Connect with us

ACTUALITATE

Inflaţia în zona euro creşte, ceea ce ar putea determina BCE să amâne reducerea dobânzilor

Publicat

euro pixabay e1656523156731.jpg
sursa foto: pixabay.com

În decembrie, rata anuală a inflației în zona euro a atins 2,9%, în creștere față de 2,4% în noiembrie. Analizând aceste cifre, experții anticipează că inflația va rămâne la un nivel ridicat la începutul acestui an, ceea ce poate tempera presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) de a iniția o reducere a dobânzilor, conform transmisiei Reuters.

Cifra anunţată de Eurostat diferă uşor de estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al inflaţiei de 3%, în urma încheierii unor subvenţii guvernamentale.

Ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (6,1% în decembrie, după un avans de 6,9% luna precedentă), urmate de preţurile la servicii (creştere de 4%, stabilă comparativ cu noiembrie) şi produse industriale (2,5% în decembrie comparativ cu 2,9% luna precedentă). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 6,7% (după un recul de 11,5% în noiembrie), a opta lună de declin consecutiv.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,4% în decembrie, de la 3,6% în noiembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Ţinta BCE este o rată a inflaţiei de 2% spre finalul lui 2025 şi o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor.

În decembrie, BCE previziona o rată a inflaţiei de 2,6%

În decembrie, BCE previziona o rată a inflaţiei de 2,6% în trimestrul patru din 2023.

Următoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată în 25 ianuarie, iar analiştii nu se aşteaptă la modificarea ratei dobânzii.

La ultima şedinţă de politică monetară gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul istoric de 4%.

Investitorii se aşteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în primăvara lui 2024, pe fondul încetinirii creşterii economice.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Între timp, economia zonei euro începe să resimtă efectele înăspririi politicii monetare.

Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, iar companiile estimează că o recesiune este din ce în ce mai posibilă.

În schimb, economiştii sunt de părere că zona euro va evita la limită un astfel de scenariu printr-o stagnare în trimestrul patru. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Șofer pe două cărări, din municipiul Botoșani, scos din trafic de polițiști

Publicat

drogat11.jpg

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism, condus de un bărbat, de 55 de ani, din același municipiu.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, acesta fiind condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent a crescut cu aproape cinci procente în 2024

Publicat

top scumpiri 2024. cât au crescut prețurile la alimente, produse

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% faţă de 2023, de la 9.978 lei/lună la 10.450 lei/lună, potrivit unui raport al Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Sydex România, care actualizează valoarea acestui coş minim de consum pentru anul 2024 la nivelul lunii septembrie.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8.586 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 6.435 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.972 lei pe lună.

Fundaţia Friedrich Ebert şi Sydex precizează că recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2024 raportat la luna septembrie 2023.

Potrivit sursei citate, creşterea valorii totale a coşului de consum în acest an e determinată de creşterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea).

Creşterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună în plus) au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

„Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)”, se mai scrie în comunicat.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat și fără permis, așa s-a plimbat cu mașina prin sat un tânăr de 20 de ani prin Dângeni. A fost arestat

Publicat

retinut.jpg

Publicitate

Marți, instanța de judecată și-a însușit propunerea organelor judiciare și a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile, față de un tânăr, de 20 de ani, din comuna Dângeni, pentru săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 17 octombrie a.c, ar fi condus un autoturism, pe drumul public, din comuna Dângeni, fără a deține permis de conducere, fără ca autoturismul să fie înmatriculat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Artiștii Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, surprinși și emoționați. Surpriza copiilor și cadrelor didactice de la Școala nr. 8 din Botoșani

Publicat

464036714 553589023856900 5812411660820125126 n 1000x600.jpg

Publicitate

Astăzi câțiva copii împreună cu cadre didactice de la Școala nr. 8 din Botoșani au vizitat Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” în cadrul săptămânii „ȘCOALA ALTFEL”, facând o surpriză managerului la împlinirea celor 25 de ani de activitate artistică și cântând cu orchestra melodia „Am o palmă de pământ”.
„Mulțumim cadrelor didactice și conducerii școlii pentru momentele emoționante oferite de copii artiștilor!”, a scris managerul DAn Doboș.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe