Connect with us

EVENIMENT

Informații OFICIALE de la RAR: CÂND trebuie montate cauciucurile de iarnă și ce amenzi riscă șoferii

Publicat

cauciucuri

Registrul Auto Român a publicat o serie de lămuriri legate de reglementările privind utilizarea cauciucurilor de iarnă în sezonul rece.

RAR explică șoferilor tot ce trebuie să știe despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii, când trebuie montate și ce amenzi riscă.

”Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule.

Informații OFICIALE de la RAR. ”NU există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă”

Precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Acum, vă explicăm situația în detaliu.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul.

Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.

Informații OFICIALE de la RAR. Denumirea ”all seasons” este una comercială. Cum identificăm anbvelopele speciale pentru sezonul iarnă

Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României.

Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.

Verificați anul fabricației și adâncimea profilului

Informații OFICIALE de la RAR. Recomandări pentru șoferi

Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului (vezi foto).

Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură.

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

6 iulie: Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă, în Poiana cu Salcâmi din Ceru Băcăinți

Publicat

6 iulie: festivalul concurs ”cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă,

Festivalul-Concurs ”Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 6 iulie, cu a treia etapă, organizată la Ceru-Băcăinți. Evenimentul se va desfășura în Poiana cu Salcâmi.

Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece în:

  • interpretarea cântecelor tradiționale
  • recitarea poeziei populare
  • punerea în scenă a obiceiurilor locale – de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri
  • dansuri și jocuri tradiționale românești și ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Uniunea Scriitorilor Cluj a ales cele mai bune cărţi publicate anul trecut. Care sunt cele 8 titluri premiate la 6 categorii

Publicat

uniunea scriitorilor.jpg

S-au acordat Premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România pentru cărți apărute în 2024. Juriul format din Constantina Raveca Buleu (președinte), Victor Cubleșan, Menuț Maximinian, Horea Poenar, Balázs Imre József şi Karácsonyi Zsólt au ales următoarele volume ca fiind cele mai bune publicate anul trecut: 

Cartea anului POEZIE – Premiul „A.E. Baconsky”, ex aequo: Florentin Popa, Sutta, OMG Publishing
House; Olimpiu Nuşfelean, În liniştea fricii, Ed….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bursele școlare la nivelul din 2023, norma didactică crește cu 10%, număr mai mare de elevi în clasă. Planuri la Guvern

Publicat

bursele școlare la nivelul din 2023, norma didactică crește cu

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul Bolojan se referă și la domeniul educație. Modificările vizează bursele școlare, norma didactică și numărul de elevi dintr-o clasă.

Într-un draft obținut de Economedia și G4Media și citat de edupedu.ro, se menționează măsuri avute în vedere.

Măsurile vizate pentru aplicare în anul școlar 2025-2026 sunt:

  • ajustarea normei didactice printr-o creștere medie de 10%
  • restructurarea programului de burse pentru studenți,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț, canonizată de BOR alături de alte 15 femei. Decizie a Sfântului Sinod

Publicat

sfânta cuvioasă filotimia de la râmeț, canonizată de bor alături

Monahia Filotimia Manolache de la Mănăstirea Râmeț, mama Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, a fost canonizată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu titulatura de Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț. 

În ziua de marți, 1 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe