Connect with us

ACTUALITATE

În judeţul Harghita nu mai sunt locuri la ATI pentru pacienţii COVID-19

Publicat

Toate locurile la ATI destinate pacienţilor COVID-19 din Harghita sunt ocupate, autorităţile sanitare făcând demersuri pentru suplimentarea numărului acestora.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat pentru AGERPRES că în judeţ sunt funcţionale 14 paturi ATI, care în acest moment sunt ocupate, respectiv zece locuri ATI la Spitalul municipal Odorheiu Secuiesc, care este spital suport, precum şi patru paturi pentru pacienţi COVID-19, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Drept urmare, s-au început demersurile pentru înfiinţarea a zece paturi de terapie intensivă intermediară la Odorheiu Secuiesc şi a două paturi ATI la SJU Miercurea Ciuc.

Dr. Tar Gyongyi a punctat faptul că şi în Harghita creşte numărul de îmbolnăviri şi consideră că reînceperea şcolii a determinat acest lucru.

„Noi, înainte de începerea semestrului, am avut, în medie, 5-7 cazuri pe zi, acum avem 25-30 de cazuri pe zi. E evident că s-au înmulţit cazurile, norocul nostru este că am pornit dintr-o poziţie bună. Noi am avut rata de infectare la 14 zile undeva la 0,5 (la mia de locuitori – n.r.) şi am avut şi paturi de ATI libere, jumătate din capacitate era ocupată. Acum e totul plin, vedem că cifrele cresc, tot mai multe şcoli au elevi, profesori infectaţi. Şi acum urmează, chiar dacă în şcoli se stopează fenomenul, dar urmează ca în familie să apară contacţii lor, bunicii, vecinul cu care au intrat în contact”, a precizat aceasta.

Ea a subliniat că ne aflăm într-o cursă cu virusul, dar acum avem un mijloc activ de a ne apăra – vaccinul şi nu doar mijloace pasive, adică purtarea măştii, distanţarea fizică şi igiena.

„Acum avem nu numai un mijloc pasiv de a ne proteja, cum a fost anul trecut – mască, distanţare şi igienă, acum avem un mijloc activ, vaccinul. Practic, suntem într-o cursă cu virusul. Virusul încearcă să se răspândească, să se înmulţească, să se adapteze la condiţiile schimbate, adică la vaccin, noi încercăm să luptăm împotriva lui. Care dintre cei doi combatanţi este mai rapid câştigă spaţiu şi timp. Deci, dacă virusul îşi modifică caracteristicile mai rapid decât noi, atunci o să ajungem să fim nevoiţi să vaccinăm cu vaccinuri noi sau doze suplimentare. Dacă noi suntem destul de operativi şi reuşim să oprim răspândirea virusului, atunci scăpăm mai repede”, a arătat şefa DSP Harghita.

Informaţiile furnizate de Instituţia Prefectului Harghita arată că, în ultimele 24 ore, s-au înregistrat în judeţ 31 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, rata de infectare la nivelul judeţului ajungând la 0,88 cazuri la mia de locuitori.

De asemenea, în spitalele din Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Topliţa se află internate 144 de persoane.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunere la comisia de sănătate din Senat

Publicat

birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul

Publicitate

Birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural. Propunerea a fost făcută joi de către dr. Adrian Streinu-Cercel, la Comisia de sănătate din Senat, scrie alba24.ro.

”În zona rurală, acoperirea cu medici de familie este deficitară și, mai mult decât atât, accesul la servicii de sănătate este dificil. În Comisia pentru sănătate din Senatul României, am propus membrilor comisiei un design de nou sistem sanitar, în care punem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când va fi deschisă în întregime autostrada Sibiu-Pitești

Publicat

când va fi deschisă în întregime autostrada sibiu pitești

Publicitate

Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației în primăvara acestui an, cu câteva luni mai devreme față de termenul prevăzut pentru 31 august 2025. Și pe centura de sud a Capitalei se va putea circula integral în regim de autostradă, tot din această primăvară, infrmează ADEVĂRUL.

Tronsonul 5 are 30,35 kilometri FOTO CNAIR

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a prezentat în cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Concursul național „Culinariada” organizat de Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni

Publicat

foto: concursul național „culinariada” organizat de liceul tehnologic „alexandru vlahuță”

Publicitate

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a organizat miercuri, 2 aprilie 2025, etapa națională a Concursului național de nutriție și alimentație sănătoasă din cadrul Proiectului „Culinariada”, ediția a VI-a, concurs cu expoziție gastronomică-secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale” cu participare directă a echipelor și profesorilor coordonatori. Concursul a fost aprobat prin OMEC nr. 3.026/14.01.2025, Anexa 2,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor

Publicat

fundația județeană pentru tineret botoșani convoacă adunarea generală a asociațiilor

Publicitate

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB), prin Consiliul de Conducere, convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor, în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Regulamentul Intern de Organizare și Funcționare al FJTB. Ședința ordinară va avea loc joi, 17 aprilie 2025, la ora 18:00, la Casa Tineretului din Municipiul Botoșani, Bd. M. Eminescu nr. 48.

Ordinea de zi:

  1. Aprobarea situațiilor financiar-contabile pentru anul 2024, în vederea depunerii…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe