Connect with us

ECONOMIE

Informații importante despre autostrada care va lega Muntenia cu Moldova

Publicat

grind

Încep activitățile pe primul lot al autostrăzii care va asigura legătura dintre Muntenia și Moldova, anunță ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

CNAIR a predat joi constructorului, prin proces verbal, amplasamentul lotului 2 al Autostrăzii Poiești-Buzău (Mizil-Pietroasele).

Echipele de topometriști au început deja să identifice limitele traseului viitoarei autostrăzi (28,35 km), se arată într-o postare pe Facebook a ministrului Transporturilor.

Organizarea de șantier este operațională, iar constructorul bulgar din Asociere aduce zilnic din Bulgaria utilaje în completarea celor puse deja la dispoziție de constructorul român.

Informații importante despre autostrada care va lega Muntenia cu Moldova: lucrările premergătoare

Urmează lucrările premergătoare construcției:

– deminări
– descărcări arheologice
– pregătirea amplasamentelor pentru cele 20 de poduri
– drumuri tehnologice
– decopertare strat vegetal.

„Gropile de împrumut au fost identificate încă de la faza de Studiu de Fezabilitate și sunt acum la dispoziția antreprenorului. După finalizarea acestor operațiuni, asocierea româno-bulgară începe construcția propriu-zisă. Proiectul finanțat prin PNRR (1,24 miliarde de lei – fără TVA) trebuie finalizat în 20 de luni (2024)”, a scris Grindeanu pe Facebook.

MEDIAFAX

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ECONOMIE

O nouă majorare a dobânzii de referinţă în SUA, în contextul inflaţiei

Publicat

dolari e1597827530748.jpg

Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat, miercuri seară, o nouă majorare semnificativă a dobânzii de referinţă, în cadrul eforturilor de reducere a inflaţiei, pe fondul situaţiei economice dificile.

Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,75%, până la intervalul 3,0%-3,25%, semnalând că vor fi aplicate noi majorări în următoarele luni.

„Indicatorii recenţi relevă o creştere modestă a consumului şi producţiei. Crearea de locuri de muncă a fost solidă în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas la un nivel mic, reflectând dezechilibrele între ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor mai largi asupra preţurilor. Războiul Rusiei în Ucraina cauzează dificultăţi uriaşe la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate acestuia creează presiuni suplimentare favorabile inflaţiei şi au impact asupra activităţii economice globale. Comitetul este foarte atent la riscurile inflaţioniste”, anunţă Rezerva Federală, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

 

O nouă majorare a dobânzii de referinţă în SUA, în contextul inflaţiei: a cincea majorare a dobânzii de referinţă

 

„Comitetul încearcă să atingă un grad ocupaţional maxim şi o inflaţie de 2% pe termen lung. Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii federale până la intervalul 3,0%-3,25% şi anticipează că vor fi necesare noi majorări. În plus, Comitetul va continua să reducă deţinerile de obligaţiuni ale Trezoreriei, de creanţe ale agenţiilor guvernamentale şi active ale agenţiilor ipotecare, în conformitate cu planul de reducere a volumului contabil al Fed, prezentat în mai. Comitetul menţine angajamentul puternic de a reduce inflaţia la 2%”, subliniază Rezerva Federală.

Aceasta este a cincea majorare a dobânzii de referinţă aplicată de Rezerva Federală anul acesta. Statele Unite au înregistrat o rată a inflaţiei de 8,3% în luna august. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sondaj: Câți dintre români consideră dobânda fixă ca fiind cea mai bună soluție

Publicat

bani 2 scaled e1653553292374 1000x600.jpg

Dobânda fixă este văzută de 39% dintre români, ca fiind cea mai bună soluţie pentru ei, chiar dacă este mai mare decât dobânda variabilă, conform unui sondaj de opinie realizat de comparatorul bancar Finzoom.ro, la solicitarea Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Negocierea cu banca în cadrul CSALB se regăseşte printre primele opţiuni ale consumatorilor care doresc ameliorarea situaţiei lor financiare, după refinanţarea la propria bancă (8%) şi rambursarea în avans (7%), conform comunicatului de presă al Centrului.

Măsurile ce pot genera procese în instanţele de judecată, precum darea în plată, nu reprezintă o variantă dezirabilă decât pentru 1% dintre cei 1.484 respondenţi care au răspuns chestionarului.

Acest lucru arată că familiile care se confruntă cu creşterea ratelor doresc să găsească o rezolvare a problemelor financiare care să le permită continuarea contractului, nu pierderea imobilului ipotecat în care locuiesc (în majoritatea cazurilor).

Potrivit CSALB, perioada dificilă prin care trec debitorii ca urmare a situaţiei economice generale şi a creşterii dobânzilor îi face pe români să fie precauţi în a mai contracta un împrumut în perioada următoare.

Potrivit răspunsurilor date în chestionarul „Relaţia ta cu banca”, prima opţiune pentru 30% dintre respondenţi este să nu se împrumute în perioada următoare.

A doua alegere (26%) este să facă un credit de nevoi personale sau să aleagă un card de credit. Aşadar, suma împrumutată să fie mai mică şi mai uşor de achitat.

Sondaj: Câți dintre români consideră dobânda fixă ca fiind cea mai bună soluție. Împrumuturile de la familie sau prieteni reprezintă o variantă pentru 16% dintre consumatori

Împrumuturile de la familie sau prieteni reprezintă o variantă pentru 16% dintre consumatori, în timp ce creditul pentru achiziţia unei locuinţe este dorit de doar 7% dintre români în acest moment.

Analizând categoria celor care au împrumuturi (37% dintre respondenţi nu au împrumuturi), mai mult de jumătate dintre ei (55%) sunt îndatoraţi mai puţin de un sfert din nivelul veniturilor.

O treime au gradul de îndatorare între 25 şi 50% din venituri, fiind într-o zonă sensibilă din punctul de vedere al modului în care poate evolua capacitatea de achitare a împrumuturilor.

O situaţie îngrijorătoare şi un semnal de alarmă pentru instituţiile de credit reprezintă 13% dintre cei împrumutaţi, care afirmă că gradul lor de îndatorare depăşeşte jumătate din veniturile familiei.

La întrebarea „Care sunt cele mai mari temeri privind situaţia viitoare şi care ar putea genera dificultăţi financiare?” (întrebare cu răspunsuri multiple), cei mai mulţi consideră pierderea locului de muncă (60%) drept cea mai mare ameninţare pentru situaţia lor financiară.

Sondaj: Câți dintre români consideră dobânda fixă ca fiind cea mai bună soluție. Care sunt motivele de îngrijorare pentru 51% dintre respondenți

Schimbarea situaţiei economice generale din cauza inflaţiei, războiului sau pandemiei reprezintă un motiv de îngrijorare pentru 51% dintre respondenţi. Creşterea dobânzilor se situează abia pe al 5-lea loc ca motiv de îngrijorare (36%), după apariţia unor probleme medicale (47%) şi scăderea salariului (45%).

Temerile de mai sus, odată ce devin realitate, reprezintă motive întemeiate şi obiective pentru formularea unei posibile cereri de negociere cu banca prin intermediul CSALB.

„Sperăm că aceste rezultate ale chestionarului vor fi utile băncilor în încercarea acestora de a înţelege mai bine dificultăţile şi aşteptările pe care le au consumatorii de servicii financiare.

Vedem că oamenii aşteaptă oferte bune, fie pentru dobânzi fixe, fie pentru refinanţarea împrumuturilor care au devenit costisitoare prin creşterea dobânzilor, dar vor şi o rezolvare prin intermediul CSALB a problemelor cu care se confruntă.

Totodată, piaţa creditelor noi a suferit deja o contracţie, acest lucru punând o presiune şi mai mare pe nivelul de intermediere financiară care în România este extrem de scăzut, sub 27%, cel mai mic din UE.

Sondaj: Câți dintre români consideră dobânda fixă ca fiind cea mai bună soluție. Ce trebuie să ofere băncile

Orice strategie vor adopta băncile, inclusiv pentru a încerca să reducă dezintermedierea financiară, trebuie să dea încredere clienţilor că aceştia se pot baza pe instituţia financiară mai ales în momentele dificile, cum sunt cele prin care trecem”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Potrivit Irinei Chiţu, analist financiar şi director comparator bancar Finzoom.ro, chestionarul evidenţiază, printre altele, un aspect important: povara creditelor nu este nici pe departe cea mai mare în bugetul unei familii, fiind depăşită de scumpirea alimentelor (55%) şi a utilităţilor (54%).

„Abia pe locul trei (34%) este impactul ratelor asupra bugetului. Pentru a face faţă tuturor provocărilor acestor vremuri, fiecare dintre noi trebuie să analizeze bugetul familiei şi să ia măsuri pentru reducerea propriilor cheltuieli: prin reducerea consumului, eliminarea risipei şi prin renegocierea tuturor contractelor cu furnizorii de utilităţi, precum şi a contractelor bancare (negociere care se poate face direct cu banca, sau gratuit prin intermediul unui conciliator de la CSALB).

Acum se pot compara online preţurile la energie, gaze, alimente, combustibili, cât şi produsele şi serviciile de la toate băncile, iar consumatorii pot alege în cunoştinţă de cauză”, a spus Irina Chiţu.

Sondaj: Câți dintre români consideră dobânda fixă ca fiind cea mai bună soluție. Sondajul de opinie „Relaţia ta cu banca” , realizat în lunile august-septembrie 2022

Sondajul de opinie „Relaţia ta cu banca” a fost realizat în lunile august-septembrie 2022, iar chestionarul a fost completat de 1.484 de respondenţi, majoritatea între 25 şi 55 de ani (70%), salariaţi (62%) şi cu venituri lunare între 2.500-5.000 de lei (39%).

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.

Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro.

Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro

Publicat

euro pixabay e1656523156731.jpg

Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de suma de 500 de miliarde de euro, pe măsură ce guvernele din regiune se grăbesc să amortizeze impactul creşterii explozive a preţurilor, a anunţat miercuri think-tank-ul Bruegel, preluat de Bloomberg.

Conform celor mai noi estimări ale Bruegel, cele 27 de state membre UE au alocat până acum 314 miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor şi firmelor, în timp ce Marea Britanie a alocat, singură, 178 de miliarde de euro.

Această povară fiscală în creştere, în condiţiile în care cheltuielile statelor UE sunt echivalente cu 1,7% din Produsul Intern Brut al blocului comunitar, vine într-un moment în care europenii se luptă cu o inflaţie accelerată şi perspective economice sumbre.

Miniştrii europeni ai Energiei negociază un plan de urgenţă care ar urma să transfere profiturile excepţionale ale companiilor din energie pentru sprijinirea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile.

Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro. Când ar urma să fie convenit acordul

Acordul, care ar urma să fie convenit la reuniunea din 30 septembrie, include de asemenea un plafon de preţ pentru electricitatea produsă de firmele care nu utilizează gaze naturale şi o ţintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate.

„Concepute iniţial ca un răspuns temporar, la ceea ce trebuia să fie o problemă temporară, aceste măsuri s-au umflat şi au devenit structurale.

Această cifră ar urma să crească pe măsură ce preţurile la energie rămân ridicate. Asta este în mod clar nesustenabil din punctul de vedere al finanţelor publice”, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător la think-tank-ul Bruegel din Bruxelles.

Chiar dacă estimările analiştilor de la Bruegel includ măsuri precum reducerea ratelor de TVA la electricitate, subvenţii pentru încălzire şi măsuri pentru a menţine unele companii energetice pe linia de plutire, ele nu includ sprijinul sub formă de lichiditate oferit în întreaga Europă.

De exemplu, în Germania, guvernul va naţionaliza importatorul de gaze Uniper SE, conform unui plan care prevede injectarea a opt miliarde de euro în companie şi preluarea participaţiei majoritare deţinute de compania finlandeză Fortum Oyj.

Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 500 de miliarde de euro. Simone Tagliapietra a avertizat că avansul costurilor crizei energetice riscă să adâncească divergenţele economice

Simone Tagliapietra a avertizat că avansul costurilor crizei energetice riscă să adâncească divergenţele economice în rândul statelor membre. „Un asemenea nivel de intervenţie presupune şi riscul de fragmentare în Europa.

Guvernele cu un spaţiu fiscal disponibil mai mare, în mod inevitabil, vor gestiona mai bine criza energetică prin devansarea vecinilor în cursa pentru resursele energetice limitate în lunile de iarnă.

De aceea, este important să fie concepute politici care să asigure sustenabilitatea fiscală şi aceste politici să fie coordonate, în special în rândul statelor UE”, a spus Simone Tagliapietra.

Datele furnizate de Bruegel arată că România a alocat până acum 6,9 miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor şi firmelor, echivalentul a 2,88% din PIB, ceea ce o plasează pe locul şapte în Europa, după Marea Britanie, Croaţia, Grecia, Italia, Letonia şi Spania. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Controale la furnizorii de energie electrică

Publicat

energie electrica.jpg

În contextul creșterii numărului de reclamații înregistrate de la consumatori în ceea ce privește modul de calculare a facturilor la energie electrică, din ultima perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat deja o serie de acțiuni de control în întreaga țară.

Controalele comisarilor ANPC se derulează la furnizorii de energie electrică și verifică modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în ceea ce privește calcularea facturilor emise de aceștia către consumatorul-persoană fizică, în ultima perioadă.

Menționăm că, pentru a putea stabili dacă reclamațiile sunt fondate sau nu, comisarii ANPC analizează cu mare atenție toate documentele necesare, în fiecare caz în parte.

De aceea, reamintim consumatorilor că procedura pe care îi rugăm să o urmeze, atunci când au o nemulțumire legată de modul în care a fost realizată factura de consum, presupune să ia, mai întâi, legătura cu operatorul economic care furnizează acest serviciu, iar dacă acest dialog sau informațiile primite nu sunt satisfăcătoare, pentru consumator, acesta să completeze formularul de sesizare de pe site-ul instituției, www.anpc.ro, arată instituția, într-un comunicat.

Sunt invitați să completeze formularul de sesizare și consumatorii care au aviz de deconectare și se consideră nedreptățiți. MEDIAFAX

Citește mai departe