Connect with us

ACTUALITATE

În Sibiu, rata de infectare a explodat, deși orașul este în scenariu roșu

Publicat

Rata de infectare în municipiul Sibiu a crescut cu aproape 1 la mie după ce a intrat în scenariul roșu, iar epidemiologii din cadrul DSP Sibiu spun că acest lucru este „îngrijorător”. Autoritățile pun acest fapt pe vremea bună de la început de martie, dar și pe seama faptului că se testează mai mult.

Autoritățile medicale din Sibiu au avut, miercuri, o ședință la Prefectura Sibiu, pentru a analiza situația epidemiologică actuală, cauzele existenței acestei situații, precum și măsurile care se impun pentru gestionarea ei.

„Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o
creștere accelerată a numărului de cazuri pozitive. Experții DSP atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm la nivelul județului Sibiu cu o situație epidemiologică îngrijorătoare”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit epidemiologilor, o explicație a creșterii ratei de infectare ar fi aceea că Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului, iar transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, ceea ce favorizează răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.

Reluarea cursurilor în școli este o altă cauză a creșterii ratei de infectare, pentru că, spun epidemiologii, a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preșcolarilor și elevilor din toate ciclurile de învățământ. Astfel, de la începutul lunii februarie și până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de copii. Au fost și cadre didactice infectate, însă au fost cazuri sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară.

„Acest gen de transmitere este favorizat de aglomerația creată în preajma școlilor, la sosirea și preluarea elevilor din ciclul primar, dar și de deplasările în spațiul public și alte activități în grupuri mari, desfășurate adeseori de către adolescenții din clasele terminale, după încheierea programului”, mai spune Ștefan.

Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum și numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiții favorabile pentru aglomerații, chiar și pe terase și în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2, mai spun epidemiologii sibieni.

O altă explicație a exploziei ratei de infectare ar fi numărul mai mare al testărilor pentru persoane cu simptome.

„Populația este mult mai atentă la apariția unor simptome sugestive și solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unitățile de învățământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacților (colegi, personal didactic sau auxiliar)”, mai spune Andreea Ștefan.

Deși nu există, în Sibiu, dovada circulației noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 județe din țară, inclusiv județe vecine, precum Vâlcea și Mureș, nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Pene de curent de Paști: Prosumatorilor li se recomandă dezactivarea invertoarelor la plecare de acasă

Publicat

pene de curent de paști: prosumatorilor li se recomandă dezactivarea

Publicitate

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) le recomandă prosumatorilor care pleacă de acasă de Paște să oprească invertoarele folosind siguranța dedicată acestora, contribuind astfel la menținerea echilibrului în sistemul energetic național, scrie .

Dispeceratul Energetic Național intervine în contextul dezechilibrului între producție și consum. Pentru a evita supraîncărcarea rețelei și eventuale pene de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Directorii școlilor din Botoșani s-au întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, SORIN ION

Publicat

directorii școlilor din botoșani s au întâlnit cu secretarul de stat

Publicitate

Astăzi, 16 aprilie 2025, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, domnul Sorin ION,  s-a întâlnit cu directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ din județul Botoșani, pentru a discuta despre provocările și oportunitățile învățământului preuniversitar la nivel național, precum și despre aspecte specifice sistemului educațional local.

Evenimentul, desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie

Publicat

pf daniel, mesaj de sfintele paști: să arătăm în jurul

Publicitate

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis miercuri mesajul de Sfintele Paști, în care a subliniat că iubirea smerită și milostivă a Mântuitorului Iisus Hristos este mai tare decât păcatul și moartea.

„Prin iubirea Sa smerită şi milostivă, Domnul Iisus Hristos arată pe Cruce ascultare smerită faţă de Dumnezeu şi iertare milostivă faţă de cei ce L-au răstignit. Astfel, Domnul Hristos ridică sau vindecă păcatul neascultării…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (343)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (343)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

PREȚUINDU-L PE EMINESCU

 

Facem ce facem și simțim o nevoie acută de întoarcere la Poetul Național. Din această perspectivă, încă un volum bibliofil dedicat lui Eminescu, având un caracter minion (13 / 9), ne propun remarcabilii cercetători Nicolae Iosub și Mihai C. V. Cornaci. Dedicat împlinirii, la 15 ianuarie 2025, a 175 de ani de la nașterea Poetului, volumul se…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe