Connect with us

EVENIMENT

Incendiu produs la acoperișul unei locuințe, într-o localitate din Argeș

Publicat

incendiu produs la o locuință, într o localitate din mureș
Arhivă foto

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seară la acoperișul unei locuințe, în Mărăcineni, Argeș.

Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință din comuna Mărăcineni, satul Argeșelu.

Arde generalizat acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării acționează pe mai multe sectoare pentru a împiedica propagarea flăcărilor la vecinătăți.

Intervin pompierii de la Detașamentul Pitești și Mioveni cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, alături de un echipaj SMURD de prim ajutor calificat.

Stire in actualizare

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Peste 225.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Publicat

frontiera vama politia de frontiera
Arhivă foto

În ultimele 24 de ore au trecut prin punctele de frontieră ale României peste 225.000 de persoane.

Potrivit Poliției de Frontieră, în data de 9.6.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 225.050 de persoane, cetățeni români și străini și peste 57.650 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.

Pe sensul de intrare în România, au fost 101.983 de persoane, dintre care 11.467 de cetăţeni ucraineni.

Astfel, începând cu data de 10.2.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 9.6.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.481.520 cetăţeni ucraineni.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Citește mai departe

ECONOMIE

Patru țări, printre care și România, cea mai mare creştere economică din UE, în primul trimestru din 2023

Publicat

bani pixabay.jpg
Arhivă foto

Potrivit datelor revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), economia UE și cea a zonei euro au înregistrat o creștere de 1% în primul trimestru din 2023, în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Spania, Cipru, Malta și România au raportat cel mai semnificativ avans în această perioadă.

În UE, cel mai semnificativ avans anual în perioada ianuarie-martie 2023 s-a înregistrat în Spania (3,8%), Cipru (3,4%), Malta (3,2%) şi România (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3,7%), Lituania (minus 2,7%) şi Ungaria (minus 1,1%).

PIB-ul SUA a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 1,6% în ritm anual.

Pe baza datelor ajustate sezonier, PIB-ul UE şi al zonei euro era cu 2,9% şi, respectiv, cu 2,2%, peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019, înaintea pandemiei. În cazul Statelor Unite, PIB-ul era cu 5,4% peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019.

De asemenea, economia UE a crescut cu 0,1% iar a zonei euro a scăzut cu 0,1%, în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro.

Patru țări, printre care și România, cea mai mare creştere economică din UE, în primul trimestru din 2023. Economia zonei euro a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an

Economia zonei euro a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în timp ce UE a evitat recesiunea, conform datelor revizuite ale Eurostat.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

În UE, cea mai mare creştere economică în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, s-a înregistrat în Polonia (3,8%), Luxemburg (2%) şi Portugalia (1,6%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 4,6%), Lituania (minus 2,1%) şi Ţările de Jos (minus 0,7%).

România a înregistrat o creştere de 0,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 1%. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori

Publicat

Arhivă foto

Un studiu clinic recent efectuat în Statele Unite a confirmat că o nouă metodă de transplant care „reanimează” inimile donatorilor este sigură și eficientă. Aceste rezultate promițătoare ar putea duce la o creștere semnificativă a numărului de inimi disponibile pentru transplant provenite de la donatori, conform informațiilor furnizate de UPI.

Studiul a testat o metodă ce permite medicilor să transplanteze inimi de la donatori decedaţi prin „moarte circulatorie” (cardiacă), ceea ce înseamnă că inima a încetat să mai bată.

În mod tradiţional, transplanturile de inimă pot fi realizate cu o inimă de la un donator conectat la aparate de susţinere a vieţii şi declarat în moarte cerebrală.

Aceasta înseamnă că toate funcţiile creierului au încetat, dar inima şi alte organe sunt întreţinute de aparate.

Însă, datorită unui nou dispozitiv „heart-in-a-box” („inimă în cutie”), medicii pot să preleveze o inimă donatoare care a încetat să mai bată şi să o revigoreze, testându-i funcţia pentru a determina dacă este potrivită pentru transplant.

În urma noului studiu, desfăşurat în 15 centre de transplant din SUA, medicii au descoperit că efectul metodei a fost la egalitate cu transplanturile de inimă tradiţionale.

Dintre 80 de pacienţi care au primit o inimă reanimată provenită de la un donator, 94% erau în viaţă şase luni mai târziu, comparativ cu 90% din 86 de pacienţi care au primit inimi de la donatori în moarte cerebrală.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori.

Experţii au declarat că aceste rezultate, publicate joi în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine, sunt „entuziasmante”.

Metoda, cunoscută sub numele de donare după moarte circulatorie (DCD), ar putea extinde oferta de inimi donatoare cu aproximativ 30% în SUA, a declarat cercetătorul principal dr. Jacob Schroder, director al programului de transplant cardiac de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord.

„Încă nu este suficient”, a spus Schroder.

„Dar aş spune că aceasta este cea mai mare realizare în transplantul de inimă de la… transplantul de inimă”, a adăugat el.

Inimile DCD provin de la donatori care au suferit răni fatale în urma cărora au fost conectaţi la aparate, fără şanse de recuperare. În cele mai multe cazuri, ei prezintă leziuni grave ale creierului care nu îndeplinesc criteriile stricte utilizate pentru a declara moartea cerebrală. În schimb, ei decedează prin „moarte circulatorie” după ce familia decide asupra întreruperii suportului vital.

În SUA, transplanturile DCD sunt efectuate de mult timp cu alte organe, inclusiv rinichi, ficat şi plămâni. Aceste organe, în special rinichii, pot tolera o perioadă de privare de oxigen după moartea circulatorie. Inima, care încetează să mai bată în caz de moarte circulatorie, a fost excepţia.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori. Noul studiu este primul care testează această metodă în Statele Unite, folosind sistemul Organ Care System

„Mult timp”, a explicat Schroder, „nu am avut metode pentru a păstra şi reanima inima”.

Dar în ultimii ani, odată cu apariţia noilor tehnologii, centrele de transplant din alte ţări au folosit inimi DCD. Studii restrânse efectuate în Australia şi Regatul Unit au indicat că beneficiarii acestor transplanturi au aceleaşi rezultate ca în cazul pacienţilor transplanturilor convenţionale.

Noul studiu este primul care testează această metodă în Statele Unite, folosind sistemul Organ Care System realizat de TransMedics, o companie de dispozitive medicale din Massachusetts, care a finanţat studiul.

Acest dispozitiv „heart-in-a-box” perfuzează inima donatorului cu sânge cald, oxigenat.

Pe lângă resuscitarea inimii, dispozitivul permite medicilor să testeze funcţia inimii.

Studiul a înrolat 180 de candidaţi adulţi pentru transplant de inimă, jumătate primind o inimă DCD şi jumătate beneficiind de una provenită de la un donator aflat în moarte cerebrală.

La şase luni, cercetătorii au analizat rezultatele a 166 de beneficiari de transplant cardiac. În general, ratele de supravieţuire au fost comparabile între cele două grupuri, la fel ca şi riscul de probleme grave cu noua inimă.

Pacienţii din grupul DCD au prezentat un risc mai mare de probleme semnificative ale funcţiei cardiace la scurt timp după transplant – 15% comparativ cu 5% în cazul grupului cu transplant standard.

Însă, problemele erau gestionabile, notează UPI.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori. Aproximativ 20 de centre de transplant din SUA efectuează transplanturi de inimă DCD

În prezent, aproximativ 20 de centre de transplant din SUA efectuează transplanturi de inimă DCD, conform lui Schroder.

Alţi experţi se aşteaptă ca aceste descoperiri să încurajeze mai multe programe de transplant să adopte această metodă.

Domeniul transplantului de inimă este, prin natură, „foarte conservator”, a spus dr. Nancy Sweitzer, specialistă în insuficienţă cardiacă şi cadru didactic la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington.

Echipele de transplant vor să fie sigure că „fac o treabă bună” când le oferă pacienţilor o nouă inimă, a precizat ea.

„Cred că aceste descoperiri vor determina mai multe programe să continue să facă asta cu mai multă încredere”, a spus Sweitzer, care a semnat un editorial publicat împreună cu studiul.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori. În 2022, în SUA au fost efectuate un număr record de 4.111 transplanturi de inimă

Dr. David Klassen director medical al United Network for Organ Sharing (UNOS), organizaţia nonprofit care gestionează lista de aşteptare din SUA pentru transplant, a declarat că, în comparaţie cu alte transplanturi de organe, cele cardiace au fost întotdeauna mai limitate de ofertă.

Potrivit lui Klassen, noile descoperiri confirmă ceea ce credea toată lumea, însă, după cum a adăugat el, erau necesare date solide în urma unui studiu clinic, pentru a spori încrederea programelor în transplanturile de inimă DCD.

În 2022, în SUA au fost efectuate un număr record de 4.111 transplanturi de inimă, potrivit UNOS. În prezent, 3.350 de americani se află pe lista de aşteptare pentru o inimă. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Mașină lovită de tren, la ieșire din municipiul Arad. A fost anunțată o victimă încarcerată

Publicat

acc tren masina arad 2

Un accident feroviar s-a produs la ieșire din municipiul Arad. Din primele date a fost anunțată o victimă încarcerată.

Potrivit ISU Arad, accidentul rutier  a avut loc  la trecerea de nivel cu calea ferată din municipiul Arad, la ieșirea spre orașul Pecica.

UPDATE ora 15.55: Victima a fost extrasă în viață din autoturism și preluată de către echipajul medical SMURD Terapie Intensivă Mobilă.

Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale suplimentare.

Coliziunea s-a produs între un autoturism și un tren.

acc tren masina arad

Din primele date, a fost anunțată persoană încarcerată.

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD Terapie Intensivă Mobilă.

 

Citește mai departe