Connect with us

ACTUALITATE

Industria turismului balnear se aşteaptă la un grad de ocupare de 50% pentru minivacanţa de Paşte

PublicatArhivă Foto

Industria turismului balnear din România se aşteaptă la un grad de ocupare de 50% pentru vacanţa de Paşte şi 1 Mai, în condiţiile în care majoritatea procedurilor specifice sectorului nu se pot realiza din cauza restricţiilor impuse de pandemie, a declarat, pentru AGERPRES, Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

“În perioada 1-7 mai, deja toate staţiunile funcţionează, toţi agenţii economici din turism balnear funcţionează, cu restricţiile care sunt impuse de autorităţi.

Şi cele de la mare, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Techirghiol, Neptun, toată salba de acolo, pentru că şi acolo sunt foarte multe complexuri balneare, din 28 aprilie au început să se deschidă şi au programe speciale pentru minivacanţă.

După telefoanele pe care le-am dat colegilor mei, este un grad de ocupare bun, deşi el este limitat pentru că nu poţi să depăşeşti 70%, dar ţinând cont de sărbătoarea de Paşte sunt mulţumiţi colegii mei. Se vede un reviriment în activitate, se simte. Ceea ce este important este să ţinem sub control şi să nu crească gradul de infecţie, pentru că atunci vor apărea probleme.

La ora actuală, un grad de ocupare de 40-50% este, după părerea mea, un grad de ocupare bun, raportat la teama aceasta pe care o au oamenii în a veni. Pe de o parte oamenii nu vin, dacă nu pot să îşi facă împachetări cu nămol sau cu parafină sau băile cu apă caldă, apă termală”, a explicat Rădulescu.

El a precizat că la hotelurile care depind de activitatea propriu-zisă de tratament balnear gradul de ocupare este mai scăzut din cauza restricţiilor.

“Se observă că la hotelurile dependente de tratament gradul de ocupare este scăzut, undeva la 20-30%. La hotelurile cu Spa şi wellness, acolo unde oamenii vin, în general cei mai tineri, deşi şi acolo pot fi făcute doar anumite profiluri, în anumite condiţii, cu distanţare şi aşa mai departe, ne aşteptăm undeva la 40%, maximum 50% grad de ocupare.

Este foarte bine, dar sigur că asta nu ne asigură nouă o rentabilitate, să putem face investiţiile de care aveam nevoie. Investiţii pe care le-am anulat”, a spus Rădulescu.

Preşedintele OPTBR a reamintit că, din luna iunie a anului trecut, tot ceea ce reprezintă tratamente balneo la interior sunt interzise din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce a dus la pierderi de peste 70% în industrie.

“Noi din luna iunie suntem închişi. Asta înseamnă că, prin ordin al ministrului, avem închisă în totalitate activitatea de termohidroterapie, tot ceea ce înseamnă terapie cu apă caldă, împachetări cu nămol, împachetări cu parafină.

Este interzisă, de asemenea, activitatea aerosoloterapiei, şi avem staţiuni specializate în această activitate. Iar piscinele interioare, piscinele terapeutice sunt închise la noi, deşi activitatea primordială se realizează în baza de tratament unde se fac procedurile calde. Le-am ţinut deschise doar pe cele care sunt în afara, dar oamenii vin pentru asta, pentru tratamente.

Tot ceea ce înseamnă tratamentul nostru definitoriu este închis. Activitatea noastră se desfăşoară cu mari pierderi, uriaşe, până la 70% din activitatea anului 2019, care este un an de referinţă.

Pentru că nu putem face comparaţie cu 2020, un an în care nu am funcţionat, am fost închişi, mai mult cu tratamente individuale”, a adăugat Nicu Rădulescu.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 50% din decesele la pacienții cu COVID au fost înregistrate la bărbați

Publicat

Arhivă Foto

58% din decesele înregistrate de la începutul pandemiei în România la pacienți cu Covid-19 au fost raportate la bărbați, se arată în raportul săptămânal de supraveghere întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică.

„85,7% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 58% din decese au fost la bărbați”, potrivit raportului citat.

Acesta mai arată că, de la începutul pandemiei, 94,9% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată și că 1 din 77 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.

În săptămâna 26 aprilie – 2 mai 2021, 34,7% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Cluj, Prahova, Timiș și Bihor.

În același interval, 32,6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Bihor, Constanța și Argeș.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania intenţionează să vaccineze toţi adolescenţii de peste 12 ani până la sfârşitul lunii august

Publicat

Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul lunii august, în cazul în care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va da undă verde vaccinării acestei grupe de vârstă, a declarat joi ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn, relatează AFP.

Guvernul şi autorităţile regionale au fost de acord ca “o ofertă de vaccin să poată fi făcută tuturor adolescenţilor între 12 şi 18 ani până la sfârşitul lunii august”, a spus ministrul care se bazează pe o autorizaţie a vaccinului Pfizer/BioNTech de către EMA pentru grupa de vârstă 12-15 ani în luna iunie.

Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a început evaluarea la începutul lunii mai pentru a decide dacă extinde la adolescenţi utilizarea vaccinului produs de cele două laboratoare, autorizat în prezent pentru persoanele de la vârsta de 16 ani. Statele Unite au dat undă verde utilizării sale pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

Până acum, niciun vaccin nu a fost administrat copiilor, care sunt mai puţin expuşi la cazuri severe de boală şi a căror vaccinare nu a reprezentat o prioritate. Însă, aceştia reprezintă o parte importantă a populaţiei şi, prin urmare, vor trebui, de asemenea, să fie imunizaţi pentru a stopa transmiterea bolii, susţin experţii.

Guvernul german îşi anunţase deja obiectivul de a asigura vaccinarea tuturor adulţilor până la sfârşitul lunii septembrie. Odată cu începerea vaccinării adolescenţilor, ţara intenţionează să realizeze imunizarea întregii sale populaţii mai rapid.

Germania a crescut semnificativ ritmul campaniei sale de vaccinare în ultimele săptămâni, injectând peste un milion de doze în unele zile. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Președintele Franței accelerează calendarul pentru vaccinare ”în marş forţat”

Publicat

Arhivă Foto

Toate persoanele de peste 50 de ani se pot vaccina începând cu 10 mai, în loc de 15 mai, iar dozele disponibile la sfârşitul zilei vor fi disponibile tuturor în ziua următoare “fără limită de vârstă”, a anunţat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, cu obiectivul de a accelera campania de vaccinare împotriva COVID-19, informează France Presse.

“Obiectivul, desigur, este să continuăm în marş forţat pentru a avansa”, a declarat Macron, reafirmând ţinta de a ajunge la 30 de milioane de vaccinaţi pe 15 iunie.

“Nu vrem să irosim nicio doză”, aşa că “de miercuri, 12 mai, veţi putea căuta pe site cu o zi înainte dacă există doze disponibile în ziua următoare în locul în care vă aflaţi” şi programările disponibile vor fi deschise “fără limită de vârstă”, a explicat preşedintele la inaugurarea primului mare “vaccinodrom” parizian, Porte de Versailles.

Guvernul francez şi-a stabilit obiectivul de a atinge pragul de 20 de milioane pentru primele doze injectate până la 15 mai, apoi 30 de milioane o lună mai târziu. Marţi, 16,4 milioane de persoane au primit cel puţin o doză şi 7,3 milioane au primit două doze.

În primul vaccinodrom parizian, instalat în sala 5 a Parcului des Expoziţii de la Porte de Versailles, între 2.500 şi 3.000 de persoane pot fi vaccinate în fiecare zi. Împărţit în patru unităţi a câte şase containere fiecare, sau 24 de linii de vaccinare, vaccinodromul, care a început să funcţioneze miercuri, este deschis 7 zile pe săptămână, de la 9:00 la 18:00. El este administrat în întregime de pompierii din Paris. Lucrătorii de prim ajutor sunt cei care efectuează vaccinările, doar cu vaccinul Pfizer deocamdată.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Iaşul se transformă în capitala muzicii live

Publicat

Iaşul se transformă în capitala muzicii live, în cadrul celui mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, Romanian Creative Week, eveniment care se va desfăşura la începutul lunii iunie.

Romanian Creative Week (RCW) va găzdui prima ediţie a Musicalling, care va aduce pe scenele amplasate în Grădinile Palas Mall nouă artişti cunoscuţi. Astfel, Nosfe, Bruja, Dl Goe, Tobi Ibitoye, Jean Gavril, Valeria Stoica, Christian Eberhard, Amuly şi Manuel Riva vor încinge atmosfera la Iaşi, în perioada 2 – 6 iunie, cu un mix muzical pentru toate gusturile.

Potrivit organizatorilor, concertele vor putea fi urmărite atât live, în locaţiile partenere din Ansamblul Palas Mall – grădinile Palatului Miraval, Tribeca şi Czech In, cât şi online, pe paginile de Facebook şi de Instagram, precum şi pe canalul de YouTube al evenimentului Romanian Creative Week.

Tot în cadrul Musicalling, la Iaşi va fi organizat TIC – International Music Camp, la care vor participa peste 30 de muzicieni atât din Iaşi, cât şi din alte zone ale ţării.

“Timp de cinci zile, pe durata desfăşurării Romanian Creative Week, solişti, compozitori, textieri şi producători muzicali vor crea împreună piese care să concureze pentru titlul de hiturile anului 2021. Tabăra muzicală va avea loc în Sala ‘Henri Coandă’ a Palatului Culturii”, spun organizatorii RCW, prin intermediul unui comunicat de presă.

International Music Camp reuneşte în fiecare an artişti din 20 de ţări, pentru a discuta trendurile din muzică şi pentru a dezvolta noi creaţii muzicale. De-a lungul ultimilor ani, în tabăra de muzică au participat solişti şi compozitori precum Smiley, Alexandra Stan, Adrian Sînă şi Andreas Carlsson.

Romanian Creative Week îşi propune să facă un pas firesc, dar mai ales în siguranţă, pentru dezvoltarea industriilor creative autohtone. Iaşul se va transforma, între 2 şi 6 iunie, în nucleul creativităţii din România, găzduind nume sonore din domenii precum modă, arhitectură, muzică, film, publicitate, new media, design industrial.

RCW este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. AGERPRES

Citește mai departe