Connect with us

ACTUALITATE

În primele cinci luni producția industrială a scăzut cu 0,8% față de anul trecut

Publicat

În perioada 1.I – 31.V.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2021, producţia industrială a scăzut cu 0,8% ca serie brută și cu 2,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, anunță Institutul Național de Statistică.

În luna mai 2022, producţia industrială a crescut faţă de luna aprilie 2022 cu 10,1% ca serie brută și a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna mai 2021, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+6,4%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+1,1%).

În primele cinci luni producția industrială a scăzut cu 0,8% față de anul trecut. În luna mai 2022, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 10,1%

În luna mai 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 10,1%, creștere susținută de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+12,2%), industria extractivă (+1,1%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-2,3%) și industria extractivă (-1,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,4%. Industria prelucrătoare a crescut cu 8,5%, în timp ce industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,6%, respectiv cu 2,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,1%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+1,4%). Industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 3,7%.

În primele cinci luni producția industrială a scăzut cu 0,8% față de anul trecut. În perioada 1.I – 31.V.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2021

În perioada 1.I – 31.V.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 0,8%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,1%) și industriei extractive (-4,4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.V.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2021, a fost mai mică cu 2,4%, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%), industria extractivă (-4,3%) și industria prelucrătoare (-1,2%).

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Președintele Macron îi promite lui Zelenski noi sancţiuni împotriva Rusiei, după anexarea celor patru regiuni ucrainene

Publicat

emanuel macron sursa foto facebook2
sursa foto: Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat duminică să „conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni” împotriva Rusiei, după anexarea de către aceasta a patru regiuni ucrainene, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

În timpul unei discuţii la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şeful statului francez a condamnat din nou în mod ferm anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze.

„El a reafirmat hotărârea Franţei de a ajuta Ucraina să-şi recâştige deplina suveranitate şi integritate teritorială, şi să conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni”, continuă comunicatul.

UE a reacţionat miercuri la anexarea celor patru regiuni ucrainene ocupate total sau parţial de Moscova, propunând în special plafonarea preţului la petrolul rus şi adăugarea de noi restricţii în schimburile comerciale cu Moscova.

Ucraina a condamnat sâmbătă „detenţia ilegală” a directorului general al centralei nucleare Zaporojie (sud), Igor Muraşov, arestat vineri de Rusia, care controlează situl, în baza unui motiv încă necunoscut.

Emmanuel Macron a condamnat la rândul său această arestare şi, împreună cu Zelenski, „a subliniat urgenţa pe termen scurt de a permite rotaţia personalului ucrainean ce asigură funcţionarea şi siguranţa instalaţiilor” de la centrală.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

CS Universitatea Cluj CÂȘTIGĂ și al treilea meci din play-out-ul Ligii Naționale de Rugby

Publicat

rugby scaled e1664724324187.jpg

Duminică, pe teren propriu, CS Universitatea Cluj a câștigat și al treilea meci din play-out-ul Ligii Naţionale de rugby, după ce a învins cu 24-17 pe CS Ştiinţa Petroşani.

Clujenii au şi un meci restant, cu RC Griviţa-UNEFS.

În alte meciuri jucate sâmbătă, CSM Galaţi a trecut de RC Gura Humorului cu 33-24, RC Griviţa-UNEFS a fost învinsă la Bucureşti de CS Politehnica Iaşi cu 38-7, iar RC Bârlad a surclasat-o pe CSM Bucovina Suceava cu 57-7.

Clasament
1. CS Năvodari 19 puncte
2. CS Universitatea Cluj 14 p (3 jocuri)
3. CS Ştiinţa Petroşani 14
4. CS Politehnica Iaşi 12
5. Rugby Club Bârlad…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri în Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Birisov, pe primul loc (exit-polluri)

Publicat

Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică.

Potrivit agențiilor AFP şi Reuters, sondajele publicate la ieşirea de la urne arată că fostul premier ar fi pe primul loc, însă acesta ar putea avea probleme în a găsi parteneri pentru a guverna.

Partidul lui Borisov este creditat cu circa 25% din voturi, fiind urmat de formaţiunea rivalului său centrist Kiril Petkov, care ar fi întrunit 19% din voturi.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mihaela, o femeie de 32 de ani din Botoșani, are nevoie de un scaun cu rotile. „Adaptarea este foarte grea”

Publicat

309360389 10160093885932270 4945240733372123507 n e1664723806566 800x600.jpg

O femeie din Botoșani are nevoie de ajutorul semenilor pentru a duce o viață cât mai aproape de normal. După ce și-a pierdut un picior, în consecința unei boli care  chinuie de la opt ani, Mihaela încearcă să ducă viața mai departe.
NU vrea bani, ci un scaun cu rotile care poate stă nefolosit la vreun botoșănean cu suflet mare. “Adaptarea de a nu avea un picior este foarte grea,dar încerc sa ma obișnuiesc și sa-mi accept acest handicap”…a spus Mihaela.
„Doamna Mihaela ,are 32 de ani si este din satul Agafton ,com. Curtesti,judetul Botosani. Din cauza problemelor de sanatate(de la 8 anisori a fost diagnosticata cu Diabet si face insulina de 23 de ani)iar,in luna septembrie i-a fost amputat un picior.Vine cu rugamintea ,daca cineva o poate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe