Connect with us

ACTUALITATE

În șase luni, un bărbat din Olt a apelat abuziv de peste 22.000 de ori numărul de urgență 112

Publicat

apel

Serviciul de urgență 112 a fost apelat abuziv de peste 231.000 de ori, în prima jumătate a anului, cele mai multe astfel de apeluri fiind înregistrate în Olt, Gorj, Harghita, Ialomița și Constanța.

Recordul îl deține un bărbat din județul Olt care a sunat de 22.456 de ori folosind cartele prepay.

Serviciul de urgență 112 a fost apelat abuziv de peste 231.000 de ori, în prima jumătate a acestui an, iar cele mai multe astfel de apeluri s-au înregistrat în Olt, Gorj, Harghita, Ialomița și Constanța.

În doar șase luni, un adult din Olt a sunat la 112 de 22.456 de ori, folosind două cartele SIM prepay. Apelurile efectuate de acesta reprezintă peste 20% din numărul total al apelurilor din județ.

Îngrijorător este faptul că sunt de zece ori mai mulți adulți care sună abuziv la 112 decât copii, potrivit Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS).

„În perioada ianuarie – iunie 2021, conform statisticilor Serviciului de Telecomunicații Speciale, numărul de urgență 112 a fost apelat de 4.896.261 de ori, dintre care mai mult de jumătate, 57,86% au reprezentat urgențe (2.376.367), iar 42,14% non-urgențe (2.063.122). Din totalul apelurilor non-urgente înregistrate în primul semestru, un număr de 231.919 (11,24%) au fost apeluri abuzive. Sunt situațiile în care, chiar dacă nu au o urgență reală, persoanele sună la 112 pentru a glumi, pentru a aduce injurii operatorilor sau apelează numărul de urgență fără a spune nimic”, arwată STS.

Comparativ cu prima jumătate a anului 2020, apelurile abuzive sunt în ușoară scădere, arată sursa citată.

În aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat peste 311.000 de apeluri abuzive, reprezentând 13,96% din numărul apelurilor non-urgente.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Zeci de pietoni amendați în Alba, după ce au trecut strada neregulamentar. Atenționările Poliției Rutiere

Publicat

masina politie.jpg

Zeci de pietoni au fost amendați, luni, în județul Alba, în cadrul unei acțiuni organizate de Poliție, pentru siguranță rutieră. Noi acțiuni sunt derulate și în această săptămână.

Potrivit IPJ Alba, luni, 30 ianuarie, polițiștii rutieri din județul Alba au continuat acțiunile dedicate siguranței rutiere. Cu ocazia activităților desfășurate, care au vizat, în principal, creșterea disciplinei pietonilor, au fost depistați și sancționați contravențional, 42 de pietoni care s-au angajat în traversarea drumului public, prin loc nepermis

În săptămâna…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Simulare Evaluare Națională în Alba: subiectele și baremele la Română. Cum trebuiau rezolvate cerințele de către elevi

Publicat

whatsapp image 2020 05 27 at 14.31.17 3.jpeg

Peste 2.300 de elevi de clasa a VIII-a din județul Alba au susținut, în 31 ianuarie, testări la limba și literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare Națională, organizată de Inspectoratul Școlar Județean.

Aceștia au rezolvat subiectele în condiții de examen, pentru a se familiariza cu cerințele de la Evaluare Națională.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister

În tptal, au fost înscriși la simulare 2.497 de elevi ai claselor a VIII-a,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Dorina Gîrbovan, o profesoară de fizică din Cluj-Napoca, susține o prelegere la Centrul Spațial Houston al NASA

Publicat

dorina 1.jpeg

Dorina Gîrbovan, profesoară de fizică la Transylvania College din Cluj-Napoca, va participa, ca speaker, la o conferință organizată la Centrul Spațial al NASA de la Houston (SUA), fiind singurul invitat român care va susține o prelegere.

Dorina Gîrbovan a declarat pentru Cluj24 că participarea la un asemenea eveniment confer României un loc aparte în tabloul internațional al educației.

”Voi participa în luna februarie la cea mai mare conferință din lume, adresată profesorilor, pe tema spațiului – Space Exploration Educators Conference (SEEC) – desfășurată în sistem hibrid, adică fizic și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Coronavirus: 10 statistici marcante despre pandemia de COVID-19

Publicat

Pandemia de COVID-19 poate fi analizată prin 10 statistici marcante, printre ele se numără bilanţul morţilor şi cel al infectărilor, numărul vaccinărilor, scăderea activităţilor social-economice şi dispariţia locurilor de muncă, informează luni AFP.

6,8 milioane de morţi

De la începutul anului 2020, peste 6,8 milioane de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate la nivel mondial, dintr-un total de 752,5 milioane de infectări (o persoană putând fi infectată de mai multe ori), potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 27 ianuarie.

Acest număr este însă puternic subestimat, precizează OMS, care estimează că, ţinând cont de supramortalitatea directă şi indirectă asociată COVID-19, bilanţul pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare.

13 miliarde de doze de vaccinuri

Aproximativ 13,2 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID au fost administrate la nivel mondial, potrivit informaţiilor afişate de site-ul Our World in Date în data de 30 ianuarie.

Aproape şapte oameni din zece (69,4%) au primit cel puţin o doză, însă doar un om din patru (26,4%) a primit cel puţin o doză de vaccin în ţările cu venituri mici.

Şase oameni din 10 plasaţi în lockdown

În perioada de maximă intensitate a primului val pandemic, în primăvara anului 2020, peste 4,5 miliarde de persoane din 110 ţări şi teritorii au fost constrânse sau îndemnate de autorităţi să se plaseze în lockdown, potrivit unei numărători realizate de AFP pe 17 aprilie 2020.

Acest număr reprezintă aproape 60% din populaţia mondială.

Opt elevi din 10 au stat acasă

Pe 20 aprilie 2020, şcolile şi universităţile erau închise în 151 de ţări, afectând 1,29 miliarde de tineri, care reprezentau 81,8% din totalul elevilor şi studenţilor de la nivel mondial, potrivit datelor transmise de UNESCO.

Sute de miliarde de măşti sanitare

În transporturile publice, şcoli, magazine şi, uneori, chiar în aer liber, masca sanitară a devenit accesoriul cel mai emblematic al acestei pandemii. Din martie şi până la sfârşitul lunii decembrie 2020, China a exportat doar ea singură 224 de miliarde de măşti sanitare, potrivit statisticilor transmise de autorităţile vamale chineze.

Prăbuşire cu 3,1% a PIB-ului mondial

Provocând închiderea multor sectoare de activitate, pandemia de coronavirus a cauzat o prăbuşire a Produsului Intern Brut (PIB) mondial cu 3,1% în 2020, potrivit Băncii Mondiale. Prin comparaţie, PIB-ul global a scăzut cu doar 1,3% în 2009, anul crizei financiare.

PIB-ul mondial a crescut însă cu 5,9% în 2021.

Mai puţin cu 135 de milioane de locuri de muncă

Pandemia a avut un impact puternic asupra pieţei muncii, cauzând un deficit de 135 de milioane de locuri de muncă în 2020, potrivit Biroului Internaţional al Muncii (BIT). În pofida redresării post-COVID, acest deficit nu a fost încă pe deplin resorbit: el se ridică la 56 de milioane de locuri de muncă în 2022 şi ar urma să scadă la 37 de milioane în 2023.

Mai puţin cu 60% pasageri

Sectorul aerian, penalizat de plasările în lockdown şi de închiderea graniţelor, a fost grav afectat de pandemie.

În 2020, numărul pasagerilor a scăzut de peste două ori (-60% în raport cu 2019), potrivit Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO).

În 2022, numărul pasagerilor a fost încă mai mic cu 27%-29% faţă de nivelul înregistrat în 2019.

Scădere cu 5,2% a emisiilor de CO2

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) de origine fosilă au cunoscut o scădere record de 5,2% în 2020, potrivit unor statistici actualizate în noiembrie 2022 de Global Carbon Project (GCP).

Totuşi, acest lucru nu a fost suficient pentru a diminua încălzirea climatică şi impacturile sale. Iar acea scădere a fost de scurtă durată, întrucât specialiştii în domeniu estimează că emisiile au atins un nivel record în 2022.

Depresii în creştere cu 25%

Prevalenţa la nivel global a anxietăţii şi a depresiei a crescut cu 25% în timpul primului an al pandemiei de COVID-19, potrivit OMS.

„Stresul fără precedent cauzat de izolarea socială” este „una dintre principalele explicaţii ale acestei creşteri”, potrivit OMS, care notează că tinerii şi femeile sunt categoriile care au fost cele mai afectate. AGERPRES

Citește mai departe