Connect with us

EVENIMENT

Încep negocierile PNL – PSD – UDMR pe programul de guvernare

Publicat

citu ciolacu hunor

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pe programul de guvernare încep, miercuri, cu partea economică şi socială.

De la ora 10,00, ar urma să aibă loc negocierile pe capitolul Economie-finanţe, de la ora 12,00 – pe Justiţie, de la ora 14,00 – pe Apărare, Externe şi Interne, de la ora 15,00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene şi Transporturi, de la ora 16,00 – pe Agricultură şi Mediu, iar de la ora 17,00 pe Energie.

Joi, discuţiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate şi Educaţie.

Negocierile ar urma să aibă loc la Vila Lac.

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au avut, marţi, la Parlament, primele consultări oficiale pentru formarea unui nou Guvern.

„A fost o primă discuţie în format alături de PSD, UDMR şi minorităţi şi am discutat despre un calendar în care vom discuta despre programul de guvernare. Mâine vom începe cu punctele importante pe partea economică şi socială şi, după aceea, mergem mai departe”, a afirmat preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.

Cîţu: taxele nu vor fi majorate în perioada următoare

„Discuţiile pe programul de guvernare încep mâine. Dar, de principiu, PNL a comunicat şi aseară care sunt elementele importante pentru noi şi, aici, lăsând la o parte cota unică sau alt tip de impozitare, nu vom creşte taxe în perioada următoare. Este ceea ce noi susţinem”, a spus liderul PNL. „În acest moment, am spus foarte clar că nu vrem să creştem taxe. Niciun sistem de impozitare care va duce la creşterea taxelor nu va putea să fie trecut”, a arătat Florin Cîţu.

El a spus însă că există o discuţie cu privire la majorarea numărului de ministere, la cel mult 20, în viitorul Guvern. „Nu am discutat despre ministere sau despre funcţia de premier. Am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un Guvern stabil. (…) Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere (…) până la maxim 20”, a afirmat Cîţu.

Ciolacu: Programul de guvernare ar trebui cumva conceput cu măsuri pe termen scurt şi cu măsuri pe termen mediu

Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a spus că viitorul program de guvernare ar trebui să conţină şi măsuri pe termen scurt şi mediu pentru creşterea nivelului de trai.

„Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare, vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cumva conceput cu măsuri pe termen scurt şi cu măsuri pe termen mediu (…) pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi depăşirea iernii, fiindcă toţi românii sunt afectaţi de criza energetică şi de pandemie şi, pe urmă, restul de program de guvernare până la finele anului 2024”, a explicat Ciolacu.

Întrebat cum se va poziţiona PSD în privinţa Legilor Justiţiei şi a desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, Ciolacu a spus: „Haideţi să lăsăm specialiştii pe Justiţie să se pronunţe. (…) Am văzut cum a funcţionat Justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează Justiţia în acest moment cu SIIJ. Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”.

Kelemen Hunor: Eu sper că pe 18 noiembrie vom avea Guvern votat în Parlament

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat speranţa că, pe data de 18 noiembrie, noul Guvern va fi învestit de Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani.

„Am propus un calendar pentru a ajunge în Parlament, în cazul în care ne vom înţelege. Noi credem că pe 17 – 18 noiembrie se poate da un vot – prima dată audieri în comisii pe 17 noiembrie şi pe 18 vot în Parlament. Am format echipele pentru negocierea Guvernului, pe capitole, am format o echipă pentru a discuta cadrul de funcţionare a coaliţiei – acordul politic – şi ne apucăm de discutat fiecare propoziţie, fiecare capitol. Eu sper că pe 18 noiembrie vom avea Guvern votat în Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani. (…) Mâine dimineaţă încep discuţiile pe programul de guvernare, pe fiecare capitol separat”, a declarat liderul UDMR.

El a adăugat că nu s-a stabilit deocamdată care formaţiune va da premierul.

„Acest lucru încă nu a fost stabilit, rămâne în discuţie şi, sigur, în momentul în care noi reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic, se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, eu sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic, pentru că aici vorbim, dincolo de cifre, dincolo de matematică, de ceva mai consistent.

Acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin revizuirea Constituţiei, altfel, sigur, se poate guverna cu 55 – 56%, când vorbim de o majoritate atât de largă trebuie să ai şi un deziderat foarte ambiţios, dincolo de problemele urgente legate de pandemie, legate de inflaţie, de preţul energiei, legate de investiţii care trebuie să fie în acest moment prioritatea numărul unu”, a explicat Kelemen Hunor. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

24.837 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, dintre care 5.395 cu prima doză

Publicat

v

Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 5.395 reprezintă prima doză, 9.743 – doza a doua şi 9.699 – doza a treia, a informat, miercuri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit sursei citate, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 14.952.118 de doze de vaccin pentru 7.754.768 de persoane, dintre care 7.444.912 au primit schema completă şi 1.575.109 s-au imunizat cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11 reacţii adverse, dintre care 3 de tip local şi 8 de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.439 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.102 de tip local şi 17.337 de tip general. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Județele în care stau în carantină persoanele infectate cu COVID 19 în Africa de Sud

Publicat

Cele două persoane infectate cu virusul SARS CoV-2 care au fost repatriate din Africa de Sud cu avionul Tarom se află în carantină la domiciliu în Vaslui și Brașov.

Persoanele infectate cu virusul SARS CoV-2 din avionul care a ajuns marți, la București, venind din Africa de Sud, sunt din județele Vaslui și Brașov. Este vorba despre două persoane care se află în carantină la domiciliu.

Acestea au fost depistate pozitiv în urma testelor făcute pe aeroportul Otopeni. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii oamenilor cu care au intrat în contact.

Probele lor au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili dacă este vorba despre varianta Omicron.

Al treilea caz de infectare cu COVID 19 a fost descoperit miercuri în grupul sportivilor din Baia Mare repatriați din Africa de Sud.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Impact frontal între două autoturisme pe DN 6, în Caraș-Severin. Trei persoane, transportate la spital

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, miercuri seară pe DN 6, în județul Caraș-Severin. Trei persoane au fost transportate la spital după impactul dintre două mașini.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că două autoturisme au fost implicate într-o coliziune frontală pe DN 6 Caransebeș – Orșova, în zona localității Valea Timișului, județul Caraș-Severin.

În urma accidentului, trei persoane rănite au fost transportate la spital.

Circulația este oprită aproximativ 30 de minute pentru efectuarea cercetărilor la locul producerii evenimentului rutier.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Papa Francisc cere tratamente medicale juste şi eficiente pentru bolnavii de SIDA

Publicat

papa

Papa Francisc a cerut, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, tratamente medicale mai juste şi mai eficiente pentru toţi cei care au contractat virusul HIV, în cadrul Audienţei generale de miercuri, relatează EFE.

În apelul său, papa Francisc a menţionat multitudinea de persoane afectate în întreaga lume de acest virus şi a cerut un angajament reînnoit în favoarea lor.

„Pentru multe dintre aceste persoane, din diferite părţi ale lumii, nu există acces la tratamente esenţiale”, a spus Suveranul Pontif care a făcut apel la „o reînnoire a angajamentului şi a solidarităţii pentru a garanta tratamente medicale juste şi eficiente”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, două treimi din numărul total al persoanelor seropozitive (25,7de milioane) trăiesc în Africa.

Dintre aceste persoane, 80 % şi care au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani sunt femei.

În 2021 s-au împlinit 40 de ani de când au fost raportate în SUA primele cazuri cunoscute de SIDA.

Deşi Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) activează pentru a eradica această pandemie până la jumătatea acestui secol, acest obiectiv pare să se îndepărteze, în condiţiile în care omenirea este implicată în prezent în lupta împotriva noului coronavirus.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe