi.
Din 2010, salariile reale au crescut în medie cu 1,2% pe an. AGERPRES
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro