EVENIMENT
INFOTRAFIC: Se circulă în condiții de iarnă, cu polei și ceață, în mai multe zone din țară

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că vineri dimineață, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a vreunui eveniment rutier sau a condițiilor meteo nefavorabile.
Sunt precipitații sub formă de ninsoare slabă în zona de sud a județului Hunedoara (Valea Jiului), însă nu sunt restricții de trafic și nici evenimente rutiere în desfășurare. Se acționează cu utilaje pentru deszăpezire.
Se circulă în condiții de iarnă, fiind zăpadă pe carosabil de 1 cm, pe DN 67C, între Novaci și Rânca, județul Gorj. Se acționează cu utilaje pentru deszăpezire.
Este semnalată depunere de polei, carosabilul fiind alunecos, în zona municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. Se acționează cu material antiderapant.
Ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri pe mai multe artere rutiere din județul Brăila (DN 21 Chiscani și DN 23 Măxineni).
Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești și DN 1 Ploiești – Brașov, traficul se desfășoară în condiții normale, pe un carosabil în general uscat, cu vizibilitate bună și fără precipitații.
Ca urmare a prăbușirii versantului, circulația rutieră este închisă din data de 18 ianuarie 2023 pe DN 57 Orșova – Moldova Nouă, la kilometrul 65+200 metri, în zona localității Cozla, județul Caraș-Severin. Traficul se desfășoară deviat pe ruta Orșova – DN 6 – DN 57B – Oravița – DN 57 -Moldova Nouă.
Restricții de circulație ca urmare a lucrărilor la partea carosabilă:
Începând din data de 01.02.2023, s-a închis circulația pentru o perioada de 30 de zile, pe autostrada A10, pe sensul Sebeș către Turda, între kilometrii 15+700 metri – 16+800 metri, cu devierea traficului prin breteaua 3 de la nodul rutier Alba Iulia Nord și revenirea pe autostrada pe breteaua 4, la km. 16+800 de metri. Restricția este impusă pentru efectuarea lucrărilor de forare și colectarea apelor subterane din zonă.
Începând din data de 01.02.2023, a fost restricționată circulația pe o cale pe DN 2A Lumina – Constanța, la kilometrul 196, pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a Podului Ovidiu. Traficul se va desfășura pe cealaltă cale, în ambele direcții, pe câte o bandă pe sens, restricțiile fiind menținute până la finalul lunii mai 2023.
Pe DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, tronsonul kilometric 246+670 metri – 246+870 metri, în zona localității Boița, județul Sibiu, se efectuează lucrări de stabilizare taluz, pe sensul de mers către Sibiu. Circulația rutieră se desfășoară pe sensul de mers către Râmnicu Vâlcea, alternativ, prin semafoare. Se estimează finalizarea lucrărilor la sfârșitul lunii februarie 2023.
Pentru prevenirea accidentelor rutiere, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.
Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă!
Informații în timp real despre restricțiile de trafic determinate de evenimente rutiere pot fi accesate pe site-ul oficial – www.politiaromana.ro – secțiunea INFOTRAFIC.
EVENIMENT
Un autoturism scăpat de sub control s-a răsturnat în afara drumului, într-o localitate din județul Vaslui

Un accident rutier în care au fost implicate cinci persoane a avut loc, miercuri după-amiază în Tutova, județul Vaslui. Din primele date, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina în afara drumului.
Potrivit ISU Vaslui, Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD tip B2 și echipaje specializate, pentru asigurarea măsurilor PSI, evaluarea și acordarea primului ajutor persoanelor aflate într-un autoturism care s-a răsturnat pe DE 581 ( DN 24), în localitatea Tutova.
Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, cu scurgeri de lichide combustibile.
În autoturism se aflau cinci persoane, care s-au auto-evacuat.
La intervenție s-a deplasat o autospecială de stingere și o ambulanță de prim ajutor SMURD.
Stire in actualizare

Timișenii pot trece granița în Serbia, pe bicicletă, o dată pe lună. Măsura va începe odată cu acest sfârșit de săptămână, până în octombrie 2023.
Iniţiativa este a Consiliului Judeţean Timiş, care ceruse Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara deschiderea lunară a unui punct de trecere a frontierei, în perioada martie-octombrie 2023, între orele 8.00 – 20.00, în zona comunei Uivar, pe lângă pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timişoara şi Zrenjanin, la frontiera româno – sârbă.
Deschiderea are loc în contextul evenimentelor culturale care se vor desfăşura în Timişoara şi în judeţul Timiş în cursul anului 2023 cu ocazia Programului „Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.
Iniţiativa CJ Timiş vine în urma succesului din septembrie 2022, când administraţia judeţeană a organizat o tură ciclistă Timişoara – Zrenjanin, cu ocazia Zilei Cooperării Transfrontaliere.
Peste 800 de persoane, din ţară şi din străinătate, au trecut atunci graniţa, fiind depăşite toate aşteptările.
Timişenii pot trece graniţa în Serbia pe bicicletă, o dată pe lună. Trecerea frontierei se va face pe baza cărţii de identitate
În prezent, în urma demersurilor CJ Timiş, se va putea circula cu bicicleta pe toată lungimea celor peste 70 de km de pistă de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega dintre Timişoara şi Zrenjanin.
Trecerea frontierei se va face pe baza cărţii de identitate.
Weekend-urile preconizate în care trecerea în Serbia va fi posibilă pe pista de pe malul Begăi sunt următoarele: 25 – 26 martie, 29 – 30 aprilie, 27 – 28 mai, 3 – 4 iunie, 24 – 25 iunie, 29 – 30 iulie, 26 – 27 august, 23 – 24 septembrie şi 28 – 29 octombrie.
„Am reuşit să transformăm în realitate o idee care, la început, părea de nerealizat: să putem merge pe bicicletă de la Timişoara la Zrenjanin, pe cea mai lungă pistă de cicloturism din România.
Prin această iniţiativă, încurajăm un stil de viaţă sănătos, promovăm legătura turistică între România şi Serbia şi încurajăm economia locală”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Sursa: MediaFax

Bărbatul dat dispărut marți pe Dealul Corbului, în localitatea Preluca, a fost găsit fără viaţă de salvatorii montani, căzut într-o râpă adâncă de peste 80 de metri, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
„Persoana rătăcită (84 de ani) a fost găsită decedată, căzută într-o râpă cu apă de peste 80 metri. A fost extrasă prin tehnica de coardă şi lansat tot cu ajutorul corzilor până la punctul de unde va fi transportat cu ajutorul tărgii UT 2000 până la maşina de la Medicina Legală”, a precizat reprezentantul Salvamont Maramureş.
Dispariţia bătrânului a fost anunţată, marţi seara, după ce în cursul după amiezii a fost căutat de localnici şi rude fără a fi găsit. Agerpres

O nouă schemă a României în valoare de 103 milioane euro (512 milioane RON) pentru sprijinirea construirii de instalații de stocare a energiei electrice, a fost aprobată miercuri de Comisia Europeană.
Măsura va fi finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă („MRR”), în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.
Scopul acestei scheme este să sprijine investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice pe bază de baterii, permiţând o integrare fără probleme a energiei din surse regenerabile eoliene şi solare în sistemul energetic din România.
Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unui grant direct pentru proiecte selectate printr-o procedură de ofertare concurenţială.
Ajutorul acordat fiecărui beneficiar nu va depăşi: 100 % din deficitul de finanţare al proiectului, 167.000 euro per MWh de capacitate de stocare instalată sau o sumă maximă de 15 milioane euro.
Proiectele vor fi selectate până la 31 decembrie 2023 şi trebuie finalizate până la 31 decembrie 2025.
Comisia a constatat că schema propusă de România este necesară şi adecvată pentru a accelera investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.
În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece ajutorul va fi limitat la minimul necesar, şi că nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE.
Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Sursa: MediaFax