Connect with us

ACTUALITATE

În pofida unei campanii rapide de vaccinare, o țară intră din nou în lockdown

PublicatChile este cea mai avansată ţară din America Latină în privinţa vaccinărilor împotriva maladiei COVID-19, însă se confruntă cu o recrudescenţă brutală a infectărilor cu noul coronavirus, din cauza cărora guvernul local a decis să impună un nou lockdown începând de sâmbătă, informează AFP.

În această ţară cu 19 milioane de locuitori, o campanie deosebit de eficientă a permis deja unui număr de 6 milioane de persoane să primească cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar peste 3 milioane de chilieni au primit deja şi dozele de rapel.

Dar, începând de sâmbătă, peste 80% dintre rezidenţi vor intra din nou într-un lockdown total, fără a avea măcar posibilitatea să iasă din locuinţe pentru a-şi cumpăra produse de primă necesitate pe durata weekendului.

În contextul în care autorităţile sanitare chiliene speră că primele efecte ale vaccinării se vor face simţite în luna aprilie, guvernul conservator al preşedintelui Sebastian Pinera a îndemnat populaţia să accepte “un ultim efort” pentru a învinge pandemia de COVID-19.

Ministrul chilian al Sănătăţii, Enrique Paris, a recunoscut că noul lockdown este “o măsură dură, dar necesară” pentru controlarea răspândirii virusului, în special în regiunea metropolitană a capitalei Santiago de Chile, cea mai populată regiune din această ţară, cu peste 7,1 milioane de locuitori.

Prezenţa noilor variante ale coronavirusului, relaxarea populaţiei în urma desfăşurării rapide a campaniei de vaccinare şi încheierea marilor concedii şi vacanţe din vara australă au contribuit la creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, potrivit experţilor.

Joi, peste 7.000 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ocupând locul al doilea în clasamentul celor mai mari cifre zilnice raportate de la începutul pandemiei. În total, Chile a înregistrat 962.321 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 22.587 au fost mortale.

Speranţă

Vaccinările şi creşterea infectărilor “sunt fenomene care evoluează pe căi complet diferite”, a explicat Darwin Acuna, preşedintele Societăţii chiliene de terapie intensivă.

Campania de vaccinare a debutat pe 24 decembrie în Chile, adresându-se iniţial personalului medical, apoi, începând din 3 februarie, populaţiei naţionale, începând cu persoanele vârstnice şi cu cele expuse în faţa riscurilor medicale sporite.

“Efectul vaccinului pentru populaţia cu cel mai mare risc nu a fost încă observat, pentru că a doua doză pentru această populaţie de risc abia a început să fie administrată (în urmă cu circa 10 zile, n.r.)”, a precizat Darwin Acuna.

De acum şi până la jumătatea lunii aprilie, ar trebui “să se constate un efect real în privinţa nevoii de paturi în secţiile de reanimare” pentru această populaţie şi în privinţa cifrelor aferente mortalităţii, a adăugat specialistul chilian.

La fel ca în alte ţări, medicii de la terapie intensivă din Chile constată anumite diferenţe în raport cu primul val al pandemiei, raportând mai mulţi pacienţi tineri şi cu complicaţii medicale mai grave.

“Se pare că acest val este mai agresiv decât cel de anul trecut. Avem pacienţi care sosesc aproape direct de acasă şi ajung la reanimare pentru a fi intubaţi”, a explicat Hector Ugarte, medic la spitalul San Pablo din Coquimbo, un oraş costier situat la 460 de kilometri nord în raport cu Santiago de Chile.

Joi, autorităţile chiliene au confirmat că după depistarea variantei britanice a coronavirusului, “45 de cazuri cu varianta braziliană” au fost identificate. Acea variantă, P.1, o mutaţie mult mai virulentă a virusului SARS-CoV-2, se face vinovată de o recrudescenţă epidemică în Brazilia şi în mai multe ţări învecinate sud-americane.

În Chile, gradul de ocupare în secţiile de terapie intensivă a ajuns de acum la 95%.

Obiectivul guvernului chilian este de a vaccina 15 milioane de persoane până pe 30 iunie, pentru ca ţara să ajungă la acea imunitate colectivă atât de dorită.

În pofida creşterii numărului de cazuri de infectare, populaţia chiliană urmăreşte cu speranţă evoluţia campaniei de vaccinare, realizată pentru moment cu vaccinul produs de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi cu serul Coronavac, dezvoltat de compania chineză Sinovac.

În Ancud, o localitate din sudul ţării, un azil în care rezidenţii şi personalul de îngrijire au primit o doză a vaccinului chinezesc în prima săptămână a lunii februarie a reuşit să depăşească perioada unui focar epidemic care a afectat 70 de persoane. O singură persoană internată în acel azil, care nu a fost vaccinată, a murit.

În spitale, medicii se declară la rândul lor optimişti. “În perioada de vârf a pandemiei din 2020, spitalul din Coquimbo număra între 150 şi 170 de bolnavi” de COVID-19 în rândul celor 1.700 de angajaţi ai săi, a reamintit Hector Ugarte.

“În prezent, în contextul în care 80% din personalul medical a primit deja ambele doze de vaccin de câteva săptămâni, nu mai avem niciun angajat bolnav!”, a subliniat acelaşi medic chilian, vizibil încântat de această evoluţie pozitivă, pe care el o consideră “prima mare demonstraţie” a impactului pe care îl au vaccinurile anti-COVID-19. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

America solicită întreruperea vaccinării cu Johnson&Johnson

Publicat

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un focar de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului pune în alertă două cartiere ale Londrei

Publicat

Două cartiere din sudul Londrei, Wandsworth şi Lambeth, care împreună au circa 650.000 de locuitori, le-au cerut marţi tuturor rezidenţilor cu vârste de peste 11 ani să-şi facă un test PCR pentru COVID-19 după ce în zonă a fost confirmat un focar cu 44 de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Li se recomandă insistent să se testeze nu doar celor care locuiesc în zonă, ci şi celor care muncesc sau de deplasează pe acolo, indiferent dacă au sau nu simptome de infectare, potrivit unui comunicat emis de districtul Wandsworth.

Şi primarul Londrei, Sadiq Khan, le-a cerut pe Twitter rezidenţilor din cele două cartiere să se testeze cât mai repede posibil.

La rândul său, directorul pentru sănătate publică din Wandsworth, Shannon Katiyo, a declarat că este esenţial să fie detectaţi asimptomaticii pentru a identifica toate cazurile şi a opri răspândirea variantei sud-africane a coronavirusului.

El a cerut populaţiei să respecte în continuare măsurile de prevenţie, respectiv ”limitarea contactelor, spălarea cu regularitate a mâinilor, păstrarea distanţei şi purtarea măştii”.

Oprirea acestei răspândiri este în mod special importantă pentru Marea Britanie, care, după ce şi-a vaccinat cel puţin cu prima doză peste jumătate din populaţia adultă şi a redus astfel cu peste 90% cazurile de COVID-19 faţă de vârful din luna ianuarie, a intrat luni într-o nouă etapă de relaxare a restricţiilor antiepidemice şi a redeschis centrele comerciale, frizeriile, terasele şi şcolile primare, printre altele.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul federal german aprobă o înăsprire a legislaţiei anti-COVID-19

Publicat

Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, prin măsuri care pot avea întâietate în faţa celor adoptate la nivelul landurilor, transmit AFP şi dpa.

Până acum, măsurile de combatere a pandemiei au fost decise prin colaborare între nivelul federal şi landuri, care sunt abilitate să ia decizii în materie sanitară, în virtutea sistemului federal german.

Acest proiect, care pentru a intra în vigoare trebuie să fie aprobat de Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), prevede o incidenţă minimă de 100 noi infectări la 100.000 locuitori pe trei zile pentru ca autorităţile federale să poată decide măsuri precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor considerate neesenţiale.

În cazul în care rata incidenţei este cuprinsă între 100 şi 200 de noi infectări la 100.000 de locuitori, şcolile nu vor mai primi decât elevii testaţi de două ori pe săptămână. Şcolile vor trebui să rămână închise dacă rata incidenţei depăşeşte 200 la 100.000 de persoane.

Ar fi pentru prima dată când interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la scară naţională ar putea fi impusă în mod automat în încercarea de a stopa valul epidemic.

Celelalte măsuri confirmă restricţiile intrate deja în vigoare în Germania la finalul anului trecut.

Noul proiect legislativ constituie o victorie pentru Angela Merkel, adepta unei abordări mai dure pentru combaterea epidemiei de coronavirus. De altfel, Merkel a salutat decizia ”urgentă, importantă”, luată de cabinetul său, de a aproba noi măsuri naţionale anti-COVID-19.

Aşa-numita ”frână de urgenţă” va însemna că se va pune capăt neconcordanţelor dintre politicile celor 16 landuri federale, a spus ea. ”Situaţia este gravă şi trebuie să o tratăm serios”, a afirmat şefa executivului german într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, campania de vaccinare – care a fost criticată pentru lentoarea sa comparativ cu multe alte ţări – avansează ”mai bine în fiecare zi”.

Marţi, incidenţa pe o săptămână era de 140,9 la 100.000 pentru întregul teritoriu german, unde 10.810 noi cazuri de COVID-19 şi 294 decese au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch (RKI). La începutul săptămânii, Germania a depăşit pragul de 3 milioane de infectări cu COVID-19. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tulcea: Vaccinare anti-COVID-19 fără programare la un centru din municipiul reşedinţă

Publicat

Un centru de vaccinare anti-COVID-19 din municipiul Tulcea a decis, marţi, să imunizeze populaţia fără programare, aceasta fiind prima situaţie de gen înregistrată în judeţ de la deschiderea centrelor de imunizare.

Decizia a fost luată de medicul coordonator al centrului care are sediul la Liceul Agricol “Nicolae Cornăţeanu”, Raluca Irimia, în contextul în care luni, în prima zi de funcţionare, medicii unităţii au imunizat doar şase persoane cu produsul AstraZeneca.

“Avem personal, avem doze de vaccin şi aşteptăm toate persoanele care doresc să se imunizeze. Vaccinarea în centrul nostru se va face fără programare”, a declarat, pentru AGERPRES, Irimia.

Ea a mai spus că vaccinul AstraZeneca are la bază acelaşi principiu ca vaccinurile pe care populaţia României le-a făcut în copilărie.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, marţi, la Sarichioi, s-a deschis un nou centru de vaccinare anti-COVID-19 care va avea două fluxuri şi va utiliza produsul Pfizer.

“Se vor înfiinţa suplimentar câte un flux de vaccinare (72 de persoane) cu vaccin Pfizer la Centrul de vaccinare Sala de sport ‘Iulian Daniel Pohariu’ din municipiul Tulcea şi la Centrul de vaccinare din oraşul Babadag”, se arată în comunicatul DSP.

Sursa amintită recomandă populaţiei să se programeze pentru vaccinare şi menţionează că imunizarea este gratuită, voluntară şi necondiţionată.

“DSP informează populaţia că programarea pentru vaccinare se face la numărul de telefon 021.414.44.25 şi accesând platforma vaccinare-covid.gov.ro – secţiunea Programare (suport pentru programare vaccinare COVID)”, se mai menţionează în comunicatul DSP Tulcea.

Ultimele date făcute publice de Prefectură arată că incidenţa în judeţ este de 2,4 cazuri la mia de locuitori şi că, de la începutul pandemiei, 28.967 de persoane s-au imunizat, 10.198 dintre acestea efectuând şi rapelul. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate