EVENIMENT
Începe sezonul turistic: Timp mare de așteptare la intrarea în Turcia și Grecia cu mașina

Timpul de așteptare pentru accesul rutier în Turcia din Bulgaria este de 6 – 8 ore, iar din Bulgaria în Grecia de cel puțin două ore, avertizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România.
Situația a apărut din cauza fluxului mare de turiști.
În contextul întârzierilor înregistrate la unele puncte de trecere a frontierelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, MAE a precizat că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din cele trei state au făcut demersuri pe lângă autoritățile centrale și locale, solicitând sprijin pentru adoptarea măsurilor necesare în vederea fluidizării traficului auto în punctele de frontieră.
Potrivit informațiilor obținute de reprezentanții Ambasadei României la Ankara și Consulatului General al României la Istanbul, timpul de așteptare pentru trecerea frontierei din Bulgaria în Turcia este de aproximativ 6-8 ore, din cauza fluxului ridicat de turiști din această perioadă, precum și a procedurilor de verificare a documentelor în punctele de trecere a frontierei.
De asemenea, potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ambasadei României la Sofia și ai Consulatului General al României la Salonic, timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Grecia este de aproximativ 2-3 ore.
Începe sezonul turistic: Timp mare de așteptare la intrarea în Turcia și Grecia cu mașina. Recomandările Ministerului Afacerilor Externe
„Având în vedere debutul sezonului turistic, MAE subliniază importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate, și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate”, transmite MAE.
De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să ia în considerare posibile aglomerării pe sensul de ieșire din Republica Turcia, Republica Elenă și Bulgaria la încheierea sejurului de Paște, precum și în contextul debutului sărbătorii „Ramazan Bayram”, la începutul lunii mai. Astfel, cetățenii români sunt sfătuiți să folosească toate cele trei puncte de trecere dintre Turcia și Bulgaria, respectiv Kapikule (TR) – Kapitan Andreevo (BG), Hamzabeyli (TR) – Lesovo (BG), Kirklareli (TR) – Malko Tîrnovo (BG) și să se asigure că dețin suficient combustibil, apă și alimente.
MAE, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare, va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul prin punctele de trecere a frontierei din cele trei state și va rămâne în dialog constant cu autoritățile locale.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879; +30 210 6744544 și al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, Ambasadei României la Ankara: +90 3124477945, +90 3124477940 și Consulatului General al României la Istanbul: +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, Ambasadei României la Sofia: +359 2 9733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +30 6978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic: +30 6906 479076, României în Republica Turcia: +90 532 318 1726 și Consulatului General al României la Istanbul: +90 5335420695, precum și al Ambasadei României în Republica Bulgaria: +359 879 440 758.
MAE recomandă consultarea paginii de internet dedicată alertelor de călătorie (https://www.mae.ro/travel-alerts) şi subliniază că, în acest context, a fost emisă o atenționare de călătorie pentru Republica Turcia (http://www.mae.ro/node/58467).
Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Victor Negrescu a fost reales vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).
Europarlamentarul român, originar din Alba, Victor Negrescu a anunțat sâmbătă că a fost reales în funcția de vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), în cadrul Congresului formațiunii.
Negrescu a anunțat pe rețelele de socializare că este „onorat” de această reconfirmare. Acesta a subliniat rolul PES ca forță politică ce susține coeziunea europeană, solidaritatea…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Echipa de fotbal ”U” Cluj a pierdut, sâmbătă, cu scorul de 2-0, meciul disputat acasă pe Cluj Arena cu FC Botoșani în Superligă.
La pauză, scorul a fost egal, 0-0, dar în repriza a doua moldovenii au redus stadionul la tăcere după ce au reușit să înscrie de două ori, în minutul 53 prin Câmpanu și în minutul 68 prin Ongeda.
În urma acestui rezultat, FC Botoșani ocupă locul 1 în clasament, cu 28…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Experiențele din copilărie, legate de nivelul de curaj al tinerilor adulți. Concluziile unor cercetători

Experiențele din copilărie sunt strict legate de nivelul de curaj al tinerilor adulți. Un nou studiu a identificat un mecanism psihologic-cheie în acest sens.
Cercetarea arată că atât copilăriile negative, cât și cele pozitive sunt legate de capacitatea unui individ de a persevera pe termen lung. Această relație este explicată în întregime de abilitatea sa de a-și gestiona emoțiile. Rezultatele au fost publicate în revista Psychological Reports, potrivit Mediafax.
Curajul,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Cum se prepară porc la proțap și ce spun producătorii locali de vinuri din Alba. ”Festival din Țara Vinului” la Alba Iulia

Evenimentul ”Festival din Țara Vinului” a continuat, sâmbătă după-amiaza, la Alba Iulia. S-a preparat porc la proțap, iar producătorii de vinuri au avut ocazia să se întâlnească cu clienții și să le prezinte cele mai bune produse.
Încă de dimineață, au fost pregătite degustări de vin, Wine pairing între vinuri și produse locale tradiționale, concursuri de degustare.
A fost preparat porc la grătar, de către bucătarul Adrian Truță din Alba Iulia. Acesta a…
Citește mai mult pe Alba24.ro