Connect with us

ACTUALITATE

În judeţul Harghita nu mai sunt locuri la ATI pentru pacienţii COVID-19

PublicatToate locurile la ATI destinate pacienţilor COVID-19 din Harghita sunt ocupate, autorităţile sanitare făcând demersuri pentru suplimentarea numărului acestora.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat pentru AGERPRES că în judeţ sunt funcţionale 14 paturi ATI, care în acest moment sunt ocupate, respectiv zece locuri ATI la Spitalul municipal Odorheiu Secuiesc, care este spital suport, precum şi patru paturi pentru pacienţi COVID-19, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Drept urmare, s-au început demersurile pentru înfiinţarea a zece paturi de terapie intensivă intermediară la Odorheiu Secuiesc şi a două paturi ATI la SJU Miercurea Ciuc.

Dr. Tar Gyongyi a punctat faptul că şi în Harghita creşte numărul de îmbolnăviri şi consideră că reînceperea şcolii a determinat acest lucru.

“Noi, înainte de începerea semestrului, am avut, în medie, 5-7 cazuri pe zi, acum avem 25-30 de cazuri pe zi. E evident că s-au înmulţit cazurile, norocul nostru este că am pornit dintr-o poziţie bună. Noi am avut rata de infectare la 14 zile undeva la 0,5 (la mia de locuitori – n.r.) şi am avut şi paturi de ATI libere, jumătate din capacitate era ocupată. Acum e totul plin, vedem că cifrele cresc, tot mai multe şcoli au elevi, profesori infectaţi. Şi acum urmează, chiar dacă în şcoli se stopează fenomenul, dar urmează ca în familie să apară contacţii lor, bunicii, vecinul cu care au intrat în contact”, a precizat aceasta.

Ea a subliniat că ne aflăm într-o cursă cu virusul, dar acum avem un mijloc activ de a ne apăra – vaccinul şi nu doar mijloace pasive, adică purtarea măştii, distanţarea fizică şi igiena.

“Acum avem nu numai un mijloc pasiv de a ne proteja, cum a fost anul trecut – mască, distanţare şi igienă, acum avem un mijloc activ, vaccinul. Practic, suntem într-o cursă cu virusul. Virusul încearcă să se răspândească, să se înmulţească, să se adapteze la condiţiile schimbate, adică la vaccin, noi încercăm să luptăm împotriva lui. Care dintre cei doi combatanţi este mai rapid câştigă spaţiu şi timp. Deci, dacă virusul îşi modifică caracteristicile mai rapid decât noi, atunci o să ajungem să fim nevoiţi să vaccinăm cu vaccinuri noi sau doze suplimentare. Dacă noi suntem destul de operativi şi reuşim să oprim răspândirea virusului, atunci scăpăm mai repede”, a arătat şefa DSP Harghita.

Informaţiile furnizate de Instituţia Prefectului Harghita arată că, în ultimele 24 ore, s-au înregistrat în judeţ 31 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, rata de infectare la nivelul judeţului ajungând la 0,88 cazuri la mia de locuitori.

De asemenea, în spitalele din Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Topliţa se află internate 144 de persoane.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Prinţul Charles despre tatăl său, ducele de Edinburgh: Ne va lipsi enorm, familiei mele şi mie

Publicat

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, i-a adus un omagiu sâmbătă tatălui său, prinţul Philip, decedat vineri la vârsta de 99 de ani, spunând că “îi va lipsi enorm” şi salutând “serviciul său remarcabil şi devotat” ţării sale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

“Aşa cum vă imaginaţi, tatăl meu ne va lipsi enorm, familiei mele şi mie”, a transmis prinţul de Wales într-o declaraţie televizată din faţa reşedinţei sale Highgrove House, din comitatul englez Gloucestershire, mulţumind populaţiei pentru sprijin “în acest moment deosebit de trist”.

“Tatăl meu a servit practic în ultimii 70 de ani în modul cel mai devotat şi mai remarcabil regina, familia, ţara şi întregul Commonwealth. Dragul meu tată a fost o persoană foarte specială care, mai presus de toate, ar fi fost uimit de reacţia şi de lucrurile emoţionante care s-au spus despre el şi, din acest punct de vedere, noi suntem, familia mea, profund recunoscători pentru toate acestea”, le-a spus prinţul Charles reporterilor, care a purtat o cravată neagră în semn de doliu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Papa Francisc i-a transmis condoleanţe reginei Elisabeta a II-a şi i-a adus un omagiu prinţului Philip

Publicat

Papa Francisc i-a transmis sâmbătă condoleanţe reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii după moartea soţului ei, prinţul Philip, duce de Edinburgh, salutând totodată amintirea unui bărbat ”devotat mariajului său şi familiei”, într-un mesaj transmis reginei şi familiei regale, informează AFP şi EFE.

Suveranul Pontif a transmis mesajul de condoleanţe printr-o telegramă trimisă Palatului Buckingham în numele său de către secretarul Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

”Întristat să aflu de moartea soţului dumneavoastră, prinţul Philip, duce de Edinburgh, sanctitatea sa Papa Francisc transmite cele mai profunde condoleanţe Majestăţii Voastre şi membrilor familiei regale”, este menţionat în telegramă.

Papa Francisc a amintit ”remarcabila contribuţie în serviciul public” al prinţului Philip şi angajamentul acestuia faţă de ”educaţia şi progresul viitoarelor generaţii”.

Ducele de Edinburgh a murit vineri la castelul Windsor, la vârsta de 99 de ani, iar regina a decretat opt zile de doliu.

În aprilie 2014, papa Francisc i-a primit la Vatican pe regina Elisabeta a II-a, capul Bisericii Anglicane, şi pe soţul ei, la 14 ani după ultima călătorie a acestora la Roma, în 2000, când s-au întâlnit cu papa Ioan Paul al II-lea, aminteşte EFE. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul Italiei ordonă regiunilor să accelereze vaccinarea vârstnicilor

Publicat

Guvernul italian a ordonat regiunilor să accelereze vaccinarea anticoronavirus a vârstnicilor şi a persoanelor vulnerabile, acordându-le prioritate în faţa altor categorii, ca urmare a numărului încă mare de decese zilnice de COVID-19, transmite sâmbătă EFE.

Comisarul pentru situaţii de urgenţă, generalul Francisco Figliuolo, a semnat vineri seară un ordin în care li se cere guvernatorilor regionali “să treacă cu maximă celeritate la vaccinarea” celor mai vulnerabile persoane la virusul SARS-CoV-2. Astfel, guvernul italian cere încheierea vaccinării în primul rând a tuturor persoanelor de peste 80 de ani cu serul Vaxzevria, produs de AstraZeneca, recomandat în Italia pentru persoanele de peste 60 de ani.

Premierul italian Mario Draghi a dat asigurări joi că, pentru a redeschide ţara, care menţine restricţii importante până cel mai devreme la 30 aprilie, mai întâi trebuie imunizată populaţia cea mai expusă la virus, vârstnicii. În acest sens, Draghi a spus că preferă ca 100% dintre vârstnici să fie vaccinaţi, mai degrabă decât 30% din întreaga populaţie a Italiei.

Acesta este motivul pentru care a fost emis ordinul de vineri seară, pentru a accelera campania de vaccinare care se desfăşoară într-un ritm cu mult sub cele 500.000 de doze zilnice stabilite de guvern pentru jumătatea lui aprilie (în prezent, sunt vaccinate zilnic circa 300.000 de persoane).

Până în prezent au fost injectate 12,5 milioane de doze, mai ales în rândul personalului sanitar şi al celor de peste 80 de ani, şi au fost imunizaţi 3,8 milioane de italieni. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Țara care a intrat în carantină din cauza celui de-al patrulea val de coronavirus

Publicat

Cel de-al patrulea val de COVID-19 a determinat sâmbătă autorităţile iraniene să bage în carantină aproape întreaga ţară pentru 10 zile, cu scopul de a frâna propagarea virusului, în contextul în care 257 de oraşe se află deja în stare de risc maxim, transmit EFE și Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Alireza Raisi, a explicat că în cazul celor 257 de oraşe catalogate în stare de risc maxim “pot rămâne deschise doar clădirile esenţiale”, precum magazinele alimentare, centrele sanitare, băncile, transportul public, precum şi marile fabrici, atelierele de producţie şi de construcţie. Timp de 10 zile vor rămâne închise centrele culturale, teatrele, cinematografele, centrele sportive, şcolile, centrele comerciale şi restaurantele, precum şi companiile neesenţiale.

Lockdownul afectează 23 din cele 31 de provincii ale ţării, potrivit Reuters.

Autorităţile iraniene au folosit culori – roşu, portocaliu, galben şi albastru – pentru a stabili nivelul de risc din oraşe, roşul fiind nivelul de risc maxim al propagării cu coronavirus. Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii de la Teheran, 257 de oraşe sunt sub cod roşu, 129 sub cod portocaliu, 51 sub cod galben şi 11 sub cod albastru.

Cel de-al patrulea val de coronavirus survine după recentele festivităţi dedicate noului an persan şi este o consecinţă în mare parte a deplasărilor şi reuniunilor familiale care s-au produs în timpul acestui eveniment, sărbătorit la 20 martie.

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 2 milioane în Iran, cu o medie zilnică de peste 20.000 de infectări în ultima săptămână. De la începerea pandemiei, Iranul a raportat peste 64.000 de decese asociate COVID-19.

Pe de altă parte, campania de vaccinare a fost lentă, remarcă Reuters. Teheranul a anunţat că a primit peste 400.000 din cele 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V comandate din Rusia şi că aşteaptă livrarea a 4,2 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca.

Iranul – cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori – a mai primit 250.000 de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm şi o parte din comanda de 500.000 de doze de vaccin COVAXIN din India. AGERPRES

Citește mai departe