Connect with us

ACTUALITATE

Indemnizaţii majorate pentru persoanele strămutate forţat şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri

Publicat

Indemnizaţia lunară pentru persoanele refugiate, strămutate în altă localitate sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, dar şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate a fost majorată la 350 de lei, conform unui proiect de hotărâre adoptat în unanimitate de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege, iniţiat de către deputatul Silviu Vexler, modifică art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Silviu Vexler a arătat în cadrul dezbaterilor din plen că proiectul reprezintă o „măsură reparatorie”, vizând acordarea unui sprijin pentru supravieţuitorii Holocaustului.

„În perioada Holocaustului, între 280.000-380.000 de evrei români au fost arestaţi, deportaţi şi, într-un final, ucişi în masă, potrivit unui document oficial asumat de statul român, Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu au fost incluşi cei care au reuşit să supravieţuiască, dar care au îndurat aceleaşi suferinţe. Cu toate acestea, după toţi anii care au trecut, memoria victimelor Holocaustului încă luptă cu nepăsarea şi indiferenţa, lucru care poate fi văzut foarte uşor prin tentativele de idealizare a mişcării legionare, găsirea de explicaţii pentru acţiunile criminale ale lui Ion Antonescu, rescrierea istoriei”, a spus el.

Potrivit proiectului, persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, cele care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată sau cele care au fost evacuate din locuinţa pe care o deţineau vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă. Anterior, indemnizaţia lunară era de 300 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare.

Totodată, soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare va beneficia de o indemnizaţie lunară de 350 de lei (majorată de la 250 de lei), dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) (deportat în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; privat de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare; refugiat, expulzat sau strămutat în altă localitate; a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată; a fost supravieţuitor al trenului morţii; a fost evacuat din locuinţa pe care o deţinea).

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 octombrie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Seară duhovnicească în Parohia Cristinești. O întâlnire cu rost și har

Publicat

foto: seară duhovnicească în parohia cristinești. o întâlnire cu rost

Publicitate

În seara zilei de 9 aprilie a.c., parohia Cristinești a devenit gazda unei frumoase seri duhovnicești, organizată cu dragoste și râvnă de Cercul misionar „Sfinții Voievozi” Ibănești. Evenimentul a reunit preoți și credincioși din împrejurimi, într-un cadru de comuniune și rugăciune, dar și de reflecție profundă asupra credinței și identității noastre spirituale.

Invitatul întâlnirii a fost părintele Apetrei Ionuț-Ștefan, protoiereul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul ierarh calinic de la cernica

Publicitate

Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, la 7 octombrie 1787, şi a primit la botez numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica unde era stareţ cuviosul Timotei. După un an de zile de ucenicie la marele duhovnic Pimen, la 3 decembrie 1808 este hirotonit ierodiacon. După 5 ani este hirotonit preot.

Luându-i-se în consideraţie vrednicia, mitropolitul Ungro-Vlahiei, Nectarie îl numeşte duhovnic, iar mai…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România și Ucraina DISCUTĂ extinderea punctelor de frontieră. Botoșani propune un nou punct de trecere la Darabani-Teioasa

Publicat

românia și ucraina discutĂ extinderea punctelor de frontieră. botoșani propune

Publicitate

Astăzi, 9 aprilie 2025, la Cernăuți, a avut loc o întâlnire bilaterală româno-ucraineană de nivel înalt, dedicată dezvoltării infrastructurii de frontieră dintre România și Ucraina. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților centrale și locale din ambele țări, cu scopul de a analiza situația actuală a punctelor de trecere a frontierei și de a discuta noi proiecte de cooperare transfrontalieră.

Din partea României au participat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reguli noi pentru numărul tău de telefon! Ce se schimbă dacă vrei să-ți schimbi operatorul

Publicat

reguli noi pentru numărul tău de telefon! ce se schimbă

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat schimbări importante pentru toți românii care folosesc telefonul mobil și ar putea dori, la un moment dat, să schimbe rețeaua, dar să-și păstreze numărul, relatează agerpres.ro. 

Potrivit noilor reguli, transferul numerelor între companiile de telefonie va fi mai simplu, mai clar reglementat și cu mai puține bătăi de cap pentru utilizatori. ANCOM spune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe