Connect with us

ACTUALITATE

În Sibiu, rata de infectare a explodat, deși orașul este în scenariu roșu

PublicatRata de infectare în municipiul Sibiu a crescut cu aproape 1 la mie după ce a intrat în scenariul roșu, iar epidemiologii din cadrul DSP Sibiu spun că acest lucru este „îngrijorător”. Autoritățile pun acest fapt pe vremea bună de la început de martie, dar și pe seama faptului că se testează mai mult.

Autoritățile medicale din Sibiu au avut, miercuri, o ședință la Prefectura Sibiu, pentru a analiza situația epidemiologică actuală, cauzele existenței acestei situații, precum și măsurile care se impun pentru gestionarea ei.

„Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o
creștere accelerată a numărului de cazuri pozitive. Experții DSP atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm la nivelul județului Sibiu cu o situație epidemiologică îngrijorătoare”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit epidemiologilor, o explicație a creșterii ratei de infectare ar fi aceea că Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului, iar transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, ceea ce favorizează răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.

Reluarea cursurilor în școli este o altă cauză a creșterii ratei de infectare, pentru că, spun epidemiologii, a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preșcolarilor și elevilor din toate ciclurile de învățământ. Astfel, de la începutul lunii februarie și până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de copii. Au fost și cadre didactice infectate, însă au fost cazuri sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară.

„Acest gen de transmitere este favorizat de aglomerația creată în preajma școlilor, la sosirea și preluarea elevilor din ciclul primar, dar și de deplasările în spațiul public și alte activități în grupuri mari, desfășurate adeseori de către adolescenții din clasele terminale, după încheierea programului”, mai spune Ștefan.

Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum și numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiții favorabile pentru aglomerații, chiar și pe terase și în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2, mai spun epidemiologii sibieni.

O altă explicație a exploziei ratei de infectare ar fi numărul mai mare al testărilor pentru persoane cu simptome.

„Populația este mult mai atentă la apariția unor simptome sugestive și solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unitățile de învățământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacților (colegi, personal didactic sau auxiliar)”, mai spune Andreea Ștefan.

Deși nu există, în Sibiu, dovada circulației noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 județe din țară, inclusiv județe vecine, precum Vâlcea și Mureș, nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.

sursa: mediafax.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Tulcea: Vaccinare anti-COVID-19 fără programare la un centru din municipiul reşedinţă

Publicat

Un centru de vaccinare anti-COVID-19 din municipiul Tulcea a decis, marţi, să imunizeze populaţia fără programare, aceasta fiind prima situaţie de gen înregistrată în judeţ de la deschiderea centrelor de imunizare.

Decizia a fost luată de medicul coordonator al centrului care are sediul la Liceul Agricol “Nicolae Cornăţeanu”, Raluca Irimia, în contextul în care luni, în prima zi de funcţionare, medicii unităţii au imunizat doar şase persoane cu produsul AstraZeneca.

“Avem personal, avem doze de vaccin şi aşteptăm toate persoanele care doresc să se imunizeze. Vaccinarea în centrul nostru se va face fără programare”, a declarat, pentru AGERPRES, Irimia.

Ea a mai spus că vaccinul AstraZeneca are la bază acelaşi principiu ca vaccinurile pe care populaţia României le-a făcut în copilărie.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, marţi, la Sarichioi, s-a deschis un nou centru de vaccinare anti-COVID-19 care va avea două fluxuri şi va utiliza produsul Pfizer.

“Se vor înfiinţa suplimentar câte un flux de vaccinare (72 de persoane) cu vaccin Pfizer la Centrul de vaccinare Sala de sport ‘Iulian Daniel Pohariu’ din municipiul Tulcea şi la Centrul de vaccinare din oraşul Babadag”, se arată în comunicatul DSP.

Sursa amintită recomandă populaţiei să se programeze pentru vaccinare şi menţionează că imunizarea este gratuită, voluntară şi necondiţionată.

“DSP informează populaţia că programarea pentru vaccinare se face la numărul de telefon 021.414.44.25 şi accesând platforma vaccinare-covid.gov.ro – secţiunea Programare (suport pentru programare vaccinare COVID)”, se mai menţionează în comunicatul DSP Tulcea.

Ultimele date făcute publice de Prefectură arată că incidenţa în judeţ este de 2,4 cazuri la mia de locuitori şi că, de la începutul pandemiei, 28.967 de persoane s-au imunizat, 10.198 dintre acestea efectuând şi rapelul. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anchetă majoră în cazul TIR-ului ATI de la Spitalul „Victor Babeș”

Publicat

TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” a fost sigilat pentru anchetă, anunță Poliția Capitalei, care dezvăluie, marți, și date despre cele trei persoane care au murit din cauza disfuncționalităților în alimentarea cu oxigen: toate trei sunt femei cu vârste de 63, 74 și 84 de ani.

Polițiștii din cadrul Poliției Capitalei – Serviciul Omoruri fac anchetă în cazul incidentului de la Spitalul „Victor Babeș”, când trei pacienți internați în unitatea mobilă de Terapie Intensivă au murit.

Primii care au ajuns la fața locului au fost polițiști ai Serviciului Omoruri, specialiști ai Serviciul Criminalistic și un medic legist.

„În unitatea de terapie intensivă mobilă au fost identificate cadavrele a trei persoane, femei, cu vârstele de 84 de ani, 74 de ani și respectiv 63 de ani. Din primele date a rezultat faptul că în după amiaza de 12 aprilie, alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unității de terapie intensivă mobilă ar fi înregistrat disfuncționalități, fiind întreruptă alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor”, transmite, marți, Poliția Capitalei.

Oamenii legii au făcut cercetarea la fața locului, iar unitatea mobilă a fost sigilată, pentru a fi continuate cercetările.

Cadavrele au fost ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prognoza meteo pentru următoarea lună. Cum va fi vremea de Paștele Ortodox

Publicat

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă de primăvară, potrivit prognozei meteo pentru perioada 12 aprilie – 10 mai. În săptămâna ce urmează Paștelui Ortodox valorile termice vor fi specifice începutului de lună mai.

12 – 19 aprilie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în jumătatea vestică a țării. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nordică a țării, dar mai ales în regiunile centrale și de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

19 – 26 aprilie
Temperaturile medii ale aerului vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui deficit local în extremitatea nordică a țării.

26 aprilie – 3 mai
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

3 – 10 mai
Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății: Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia

Publicat

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agenţia Reuters.

”Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (…), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor – şi este ceva complet evitabil”, a spus Tedros la un briefing de presă.

Totuși, avem multe motive să fim optimiști

”Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite”, a adăugat directorul general al OMS, care a subliniat că transmiterea virusului este cauzată de ”confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice”.

El a remarcat faptul că în unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate, cu puţini oameni care-şi iau măsuri de precauţie.

”Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau COVID-19”, mai observă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La rândul ei, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, a avertizat că pandemia a ajuns într-un ”punct critic”, cu infecţii al căror număr creşte exponenţial, dar a apreciat de asemenea că ar putea fi pusă sub control ”în câteva luni” dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare. Agerpres

Citește mai departe