Connect with us

EVENIMENT

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului: rotaţie scurtată, mutarea Polului Nord

Publicat

cutremur
Arhivă foto

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) evidențiază cu ocazia Zilei Pământului consecințele majore ale cutremurelor precum cele din Indonezia din 2014 sau cele din Turcia și Siria din 2023 asupra planetei noastre. Potrivit studiilor, acestea pot cauza scurtarea rotației Pământului și mutarea Polului Nord.

INCDFP arată că în ultimele decenii, omenirea a asitat la o creştere a fenomenelor extreme cauzate de temperaturile globale în creştere, cum ar fi inundaţii, incendii şi secetă.

„Acestea nu sunt singurele evenimente naturale care au un impact semnificativ asupra planetei noastre.

Cutremurele catastrofale, tsunami-urile pe care le generează şi erupţiile vulcanice sunt alte exemple ale acestor fenomene naturale care pot afecta grav mediul şi societatea.

Stiinţe care se ocupă cu studiul Pământului, precum geologia, oceanografia, geofizica, sunt interconectate şi ajută la înţelegerea Pământului şi a fenomenelor care au loc pe suprafaţa sa.

Alături de acestea, fizica pământului şi seismologia au un rol esenţial în furnizarea de informaţii despre structura şi dinamica planetei noastre.

Prin studierea cutremurelor şi a mişcărilor tectonice, seismologia contribuie indirect la înţelegerea şi protejarea planetei noastre prin identificarea zonelor cu risc seismic ridicat şi prin dezvoltarea de tehnologii şi sisteme de alertă timpurie în cazul producerii unui cutremur.

Aceste sisteme pot contribui la reducerea impactului acestor dezastre naturale”, arată Institutul, pe pagina de Facebook, sâmbătă, de Ziua Pământului.

Reprezentanţii INCDFP vin cu exemple în privinţa consecinţelor pe care cutremurele le au asupra Planetei.

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului. Cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat

„Un exemplu relevant este acela că cercetătorii de la NASA, folosind datele cutremului din Indonezia din 2004, având magnitudinea Mw 9.3 (EMSC), au constat că acest seism a avut consecinţe asupra Pământului: a afectat rotaţia acestuia, a scurtat durata zilei cu 2,68 microsecunde, a modificat uşor forma planetei şi a mutat Polul Nord către est cu aproximativ 2,5 centimetri.

De asemenea, cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat şi mobilizararea impresionantă a societăţii”, potrivit comunicatului citat.

Pe lângă activităţile de cercetare şi monitorizare, INCDFP atrage atenţia asupra efectelor negative ale dezastrelor naturale şi antropice asupra societăţii.

Prin proiectele sale educaţionale şi evenimentele organizate, instituţia îşi propune să crească gradul de conştientizare al cetăţenilor cu privire la aceste riscuri şi să îi pregătească pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Potrivit INCDFP, prin dezvoltarea de tehnologii inovatoare, se poate crea o societate mai sigură şi mai rezilientă în faţa dezastrelor naturale.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit

Publicat

foc 1 e1731953644577.jpg

Un incendiu a izbucnit la o casă din Turda. Focul a pornit de la un scurt-circuit. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Turda.

incendiuincendiu

FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit

La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia

Publicat

bani ok e1651078133718.jpg

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea preţului la energie: Ministrul Economiei spune că trebuie continuată şi după martie 2025

Publicat

plafonarea preţului la energie: ministrul economiei spune că trebuie continuată

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat, luni, că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când statul va găsi soluţiile corecte ca preţul să fie unul mic.

Radu Oprea a prezentat, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD, măsurile din domeniul economiei cuprinse în programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025 – 2028,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de ceață și polei în Alba și alte zone din țară, luni seara. Localități vizate în județ

Publicat

atenționare cod galben de ceață și polei în alba și

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de ceață, luni seara, până la ora 24.00. Sunt condiții de formare a ghețușului.

Se va semnala local ceață, ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m.

Aceasta va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Sunt vizate localitățile:

  • Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori
  • Unirea,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe