Connect with us

EVENIMENT

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului: rotaţie scurtată, mutarea Polului Nord

Publicat

cutremur
Arhivă foto

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) evidențiază cu ocazia Zilei Pământului consecințele majore ale cutremurelor precum cele din Indonezia din 2014 sau cele din Turcia și Siria din 2023 asupra planetei noastre. Potrivit studiilor, acestea pot cauza scurtarea rotației Pământului și mutarea Polului Nord.

INCDFP arată că în ultimele decenii, omenirea a asitat la o creştere a fenomenelor extreme cauzate de temperaturile globale în creştere, cum ar fi inundaţii, incendii şi secetă.

„Acestea nu sunt singurele evenimente naturale care au un impact semnificativ asupra planetei noastre.

Cutremurele catastrofale, tsunami-urile pe care le generează şi erupţiile vulcanice sunt alte exemple ale acestor fenomene naturale care pot afecta grav mediul şi societatea.

Stiinţe care se ocupă cu studiul Pământului, precum geologia, oceanografia, geofizica, sunt interconectate şi ajută la înţelegerea Pământului şi a fenomenelor care au loc pe suprafaţa sa.

Alături de acestea, fizica pământului şi seismologia au un rol esenţial în furnizarea de informaţii despre structura şi dinamica planetei noastre.

Prin studierea cutremurelor şi a mişcărilor tectonice, seismologia contribuie indirect la înţelegerea şi protejarea planetei noastre prin identificarea zonelor cu risc seismic ridicat şi prin dezvoltarea de tehnologii şi sisteme de alertă timpurie în cazul producerii unui cutremur.

Aceste sisteme pot contribui la reducerea impactului acestor dezastre naturale”, arată Institutul, pe pagina de Facebook, sâmbătă, de Ziua Pământului.

Reprezentanţii INCDFP vin cu exemple în privinţa consecinţelor pe care cutremurele le au asupra Planetei.

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului. Cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat

„Un exemplu relevant este acela că cercetătorii de la NASA, folosind datele cutremului din Indonezia din 2004, având magnitudinea Mw 9.3 (EMSC), au constat că acest seism a avut consecinţe asupra Pământului: a afectat rotaţia acestuia, a scurtat durata zilei cu 2,68 microsecunde, a modificat uşor forma planetei şi a mutat Polul Nord către est cu aproximativ 2,5 centimetri.

De asemenea, cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat şi mobilizararea impresionantă a societăţii”, potrivit comunicatului citat.

Pe lângă activităţile de cercetare şi monitorizare, INCDFP atrage atenţia asupra efectelor negative ale dezastrelor naturale şi antropice asupra societăţii.

Prin proiectele sale educaţionale şi evenimentele organizate, instituţia îşi propune să crească gradul de conştientizare al cetăţenilor cu privire la aceste riscuri şi să îi pregătească pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Potrivit INCDFP, prin dezvoltarea de tehnologii inovatoare, se poate crea o societate mai sigură şi mai rezilientă în faţa dezastrelor naturale.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Se întrerupe alimentarea cu apă potabilă, pe mai multe străzi din Florești

Publicat

robinet apa bun scaled e1723642730908.jpg

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.

Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.

Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:

  • Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
  • Muzeul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Glovo are concurent la Alba Iulia: Un nou serviciu de livrare de mâncare din restaurante intră pe piață din aprilie 2025

Publicat

glovo are concurent la alba iulia: un nou serviciu de

Piața livrărilor de mâncare din Alba Iulia cunoaște o primă schimbare semnificativă: după o perioadă în care Glovo a operat fără concurență reală, Bolt Food devine al doilea mare serviciu disponibil pentru locuitorii orașului.

Noua opțiune aduce o alternativă pentru comenzile de la restaurante locale și francize, într-un moment în care cererea pentru livrări rapide și accesibile este în continuă creștere.

Bolt Food intră pe piața livrărilor din Alba Iulia, unde…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Exercițiu interactiv la Colegiul I.M. Clain din Blaj: Elevii au învățat de la pompieri cum să se comporte în caz de cutremur

Publicat

foto exercițiu interactiv la colegiul i.m. clain din blaj: elevii

La Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj a avut loc o activitate educativă organizată de ISU Alba. Mai exact, elevii au învățat ce trebuie să facă în timpul unui cutremur. Activitatea a avut loc marți, 1 aprilie 2025. 

Evenimentul a inclus un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, în care elevii și profesorii au fost instruiți asupra măsurilor de protecție în timpul unui seism. De asemenea, participanții au învățat tehnici de acordare a primului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele. Două echipaje de pompieri intervin pentru a stinge incendiul

Publicat

masina in flacari.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism.

Mașina cuprinsă de flăcări se află la intrarea în localitatea Vâlcele.

Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, flăcările se manifestă generalizat. Din fericire nu există victime. La intervenție iau parte două echipaje de pompieri.

Revenim cu amănunte.

Foto: ISU Cluj

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe