Connect with us

EVENIMENT

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului: rotaţie scurtată, mutarea Polului Nord

Publicat

cutremur
Arhivă foto

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) evidențiază cu ocazia Zilei Pământului consecințele majore ale cutremurelor precum cele din Indonezia din 2014 sau cele din Turcia și Siria din 2023 asupra planetei noastre. Potrivit studiilor, acestea pot cauza scurtarea rotației Pământului și mutarea Polului Nord.

INCDFP arată că în ultimele decenii, omenirea a asitat la o creştere a fenomenelor extreme cauzate de temperaturile globale în creştere, cum ar fi inundaţii, incendii şi secetă.

„Acestea nu sunt singurele evenimente naturale care au un impact semnificativ asupra planetei noastre.

Cutremurele catastrofale, tsunami-urile pe care le generează şi erupţiile vulcanice sunt alte exemple ale acestor fenomene naturale care pot afecta grav mediul şi societatea.

Stiinţe care se ocupă cu studiul Pământului, precum geologia, oceanografia, geofizica, sunt interconectate şi ajută la înţelegerea Pământului şi a fenomenelor care au loc pe suprafaţa sa.

Alături de acestea, fizica pământului şi seismologia au un rol esenţial în furnizarea de informaţii despre structura şi dinamica planetei noastre.

Prin studierea cutremurelor şi a mişcărilor tectonice, seismologia contribuie indirect la înţelegerea şi protejarea planetei noastre prin identificarea zonelor cu risc seismic ridicat şi prin dezvoltarea de tehnologii şi sisteme de alertă timpurie în cazul producerii unui cutremur.

Aceste sisteme pot contribui la reducerea impactului acestor dezastre naturale”, arată Institutul, pe pagina de Facebook, sâmbătă, de Ziua Pământului.

Reprezentanţii INCDFP vin cu exemple în privinţa consecinţelor pe care cutremurele le au asupra Planetei.

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului. Cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat

„Un exemplu relevant este acela că cercetătorii de la NASA, folosind datele cutremului din Indonezia din 2004, având magnitudinea Mw 9.3 (EMSC), au constat că acest seism a avut consecinţe asupra Pământului: a afectat rotaţia acestuia, a scurtat durata zilei cu 2,68 microsecunde, a modificat uşor forma planetei şi a mutat Polul Nord către est cu aproximativ 2,5 centimetri.

De asemenea, cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat şi mobilizararea impresionantă a societăţii”, potrivit comunicatului citat.

Pe lângă activităţile de cercetare şi monitorizare, INCDFP atrage atenţia asupra efectelor negative ale dezastrelor naturale şi antropice asupra societăţii.

Prin proiectele sale educaţionale şi evenimentele organizate, instituţia îşi propune să crească gradul de conştientizare al cetăţenilor cu privire la aceste riscuri şi să îi pregătească pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Potrivit INCDFP, prin dezvoltarea de tehnologii inovatoare, se poate crea o societate mai sigură şi mai rezilientă în faţa dezastrelor naturale.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Indicii ROBOR au revenit pe CREȘTERE

Publicat

dolari pixabay.jpg

La începutul săptămânii viitoare vom afla care va fi drumul României pentru următorii ani. În Uniunea Europeană și NATO. Sau întoarcerea spre anii ´80 și Rusia.

Noul președinte, oricare va fi el, se va confrunta cu mari probleme sociale dar și economice, în condițiile în care PIB-ul României a crescut anul trecut cu doar 0,8%, iar avansul în primul trimestru din acest an a fost de numai 0,2% față de perioada similară din 2024, conform datelor prezentate de INS….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vineri, 23 mai: Serată muzicală în Cetatea Câlnicului, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”

Publicat

vineri, 23 mai: serată muzicală în cetatea câlnicului, în cadrul

Vineri, 23 mai, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului International „Lucian Blaga”, cu începere de la ora 19.30 , în ambianța unică a Cetății Câlnicului – inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, va avea loc o serată muzicală de excepție, la care publicul este invitat cu toată căldura.

Versurile poemelor lui Blaga vor răsuna între vechile ziduri, readuse la viață prin muzica compusă de pianista japoneză Chiyo Hagiwara şi vocea sopranei Melinda Samson.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Ați VĂZUT-O? Femeie de 34 de ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

kanalas iolanda e1747327514567.jpeg

În data de 15 mai a.c., în jurul orei 12:00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de o femeie cu privire la faptul că nepoata sa, Kanalas Iolanda, în vârstă de 34 de ani, a plecat voluntar, în urmă cu aproximativ trei luni, de la domiciliul din Cluj-Napoca și, până în prezent, nu a mai revenit, neavând informații despre locul în care s-ar afla.

SEMNALMENTE : Înălțime aproximativă – 1,60 m, greutate de circa 80 kg, ochi negri, păr brunet.

UPDATE….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru dotarea unităților de învățământ din Alba Iulia

Publicat

tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru

Tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru dotarea unităților de învățământ din Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a lansat pe 15 mai, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente digitale pentru dotarea și digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiu. 

Valoarea totală este estimată la 2.115.700 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR.  

Potrivit documentației, proiectul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe