Connect with us

EDUCATIE

În județul Mureș, la o singură școală se vor începe cursurile în scenariul ”roșu”. În localitate s-au înregistrat 11 cazuri noi de COVID-19

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, joi, scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ din judeţul Mureş, pentru începutul anului şcolar 2020-2021, singura şcoală care va începe cursurile în scenariul roşu fiind cea din comuna Mădăraş, unde au fost confirmate 11 cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile.

Anunţul a fost făcut, joi, într-o conferinţă de presă de prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, care precizat că scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ, aprobate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prevăd trei situaţii şi că deja şcolile şi-au exprimat opţiunea în baza căreia vor relua cursurile.

„În urma hotărârilor luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, scenariile de începere a anului şcolar pentru cele 167 de unităţi de învăţământ publice (cu personalitate juridică) se împart în cele trei categorii.

Astfel, 134 de unităţi de învăţământ au optat pentru scenariul 1 (verde), care presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

De asemenea, 32 de unităţi de învăţământ au optat pentru scenariul 2 (galben sau hibrid), care presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni), a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

O singură unitate de învăţământ va începe cursurile în scenariul 3 (roşu), care presupune participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online”, a arătat Mara Togănel.

În ceea ce priveşte unităţile private de învăţământ din judeţul Mureş, 14 unităţi au optat pentru scenariul 1 (verde), trei unităţi au ales scenariul 2 (hibrid), iar o unitate a ales să desfăşoare cursurile strict în regim online.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, dr. iuliu Moldovan, a arătat că, în analiza şi propunerea scenariilor, consiliile de administraţie a şcolilor au luat în calcul situaţia epidemiologică din localitate comunicată de către DSP Mureş şi capacitatea infrastructurii existente de a asigura distanţarea fizică şi respectarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

Iuliu Moldovan a precizat că, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, toţi factorii implicaţi în gestionarea actului de învăţământ, cu sprijinul DSP Mureş şi al CJSU Mureş, vor putea să modifice scenariul de funcţionare pentru a-i proteja pe elevi şi preşcolari.

CJSU a aprobat, joi, Scenariile de funcţionare ale unităţilor de învăţământ din judeţul Mureş, pentru începutul anului şcolar 2020-2021. Scenariile au fost elaborate de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, au primit avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, ajungând pentru aprobare finală în cadrul CJSU Mureş.

„După organizarea în condiţii de siguranţă sanitară a examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, iată că buna colaborare şi faptul că am acţionat unitar ne aduce noi veşti bune. Aşa cum legea ne cere, judeţul Mureş are scenariile de începere a anului şcolar aprobate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul ISJ Mureş şi DSP Mureş. Le transmit mulţumirile mele tuturor celor care s-au implicat activ în pregătirea începerii anului şcolar şi am convingerea că vom reuşi să ne adaptăm la o şcoală altfel decât o ştiam până acum. Putem face acest lucru doar printr-o acţiune comună, uniţi de un singur obiectiv: binele copiilor noştri”, a arătat Mara Togănel. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EDUCATIE

Promovabilitate de peste 65% la proba scrisă a concursului de directori de școli. Top județe cu cele mai mari note

Publicat

Promovabilitatea la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat este de 65,8%, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Proba scrisă s-a desfășurat vineri, 16 octombrie. Potrivit ministrului Educației, în Bucureşti au promovat proba scrisă 64% dintre candidaţi.

Top județe cu cele mai bune rezultate

„Au fost validaţi pentru a participa la concurs 9.110 candidaţi. S-au prezentat şi au finalizat proba 8.627 de candidaţi (94,7%). Dintre aceştia, 5.676 au promovat proba scrisă în această sesiune (65,8%), înainte de contestaţii, obţinând cel puţin nota 7”, a informat demnitarul.

Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs.

Judeţele cu cele mai bune rezultate sunt Cluj (93%), Sălaj (81%) şi Mureş (78%).

Cele mai slabe rezultate s-au obţinut în judeţele Mehedinţi (44%), Călăraşi (45,1%) şi Satu Mare (50,3%).

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației: Circa 15% din numărul total de elevi şi preşcolari studiază online

Publicat

Un număr de 459.284 de copii, reprezentând aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ, studiază online, a anunţat miercuri ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„6 din 7 copii care merg la şcoală/ grădiniţa merită tot efortul şi toată atenţia autorităţilor. Numărul de copii/ elevi care studiază online, indiferent de cauză, este de 459.284 (aproximativ 15% din numărul total de elevi şi preşcolari din sistemul de învăţământ)”, a precizat Cîmpeanu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, 16.316 preşcolari/ elevi şi 5.425 de angajaţi din educaţie au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Educației: un sfert din școlile din București sunt în sistem online

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că aproximativ un sfert din școlile din București sunt în sistem online din cauza pandemiei.

Potrivit datelor furnizate de Sorin Cîmpeanu, până în prezent, în București au fost primite 100 de cereri pentru suspendarea cursurilor. Conform procedurilor, 91 de solicitări de suspendare au fost trimise direct la Inspectoratul școlar din București, iar celelalte nouă au avut nevoie de aviz epidemiologic de la DSP.

Aproape un sfert din școlile din capitală sunt în sistem online, a anunțat Sorin Cîmpeanu, marți seara, la Digi24.

Ministrul Educației a comparat cifrele cu județele în care incidența este mai mare decât în București și a constatat că la Cluj sunt doar cinci solicitări, în timp ce la Timișoara au fost înregistrate patru solicitări.

Un număr mare de școli care au solicitat suspendarea cursurilor este și în județul Ilfov. La polul opus sunt județele Tulcea, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Brăila, Teleorman, Maramureș. Neamț și Brașov.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Încă nouă școli din București trec în online

Publicat

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, luni, suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru nouă unități școlare, respectiv patru colegii, patru școli și un liceu.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus suspendarea cursurilor cu prezența fizică pentru 9 unități școlare.

Este vorba de Colegiul Național I.L. Caragiale, pentru perioada 12 -25 octombrie 2021, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Școala Gimnazială Nr. 307, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Școala Gimnazială Just4Kids, pentru perioada 11 – 24 octombrie, Școala Gimnazială nr. 195, pentru perioada 12 – 25 octombrie, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pentru perioada 11- 24 octombrie, Școala Gimnazială Nr. 167, pentru perioada 11 – 24 octombrie, Liceul Teoretic Marin Preda, pentru perioada 11 – 24 octombrie și Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, pentru perioada 11 – 24 octombrie.

Directorii unităților de învățământ vor asigura punerea în aplicare a prevederilor hotărârii adoptate.

Ședința CMBSU a avut loc în sistem online. MEDIAFAX

Citește mai departe