Connect with us

EVENIMENT

Încă două zile de vreme frumoasă, apoi vin ploi și se răcește. Prognoza meteo pentru săptămâna 04 – 10 octombrie

Publicat

Prima parte a săptămânii va fi una cu temepraturi ridicate și cu mult soare. Apoi vin ploile, iar temperaturile vor scădea semnificativ.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 septembrie:

Deși până deunăzi modelele meteo erau extrem de sceptice în ceea ce privește șansele la precipitații în prima jumătate a lui octombrie, ultimele rulări dau semnalul unei schimbări majore. Pe care o luăm cu nota de rezervă că nu are încă confirmarea mai multor rulări. Așadar, un mediteraneean ca în cărțile de climatologie se pregătește să spargă blocajul anticiclonului est european și să vină cu ploi abundente în România.

Context sinoptic:
– Și cea de a doua săptămână din octombrie ne păstrează sub aceeași configurație sinoptică precum cea din ultimele săptămâni, anume cu persistența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului est-european, care cu greu se va lăsa dus din regiune.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, dacă în prima parte a acestei săptămâni, mai ales prin vestul țării, mai putem vorbi de prezența unor mase de aer cald, începând de miercuri și până la finalul săptămânii ne vom afla sub o masă de aer de origine polară, care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) și la –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Primele două zile ale săptămânii vin cu maxime de la 16 spre 17, 18 grade prin Moldova, Dobrogea, respectiv 18 –20 de grade prin Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș.

Mult mai cald va fi în Banat și Crișana, unde începutul de săptămână aduce și maxime spre 23 – 25 de grade. În zonele montane mercurul din termometre urcă spre 12 – 14 grade, cu 6 –7  grade pe creste.

Zilele de miercuri și joi aduc valori de temperatură spre 14 – 16, 17 grade la nivelul întregii țări, cu 10 – 11 grade la munte (5 – 6 grade pe creste).

De vineri vremea intră într-un proces evident de răcire, abia mai atingem 11 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, estul Moldovei, al Munteniei, iar prin Dobrogea sunt posibile chiar 14 – 15 grade.

În zonele deluroase, în Oltenia, restul Munteniei, sudul Transilvaniei, maximele de vineri abia mai ating 8 – 10 grade. Se răcește și la munte, unde nu mai trecem de un 4 – 5 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Weekendul începe sâmbătă cu o încălzire ușoară prin Banat, Crișana, Dobrogea, unde se ating 13 – 15 grade, în timp ce în restul țării ne oprim la 8 – 10, 11 grade, pentru ca duminică să mai câștigăm 2 – 3 grade și să ajungem în întreaga țară, la 12 – 14, 15 grade. La munte rămânem cu valori maxime în jurul a 6 – 8 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Minimele nopților din săptămâna care urmează nu vor varia foarte mult, vorbim de temperaturi în jurul a 7 – 9 grade în bună parte din țară, ceva mai călduroase urmând să fie nopțile prin Banat, Crișana, Dobrogea (unde se pot atinge și 12 – 13 grade). La munte minimele nu vor urca mai sus de un 3 – 4 grade, cu 0 – 1 grad pe creste.

Precipitații:

–  Începem săptămâna cu același regim deficitar de precipitații la nivelul țării noastre, luni și marți urmând să avem parte de ploi slabe doar prin Dobrogea și Meridionali.

Lucrurile par a se schimba începând de miercuri, avansul unui nucleu depresionar dinspre Marea Mediterană aduce, pentru început, ploi prin vestul extrem al Banatului (miercuri) pentru ca joi aria ploilor să se extindă la nivelul întregului Banat (15 – 20, 25 l/mp), Crișana (5 – 10 l/mp), dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și zonele montane (3 – 5 l/mp).

Ziua de vineri, cel puțin după cum prezintă specialiștii de la ECMWF, va aduce mult așteptatele ploi și în Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei (10 – 20 de l/mp), continuă să plouă și prin Banat, Crișana, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogea (7- 10 l/mp).

Și weekendul se anunță a fi tot unul ploios, din nou sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei urmând să aibă parte și de 20 – 30, izolat chiar 40 de l/mp. Va ploua și în restul țării, dar nu mai mult de 3 – 5, 7 l/mp.

Ziua de duminică mai vine cu ploi (slabe, nu mia mult de 3 – 5 l/mp) prin Banat, Oltenia, mare parte din Muntenia, sudul Transilvaniei.

În zonele montane, începând de joi, așteptăm inclusiv lapoviță și ninsori și chiar depunerea unui strat nou de zăpadă de câțiva cm, mai ales pe crestele montane.

Modelarea ECMWF, cel puțin la acest moment, este una dătătoare de speranță, ploile care urmează să vină de miercuri (vest), joi (în restul țării) urmând să lase cantități de peste 35 – 40, izolat chiar 50 de l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, vestul Banatului, pentru ca în restul zonelor să așteptăm un 5 – 10 l/mp.

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

drum garbau aghiresu cj 7.jpg

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată reprezentanții CPJ Cluj, în urma lucrărilor de întreținere, vor fi realizate aproape 150 de accese la proprietățile oamenilor.

Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop de weekend 20-21 aprilie: Sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea zodiilor. Sfaturi pentru două zile minunate

Publicat

horoscop de weekend 20 21 aprilie: sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea

Horoscop de weekend 20-21 aprilie: 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Berbec (21 martie – 19 aprilie):

Weekendul acesta este despre auto-reflecție, Berbec. Ia-ți timp să te concentrezi asupra nevoilor tale interioare și să faci lucrurile care îți aduc bucurie.

Poate fi benefic să petreci timp în natură sau să te dedici unor activități creative care te ajută să te conectezi cu sinele tău interior.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Radare de weekend în județul Alba: Lista drumurilor pe care se vor afla echipaje de poliție

Publicat

radar politia romana 1000x600.jpeg

Radare de weekend în județul Alba. Reprezentanții IPJ Alba au făcut publică lista drumurilor din județ, pe care vor fi amplasate echipaje de poliție dotate cu radare, pentru supravegherea traficului rutier. 

Amplasarea radarelor în perioada 20-21 aprilie 2024

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidati psd 4 e1713520889739.jpg

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe