Connect with us

EVENIMENT

InfoCons: Mici cu până la 7 E-uri. Un singur MIC asigură peste o treime din doza zilnică recomandată de sare

Publicat



Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2017 – 2019 pe 30 produse tip mici ce se regăsesc pe piața din România, informează ziarul Alba24.ro

În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:

Din punct de vedere al numărului de E-uri (Aditivi alimentari)

Numărul E-urilor variază între 1 și 7. Numărul maxim de aditivi găsiți într-un produs în studiul din anul 2017 a fost 7, iar numărul maxim de aditivi găsiți într-un produs în studiul din anul 2019 a fost 4.

În tabelul de mai jos se poate observa că pe parcusul anilor numărul aditivilor diferă chiar dacă este vorba de același produs.

Produs / An – Nr. E-uri

  • Auchan – mici porc si vită
    • 2017 – 4
    • 2019 – 2
  • Auchan- mici porc
    • 2017 – 4
    • 2019 – 4
  • Selgros- Mici KG
    • 2017 -1
    • 2019 -1
  • Smitfield- mici porc si vită
    • 2017 – 3
    • 2019 – 2
  • Mega Image- mici porc si vită
    • 2017 – 4
    • 2019 – 3

Media numărului de aditivi a scăzut cu 24.19% în 2019, față de media numărului de aditivi identificați în studiul din anul 2017. În studiu din anul 2017 media numărului de aditivi a fost de 2.77 și în anul 2019 de 2.1.

Tabel cu numărul E-rilor regăsiți în produsele din anul 2019:

Din punct de vedere al numărului de E-uri (aditivi diferiți)

În urma studiului în compoziția produselor de tip mici apar modificări în ceea ce privește numărul aditivilor alimentari. 10 tipuri de aditivi diferiți au fost găsiți în studiul din 2017 cât și în studiul din 2019;

Cei mai utilizați aditivi alimentari au fost:

  • Bicarbonat de sodiu (E500), regăsit în 23 de produse
  • Acid ascorbic (E300), regăsit în 10 produse
  • Ascorbat de sodiu (E301), regăsit în 7 produse
  • Acetat de sodiu (E262), regăsit în 6 produse

Din punct de vedere al valorii energetice:

Valoarea energetică menționată pe etichetă este cuprinsă între  147- 293.05 kcal/100g.

Denumire produs / An – Valoare energetica – kcal/100g

  • Auchan- mici porc si vită
    • 2017 – 262
    • 2019 – 203
  • Auchan- mici porc
    • 2017 – 278
    • 2019 – 262
  • Selgros- Mici KG
    • 2017 -225
    • 2019 -225
  • Smitfield- mici porc si vită
    • 2017 – 199
    • 2019 – 233
  • Mega Image- mici porc si vită
    • 2017 -233
    • 2019 -233

Dintre cele 5 produse ce se regăsesc în ambele studii doar două produse și-au păstrat aceeași valoare energetică. Pentru alte două produse valoarea energetică a scăzut în 2019, față de 2017.

91,2% dintre produsele analizate au menționat pe etichetă valoarea energetică.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi: 

Aditivii prezenți în produsele ce se găsesc în studiile din 2017 și 2019, prezintă o mică schimbare pentru unele produse. Astfel se observă că în studiul din 2019 numărul aditivilor a scăzut, iar pentru alte produse a rămas același.

Denumire produs / An – Aditivi

  • Auchan- mici porc si vită
    • 2017 – E500, E120, E301, E160
    • 2019 – E500, E301
  • Auchan- mici porc
    • 2017 – E301, E500, E120, E160
    • 2019 – E120, E301, E500, E160
  • Selgros- Mici KG
    • 2017 – E500
    • 2019 – E500
  • Smitfield- mici porc si vită
    • 2017 – E500
    • 2019 – E500, E262
  • Mega Image- mici porc si vită
    • 2017 – E500, E300, E331, E262
    • 2019 –

Din punct de vedere al alergenilor

23.25% din produsele analizate au menționat pe etichetă alergenii utilizati în studiile din 2017 și 2019. Aceștia fiind: soia, muștar, țelină, grâu (glute), lapte și ou.

Din punct de vedere al cantității de grăsimi

Cantitatea de grăsimi variază între 6,76 – 30g/100g.

Cea mai mare cantitate de grăsimi:

  • 30g/100g produs, în studiul din 2017;
  • 23,7g/100g produs, în studiul din 2019;

Cea mai mică canitate de grăsimi:

  • 6,76g /100g produs, în studiul din 2019;
  • 11,5g/100g produs, în studiul din 2017;

Din punct de vedere al conținutului de sare

Conținutul de sare variază între 0,13 – 2,64g/100g.

Aceste date au fost înregistrate în studiul din 2019, iar în 2017 cel mai mic conținut de sare era de 0.84g/100g și maximul era de 2,6g/100g.

Cu 15,47% a scăzut cantitatea de sare pentru produsele studiate în 2019, față de 2017.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult. 52% din cantitatea zilnică de sare recomandată unui adult este consumată doar din ingerarea a 100 g de mici.

Din punct de vedere al conținutului de carne

Dintre produsele analizate cantitatea maximă de carne regăsită este de 100%, ce se găsește în studiul din 2019. Cea mai mică cantitate de carne este de 50%, regasita în studiu din 2017

29,41% din produse nu au specificat pe etichetă cantitatea de carne din compoziția produselor.

Lista completă privind cantitatea de carne din anul 2019:

„Micul românesc a ajuns ca dosar pe masa Uniunii Europene pentru derogare din punctul de vedere al rețetei, pentru a putea continua o lungă tradiție pe masa românului. Oare rețeta istoricului mic era cu atâția aditivi, cu atâtea E-uri și cu atâta cantitate de sare? Dacă tot ne hotărâm să nu întrerupem istoria și tradiția micului măcar să citim eticheta și să alegem ceea ce real dorim, adică un mic real și cât mai aproape de ceea ce vrem noi!”, a transmis președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

VIDEO: Incendiu violent pe un câmp din județul Olt. O mașină s-a făcut scrum după ce a fost aprinsă intenționat

Publicat

Pompierii Stației Scornicești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, au intervenit marți în comuna Poboru, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

La sosirea echipajelor, autoturismul, care se afla pe un teren viran, ardea generalizat.

Pompierii au lichidat în scurt timp incendiu, dar nu au mai putut salva autoturismul, care a fost distrus în totalitate.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost folosirea intenționată a sursei pentru a genera incendiul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Crimă teribilă în Ilfov. Turc cercetat după ce ar fi înjunghiat un bărbat

Publicat

Un cetăţean turc este cercetat de procurori pentru omor, după ce ar fi înjunghiat mortal, luni, un bărbat în parcarea unui depozit de legume şi fructe din oraşul Voluntari.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, după un apel la 112.

“Victima a fost preluată de către un echipaj medical şi transportată la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Poliţiştii s-au deplasat la unitatea medicală, (…) ocazie cu care au constatat că victima a decedat”, informează Biroul de presă al Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Ilfov.

În urma activităţilor specifice, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un cetăţean turc de 39 de ani.

“Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, urmărirea penală fiind în competenţa exclusivă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov”, arată sursa citată. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Înşelată cu 810 lei pe un contract. Cum a fost păcălită o femeie de 54 de ani din Bistriţa

Publicat

Două femei – una de 28 de ani, din Braşov, şi alta de 33 de ani, din Focşani, angajate ale unei firme publicitare, sunt cercetate penal pentru înşelăciune, după ce au convins-o pe o femeie de 54 de ani, din Bistriţa, să semneze un contract prin care aceasta ar fi urmat să promoveze anumite articole şi produse de înfrumuseţare, pentru care a achitat 810 lei, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.

“La data de 23 noiembrie, în urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au întocmit un dosar penal de înşelăciune în cadrul căruia efectuează cercetări pentru clarificarea cauzei.

Vizate sunt două persoane, o tânără de 28 de ani, din Braşov şi o alta de 33 de ani, din Focşani, angajate ale unei societăţi cu sediul în Bucureşti, punct de lucru în Bistriţa şi domeniu de activitate publicitar.

Cele două ar fi indus în eroare o femeie de 54 de ani, din Bistriţa, pe care ar fi determinat-o să achite suma de suma de 810 lei, din care 100 de lei – o taxă de înscriere şi 710 lei – prima rată din contract, cu promisiunea că, în urma unor şedinţe foto în care va promova anumite articole şi produse de înfrumuseţare, va primi suma de 400 euro”, se menţionează într-un comunicat de presă remis, marţi, de IPJ Bistriţa-Năsăud.

Femeia din Bistriţa a constatat ulterior că, potrivit contractului semnat, are de achitat suma de 400 de euro şi că îi vor fi promovate unele fotografii pe un site, şi, când şi-a manifestat intenţia de a rezilia contractul, a fost refuzată.

Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, în vederea clarificării cauzei sub toate aspectele, şi sfătuiesc cetăţenii să citească cu atenţie contractele pe care le semnează, mai ales când îşi asumă achitarea unor sume de bani. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un autotractor încărcat cu zgură s-a răsturnat pe DJ 251 în Galați. Un copil aflat pe trotuar a fost rănit

Publicat

Un minor din judeţul Galaţi a ajuns la spital, după ce a fost rănit de zgura căzută dintr-un autotractor care s-a răsturnat pe DJ 251, informează, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Biroului Rutier Galaţi au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe DJ 251, în localitatea Smârdan.

La faţa locului, poliţiştii au constatat că un bărbat, de 31 ani, care conducea un autotractor în remorca căruia transporta zgură, a pierdut controlul direcţiei, pe un sector de drum în curbă deosebit de periculoasă, şi s-a răsturnat pe partea dreaptă a sensului de mers, acroşând un autoturism parcat.

În urma incidentului, zgura transportată s-a împrăştiat pe trotuarul aferent drumului, un minor, de opt ani, care se deplasa pe acesta, fiind rănit şi transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate