Connect with us

EVENIMENT

Înclinaţia orbitală neobișnuită a planetei Uranus, cauzată de impactul cu un corp de dimensiunea Pământului

Publicat

Conform unui nou studiu realizat pe seama unor simulări computerizate, transmite marţi Live Science, o planetă înghețată, de dimensiuni similare Pământului, a lovit planeta Uranus în trecutul îndepărtat, imprimându-i neobişnuita înclinaţie orbitală faţă de planul întregului Sistem Solar.

Uranus este răsturnată la peste 90 de grade relativ la planul Sistemului Solar, situaţie în care se află şi sistemul de inele al acestei planete gazoase precum şi orbitele celor 27 de sateliţi cunoscuţi ai săi. Astronomii sunt de părere că această configuraţie unică este dovada unei coliziuni violente suferită de Uranus la puţin timp după ce s-a format, impact care, aparent, a avut şi efectul accelerării rotaţiei acestei planete în jurul propriei axe. Uranus încheie o rotaţie completă în jurul propriei axe o dată la 17 ore, semnificativ mai rapid decât cele 24 de ore necesare Pământului pentru o rotaţie similară.

Detaliile posibile ale unei astfel de coliziuni au rămas până în prezent necunoscute pentru că sistemul lui Uranus este foarte complex şi dificil de simulat pe calculator. Spre exemplu, masa discurilor de fragmente rezultate după impact tinde să fie foarte mare în aceste modele, cu mult mai mare decât ar trebui să fie, ţinând cont de masa totală a lunilor lui Uranus din prezent.

O echipă de cercetători a anunţat că a avut succes cu o nouă strategie de simulare concepută pentru a investiga modul de formare al sateliţilor naturali în jurul planetelor îngheţate. Accentul trebuie pus pe „îngheţate”. Impacturile colosale produse în zona rece şi întunecată de la marginea Sistemului Solar au consecinţe diferite decât ciocnirile produse la distanţe mult mai mici faţă de Soare – aşa cum a fost coliziunea care a dus la formarea Lunii.

Astfel, în cazul sistemului Pământ-Lună, acesta a apărut în urma coliziunii dintre proto-Pământ şi un alt planetoid de dimensiunea lui Marte, denumit Theia. Ambele corpuri implicate au fost compuse din roci (telurice şi nu din gaze îngheţate, cum este cazul lui Uranus). Materialul aruncat în spaţiu de impact s-a solidificat apoi relativ rapid, permiţându-i Lunii nou formate să atragă gravitaţional câte ceva din el, restul ajungând înapoi pe Pământ.

Însă materialul ejectat în spaţiu de coliziunea suportată de Uranus a fost mult mai volatil – substanţe precum apa sau amoniacul – şi a rămas în stare gazoasă perioade mai mari. Protoplaneta Uranus, aflată pe atunci încă în perioada de „creştere” a înghiţit o mare parte din aceste gaze, rămânând mai puţin material din care s-au format lunile, conform studiului ce a fost publicat săptămâna trecută în revista Nature Astronomy.

Noua simulare computerizată, ce ţine cont de toate aceste variabile, sugerează că Uranus s-a ciocnit cu un corp mare şi îngheţat, cu o masă de până la trei ori cea a Pământului din prezent (sau cel puţin egală cu cea terestră).

„Acest model este primul care explică configuraţia sistemului sateliţilor lui Uranus şi ne poate ajuta să explicăm şi configuraţia altor planete îngheţate din Sistemul Solar, aşa cum este Neptun”, a precizat coordonatorul acestui studiu, Shigeru Ida, de la Earth-Life Science Institute din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

„Dincolo de aceasta, astronomii au descoperit recent mii de planete pe orbita altor stele, aşa-numitele exoplanete, iar observaţiile sugerează că numeroase dintre noile planete descoperite, cunoscute drept super-Terre, din sistemele exoplanetare, ar putea fi formate în mare parte din gheaţă de diferite tipuri. Iar acest model poate fi aplicat şi în cazul acestor planete”, a mai adăugat Shigeru Ida. AGERPRES

FOTO: livescience.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANAF se încurcă în cota de TVA la bateriile de stocare ale sistemelor fotovoltaice. Acuzații de tratament discriminatoriu

Publicat

anaf se încurcă în cota de tva la bateriile de

ANAF se încurcă în cota de TVA la bateriile de stocare: Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra a ceea ce numește tratament fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori.

”Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează confuzie și vine în contradictoriu cu legea.

Din 2024, TVA-ul pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo până în 10 februarie: iarnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale și precipitații reduse

Publicat

prognoza meteo până în 10 februarie: iarnă blândă, cu temperaturi

Următoarele patru săptămâni vor aduce o iarnă mai blândă decât în mod obișnuit, cu temperaturi peste media multianuală în majoritatea regiunilor, în special în nord-estul țării. Precipitațiile vor fi reduse, iar regiunile montane și vestice vor resimți cel mai acut acest deficit.

Per ansamblu, vremea va fi caracterizată de un regim termic atipic pentru sezon, cu un impact posibil asupra rezervelor de apă și a activităților specifice iernii.

După o săptămână în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Culturii Naționale, marcată de instituțiile de cultură din județul Cluj

Publicat

ziua culturii nationale 2025 2 e1736788270827.jpg

Ziua Culturii Naționale, marcată pe data de 15 ianuarie, va fi celebrată de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj prin mai multe evenimente pentru public.

Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj marchează, și în acest an, data de 15 ianuarie, respectiv Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 175 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi jurnalistului român Mihai Eminescu, cu un program special dedicat publicului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Drum lin, dragă colegă!” Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia anunță decesul profesoarei Mirela Zaharie

Publicat

”drum lin, dragă colegă!” liceul de arte „regina maria” din

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia a anunțat decesul profesoarei de biologe Mirela Zaharie. Instituția de învățământ a postat un anunț însoțit de un mesaj de susținere față de familie. 

”Cu durere în suflet, anunțăm trecerea în neființă a colegei noastre Mirela Zaharie, o profesoară excepțională, a cărei lumină a strălucit în inimile tuturor.

Amintirea ta va rămâne vie în gândurile și sufletele noastre. Îți vom păstra vie imaginea de profesor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe