Connect with us

EVENIMENT

Începe campania de vaccinare anti-COVID în România

Publicat

Campania de vaccinare anti-COVID demarează duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Acestea sunt:
* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.

 

Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ”Matei Balş” Bucureşti – 600 de doze, iar la ”Victor Babeş” – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape.

„Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale”, a explicat Gheorghiţă.

Prezent sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, premierul Florin Cîţu a spus că, săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin.

„Mâine (duminică – n.r.) începe campania de vaccinare oficială, primul vaccin se va face mâine. Am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie”, a precizat prim-ministrul.

***
Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmăreşte dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, şi anume vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obţine recomandarea din partea EMA şi autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeaşi manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte, a informat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu şase companii. În baza acestor contracte semnate şi în funcţie de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA şi autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare. AGERPRESPotrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Fundația UNITECH – un nou HUB de inovare și antreprenoriat lansat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Publicat

utcn sedii 1 e1711623014266.jpg

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca anunță lansarea Fundației UNITECH, un centru de inovare și antreprenoriat, care va consolida colaborarea dintre mediul universitar și sectorul de afaceri, cercetători, studenți și profesioniști din diverse domenii. Obiectivul principal al fundației constă în contribuția la dezvoltarea unui ecosistem care să conecteze oameni, idei și oportunități în vederea creării unor parteneriate solide și orientate către viitor.

Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Cinci elevi de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Sebeș s-au calificat la etapa națională a olimpiadei de Istorie

Publicat

foto: cinci elevi de la colegiul național ”lucian blaga” din

Cinci elevi de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Sebeș s-au calificat la etapa națională a olimpiadei de Istorie. Aceștia au obținut premiul I la etapa județeană.

Competiția națională se va desfășura anul acesta între 27 aprilie-1 mai la Brașov.

Elevii calificați la olimpiada națională de Istorie

  • Damaris Vasinc (clasa a XI-a)
  • Constantin Olar (clasa a X-a)
  • Ioana Olaru (clasa a XI-a)
  • Cristiana Cioca (clasa a IX-a)
  • David Puțan (clasa a IX-a).

Aceștia au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai multe posturi de conducere la instituții publice. Regulile stabilite de Guvern, explicate de ministrul Finanțelor

Publicat

mai multe posturi de conducere la instituții publice. regulile stabilite

Numărul posturilor de conducere în instituțiile publice va putea crește de la 8% la 10%, potrivit ordonanței aprobate joi de Guvern. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat care sunt condițiile.

Creșterea de posturi de conducere se va putea aplica doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională. A doua condiție, dacă există angajamente faţă de Comisia Europeană pe un anumit domeniu de activitate.

„Sunt două condiţii pentru a avea procentul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

Publicat

spital clinic recuperare cluj napoca 2017.jpg

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat cu aparatură și va avea inclusiv o cameră pentru terapie hiperbară.

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici, iar proiectul va fi depus spre finanțate prin Programul de Sănătate, care beneficiază de fondri europene nerambursabile.

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe