ACTUALITATE
Începe modernizarea Parcului Farmec din Mărăști. Zone verzi de recreere, amenajate și pe malul Canalului Morii

Luni a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea Parcului Farmec din cartierul Mărăști.
Investiția, pe cei 3.125 de metri pătreați, urmărește revigorarea parcului prin realizarea unor zone de odihnă, zone pentru mișcare în aer liber și spații de joacă pentru copii, arată primarul Emil Boc.
Biodiversitatea Canalului Morii și cadrul natural vor fi păstrate intacte prin amenajarea unor zone verzi de recreere.
Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec include, de asemenea, dotarea cu mobilier urban nou alcătuit din grupuri de mese cu bănci, care vor fi utilizate pentru joc de şah, mese de ping-pong, complex modern de joacă pentru copii confecţionat pe structură de lemn, echipamente de fitness și cişmele.
Accesibilitatea persoanelor cu dizabilități va fi asigurată prin amplasarea unor bănci cu spătar, fără brațe laterale.
Dotări în cadrul proiectului:
- rețeaua de iluminat public cu LED
- sistem de irigație prin aspersiune
- sistem de supraveghere video
- rastel de biciclete de 13 m lungime, racordat la reţeaua de curent electric
„Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să reducem amprenta de carbon din oraș cu 15%”, a mai spus Emil Boc.
Executantul lucrărilor este Asocierea S.C. RO-VERDE LANDSCAPING S.R.L.- PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA S.R.L..
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
ACTUALITATE
Tânăr de 34 de ani, din municipiul Botoșani, arestat. Este cercetat sub aspectul comiterii mai multor infracțiuni de furt


ACTUALITATE
Venitul brut realizat de salariaţii cu contract de muncă şi program complet a ajuns la 6.190 lei, în octombrie 2022

Institutul Național de Statistică (INS) a dezvăluit miercuri datele referitoare la veniturile brute ale salariaților cu contract de muncă în octombrie 2022.
Conform analizei INS, se observă o creștere semnificativă a veniturilor, iar cifrele oferă o perspectivă detaliată asupra distribuției acestora în diverse sectoare și grupuri de vârstă.
Veniturile salariaților în octombrie 2022: o creștere de peste 40%
Potrivit INS, venitul brut realizat în luna octombrie 2022 de către salariații cu contract de muncă cu program complet a fost de 6.190 lei, depășind cu peste o pătrime salariul brut de bază de 4.895 lei.
Această creștere semnificativă indică o evoluție pozitivă a condițiilor salariale în această perioadă.
Diferențe între genuri și grupuri de vârstă
Analiza INS arată că salariații de sex feminin au avut venituri brute mai mici decât colegii lor bărbați cu aproximativ 300 de lei.
Totodată, salariații din grupa de vârstă 30-44 ani au înregistrat cele mai ridicate venituri brute, indicând o contribuție semnificativă a acestui segment la prosperitatea generală.
Repartizarea pe sectoare de activitate
Datele INS relevă că majoritatea salariaților cu contract de muncă cu program complet au activat în sectoare precum industria prelucrătoare (20,7%) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (16,6%).
Salariații bărbați au fost bine reprezentați în construcții (14,6%) și transport și depozitare (10,9%).
Dispariții în veniturile în funcție de ocupație și sector de activitate
Analiza dezvăluie diferențe semnificative în veniturile brute în funcție de ocupație și sector de activitate.
De exemplu, salariații din activitatea de informații și comunicații au înregistrat cele mai ridicate venituri, în timp ce cei din hoteluri și restaurante au avut venituri mai scăzute.
Evoluția veniturilor în funcție de vârstă
Datele INS arată că salariile brute și veniturile brute au crescut progresiv odată cu vârsta, atingând un punct culminant în jurul vârstei de 40 de ani.
Salariații din grupa de vârstă 35-39 ani au avut cele mai mari venituri brute, cu o performanță deosebită în rândul bărbaților specializați în diverse domenii de activitate.
Analiza INS oferă o imagine detaliată a peisajului salarial din România în octombrie 2022, evidențiind creșteri semnificative, dar și diferențe notabile între diverse categorii de salariați.
Aceste informații sunt esențiale pentru înțelegerea dinamicii pieței muncii și pot servi ca ghid pentru atât angajatori, cât și pentru salariați în luarea deciziilor legate de carieră.
ACTUALITATE
Numărul muncitorilor străini care vor putea să lucreze în România va ajunge la 140.000, anul viitor

Numărul muncitorilor străini care vor avea posibilitatea să lucreze în România în 2024 se va ridica la 140.000, înregistrând o creștere de 40% față de limita admisă pentru anul curent.
Potrivit eJobs, cei mai mulţi dintre angajatori sunt din sectoarele retail, HoReCa, servicii, construcţii, transport/logistică sau turism, precum şi pe poziţii din segmentul „entry level”, care necesită maximum doi ani de experienţă, citat de Agerpres.
Astfel, din cele aproape 350.000 de locuri de muncă postate de la începutul lunii ianuarie şi până la sfârşit de noiembrie, 86.000 au fost postate de angajatorii din retail, 51.000 de companiile din servicii, 40.000 de cele din industria alimentară, 37.000 în turism, 32.000 de către angajatorii din transport/logistică, iar 28.000 de cei din construcţii.
Conform datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, mediile salariale nete, la nivel naţional, pentru un angajat care ocupă o poziţie „entry level” în aceste domenii sunt cuprinse între 2.600 şi 3.600 de lei, după cum urmează: 3.000 de lei pentru cei care lucrează în retail, 3.600 de lei pentru angajaţii din construcţii, 3.000 de lei pentru industria alimentară şi HoReCa, 3.100 de lei pentru transport şi distribuţie, respectiv 2.600 de lei pentru turism.
„2022 a fost anul în care a crescut cel mai mult numărul de permise de lucru alocate muncitorilor din afara ţării, în condiţiile în care, în 2021, contingentul de lucrători străini nou admişi pe piaţa muncii a fost de 50.000, dublu faţă de anul precedent.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost înregistrate peste 96.000 de contracte de muncă pentru angajaţi veniţi din afara Uniunii Europene”, se arată în comunicatul companiei.
În acest moment, pe platformă sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă, dintre care aproape 6.500 aparţin angajatorilor din retail, 2.000 celor din construcţii, 3.300 din servicii, 2.600 din transport/logistică şi 2.200 din turism/HoReCa.