Connect with us

ACTUALITATE

Încep lucrările la Transalpina de Apuseni. 78 de kilometri cu piste de biciclete, stații de autobuz și peisaje montane

Publicat

Consiliul Județean Alba a finalizat procedura de licitație pentru unul dintre cele mai importante obiective de infrastructură județeană. Este vorba despre DJ 107 I, supranumit și ”Transalpina de Apuseni”. Drumul va avea 78,5 kilometri și va costa 41,6 milioane de euro, informează ziarul Alba24.ro.

Vicepreședintele instituției, Marius Hațegan, spune că drumul va deschide destinații turistice importante, până acum inaccesibile și va avea piste de biciclete, stații de autobuz și multe altele. Termenul de finalizare este de 36 de luni, iar lucrările ar putea începe într-o lună de la semnarea contractului.

Costurile vor crește însă chiar înainte ca lucrările să înceapă, din cauza unei ordonanțe de urgență a guvernului, care a ridicat salariul minim în construcții.

Asta înseamnă că muncitorii care vor lucra acolo vor câștiga în total mai mult aproximativ 2 milioane de euro, sumă pe care reprezentanții instituției speră să o acopere din economiile realizate ca urmare a procedurii de licitație: firmele care au câștigat au oferit prețuri cu 5% mai mici față de valoarea estimată, adică față de banii disponibili. 

Drumul va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu) și este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 4,6 milioane de euro. Consiliul Județean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puțin peste 400.000 de lei.

”Transalpina de Apuseni” va avea o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.

De asemenea, lucrarea presupune pete 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton.

Potrivit vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan, lucrările au fost împărțite în două loturi aproximativ egale. Ambele loturi au fost câștigate de aceeași asociere: Societeatea de Construcții Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia), cu mențiunea că fiecare dintre firme este lider de asociere la câte un lot. ”Vom semna contractul la începutul lunii iulie” a spus Marius Hațegan.

Două milioane de euro, costuri suplimentare

Încă înainte să înceapă lucrările, costurile au și crescut cu aproximativ 2 milioane de euro din cauza ordonaței de urgență a Guvernului care crește salariul minim pe economie în domeniul construcțiilor (OUG 114). Procedura a fost organizată înainte de apariția ordonanței, astfel încât firmele respective veniseră la licitație cu prețuri mai mici la manoperă și deci cu un preț mai mic al contractului. După începerea lucrărilor, vor trebui însă să își plătească angajații după noua grilă. Diferența de bani ar ajunge aproape la două milioane de euro bani pe care ar trebui să îi suporte beneficiarul, adică în acest caz Consiliul Județean Alba.

Marius Hațegan spune însă că există o soluție, pentru ca suma pe care o suportă instituția din bugetul propriu să fie mult mai mică. Acesta a afirmat că se vor putea folosi banii proveniți din diferența dintre valoarea estimată a investiției și prețul la care s-a atribuit licitația.

Practic, CJ Alba avea la dispoziție o sumă de bani pentru lucrare, dar în urma licitației, prețul oferit a fost cu 5% mai mic decât această sumă și a rezultat o economie de aproape 2 milioane de euro.

În situația aceasta sunt toate lucrările din România, contractate înainte de apariția OUG 114 și nefinalizate. Multe dintre acestea sunt blocate, din lipsa procedurilor și a bugetelor suplimentare.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Incendiu evitat în ultimul moment la Cucorăni. ISU Botoșani: Coșurile de fum trebuie curățate periodic

Publicat

incendiu evitat în ultimul moment la cucorăni. isu botoșani: coșurile

Publicitate

O casă din localitatea Cucorăni a fost la un pas de incendiu, ieri după-amiază, din cauza depunerilor de funingine din coșul de fum.

Din fericire, intervenția rapidă a pompierilor din cadrul Detașamentului Botoșani a prevenit producerea unor pagube materiale.

Cauza incidentului a fost aprinderea funinginii acumulate pe pereții interiori ai coșului, o situație care poate deveni extrem de periculoasă dacă nu este prevenită prin curățări regulate, a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe perioada electorală pentru alegerile locale parțiale din 4 mai din Avrămeni și Coșula. Campania, din 19 aprilie

Publicat

vot 1.jpg

Publicitate

Perioada electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din 14 județe începe astăzi, duminică, candidaturile urmând să fie depuse până pe 14 aprilie, iar campania va începe pe 19 aprilie, relatează agerpres.ro.

Două comune din județul Botoșani – Avrămeni și Coșula – vor organiza alegeri locale parțiale pentru funcția de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Câți câini ai voie să ții în curte? Răspunsul pe care mulți nu îl știu și riscă o amendă

Publicat

câți câini ai voie să ții în curte? răspunsul pe

Publicitate

Tot mai mulți români aleg să-și împartă curtea și viața cu unul sau mai mulți câini. Însă o întrebare frecventă este: există o limită legală privind numărul de câini pe care îi poți crește pe proprietatea ta? Răspunsul vine chiar din legislația actuală, care aduce clarificări pentru cei care locuiesc la casă, fie în mediul urban, fie în cel rural, relatează cluj24.ro.

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios ioan scărarul

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, mai este cunoscut și sub numele de „Sfântul Ioan Sinaitul” sau „Sfântul Ioan Climax”, s-a născut spre sfârșitul secolului al VI-lea, și a fost fiul lui Xenofont și al Mariei, aceștia având doi fii: pe Ioan și pe Arcadie. A fost contemporan cu Sfântul Maxim Mărturisitorul. Conform spuselor Arhiepiscopului Atenei, Meletie, țara de origine a Sfântului Ioan Scărarul este Palestina, iar călugărul Daniil de la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe