Connect with us

EVENIMENT

Încă două zile de vreme frumoasă, apoi vin ploi și se răcește. Prognoza meteo pentru săptămâna 04 – 10 octombrie

Publicat

Prima parte a săptămânii va fi una cu temepraturi ridicate și cu mult soare. Apoi vin ploile, iar temperaturile vor scădea semnificativ.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 septembrie:

Deși până deunăzi modelele meteo erau extrem de sceptice în ceea ce privește șansele la precipitații în prima jumătate a lui octombrie, ultimele rulări dau semnalul unei schimbări majore. Pe care o luăm cu nota de rezervă că nu are încă confirmarea mai multor rulări. Așadar, un mediteraneean ca în cărțile de climatologie se pregătește să spargă blocajul anticiclonului est european și să vină cu ploi abundente în România.

Context sinoptic:
– Și cea de a doua săptămână din octombrie ne păstrează sub aceeași configurație sinoptică precum cea din ultimele săptămâni, anume cu persistența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului est-european, care cu greu se va lăsa dus din regiune.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, dacă în prima parte a acestei săptămâni, mai ales prin vestul țării, mai putem vorbi de prezența unor mase de aer cald, începând de miercuri și până la finalul săptămânii ne vom afla sub o masă de aer de origine polară, care va duce abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) și la –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Primele două zile ale săptămânii vin cu maxime de la 16 spre 17, 18 grade prin Moldova, Dobrogea, respectiv 18 –20 de grade prin Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș.

Mult mai cald va fi în Banat și Crișana, unde începutul de săptămână aduce și maxime spre 23 – 25 de grade. În zonele montane mercurul din termometre urcă spre 12 – 14 grade, cu 6 –7  grade pe creste.

Zilele de miercuri și joi aduc valori de temperatură spre 14 – 16, 17 grade la nivelul întregii țări, cu 10 – 11 grade la munte (5 – 6 grade pe creste).

De vineri vremea intră într-un proces evident de răcire, abia mai atingem 11 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, estul Moldovei, al Munteniei, iar prin Dobrogea sunt posibile chiar 14 – 15 grade.

În zonele deluroase, în Oltenia, restul Munteniei, sudul Transilvaniei, maximele de vineri abia mai ating 8 – 10 grade. Se răcește și la munte, unde nu mai trecem de un 4 – 5 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Weekendul începe sâmbătă cu o încălzire ușoară prin Banat, Crișana, Dobrogea, unde se ating 13 – 15 grade, în timp ce în restul țării ne oprim la 8 – 10, 11 grade, pentru ca duminică să mai câștigăm 2 – 3 grade și să ajungem în întreaga țară, la 12 – 14, 15 grade. La munte rămânem cu valori maxime în jurul a 6 – 8 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Minimele nopților din săptămâna care urmează nu vor varia foarte mult, vorbim de temperaturi în jurul a 7 – 9 grade în bună parte din țară, ceva mai călduroase urmând să fie nopțile prin Banat, Crișana, Dobrogea (unde se pot atinge și 12 – 13 grade). La munte minimele nu vor urca mai sus de un 3 – 4 grade, cu 0 – 1 grad pe creste.

Precipitații:

–  Începem săptămâna cu același regim deficitar de precipitații la nivelul țării noastre, luni și marți urmând să avem parte de ploi slabe doar prin Dobrogea și Meridionali.

Lucrurile par a se schimba începând de miercuri, avansul unui nucleu depresionar dinspre Marea Mediterană aduce, pentru început, ploi prin vestul extrem al Banatului (miercuri) pentru ca joi aria ploilor să se extindă la nivelul întregului Banat (15 – 20, 25 l/mp), Crișana (5 – 10 l/mp), dar și prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și zonele montane (3 – 5 l/mp).

Ziua de vineri, cel puțin după cum prezintă specialiștii de la ECMWF, va aduce mult așteptatele ploi și în Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei (10 – 20 de l/mp), continuă să plouă și prin Banat, Crișana, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogea (7- 10 l/mp).

Și weekendul se anunță a fi tot unul ploios, din nou sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei urmând să aibă parte și de 20 – 30, izolat chiar 40 de l/mp. Va ploua și în restul țării, dar nu mai mult de 3 – 5, 7 l/mp.

Ziua de duminică mai vine cu ploi (slabe, nu mia mult de 3 – 5 l/mp) prin Banat, Oltenia, mare parte din Muntenia, sudul Transilvaniei.

În zonele montane, începând de joi, așteptăm inclusiv lapoviță și ninsori și chiar depunerea unui strat nou de zăpadă de câțiva cm, mai ales pe crestele montane.

Modelarea ECMWF, cel puțin la acest moment, este una dătătoare de speranță, ploile care urmează să vină de miercuri (vest), joi (în restul țării) urmând să lase cantități de peste 35 – 40, izolat chiar 50 de l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei, vestul Banatului, pentru ca în restul zonelor să așteptăm un 5 – 10 l/mp.

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Proiectul Autostrada A7, Lot 1 Dumbrava-Mizil: Perseverența și eficiența, două noțiuni de bază ale constructorului RETTER

Publicat

colaj montare tabliere a7 lot 1

Finalizare montaj tabliere

Construit într-un ritm intens, alert și susținut, Lotul 1 al Autostrăzii A7 Dumbrava-Mizil cu o lungime de 21 km se apropie în câteva zile de final.

a7 lotul 1 finalizare montaj tabliere 4

Astăzi, 23 noiembrie, s-a atins o etapă extrem de importantă pentru constructorul RETTER: montajul tuturor tablierelor din cadrul proiectului a fost finalizat cu succes, milestone atins printr-o coordonare eficientă a tuturor resurselor și implicarea exemplară a echipei.

Ultima grindă de pe A7 Lot 1!

Progres și detalii tehnice

Lotul include un total de 15 de poduri și pasaje, din care se evidențiază două structuri de o complexitate tehnică ridicată, un pasaj superior în lungime de 550 m peste DJ101F și CF804, respectiv un pod peste A3 cu o lungime de 370 m.

a7 lotul 1 finalizare montaj tabliere 3

Cele 15 structuri cumulează un număr total de 501 grinzi, dintre care:

  • 478 grinzi de beton, prefabricate, precomprimate, cu diverse lungimi, simplu rezemate continuizate cu placa monolit;
  • 23 grinzi metalice, parte din structuri mixte oțel-beton, cu lungimi de până la 145 de metri, pentru care s-a utilizat un total de peste 5000 tone de oțel.

Acest progres marchează o realizare remarcabilă în contextul unui proiect complex, cu un buget de peste 1,5 miliarde lei, care a necesitat o sincronizare atentă a resurselor și a echipelor de lucru.

 Eficiența și colaborarea au asigurat un progres constant al proiectului iar, în mare parte, succesul este datorat:

  • Suplimentării resurselor pe toate planurile, incluzând echipamente de montaj performante printre care macarale de tonaj ridicat de 650 to sau macarale cu care s-a efectuat montajul in tandem pentru un plus de eficienta, precum și personal calificat.
  • Muncii în echipă, care a asigurat un flux de lucru continuu, reducând timpii de așteptare și optimizând procesele, cu o coordonare impecabila de catre sefii de echipa.
  • Perseverenței, fiecare provocare tehnică fiind abordată rapid și eficient.

Structurile realizate, precum podurile peste Cricovul Sărat (grinzi metalice) și cel peste DN1D (grinzi metalice) dar, mai ales, structura 3, pun în evidență utilizarea tehnologiilor moderne de construcție.

autostrada moldovei a7 montare tabliere 22.11.2024 2

Structura metalică a celui mai mare pod de pe pe lotul 1, podul care trece atât peste drumul județean 101 F, cât și peste calea ferată, având o lungime impresionantă de 550 de metri și o lățime totală de 42,4 metri, a reprezentat o lucrare amplă și dificilă, fiind o reală provocare din punct de vedere tehnic pentru constructorul RETTER.

Este vorba despre un pasaj cu 14 deschideri compus din 8 grinzi metalice tip VTR® (ger. VerbundTrägerRost – rețea de grinzi compusă), fiecare grinda avand o lungime de 140 de metri liniari, la care se adauga alte 20 de grinzi din beton precomprimat pe deschiderile laterale. Sistemul modular VTR®, al cărui concept a fost dezvoltat la München de partenerii RETTER – SSF Germania si SSF RO, reprezintă o inovatie tehnica fiind aplicată cu succes de RETTER Projectmanagement în cadrul proiectelor de infrastructură mare de pe Autostrazile din Romania (ex. Autostrazile Sebes-Turda Lot 2, A7 Lot 1)

În concluzie, finalizarea montajului tuturor tablierelor demonstrează dedicarea echipei RETTER și dorința de a livra un proiect de înaltă calitate, esențial pentru infrastructura României. Lotul 1 al Autostrăzii A7 reprezintă un model de eficiență și implicare, punând bazele conectivității rapide și sigure între Ploiești și Buzău. Următoarele etape se concentrează pe finisaje și verificări, asigurând respectarea termenelor și standardelor de calitate.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza

Publicat

foto: accident rutier la alba iulia. două mașini s au lovit,

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 16:45, în municipiul Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pomoieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier în municipiu Alba Iulia, strada A.I. Cuza, zona Ambient.

În accident au fost implicate două autoturisme, marca Audi și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”

Publicat

florin piersic foto filarmonica botosani.jpg

Actorul clujean Florin Piersic a transmis un mesaj emoționant la trecerea în neființă a prietenului său, cântărețul Gabi Cotabiță.

Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă la Spitalul Universitar din București. Avea 69 de ani.

Florin Piersic, mesaj emoționant la aflarea veștii morții lui Gabriel Cotabiță: „Vei continua să trăiești în inima mea”

“Nu e adevarat! Nu se poate!”, a scris îndrăgitul actor clujean pe pagina sa de Facebook, la aflarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Viscol pe DN 67C – Transalpina. În zona Rânca, drumarii acționează permanent cu utilajele

Publicat

video: viscol pe dn 67c – transalpina. În zona rânca,

Viscol pe DN 67C – Transalpina. DRDP Craiova a anunțat sâmbătă după-amiaza că în zona Rânca, drumarii acționează permanent cu utilaje cu lamă pentru menținerea circulației fără restricții.

„Pentru asigurarea gabaritului părții carosabile se acționează inclusiv cu autofreza de mare capacitate”, au transmis reprezenanții DRDP Craiova.

Aceștia îi sfătuiesc pe șoferi să nu se deplaseze în zonele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe