Connect with us

ACTUALITATE

În pofida unei campanii rapide de vaccinare, o țară intră din nou în lockdown

Publicat

Chile este cea mai avansată ţară din America Latină în privinţa vaccinărilor împotriva maladiei COVID-19, însă se confruntă cu o recrudescenţă brutală a infectărilor cu noul coronavirus, din cauza cărora guvernul local a decis să impună un nou lockdown începând de sâmbătă, informează AFP.

În această ţară cu 19 milioane de locuitori, o campanie deosebit de eficientă a permis deja unui număr de 6 milioane de persoane să primească cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar peste 3 milioane de chilieni au primit deja şi dozele de rapel.

Dar, începând de sâmbătă, peste 80% dintre rezidenţi vor intra din nou într-un lockdown total, fără a avea măcar posibilitatea să iasă din locuinţe pentru a-şi cumpăra produse de primă necesitate pe durata weekendului.

În contextul în care autorităţile sanitare chiliene speră că primele efecte ale vaccinării se vor face simţite în luna aprilie, guvernul conservator al preşedintelui Sebastian Pinera a îndemnat populaţia să accepte „un ultim efort” pentru a învinge pandemia de COVID-19.

Ministrul chilian al Sănătăţii, Enrique Paris, a recunoscut că noul lockdown este „o măsură dură, dar necesară” pentru controlarea răspândirii virusului, în special în regiunea metropolitană a capitalei Santiago de Chile, cea mai populată regiune din această ţară, cu peste 7,1 milioane de locuitori.

Prezenţa noilor variante ale coronavirusului, relaxarea populaţiei în urma desfăşurării rapide a campaniei de vaccinare şi încheierea marilor concedii şi vacanţe din vara australă au contribuit la creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, potrivit experţilor.

Joi, peste 7.000 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ocupând locul al doilea în clasamentul celor mai mari cifre zilnice raportate de la începutul pandemiei. În total, Chile a înregistrat 962.321 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 22.587 au fost mortale.

Speranţă

Vaccinările şi creşterea infectărilor „sunt fenomene care evoluează pe căi complet diferite”, a explicat Darwin Acuna, preşedintele Societăţii chiliene de terapie intensivă.

Campania de vaccinare a debutat pe 24 decembrie în Chile, adresându-se iniţial personalului medical, apoi, începând din 3 februarie, populaţiei naţionale, începând cu persoanele vârstnice şi cu cele expuse în faţa riscurilor medicale sporite.

„Efectul vaccinului pentru populaţia cu cel mai mare risc nu a fost încă observat, pentru că a doua doză pentru această populaţie de risc abia a început să fie administrată (în urmă cu circa 10 zile, n.r.)”, a precizat Darwin Acuna.

De acum şi până la jumătatea lunii aprilie, ar trebui „să se constate un efect real în privinţa nevoii de paturi în secţiile de reanimare” pentru această populaţie şi în privinţa cifrelor aferente mortalităţii, a adăugat specialistul chilian.

La fel ca în alte ţări, medicii de la terapie intensivă din Chile constată anumite diferenţe în raport cu primul val al pandemiei, raportând mai mulţi pacienţi tineri şi cu complicaţii medicale mai grave.

„Se pare că acest val este mai agresiv decât cel de anul trecut. Avem pacienţi care sosesc aproape direct de acasă şi ajung la reanimare pentru a fi intubaţi”, a explicat Hector Ugarte, medic la spitalul San Pablo din Coquimbo, un oraş costier situat la 460 de kilometri nord în raport cu Santiago de Chile.

Joi, autorităţile chiliene au confirmat că după depistarea variantei britanice a coronavirusului, „45 de cazuri cu varianta braziliană” au fost identificate. Acea variantă, P.1, o mutaţie mult mai virulentă a virusului SARS-CoV-2, se face vinovată de o recrudescenţă epidemică în Brazilia şi în mai multe ţări învecinate sud-americane.

În Chile, gradul de ocupare în secţiile de terapie intensivă a ajuns de acum la 95%.

Obiectivul guvernului chilian este de a vaccina 15 milioane de persoane până pe 30 iunie, pentru ca ţara să ajungă la acea imunitate colectivă atât de dorită.

În pofida creşterii numărului de cazuri de infectare, populaţia chiliană urmăreşte cu speranţă evoluţia campaniei de vaccinare, realizată pentru moment cu vaccinul produs de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi cu serul Coronavac, dezvoltat de compania chineză Sinovac.

În Ancud, o localitate din sudul ţării, un azil în care rezidenţii şi personalul de îngrijire au primit o doză a vaccinului chinezesc în prima săptămână a lunii februarie a reuşit să depăşească perioada unui focar epidemic care a afectat 70 de persoane. O singură persoană internată în acel azil, care nu a fost vaccinată, a murit.

În spitale, medicii se declară la rândul lor optimişti. „În perioada de vârf a pandemiei din 2020, spitalul din Coquimbo număra între 150 şi 170 de bolnavi” de COVID-19 în rândul celor 1.700 de angajaţi ai săi, a reamintit Hector Ugarte.

„În prezent, în contextul în care 80% din personalul medical a primit deja ambele doze de vaccin de câteva săptămâni, nu mai avem niciun angajat bolnav!”, a subliniat acelaşi medic chilian, vizibil încântat de această evoluţie pozitivă, pe care el o consideră „prima mare demonstraţie” a impactului pe care îl au vaccinurile anti-COVID-19. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Petiție online. Se cere TOALETĂ PUBLICĂ în Florești

Publicat

wc public.jpg

O petiție online a fost lansată pentru construirea unei toalete publice în Florești, iar inițiatorii speră să adune 3000 de semnături pe care să le trimită Primăriei.

”Pentru că avem o comună mare,cu o populație în creștere, și loc de tranzit spre și dinspre Cluj, cred că este necesară și utila o toaletă publică, să nu fie nevoie să te rogi la un bar, restaurant, magazin, în caz de nevoie!

Așadar, dacă mai sunt care gândesc ca mine, vă invit să semnați și să dați mai departe. Cu cât suntem mai mulți cu atât putem schimba situația! Vă mulțumesc!”, a scris inițiatoarea petiției.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 627 de posturi în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Publicat

dscf6295.jpg

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 24 mai.

Sunt vacante 627 de posturi în județul Alba, în mai multe domenii.

De asemenea, cei mai mari angajatori din regiune fac angajări. Oferta lor de locuri de muncă poate fi accesată aici:

Se angajează și personal pentru partea tehnică, de teren a lucrărilor la un birou de cadastru din Alba Iulia. Detalii, AICI.

Locuri de muncă / angajări ALBA IULIA: Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba Iulia – 0258 831 137

Angajator – post vacant – nr. locuri – telefon…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE, clujeni. Piața volantă de lângă stadionul Cluj Arena, deschisă și marți

Publicat

vola.jpg

Primarul Emil Boc a anunțat o veste bună pentru clujeni și anume faptul că piața volantă de lângă Cluj Arena va funcționa și marțea.
”Piața volantă care a fost mutată de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” în zona Parcului Stadion (la intersecția străzilor Splaiul Independenței și George Coșbuc) va fi deschisă începând de astăzi și în zilele de marți, în intervalul orar 14:00-19:00.
În continuare clujenii pot achiziționa produse proaspete și în zilele de sâmbătă, între orele 07:00-16:00.
Ne bucurăm că putem veni în sprijinul producătorilor locali prin extinderea programului în care cetățenii pot achiziționa produse proaspete de sezon”, a spus Boc.

vola 2

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

648 de locuri de muncă disponibile în județul Botoșani. Vezi LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

receptioner.jpg

Nu mai puțin de 648 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
SEF BIROU DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI

Str. Maxim Gorki nr.4

Tel. 0231.537.993

Email: dgaspcbt@yahoo.com

SEF BIROU DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI

Str. Maxim Gorki nr.4

Tel. 0231.537.993

Email: dgaspcbt@yahoo.com

SEF SERVICIU DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI

Str. Maxim Gorki nr.4

Tel. 0231.537.993

Email: dgaspcbt@yahoo.com

SEF SERVICIU DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI

Str. Maxim Gorki nr.4

Tel. 0231.537.993

Email: dgaspcbt@yahoo.com

INGINER CONFECTII PIELE SI INLOCUITORI SC ROMED SRL

Str. I.Pillat nr. 27A

Tel:0784235872;0745485172

ING.CONSTRUCTII CIVILE, IND. SI AGRICOLE SC TOTAL INVEST GRUP SRL

Str. Ion Pillat nr.9, Botosani

Tel. 0733021913

Loc de munca in Germania

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe