Connect with us

ACTUALITATE

În primele patru luni, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% față de 2020

Publicat

arhiva foto

În primele patru luni ale anului, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% faţă de perioada similară din 2020, scrie Ziarul Financiar.

Getica 95, cel mai mare furni­zor de energie concu­renţial, şi lan­ţul de librării Diverta sunt do­uă dintre cele mai noi com­pa­nii locale care şi-au cerut in­tra­rea în insolvenţă în acest an. Ambii ju­cători – nu­me cu greutate în dome­niul lor de ac­ti­vitate – şi-au cerut singuri intra­rea în inca­pa­citate de plată şi acum aşteaptă decizia oficială.

După cifra de afaceri din 2020, cele două companii îşi fac loc în top zece cele mai mari insolvenţe ale anului, Getica 95 ocupând chiar locul întâi după ce businessul s-a mai mult decât dublat la 1,5 mld. lei, cu un profit net de 81,5 mil. lei.

Intrare în insolvență pentru Diverta

În cazul Diverta, ar fi vorba de a doua intrare în insolvenţă, după cea din criza financiară de acum mai bine de un deceniu. Pentru lanţul de librării, închiderea magazine­lor offline timp de câteva luni şi schimbarea comportamentului de consum în pandemie au însemnat o scădere de 40% a businessului şi o pierdere de 10,8 mil. lei.

Cele mai mari zece companii intrate în incapacitate de plată în 2021 adună afaceri de aproape 2 mld. lei. Mai mult, patru dintre cele zece firme au încheiat anul trecut pe profit.

Un nou val al intrărilor în incapacitate de plată

În această perioadă se vorbeşte tot mai mult despre un nou val al intrărilor în incapacitate de plată pentru firmele locale care în pandemie au supravieţuit deoarece statul a pompat bani în economie. Acum însă, când trebuie să stea pe propriile picioare, fără ajutor, efectul crizei sanitare devenită criză economică se vede.

„Dacă vorbim despre insolvenţe, 2013-2014 a fost anul în care România a atins maximul numărului de dosare, iar de atunci trendul a fost descrescător.

Anul trecut, când pandemia a debutat, am avut un minim istoric al numărului de dosare de insolvenţă, undeva la 6.000“, spune Cristina Ienciu – Dragoş, head of legal în cadrul CITR şi country coordinator INSOL Europe. În continuare, „sperăm să fie un val de restructurări, ci nu unul de insolvenţe, dar trebuie să avem în vedere că vor unele companii pentru care insolvenţa va fi în continuare o soluţie.“

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe