Connect with us

EVENIMENT

În Gorj s-au înregistrat 2.150 de cutremure începând din 13 februarie: 36 au avut o magnitudine mai mare de 3

Publicat

cutremur 11 martie gorj
Arhivă foto

Potrivit unei analize prezentate marți de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), în Gorj s-au înregistrat 2.150 de cutremure începând din 13 februarie și până în prezent. Din acestea, 36 au avut o magnitudine mai mare de 3.

Potrivit reprezentanților Institutului, Regiunea Nord Vest a județului Gorj a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafață mici şi moderate.

Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului cu magnitudinea 5,2, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce privește reevaluarea hazardului și a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, au fost înregistrate aproximativ 2150 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare sau egală cu 3.

„Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 și 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune.

Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, se arată pe pagina de Facebook a INCDFP.

Conform aceleiași surse, aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică.

În Gorj s-au înregistrat 2.150 de cutremure începând din 13 februarie. Cutremurele moderate din anii 1912 și 1963 au avut loc în Bazinul Hațegului

„Soluțiile planelor de falie sugerează că aceste șocuri sunt de tip faliere normală și sunt produse de falii orientate NE-SV.

Sectorul sudic al Carpaților Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanțul muntos.

Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 și 1963 au avut loc în Bazinul Hațegului, în intersecția faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio”, arată specialiștii.

Aceștia susțin că numărul mare de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se datorează dezvoltării Rețelei Seismice Naționale, care a permis o înregistrare și o detectare mai precisă a cutremurelor și microcutremurelor.

Cu siguranță că și cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenței instrumentelor de măsură și a nivelului de înțelegere a fenomenului seismic, adaugă INCDFP.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Tânăr din Alba, prins fără permis la volanul unei mașini, pe un drum din județul Sibiu. Polițiștii au deschis dosar penal

Publicat

tânăr din alba, prins fără permis la volanul unei mașini,

Un tânăr de 20 de ani din județul Alba, a fost prins în noaptea de sâmbătă spre duminică, de polițiștii din Sibiu, la volanul unei mașini fără a avea permis de conducere.

Potrivit IPJ Sibiu, la data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 01,00, în Tălmaciu, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene Sibiu au oprit pentru control un autoturism condus pe strada Mihai Viteazu de către un tânăr în vârstă de 20 de ani, din județul Alba.

Din verificările efectuate de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Feleac. Trei mașini implicate

Publicat

1695637417 ambulanta smurd pompieri isu accident.jpg

Un accident rutier a avut loc, luni, la ieșirea din Cluj-Napoca spre Feleac. Au fost implicate 3 mașini. O persoană a fost consultată la fața locului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut la ieșire din municipiul Cluj-Napoca, înspre Feleacu. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit trei autoturisme avariate, cu ocupanții ieșiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Furnizarea apei, întreruptă în comuna Meteș, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă. Zonele afectate

Publicat

care sunt simptomele deshidratării și cum o putem combate. alimente

Locuitorii satului Văleni, comuna Meteș, vor rămâne luni, 25 septembrie 2023, fără apă potabilă, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă.

SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Alba informează consumatorii că în data de 25.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în localitatea Văleni, comuna Meteș, din cauza unei avarii la conducta de apa potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Autoritatea Aeronautică renunță la achiziția de telefoane scumpe de la o firmă din Alba Iulia, după scandalul tăierilor bugetare

Publicat

autoritatea aeronautică renunță la achiziția de telefoane scumpe de la

În timp ce Guvernul se pregătește să taie din cheltuielile bugetarilor, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a vrut să cumpere smartphone-uri de ultimă generație, Apple și Samsung, în valoare de peste 30.000 de lei, de la o firmă din Alba Iulia. 

Reamintim faptul că Guvernul a publicat pe 19 septembrie varianta finală a proiectului de reducere a cheltuielilor bugetare, ce conține o serie de măsuri ce vizează în mod direct domeniul angajaților la stat. Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe