Connect with us

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un ofiţer de poliţie judiciară acuzat că a primit mită suma de un milion de euro

Publicat

inchisoare penitenciar gratii 590x354

Un ofițer de poliţie judiciară a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare. Marius Aurelian Fleancu este acuzat că a cerut şi primit de la un om de afaceri suma de 1,1 milioane de euro, reprezentând mita pentru a-l ajuta la clasarea unui dosar în care acesta din urmă era cercetat pentru înşelăciune.

Potrivit deciziei instanţei, care nu este definitivă, Marius Aurelian Fleancu a fost condamnat la 4 ani şi 5 luni închisoare pentru luare de mită, 3 ani pentru trafic de influenţă şi 1 an şi 3 luni pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Pedepsele au fost contopite şi a fost adăugat un spor, rezultând o condamnare de 5 ani şi 10 luni închisoare, plus interdicţia de a exercita funcţia de poliţist pe o perioadă de cinci ani, după ce iese din penitenciar.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi un complice al poliţistului, Cristian-Nicolae Ploaie, care a primit 4 ani închisoare cu executare.

Polițistul, delegat pentru a participa la anchetă într-un dosar de înșelăciune

Conform actului de acuzare al DNA, în perioada februarie – aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu era ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, fiind delegat la Parchetul General pentru a participa la o anchetă într-un dosar în care omul de afaceri Bogdan Savin, proprietarul grupului de firme Ager, era cercetat pentru înşelăciune.

Prin intermediul complicelui său, Cristian-Nicolae Ploaie, ofiţerul de poliţie a luat legătura cu omul de afaceri şi i-a cerut peste un milion de euro, promiţând că va obţine clasarea dosarului respectiv. Poliţistul susţinea că banii primiţi ca mită urma să-i împartă cu procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General.

„Banii respectivi ar fi fost pretinşi prin intermediul celeilalte persoane (Cristian-Nicolae Ploaie, n.r.), în schimbul promisiunii că: ar urma să facă cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desfiinţarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză şi în cele din urmă la o soluţie de clasare; ar urma să intervină la procurorul de caz şi la procurorul ierarhic superior (asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă), astfel încât să se dispună soluţia clasării, iar eventualele plângeri faţă de clasare să fie respinse”, menţionează anchetatorii.

Mita, negociatăîn cadrul unor întâlniri

Între poliţist, Cristian-Nicolae Ploaie şi omul de afaceri Bogdan Savin au avut loc mai multe întâlniri, în biroul acestuia din urmă sau la un hotel din Capitală, unde a fost negociată suma cerută ca mită pentru a obţine clasarea dosarului.

Pentru a dovedi „seriozitatea” demersului său, poliţistul i-a permis lui Cristian-Nicolae Ploaie accesul la date şi informaţii din dosarul respectiv care nu erau destinate publicităţii, astfel încât să-i creeze omului de afaceri, cu ocazia întâlnirilor avute, convingerea că ajutorul promis este real.

Informaţiile erau legate de: probele administrate în dosar, măsurile asigurătorii instituite şi bunurile asupra cărora au fost aplicate, măsurile asigurătorii ce urmau a fi instituite şi bunurile asupra cărora urmau a fi aplicate sechestrele asigurătorii şi activităţile de urmărire penală ce urmează a fi efectuate.

Întâlnirile dintre cei trei au fost monitorizare de procurori, după ce omul de afaceri Bogdan Savin a făcut un denunţ la DNA.

La sfârşitul lunii aprilie 2020, intermediarul Cristian-Nicolae Ploaie a fost prins în flagrant de DNA în timp ce primea suma de 1,1 milioane de euro de la omul de afaceri, iar pe 2 mai 2020 era reţinut şi ofiţerul de poliţie Marius Aurelian Fleancu, acesta fiind arestat preventiv şi trimis peste o lună în judecată. Agerpres

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Furtul de identitate în online poate fi anchetat penal. Pozele de pe Instagram ale unei tinere din Alba, folosite fără voia ei

Publicat

furtul de identitate în online poate fi anchetat penal. pozele

Furtul de identitate, în mediul online, poate fi infracțiune penală și se poate lasă chiar o pedeapsă. Fapta intră la fals informatic, iar dacă autorii sunt găsiți pot fi trași la răspundere. 

Recent, un caz de furt de identitate a fost detaliat de magistrații din Câmpeni. Cazul este detaliat într-o motivare de instanță, din 9 aprilie 2024.

Este vorba despre un fenomen care se întâmpla des. De cele mai multe ori victime sunt femei sau tinere, care au profile pe rețele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un coteț, ”mărul discordiei” într-o familie din Câmpeni: Femeie alergată cu toporul și lovită cu ouă de găină în cap, de un frate

Publicat

un coteț, ”mărul discordiei” într o familie din câmpeni: femeie alergată

Un coteț de găini a devenit ”mărul discordiei” într-o familie din Câmpeni, iar scandalul s-a terminat cu un ordin de protecție. Este vorba despre o ceartă între un bărbat, sora și nepoata sa, care a fost tranșat de instanță.

În data de 11 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Câmpeni au emis un ordin de protecție, iar motivare a devenit publică.

Din câte se pare, bărbatul nu era de acord cu un coteț montat în curtea victimelor și l-a distrus. S-a întâmplat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj pregătește CURĂȚENIA de vară. Ce jucător deschide lista PLECĂRILOR

Publicat

1713421543 cfr cluj 1.jpg

Deși Dan Petrescu n-a semnat încă, CFR Cluj pregătește curățenia de vară. Primul pe listă s-ar afla jucătorul adus ca un star în Gruia și anume Omar El Kaddouri.

Pe modelul ucraineanului Yevhen Konoplyanka, dat afară în ianuarie, clujenii se pregătesc să renunțe și la serviciile lui Omar El Kaddouri. Mijlocașul marocan, cu un CV impresionant, a fost adus în iarnă ca o speranță pentru câștigarea titlului, însă mijlocașul nu s-a impus până acum în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani. Anunțul ministrului Educației

Publicat

video: evaluare națională și bacalaureat 2024. cum vor fi organizate

Profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma ministerului.

”Platforma, cred eu, reduce efortul,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe