Connect with us

ACTUALITATE

În pofida unei campanii rapide de vaccinare, o țară intră din nou în lockdown

Publicat

Chile este cea mai avansată ţară din America Latină în privinţa vaccinărilor împotriva maladiei COVID-19, însă se confruntă cu o recrudescenţă brutală a infectărilor cu noul coronavirus, din cauza cărora guvernul local a decis să impună un nou lockdown începând de sâmbătă, informează AFP.

În această ţară cu 19 milioane de locuitori, o campanie deosebit de eficientă a permis deja unui număr de 6 milioane de persoane să primească cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar peste 3 milioane de chilieni au primit deja şi dozele de rapel.

Dar, începând de sâmbătă, peste 80% dintre rezidenţi vor intra din nou într-un lockdown total, fără a avea măcar posibilitatea să iasă din locuinţe pentru a-şi cumpăra produse de primă necesitate pe durata weekendului.

În contextul în care autorităţile sanitare chiliene speră că primele efecte ale vaccinării se vor face simţite în luna aprilie, guvernul conservator al preşedintelui Sebastian Pinera a îndemnat populaţia să accepte „un ultim efort” pentru a învinge pandemia de COVID-19.

Ministrul chilian al Sănătăţii, Enrique Paris, a recunoscut că noul lockdown este „o măsură dură, dar necesară” pentru controlarea răspândirii virusului, în special în regiunea metropolitană a capitalei Santiago de Chile, cea mai populată regiune din această ţară, cu peste 7,1 milioane de locuitori.

Prezenţa noilor variante ale coronavirusului, relaxarea populaţiei în urma desfăşurării rapide a campaniei de vaccinare şi încheierea marilor concedii şi vacanţe din vara australă au contribuit la creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, potrivit experţilor.

Joi, peste 7.000 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ocupând locul al doilea în clasamentul celor mai mari cifre zilnice raportate de la începutul pandemiei. În total, Chile a înregistrat 962.321 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 22.587 au fost mortale.

Speranţă

Vaccinările şi creşterea infectărilor „sunt fenomene care evoluează pe căi complet diferite”, a explicat Darwin Acuna, preşedintele Societăţii chiliene de terapie intensivă.

Campania de vaccinare a debutat pe 24 decembrie în Chile, adresându-se iniţial personalului medical, apoi, începând din 3 februarie, populaţiei naţionale, începând cu persoanele vârstnice şi cu cele expuse în faţa riscurilor medicale sporite.

„Efectul vaccinului pentru populaţia cu cel mai mare risc nu a fost încă observat, pentru că a doua doză pentru această populaţie de risc abia a început să fie administrată (în urmă cu circa 10 zile, n.r.)”, a precizat Darwin Acuna.

De acum şi până la jumătatea lunii aprilie, ar trebui „să se constate un efect real în privinţa nevoii de paturi în secţiile de reanimare” pentru această populaţie şi în privinţa cifrelor aferente mortalităţii, a adăugat specialistul chilian.

La fel ca în alte ţări, medicii de la terapie intensivă din Chile constată anumite diferenţe în raport cu primul val al pandemiei, raportând mai mulţi pacienţi tineri şi cu complicaţii medicale mai grave.

„Se pare că acest val este mai agresiv decât cel de anul trecut. Avem pacienţi care sosesc aproape direct de acasă şi ajung la reanimare pentru a fi intubaţi”, a explicat Hector Ugarte, medic la spitalul San Pablo din Coquimbo, un oraş costier situat la 460 de kilometri nord în raport cu Santiago de Chile.

Joi, autorităţile chiliene au confirmat că după depistarea variantei britanice a coronavirusului, „45 de cazuri cu varianta braziliană” au fost identificate. Acea variantă, P.1, o mutaţie mult mai virulentă a virusului SARS-CoV-2, se face vinovată de o recrudescenţă epidemică în Brazilia şi în mai multe ţări învecinate sud-americane.

În Chile, gradul de ocupare în secţiile de terapie intensivă a ajuns de acum la 95%.

Obiectivul guvernului chilian este de a vaccina 15 milioane de persoane până pe 30 iunie, pentru ca ţara să ajungă la acea imunitate colectivă atât de dorită.

În pofida creşterii numărului de cazuri de infectare, populaţia chiliană urmăreşte cu speranţă evoluţia campaniei de vaccinare, realizată pentru moment cu vaccinul produs de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi cu serul Coronavac, dezvoltat de compania chineză Sinovac.

În Ancud, o localitate din sudul ţării, un azil în care rezidenţii şi personalul de îngrijire au primit o doză a vaccinului chinezesc în prima săptămână a lunii februarie a reuşit să depăşească perioada unui focar epidemic care a afectat 70 de persoane. O singură persoană internată în acel azil, care nu a fost vaccinată, a murit.

În spitale, medicii se declară la rândul lor optimişti. „În perioada de vârf a pandemiei din 2020, spitalul din Coquimbo număra între 150 şi 170 de bolnavi” de COVID-19 în rândul celor 1.700 de angajaţi ai săi, a reamintit Hector Ugarte.

„În prezent, în contextul în care 80% din personalul medical a primit deja ambele doze de vaccin de câteva săptămâni, nu mai avem niciun angajat bolnav!”, a subliniat acelaşi medic chilian, vizibil încântat de această evoluţie pozitivă, pe care el o consideră „prima mare demonstraţie” a impactului pe care îl au vaccinurile anti-COVID-19. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe