Connect with us

EVENIMENT

Informații de ULTIMA ORĂ despre atacatorul de lângă un club gay din Oslo. Cine e suspectul

Publicat

yarsro0k

Suspectul reținut după atacul de lângă un club gay din Oslo este un islamist radicalizat cu istoric de boli mintale.

Se crede că arestatul este un islamist radicalizat care are un istoric de boli mintale, a declarat sâmbătă serviciul de informații PST al Norvegiei.

Suspectul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de poliție, este cunoscut de serviciile de securitate din 2015, a adăugat PST, citat de Reuters și de Mediafax.

Potrivit AP, anchetatorii au declarat că suspectul, identificat ca fiind un cetățean norvegian în vârstă de 42 de ani, originar din Iran, a fost reținut după ce a deschis focul în trei locații din centrul orașului Oslo.

 

Informații de ULTIMA ORĂ despre atacatorul de lângă un club gay din Oslo. Cine e suspectul: nivelul de alertă teroristă de la „moderat” la „extraordinar”

 

Serviciul de securitate PST a ridicat nivelul de alertă teroristă de la „moderat” la „extraordinar” – cel mai înalt nivel – după atac, ceea ce i-a determinat pe petrecăreții panicați să fugă pe străzi sau să încerce să se ascundă de atacator.

Șeful interimar al PST, Roger Berg, a calificat atacul drept un „act terorist islamist extremist” și a declarat că suspectul avea „un lung istoric de violență și amenințări”, precum și probleme de sănătate mintală.

El a declarat că PST a aflat de suspect pentru prima dată în 2015 și ulterior acesta se radicalizase și făcea parte dintr-o rețea islamistă nespecificată.

Avocatul poliției, Christian Hatlo, a declarat că suspectul a fost reținut pentru suspiciune de crimă, tentativă de crimă și terorism, pe baza numărului de persoane vizate în mai multe locații.

„Evaluarea noastră generală este că există motive să credem că a vrut să provoace o teamă gravă în rândul populației”, a declarat Hatlo.

Informații de ULTIMA ORĂ despre atacatorul de lângă un club gay din Oslo. Cine e suspectul: martori

Olav Roenneberg, un jurnalist de la televiziunea publică norvegiană NRK, a declarat că a fost martor la împușcături.

„Am văzut un bărbat sosind la fața locului cu o geantă. A luat o armă și a început să tragă”, a declarat Roenneberg pentru NRK. „La început am crezut că este un pistol cu aer comprimat. Apoi geamul barului de alături s-a spart și am înțeles că trebuie să fug să mă adăpostesc.”

Un alt martor, Marcus Nybakken, în vârstă de 46 de ani, a declarat că a văzut o mulțime de oameni alergând și țipând și a crezut că este vorba de o bătaie.

„Dar apoi am auzit că a fost un schimb de focuri și că era cineva care trăgea cu o mitralieră”, a declarat Nybakken pentru postul norvegian de televiziune TV2.

Informații de ULTIMA ORĂ despre atacatorul de lângă un club gay din Oslo. Cine e suspectul: ce spune premierul

Premierul Jonas Gahr Stoere a declarat într-o postare pe Facebook că „împușcăturile (…) au fost un atac crud și profund șocant asupra unor oameni nevinovați”.

El a precizat că, deși motivul este neclar, împușcăturile au provocat teamă și durere în comunitatea LGBTQ.

„Suntem cu toții alături de voi”, a scris Gahr Stoere.

Atacul a avut loc în primele ore ale zilei de sâmbătă, victimele fiind împușcate în interiorul și în afara London Pub, un club gay din Oslo, precum și pe străzile din jur și într-un alt bar din centrul capitalei norvegiene.

Suspectul a fost reținut la câteva minute după atac, potrivit poliției. Două arme, inclusiv un pistol complet automat, au fost recuperate de la locul crimei.

Doi oameni au murit și peste 20 au fost răniți.

Norvegia are o rată a criminalității mai mică decât multe țări occidentale, deși a avut parte de atacuri motivate de ură, inclusiv atunci când extremistul Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane în 2011.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidati psd 4 e1713520889739.jpg

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri MEDICALE

Publicat

politie masina bun.jpg

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza loc. Bucea din jud. Cluj. Au fost implicate trei mașini. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri medicale.

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 14:00, pe DN1 E60 , în interiorul localității Bucea, pe sensul de mers Huedin – Oradea, produs pe fondul nepăstrării distanței în mers, fiind implicate trei autovehicule.

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

cort interior ok 1024x683 1.jpg

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

hot de biciclete 1 e1713528673817.jpeg

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furatabicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe