Connect with us

ACTUALITATE

În primele nouă luni, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2327 lei/persoană

Publicat

Numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective ,în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, a fost de 615.400, cheltuielile acestora însumând 1,432 miliarde lei, anunță Institul Național de Statistică.

Numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul III 2021, a fost de 419,6 mii, cheltuielile acestora însumând 928,4 milioane de lei.

Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,3% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul III 2021, cheltuielile acestora reprezentând 48,4% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul III 2021, 47,7% au călătorit în scop profesional și de afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii), cheltuielile acestora reprezentând 51,6% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul III 2021, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul III 2021, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (47,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 15,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,4% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 30,0% cumpărării cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 58,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 47,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul III 2021, 42,4% au apelat la serviciile unor agenții de turism

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul III 2021, 42,4% au apelat la serviciile unor agenții de turism, 38,0% și-au organizat singuri sejurul, 15,0% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 4,6% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul III 2021 a fost avionul, folosit de 73,2% din numărul total de turişti, în timp ce 17,4% au utilizat autoturisme proprii, 6,0% autocare și autobuze, iar 3,4% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Călătoriile pentru afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în perioada 1.I – 30.IX.2021, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor. Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în perioada 1.I – 30.IX.2021, 48,5% au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (60,0%), pentru evenimente culturale și sportive (12,3%) și pentru vizitarea prietenilor și rudelor (10,5%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în perioada 1.I – 30.IX.2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în perioada 1.I – 30.IX.2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,0%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,0% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,5%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 15,1% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,3% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,8% cumpărării cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri
de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 41,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Sejurul prin agenţii de turism

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în perioada 1.I – 30.IX.2021, 39,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 38,2% și-au organizat singuri sejurul, 17,2% prin alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 5,2% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România, în perioada 1.I – 30.IX.2021, a fost avionul, folosit de 74,8% din numărul total de turişti, în timp ce 18,1% au utilizat autoturisme proprii, 4,5% autocare și autobuze, iar 2,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Franţa: Peste 60 de migranţi care încercau să ajungă în Anglia la bordul unei ambarcațiuni improvizate, salvaţi în Canalul Mânecii

Publicat

ambarcatiune mare nava
fotografie cu caracter ilustrativ

În total, 63 de persoane au fost salvate pe mare în weekend, în timp ce încercau să ajungă în Anglia la bordul unor ambarcaţiuni improvizate, au informat autorităţile franceze duminică seară, notează AFP.

Centrul regional operaţional de supraveghere şi salvare (Cross) de la capul Gris-Nez a coordonat două operaţiuni de salvare în strâmtoarea Pas-de-Calais în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O ambarcaţiune „care şi-a pierdut motorul în apă” a fost salvată în strâmtoare de vasul Societăţii naţionale de salvare în mare, care i-a adus la mal pe cei 46 de naufragiaţi, a precizat prefectura maritimă într-un comunicat.

O navă de sprijin închiriată de stat din aprilie pentru a întări operaţiunile de căutare şi salvare a recuperat, la rândul său, 17 naufragiaţi la bordul unei a doua ambarcaţiuni în largul localităţii Oye-Plage.

Aceste operaţiuni au loc la câteva zile după punerea sub acuzare a cinci militari ai Cross Gris-Nez în ancheta cu privire la moartea a 27 de migranţi în naufragiul ambarcaţiunii lor la sfârşitul anului 2021.

Cei cinci militari, trei femei şi doi bărbaţi, au fost inculpaţi joi, la Paris, pentru că nu au acordat ajutor unei persoane aflate în pericol, şi lăsaţi în libertate.

În acest caz, autorităţile franceze sunt suspectate că au fost chemate în ajutor de peste 15 ori în noaptea naufragiului şi că nu au venit în ajutorul migranţilor.

În ciuda pericolelor traversării uneia dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, mulţi candidaţi la exil se aventurează în fiecare an.

Aproximativ 46.000 de solicitanţi de azil au traversat Canalul Mânecii în 2022, majoritatea afgani, iranieni şi albanezi, iar 8.000 au fost salvaţi în apele franceze.

Agerpres

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul britanic al Sănătății respinge negocierile salariale cu sindicatul asistentelor medicale în ciuda amenințărilor de grevă

Publicat

Arhivă foto

Potrivit Reuters, duminică, ministrul britanic al sănătății, Steve Barclay, a afirmat că guvernul nu va purta negocieri cu sindicatul asistentelor medicale cu privire la salarii, în ciuda amenințărilor acestora cu noi greve.

Oferta guvernului, care include o plată unică echivalentă cu 2% din salarii în exerciţiul financiar 2022/23 şi o creştere salarială de 5% pentru 2023/24, a fost respinsă de membrii Colegiului Regal al Asistenţilor Medicali în aprilie.

Întrebat de Sky News dacă guvernul va relua discuţiile cu sindicatul, Barclay a răspuns: „Nu în privinţa cuantumului salariului”.

Sindicatul îşi votează deja cei 300.000 de membri cu privire la noi acţiuni de grevă în următoarele şase luni.

Sindicatul nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta declaraţiile lui Barclay de duminică. Acesta a declarat că guvernul trebuie să plătească „în mod echitabil” personalul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).

Relaţia dintre sindicat, care a organizat mai multe greve care au perturbat îngrijirea pacienţilor, şi guvern a devenit tensionată la sfârşitul lunii aprilie, când departamentul de sănătate a limitat durata unei greve după o acţiune legală împotriva RCN.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un tânăr de 23 de ani

Publicat

1659863787 209 google news e1641877964913.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat duminică la Botoșani pentru a prelua un tânăr de 23 de ani, aflat în stare gravă.

Medicii de la Botoșani au decis să îl trimită la o clinică din Iași, după ce starea sa s-a înrăutățit. Bărbatul a fost mușcat de cal în zona gâtului, iar starea sa impunea transferul în județul vecin

Elicopterul SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Au început alegerile municipale și regionale în Spania

Publicat

Arhivă foto

În Spania, secțiile de votare și-au deschis porțile la ora locală 09:00 (07:00 GMT) pentru alegerile municipale și regionale, conform informațiilor furnizate de agențiile de presă internaționale.

Circa 35,5 milioane de alegători (dintre care peste 400.000 de rezidenţi străini) sunt chemaţi la urne în 8.131 de municipalităţi pentru a alege peste 67.000 de consilieri municipali.

La nivel regional, particularităţile calendarului electoral fac ca alegătorii să voteze doar în 12 dintre cele 17 regiuni autonome, dintre care 10 sunt guvernate de la precedentul scrutin (mai 2019) de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al prim-ministrului Pedro Sanchez, fie de unul singur, fie, cel mai adesea, în cadrul unei coaliţii.

Alte două regiuni sunt conduse de Partidul Popular (PP, conservator), principala formaţiune de opoziţie la nivel naţional.

Secţiile de votare urmează să se închidă la orele locale 20:00 (18:00 GMT) în întreaga Spanie.

Au început alegerile municipale și regionale în Spania. Alegerile din duminica aceasta sunt considerate un fel de repetiţie generală

La sfârşitul acestui an (data exactă nu a fost încă fixată) vor avea loc alegeri legislative. Sondajele dau PP câştigător, însă fără majoritate absolută în faţa coaliţiei minoritare de stânga aflate la putere şi formată din PSOE şi partidul stângii radicale Podemos.

Alegerile din duminica aceasta sunt, în acest context, considerate un fel de repetiţie generală.

Pentru spanioli, importanţa lor rezidă şi în faptul că regiunile (comunităţile) autonome au competenţe foarte extinse în raport cu Madridul, educaţia şi sănătatea, de exemplu, numărându-se printre prerogativele lor exclusive.

Rezultatul în număr de sufragii municipale va furniza un prim indiciu foarte aşteptat cu privire la raportul de forţă între socialişti şi PP.

În urmă cu patru ani, PSOE a întrunit cu 1,6 milioane de voturi mai mult decât rivalul său PP.

La nivel regional, dreapta speră să câştige mai multe guverne regionale de la socialişti. Cucerirea a trei sau patru regiuni va fi considerată un succes pentru liderul PP, Alberto Núnez Feijóo. Agerpres

Citește mai departe