Connect with us

EVENIMENT

Închirierea unui apartament în regim turistic necesită certificat de clasificare

Publicat

h

Persoanele care închiriază apartamente în regim turistic trebuie să obţină un certificat de clasificare din partea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), potrivit unui comunicat remis joi de ministerul de resort.

„Ordinul de ministru publicat marţi, 01.03.2022, în Monitorul Oficial, nu restricţionează şi/sau interzice închirierea apartamentelor în regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice altă platformă similară, ci stabileşte procedura de clasificare a unităţilor de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurenţa neloială, respectiv fenomenul de ‘turism la negru’, implicit evaziunea fiscală. În această zonă a închirierilor se încasează venituri neimpozabile; din analizele interne rezultă că sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfăşoară o astfel de activitate. (…) Orice persoană fizică îşi poate închiria apartamentul în regim turistic, obţinând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în mod gratuit”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei, reglementarea promovată marţi, 1 martie, prin ordin de ministru, este prevăzută şi în Ordonanţa nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.

„Practic, până acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care închiriază apartamente pe termen scurt (în regim hotelier). Mai exact, art. 28 spune că ‘în scopul protecţiei turiştilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice, precum şi crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenţii economici din turism autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe în turism sau de certificat de clasificare, după caz'”, se precizează în comunicat.

MAT arată că activităţile turistice desfăşurate în cadrul unor unităţi aflate în locuinţe de tip condominiu pot afecta viaţa cotidiană a locatarilor.

„Blocurile de locuinţe nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecând de la premisa respectării drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obţinerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereţi comuni, pentru a putea obţine certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereţi comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi făcută de turişti în timpul orelor de odihnă. În cazul în care există o lipsă de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie să obţină acordul în vederea clasificării activităţilor turistice, atunci acesta poate apela la asociaţia de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru”, se menţionează în comunicat.

Potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, măsura facilitează introducerea unor noi jucători pe piaţa concurenţială, care poate duce către o creştere a calităţii serviciilor turistice.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a subliniat că clasificarea reprezintă o măsură de protecţie atât pentru turişti cât şi pentru proprietari.

„Clasificarea reprezintă o măsură de protecţie atât pentru turist, cât şi pentru proprietar, existând forme legale (nr. contract) care să stea la baza relaţiei dintre cei doi. În cazul unor probleme, organele competente ale statului pot interveni. Într-o perioadă în care ştirile false reprezintă o ameninţare la nivel global, e de condamnat orice persoană publică care, cu rea intenţie, induce nesiguranţă în rândul românilor!”, a menţionat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, citat în comunicat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Tocănița de intestine de miel, rețetă veche de câteva sute de ani, prezentată de bucătarul Călin Horvath

Publicat

video: tocănița de intestine de miel, rețetă veche de câteva

Tocănița de intestine de miel. Bucătarul șef Călin Horvath din Alba Iulia a prezentat pentru Alba24 o rețetă veche de câteva sute de ani, care astăzi a ajuns să fie considerată o delicatesă. Este vorba despre tocănița de intestine de miel sau tocana de mațe de miel cum se spune în popor. 

„Această rețetă am descoperit-o în satul natal al soției mele, în Ghirbom. De la soacra mea am învățat să fac acest preparat. Ei l-au moștenit de la părinți, părinții de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Frumoasa fiică a unui lider PSD Cluj, Miss Tourism World 2024 România

Publicat

miss turism romania 2024 crop.jpg

Ioana Oleleu, fiica politicianului PSD Cluj Ioan Oleleu, a fost desemnată Miss Tourism World 2024 România. Va reprezenta țara noastră la competiția găzduită în China.

Ioana Oleleu va reprezenta țara noastră în competiția internațională de frumusețe Miss Tourism World 2024. Tânăra este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Într-un interviu din 2022, Ioana arăta că face parte din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Slujba din VINEREA MARE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Prohodul Domnului, procesiunea cu Sfântul Epitaf

Publicat

live video: slujba din vinerea mare, la catedrala Încoronării din alba

Slujba din VINEREA MARE, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia are loc Denia Prohodului Domnului, cu procesiunea Sfântului Epitaf. Sute de credincioși participă la slujbă și apoi la procesiunea prin care se înconjoară biserica. 

Sfânta şi Marea Vineri este ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu şi a fost pus în mormânt, fiind, potrivit tradiţiei, zi de post negru, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Elevii din Sebeș primesc batoane cu fructe la școală, până la finalul anului școlar. Achiziție făcută de Primărie

Publicat

elevii din sebeș primesc batoane cu fructe la școală, până

Elevii din Sebeș primesc batoane cu fructe la școală, până la finalul anului școlar, ca suport alimentar. 

Primăria Sebeș a cumpărat în luna aprilie, prin intermediul platformei SEAP, batoane cu conținut de fructe/semințe oleaginoase, ca suport alimentar, pentru elevii din municipiu, până la finalul anului școlar 2023 – 2024.

Valoarea totală a produselor a fost de 265.603,36 de lei, fără TVA (circa 53.450 de euro). Ofertantul este Nutribon SRL din Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe