Connect with us

EVENIMENT

Informații considerate false într-un text despre coronavirus devenit viral în România. Au fost analizate și ”demolate” de un grup de specialiști

PublicatO așa-zisă recomandare a prestigioasei universități americane Johns Hopkins despre prevenirea infecției cu noul coronavirus, intens mediatizată în România, în mediul online, a fost analizată de un grup de specialiști și considerată o manipulare construită foarte abil.

Textul are o lungime de 600 de cuvinte și este atribuit unui cercetător fără nume de la universitatea Johns Hopkins din SUA.

Este un exemplu de manipulare care respectă „toate indicațiile” de manual. Combină puține adevăruri cu altele scoase din context, cu câteva pseudo-adevăruri și cu informații false, potrivit Radio Europa Liberă România.

Originea textului a fost identificată pe un forum (community chat) pe data de 24 martie. Mai jos, fiecărui punct, tradus din textul original în limba engleză, i-au fost adăugate explicații științifice și un verdict.

Acest articol a fost scris împreună cu:

Dr. Ana Purel – Medic specialist pediatru

Monica Brînzac – Asistent de cercetare, Departamentul de Sănătate Publică, UBB Cluj-Napoca

Dr. Marius Ungureanu – Lector universitar, Departamentul de Sănătate Publică, UBB Cluj-Napoca

* Virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteină (ADN), învelită într-un strat protector de lipide (grăsime), care atunci când este absorbită de celule din mucoasa oculară, nazală sau bucală își schimbă codul genetic (suferă o mutație) și devine o celulă agresivă și capabilă de multiplicare.

VERDICT: MANIPULATOR

Virusurile compun una dintre subgrupele microorganismelor. Chiar dacă este microscopic, un virus este un organism.

Un virus nu are capacitatea de a se reproduce singur, ci doar după ce a infectat celule ale unei gazde. De aceea, virusurile sunt considerate la limita organismelor vii.

În forma infecțioasă, înainte de a găsi o gazdă, virusurile sunt o secvență de acid nucleic învelite de o proteină numită capsidă.

Secvența genetică a noului coronavirus este acid ribo-nucleic (ARN), nu acid dezoxi-ribo-nucleic (ADN).

Este adevărat că noul coronavirus poate infecta o persoană prin mucoasa oculară, nazală sau bucală, conform OMS.

Virusul se folosește de resursele și mecanismele celulei pentru a sintetiza atât capsida, cât și acidul nucleic, deci pentru a se replica. În anumite condiții, virusul poate să sufere mutații genetice.

* Din moment ce virusul nu este un organism viu, ci doar o moleculă de proteină, el nu este omorât, ci se descompune singur. Timpul de dezintegrare depinde de temperatură, umiditate și tipul materialului unde se găsește.

VERDICT: FALS

Virusul poate fi omorât de substanțe virucide, care atacă învelișul (capsida).

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine arată, în condiții de laborator, că noul coronavirus este viabil pe diverse suprafețe între 3 ore (în aer) și 72 de ore pe suprafețe de plastic.

Însă, chiar și la termenul maxim, oamenii de știință au dovedit că materialul viral rezidual la 72 de ore este de doar 0,1% din cel inițial.

Asta înseamnă că, teoretic, o infectare este posibilă, dar foarte improbabilă.

Temperatura și umiditatea nu au nicio legătură, conform OMS.

* Virusul este extrem de fragil; tot ce îl protejează este un strat subțire de grăsime. De aceea orice săpun sau detergent este cel mai bun remediu pentru că TAIE GRĂSIMEA (de asta trebuie să freci atât de mult mâinile- pentru 20 de secunde sau mai mult- , pentru a face multă spumă). Dizolvând stratul de grăsime, molecula de proteină se dispersează și se distruge singură.

VERDICT: MANIPULATOR

Săpunul este eficient pentru că structura sa chimică ajută la înlăturarea învelișului exterior al virusului provocând degradarea acestuia.

Moleculele de săpun captează micile fragmente de virus, care apoi cad de pe mâini la clătirea cu apă.

Dezinfectantele de mâini funcționează pe un principiu similar.

Spuma nu taie grăsimea.

* CĂLDURA topește grăsimea; de aceea e bine să folosiți apă peste 25 de grade Celsius pentru a vă spăla pe mâini sau haine sau orice. În plus, apa caldă face mai multă spumă ceea ce o face cu atât mai utilă.

VERDICT: FALS

Temperatura apei cu care ne spălăm pe mâini nu influențează acțiunea săpunului pe piele.

Căldura topește grăsimea, dar la acea temperatură ar topi și pielea.

Încercați să vă spălați pe mâini cu apă rece. Singura diferență este confortul personal, spuma e exact la fel.

Nici o baie fierbinte nu ajută, conform OMS.

Nici aerul cald sau fierbinte, conform Ministerului Sănătății.

* Alcoolul sau orice mixtură cu alcool peste 65% DIZOLVĂ ORICE GRĂSIME, în special lipidele, stratul extern al virusului.

VERDICT: MANIPULATOR (prin alegerea cuvintelor)

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății precizează că, în lipsa apei și săpunului, soluțiile dezinfectante pe bază de alcool în concentrație de 70% sau mai mare sunt eficiente în prevenirea infecției cu noul coronavirus.

Spirtul medicinal, de pildă, este un produs dezinfectant (biocid) atestat ca atare de Ministerul Sănătății.

În SUA, Centers for Disease Control and Prevention recomandă soluții pe bază de alcool cu o concentrație mai mare de 60%.

Alcoolul poate ataca învelișul protector al secvenței de acid nucleic al virusului.

* Orice amestec format din o parte înălbitor și cinci părți apă dizolvă proteina, o distruge din interior

VERDICT: MANIPULATOR

Substanța activă din înălbitor este trecută de Center for Disease Control and Prevention la substanțele cu efect emergent în combaterea coronavirusului.

Unde suprafața permite, pot fi folosite soluții cu hipoclorit de sodiu de 0,1% (diluare de 1:50 dacă se folosește înălbitor de uz casnic, cu o concentrație inițială de 5%).

În SUA au existat informații false care chiar îndemnau oamenii să bea o soluție diluată de înălbitor.

Food and Drug Administration a fost nevoită să emită avertizări repetate pentru a opri înghițirea unor substanțe otrăvitoare.

Pentru dezinfectarea suprafețelor, virusologii afirmă că apa și săpunul sunt mai eficiente decât înălbitorul.

* Apa oxigenată ajută mult, după săpun, alcool sau clorină pentru că peroxidul dizolvă proteina virală, dar trebuie folosită în stare pură și vă rănește pielea.

VERDICT: FALS

Apa oxigenată, numită științific peroxid de hidrogen, face parte din substanțele active ce pot fi folosite drept dezinfectante

Însă produsele ce se pot găsi în comerțul cu amănuntul sunt diluate (3%) și nu există studii care să arate eficacitatea acestora în prevenția împotriva COVID-19.

* NICIUN BACTERICID NU AJUTĂ. Virusul nu este un organism viu precum bacteria; nu se poate omorî ceva ce nu e viu cu antibiotice, ci cu ce am specificat deja pentru a-i distruge structura.

VERDICT: MANIPULATOR

Virusul poate fi omorât de substanțe virucide, care atacă învelișul (capsida).

Este adevărat că antibioticele sunt prescrise în caz de infecție bacteriană, nu infecție cu un virus. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor.

Termenul bactericid se referă însă și la substanțe biocide, care au efect împotriva bacteriilor.

Un produs biocid cu efect bactericid nu elimină virusurile, dar dacă acel produs are dovedit și un efect virucid prin substanța activă, atunci poate fi folosit.

* NICIODATĂ să nu scuturați haine folsite sau cearșafuri sau cârpe. Cât stă lipit de o suprafață poroasă, virusul este extrem de inert și se dezintegrează între 3 ore (material textil și poros), 4 ore (cupru pentru că este un antiseptic natural; și lemn pentru că extrage toată umezeala și nu permite exfolierea), 24 de ore (carton), 42 de ore (metal) și 72 de ore (plastic). Dar dacă scuturați sau folosiți un pămătuf de șters praful, atunci moleculele plutesc în aer pentru 3 ore și se pot localiza în nasul vostru.

VERDICT: MANIPULATOR

Conform unui studiu publicat în jurnalul internațional The New England Journal of Medicine, durata de viață a virusului SARS-CoV-2 este de 3 ore în aerosoli, peste 72 ore pe suprafețe metalice și din plastic, iar pe suprafețe din cupru și carton sub 4 ore, respectiv 24 de ore.

Însă, chiar și la termenul maxim, oamenii de știință au dovedit că materialul viral rezidual la 72 de ore este de doar 0,1% din cel inițial.

Asta înseamnă că, teoretic, o infectare este posibilă, dar foarte improbabilă.

Atenție, virusul nu se transmite prin aer, ci prin picături eliminate de o persoană bolnavă prin tuse sau strănut.

Nu există nicio dovadă științifică care să ateste, în general, un efect al scuturării sau ștersului de praf în favorizarea transmiterii noului coronavirus.

Însă, dacă există, de exemplu, o persoană infectată cu noul coronavirus în casă, evitarea scuturatului de așternuturi este o precauție utilă.

* Moleculele virusului rămân foarte stabile în aer rece sau răcit artificial prin aer condiționat în case sau mașini. Ele au nevoie să rămână stabile și, mai ales, în întuneric. De aceea, medii uscate, calde și luminoase vor degrada virusul mai rapid.

VERDICT: FALS

OMS a precizat clar, de multă vreme, că noul coronavirus se poate propaga în ORICE zonă, la orice temperatură.

Nu există nicio dovadă că umiditatea din aer sau temperatura afectează negativ noul coronavirus.

* LUMINA UV sau orice obiect care ar putea-o conține distruge proteina virusului. De exemplu, pentru a dezinfecta și reutiliza o mască este perfectă. Aveți grijă, lumina UV distruge, de asemenea, colagenul (care este proteină) din piele, ducând, în final, la riduri și cancer.

VERDICT: FALS

OMS nu recomandă utilizarea radiației ultraviolete (UV) pentru a steriliza pielea umană, pentru că aceasta poate provoca iritații.

Radiația UV nu este „perfectă” pentru a steriliza și reutiliza o mască de protecție.

Un studiu experimental Centrului Medical Universitar din Nebraska este în derulare pentru a vedea dacă radiația

UV este eficientă în dezinfectarea măștilor.

Există un document elaborat de CDC care, ca măsură de excepție atunci când nu există nicio altă alternativă, aprobă utilizarea unor măști neomologate, dacă cele aprobate nu se găsesc, sau reutilizarea limitată a celor existente.

Utilizarea unor măști dincolo de durata lor de viață aprobată nu este permisă de CDC în general.

* Virusul NU POATE penetra pielea sănătoasă.

VERDICT: ADEVĂRAT

Virusurile nu pătrund prin piele pentru că stratul exterior este relativ acid.

* Oțetul NU este util pentru că nu dizolvă stratul protector de grăsime.

VERDICT: ADEVĂRAT

Nu există dovezi ce indică eficacitatea utilizării oțetului în dezinfectarea suprafețelor.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea dezinfectanților cu o concentrație de etanol – cunoscut și drept alcool etilic – de 70%.

Unde suprafața permite, pot fi folosite soluții cu hipoclorit de sodiu – substanță ce poate fi găsită în înălbitoarele casnice -în concentrație de 0,1% (diluare de 1:50 dacă se folosește înălbitor de uz casnic, cu o concentrație inițială de 5%).

* NU BĂUTURI SPIRTOASE, NICI VODKA. Cea mai tare vodkă are 40% alcool și voi aveți nevoie de 65%.

VERDICT: MANIPULATOR

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea dezinfectanților cu o concentrație de etanol – cunoscut și drept alcool etilic – de cel puțin 70%;

Deși băutura nu este un remediu pentru prea multe lucruri, cea mai „tare” vodkă din lume, Spirytus, produsă în Polonia, are o concentrație de 96% alcool.

* LISTERINE, DACĂ EXISTĂ! Are 65% alcool.

VERDICT: FALS

Apa de gură nu are nici pe departe această concentrație de alcool.

O analiză a tuturor produselor din gama Listerine arată că cea mai mare concentrație de alcool este de 27%.

OMS afirmă că nu există nicio dovadă că apa de gură previne infectarea cu noul coronavirus.

* Cu cât este mai mic spațiul, cu atât concentrația virusurilor poate fi mai mare. Cu cât mai deschis, mai ventilat natural, cu atât mai mică.

VERDICT: PARȚIAL ADEVĂRAT

Aerisirea unui spațiu de locuit a fost dintotdeauna importantă.

Modalitatea de transmitere este prin stropi de la o persoană infectată cu noul coronavirus preluați de alte persoane prin atingere.

Dacă într-un spațiu închis este o persoană infectată cu noul coronavirus, sigur, riscul transmiterii este prezent.

Conform OMS, transmiterea stropilor de la o persoană infectată la alta pe calea aerului (prin tuse, de pildă, sau strănut) nu a fost studiată la o distanță mai mare de un metru.

* Despre asta s-a vorbit mult, dar trebuie să vă spălați pe mâini înainte și după ce ați atins mucoase, mâncare, încuietori, clanțe, întrerupătoare, telecomenzi, telefoane mobile, ceasuri, computere, birouri, televizoare etc. Și când mergeți la baie.

VERDICT: ADEVĂRAT

* Trebuie să HIDRATAȚI MÂINI USCATE de la atâta spălat pentru că moleculele se pot ascunde în microfisuri. Cu cât e mai hidratantă crema, cu atât mai bine.

VERDICT: MANIPULATOR

În caz de piele uscată sau crăpată, șansele ca germeni și bacterii să pătrundă în organism sunt crescute.

Medicii recomandă folosirea cremei hidratante în cadrul igienei mâinilor.

În cazul noului coronavirus însă nu există nicio dovadă științifică ce probează un efect al hidratării pielii asupra riscului de infectare sau de transmitere.

* Țineți UNGHIILE SCURTE ca să nu se ascundă virusul acolo.

VERDICT: MANIPULATOR

Igiena unghiilor este o parte integrantă din igiena mâinilor.

Sub unghiile lungi se pot aduna bacterii și alți agenți patogeni care pot provoca infecții.

Pentru personalul sanitar, de exemplu, recomandarea este de a menține unghiile scurte, pentru a nu favoriza răspândirea infecțiilor asociate îngrijirilor medicale.

În ceea ce privește virusurile, nu există mențiuni despre lungimea unghiilor și un potențial efect de transmitere a acestora.

* Sharuiți cât se poate de mult.

Este primul semnal de alarmă al oricărei informații potențial false.

O instituție publică, de renume științific, nu va termina niciodată o comunicare oficială cu acest îndemn.

Sursa: romania.europalibera.org

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Mai multe cruci ale ostașilor români din cimitirul memorial din Satu Mare au fost distruse. Se caută autorii

Publicat

Mai multe cruci din judeţul Satu Mare închinate memoriei ostaşilor români din cel de-al Doilea Război Mondial au fost distruse, prefectul Radu Bud dispunând efectuarea unei anchete.

“Prefectul Radu Bud s-a autosesizat, după ce a fost informat că mai multe cruci din Ansamblul Monumental de la Socond închinat memoriei ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Transilvaniei la 19 octombrie 1944 au fost distruse.

Prefectul a dispus inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Sorin Stan, să trimită o echipă operativă de cercetare la faţa locului, solicitând ca în cel mai scurt timp să identifice autorii”, precizează sursa citată.

Ansamblul Monumental de la Socond cuprinde 23 de cruci ale soldaţilor români morţi în timpul bătăliilor din cel de-al Doilea Război Mondial. AGERPRES

Sursa foto: facebook.com/institutiaprefectului.satumare

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Președintele Iohannis: ”Un al doilea val al pandemiei este iminent”

Publicat

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, potrivit specialiştilor, în Europa este iminent un al doilea val al pandemiei, context în care le-a transmis românilor să respecte cu rigoare regulile, să evite aglomeraţiile şi deplasările inutile.

“Opinia aproape unanimă a specialiştilor este că în Europa un al doilea val al pandemiei este iminent. Deja cele mai multe ţări de pe continent înregistrează zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare. Nici la noi situaţia nu este bună, din păcate chiar astăzi am înregistrat un nou record negativ de infectări.

Este imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent şi a menţine epidemia sub control. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viaţa şi sănătatea celorlalţi. În mod evident, acest virus nu va dispărea prea curând şi, în aceste condiţii, până când va fi disponibil vaccinul sau un tratament eficient, trebuie să găsim soluţii care să ne permită să avem o societate şi o economie funcţionale”, a spus şeful statului, într-o conferinţă la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că, în acest moment, prioritar este ca sistemul sanitar să nu fie copleşit de un număr semnificativ de bolnavi de COVID-19.

“Dragi români, respectaţi cu rigoare regulile, fiţi prudenţi, evitaţi aglomeraţiile şi deplasările inutile pentru a nu vă expune riscului de infectare”, a transmis Iohannis. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei persoane cu funcţii de conducere din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, infectate cu COVID-19

Publicat

Trei persoane cu funcţii de conducere în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.

“Autoritatea pentru Digitalizarea României informează că, în cursul zilelor de 29 şi 30 septembrie, trei persoane cu funcţii de conducere în cadrul ADR au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.

În regim de urgenţă, au fost informate toate departamentele din cadrul instituţiei şi au fost luate toate măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile competente, precum şi măsurile de protecţie pentru colegi şi colaboratori”, precizează ADR într-un comunicat.

Sursa citată menţionează că, în prezent, în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României, angajaţii îşi desfăşoară activitatea în regim mixt – prezenţă fizică şi telemuncă, cu respectarea dispoziţiilor legale. AGERPRES

Autoritatea pentru Digitalizarea României este o instituție creată în anul 2020, care se ocupă cu digitalizarea serviciilor intituțiilor publice.

Citește mai departe

EVENIMENT

O elevă a fost sancționată de profesoara sa după ce nu a vrut să intre în biserică. Proferoara a fost amendată

Publicat

catalog

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, amendarea cu 2.000 de lei a unui cadru didactic care i-a dat nota 3 unei eleve care nu a vrut să intre într-o biserică şi a numit-o pe aceasta “ţigancă păgână”.

Decizia a fost luată în Colegiul director reunit miercuri. Potrivit CNCD, gestul cadrului didactic “reprezintă faptă de discriminare multiplă şi încalcă dreptul la demnitate”.

Potrivit unui comunicat CNCD, opt membri din Colegiul director au votat pentru amendă şi unul împotrivă. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate